Fogalmam sincs, ki az a Monyók. Azért másoltam be mert vagy a Bussay bora nem volt képes bronznál jobbra vagy nem érdemes a borversenyekre hivatkozni. Amit ugyebár nem én hivatkoztam- édekes, mostanában, mintha eltünt volna a félédes a Bussay kinálatból....
Nem csak Bussay szőlője nézett ki jól az idei özönvizek közepette, hanem a környező, tormaföldei, muraszemenyei vagy épp lovászi szőlőhegyeken is láttam meglepően jó állapotban lévő szőlőket, köztük olyan gazdák területein, akik semmi extrát nem csináltak, csak jókor permeteztek a megfelelő szerrel, normálisan kezelték a szőlőt. Egy baranyai barátunk járt erre az ősz elején, és viccesen azt a kérdést tette fel, hogy "Errefelé mindenki növényvédő szakmérnök?" Persze tudjuk, hogy nem, sőt, az átlag gazdák szőlőnövényvédelme messze van a profizmustól. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy itt nem volt annyi csapadék, mint másfelé, szerencsésebb időpontokban volt, más fenológiai fázisban kapta a szőlő az esőt, térségileg voltunk jobbak. Bussay munkásságához pedig ennyit fűznék hozzá, ezeket azért nem adják ingyen:
2009. február: "...Dr. Bussay László eredményei egészen egyedülállóak. A megyei és borvidéki versenyeken eddig MINDEN ÉVBEN ARANYÉRMES. A Pannon bormustra élmezőnyében immár nyolcadik éve folyamatosan ott szerepelnek a pincészetéből kikerült fehérborok, legutóbb három általa palackozott mintát (rajnai rizling, olaszrizling, furmint) választottak be a legjobb húsz közé, EZT AZ EREDMÉNYT EDDIG EGYETLEN HAZAI PINCÉSZET SEM ÉRTE EL. A 2007-es szüretelésű rajnai rizlingje a pontszámok alapján AZ ORSZÁG LEGJOBB FAJTABORA lett. A 2003-ban megrendezett Alpok-Adria versenyen öt ország pincészetének borai közül az általa termelt és palackozott tramini kapta a NAGY CHAMPION díjat. A legrangosabb borászati szaklap, az angol Decanter magazin szavazásán az olasz és rajnai rizling házasításával létrehozott Esküvé nevű cuveéje EGYEDÜLI MAGYAR BORKÉNT bekerült A VILÁG LEGJOBB RIZLINGJEI közé..."
Köszönöm a linket, megnéztem. Chardonayt valóban szokak időnként barikba tenni de inkább a vörös megy bele. Hol található ez a pincészet? Veszprém Megye?Én új hordót rendeltem, azzal kicsit más lesz- gondolom.
Én is laikus vagyok sok kisérletező kedvel. Olyan bort szeretnék csinálni mérgek és vegyészkedés nélkül, ami mindenek előtt nekem tetszik, csak ennyi az alapelvem.
Borpincében egyszer ittam eddig barikhordóból bort, nagyon ízlett, a Dobosi pincében. Van a barikhordó újra felhasznosításról egy történetem, ha hozzáértő újra gyalulja, még kitűnő bort lehet benne érlelni. Ha másképp gondolod, vagy másképp tudod, előre is bocs, én laikus vagyok:)
Itt a történet, az utolja érdekes csak neked.
Másold be a böngésződbe, nem jöttem még rá a linkelés fortélyára:
Igazad van, mindkettőt ua gombafaj okozza. Én különbséget teszek a spóráit szóró szürke nyálkás fürt és a szárazon botriszisedó között. Az elsőt nem szeretem ha a cefrébe kerül.
Már 3 hete szépen csendesen forr a bor. Úgy gondolom, átfejtéskor egy új barik hordóba kerül. Vékonyka rizlingszilváni traminivel......kipróbálom mi lesz az eredmény. Nem sürgős, tőlem jövő télig ott maradhat.
Ikon vagy nem, azért a Bussaytól nem kell elájulni. 1962 óta ez volt a legesősebb nyár a Mura mentén, senkinek sem maradt semmi a környéken, ő a szőlőket még 3 hete is permetezte. Mivel körzeti orvos, az emberek úgy érzik, olcsóbban is el kell, hogy menjenek hozzá dolgozni mert esetleg bajuk lehet. Persze senki sincs nála bejelentve. Azt állítja a cimkén, egy tőkéről csak egy palack bort termel. Akkor tessék megnézni a fotókat. Az 5,5 hektárról a 25 ezer palack úgy jön össze, hogy a környékbeli haverjai szőlőjét is megművel és saját név alatt forgalmazza. A 90-es években, a Heinmannal vásárolt a környéken 1 Ft per négyzetméter árért birtokokat az önkormányzattól, aminek nagy része a mai nap is műveletlenül áll. a TV2 embereivel került barátságba, ők nyomják éjjel nappal. Végül az Esküvéről: valóban jól eltalált név, van marketing ereje de a bor vékonyka, erősen túlárazott, az Auchanban 1500 körül mozog. Annyit a javára kell írni, hogy nélküle a Balatonmelléki Borvidék Muramenti körzete soha nem jött volna létre. persze ez nem igazolja, miért a haverjának a lányából csinálz hegybírót....
A 2006-os Esküvéből nagyobb mennyiséget beszereztem, és a hét végén is bontottam egyet. Nincs vele semmi baj, illatos, behízelgő, érett ízekkel, némi hordó, ásványosság, és persze a megengedett maximális maradékcukor. Jópár pince a csúcskategóriában nyújtja ezt a minőséget, nem belépőborként. A Vörcsöki furmintot meg hárslevelűt kóstoltam még az "alap" kategóriából, igazán remek mind a kettő.
Mit érzel te önteltségnek? Én személy szerint tele vagyok kétellyel és aggodalmakkal. Az önbizalom szerintem nem önteltség. Amúgy nem személyeskedésnek szántam amit írtam, elnézést, ha te még annak vetted. Lehet, hogy te amikor írsz akkor nem érzed, de olvasva néha nehéz jóindulatúnak értelmezni a megszólalásaidat.
Az a korlátoltság és szemellenzősség, ha pusztán tekintélyelv miatt ész nélkül bólogat valamire minden fenntartás nélkül.
A magyar bor egyik (ha nem a) legnagyobb értéke a diverzitás. Nagyon sokféleképpen lehet nagyon sokféle, nagyon jó bort csinálni. Akármilyen furcsa is számodra a kompromisszumok nélküli minőség felé több úton lehet haladni. Nem feltétlenül kell egyetérteni minden technológiai kérdésben pusztán azért mert a cél közös.
Persze te nem erről akarsz beszélgetni, te itt beszólogatni akarsz, kötekedni és cinkelni. Hogy ez mire jó azt remélhetőleg legalább te tudod.
Jáájjjj :)) Azt még megértem, hogy egy magamfajta alföldi borpancsolóval "nem értenek egyet" az itteni megmondóemberek, de hogy már egy "ikonnal" se, az már az önbizalom csúcsa :)))) Vagy csak szimpla beképzeltség..
Én is nagyon nagyra tartom Bussay munkáját, az ő szürkéi a mai napig a legjobb magyar szürkék amiket valaha ittam, a traminijei pedig ugyancsak kolosszálisan jók. Ezzel együtt az esküvéje amit kóstoltam (nem emlékszem az évjáratra) zöldes reflekszű, reszelt almás, éles savú és összességében csalódás volt.
Biztos nagyon jó bor lesz ebből, nagyon tisztelem is a Doki munkáját, de azért azt hadd jegyezzem meg, hogy megegyező mustfok mellett is, bizonyos feltételek mellett (főleg talaj) azért a radikálisabban hozamkorlátozott szőlőből készült bor vastagabb érzetű, tömörebb szerkezetű lesz, akkor is, ha ez paraméterekben nem érhető tetten.
Saccra ez szerintem kb 3 kg/tőke, és én is rajnaira tippelnék.