Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Köszöntöm a fórum olvasóit,szeretném megkérdezni a hozzáértőktől,hogy az alábbi kajszik közül melyiket válasszam, rendeljem meg 2 db-ot szeretnék vásárolni.
A múlt ősszel telepítettem 5 őszit(andosa,babygold 6,meystar),tavaszi metszés után hatalmasat nőttek,az egyik andosa termett is.Arra viszont ügyeltem vásárláskor,hogy hazafele menet nehogy kiszáradjanak a hajszálgyökerei.Így nem volt gond velük.
Az őszi elültetés egyértelműen csak az őszibarack fánál ellenjavallt. Oka, hogy az őszibarack fa gyökérzete őszi ültetés esetén nem tud idejében regenerálódni, így egész télen csak vizet veszít a földből kintlévő része, igy a tavaszi felmelegedésre előfordul, hogy annyira összeaszik, hogy csak éppen kihajt, aztán megadja magát.
Ennek elkerűlése végett ősszel meg kell venni a kívánt fajtát, árokba lefektetni, betakarni nedves földel, tavasszal felvenni és a végleges helyére ültetni. (A módszer kipróbálva! Saját káromon tanultam meg, de Te ne a magadén, hanem az enyémen okulj. Azt hiszem ez mindkét problémádat áthidalja.)
Mivel a kajszi "szezonjának" vége, már az őszi ültetésen gondolkodom. Annyi fajta van a fejembe, amit szívesen ültetnék, csakhát elég "szűkös" már a hely. Állítottam is magamban egy sorrendet:
1.Harlayne
2.Goldrich
3.Farbaly
4.Gönczi
5.Kuresia
Mondjuk az utolsó Kuresia nem is annyira fontos, csak úgy vagyok ezzel mint alfi13 társunk aki szintén szeretné kipróbálni az "összes" kajszi fajtát, szilvát stb...
A mostani időkben az a "trendi", hogy a kajszit (és a csonthéjasokat) inkább tavasszal érdemes ültetni. Van ezzel két problémám is:
1. Nem biztos, hogy tavasszal meg tudjuk szerezni az éppen kinézett kajszit -főleg ha különleges igényeink vannak, mivel már elfogytak az őszi eladáskor... Ekkor mi a teendő? Hiába akarna az ember tavasszal ültetni, ha nincs mit... Gondolom már más is járt így...
2. Most mi a különbség a faiskolában őszön "otthagyott" és a kertemben az ősszel elültetett fa között? Tavasszal ugyanarról a pontról indulnak, vagy tévedek?
Nagyon szíves adnék is, de sajnos nekem csak Pannónia van. Arról még nem érdemes oltóvesszőt szedni ha jót tudom, mivel nem bizonyosodhattam mag a termőképességéről, hisz tavalyi telepítés.
Ma észleltem, hogy lett egy nagyon csúnya vadkárom, ami a gönci - magyar kajszi törzsállományomat érintette. Erről akartam szedni szemzővesszőt, de sajnos kiment.
Szeretnék kérni (vírusmentes) gönci oltóvesszőt, cserébe széleskörű fajtakínálattal rendelkezem, amit meg is osztanék :)
Szeretnék kihasználni egy kicsit tapasztalataitokat és segítségeteket kérni.
Egy kis bevezetés.:
-Tavaly nyáron vásárolom megközelítőleg 5000m2 –nyi műveletlen területet és fogalmam se volt, hogy mihez kezdjek vele. Felidéztem gyerekkori emlékeimet, amikor egy barackosban csőszködtem nyaranta, és arra gondoltam, hogy ültetek (telepítek) kajszibarackot, többcélú felhasználásra. Tavaly ősszel bele is vágtam, 30db Pannóni fajtájú kajszibarackot ültettem. A fák meg is eredtek egytől-egyig, vadkáron kívül, idáig egyéb gondom ne volt velük.
- Elsősorban szeretném kikérni a tapasztalati véleményeteket, hogy milyen lemosó permettel, érdemes tavasszal és ősszel védekezni. Túl nagy a választék, és nehéz a választás. Megköszönném, ha megírnátok, hogy nektek mi vált be.
Remélem, nem bánjátok, ha mostantól, gyakori kérdező leszek? Nézzétek el nekem tudatlanságomat, hisz elég rutintalan vagyok, azért is írtam ezt a kis bevezetőt. Remélem megszántok az ismereteitekkel és tapasztalataitokkal.