Mielőtt még agyonra lenne permetezve a szegény fa , megjegyzem , hogy egyszer már írtam , hogy ez bizony perzselés .... . Ha jól emlékszem , Dithane-t írtál , hogy azt használtad . Ez már ilyen marad éréskor is , bár ha a barack növekszik a folt arányaiban csökken . .....szerintem .
Ill. ami még előfordulhat (mert a sok csapadék igencsak kedvez neki): Csonthéjasok ventúriás varasodása (Venturia carpophila) . Nálunk aránylag ritka, mert a nyár általában száraz.
Ha tömegével mutatkoznak a tünetek és belefér a (él. eü. várakozás szempontjából), akkor Score (felszívódó) vagy Bravo 500 (kontakt). Esetleg a kettő kombinációja tankeverékben.
A magházrepedés nem kizárólag fajtára vezethető vissza , tehát olyan , hogy repedős fajta , nincs !!! Sok mindentől függ a repedés , de amíg fiatal a fa addig jobban hajlamos rá . Szerintem ez a fajta nem repedősebb mint az átlagos középkorai érésű társai .
Köszönöm a választ, valóban hasonlít az általad leírt fajtára, csak simán elcimkézhették a facsemetét. A Caldesi 2000 is reped nálad ? Vagy csak most az első termésnél fordult elő nálam? Gyönyörűek a barackjaid, gratulálok hozzá !
Szerintem nem egyedi , hanem az általam is mutatott Caldesi 2000 lehet . Kicsit azért későbbi mint a Red June , és ha nagyon beérik , és kevés van a fán ...ez fiatal fánál előfordul , akkor a gyümölcshús is kaphat egy színeződést . Persze nem kell elcsüggedni , hogy nem egyedi , szerintem szenzációs ez a fajta , íze , alakja , hozama , mind kiváló . Jobb mint a Red June .
Kopasz vérbarack ! Most termett először a fa, fehérhúsú, de teljes éréskor a gyümölcshús pirosra szineződik, ráadásul a leve is piros. Nagyon jó ízű. A fát Red June néven vettük, de ez biztos nem az. Csak az érésidő és repedési hajlama hasonlít a Red June-ra. Sajnos több darab elrohadt a repedés miatt. Milyen fajta lehet, talán egyedi fajtánk van?
...na igen ezek a " kiírások " , hogy mézédes meg magvaváló . Én , ha kérdezik milyen ízű a barackom azt válaszolom , hogy ...barackízű .... ilyenkor általában megsértődik a tisztelt vásárló és továbbáll . Néha szembesítem őket azzal , hogy hülye kérdésre csak hülye választ lehet adni ... persze ha unom a dumát akkor inkább ráhagyom . Na azért ha megkérdezik , hogy napsugár -e néha én is rájuk hagyom , minek egy nyugdíjas maminak elmagyarázni , hogy milyen is az a Early Redhaven , vagy Jerseyland .
Szóval a hátsó árkádsoron a "Cimbora" nevezetű italkiméréssel pont szemben .
A vásárcsarnokban pontosan merre? Ma jártam ott, sok barack volt; egy árusnál Redhaven felirattal.... Hát nem tudom, de annak még van minimum egy hete, 10 napja, legalábbis nálunk én így látom... Inkább Dixirednek tűnt.
Hát igen , 10 -15 éve még nem volt túlkínálat a piacon , akkor annyit kért az ember a szép barackért amennyit nem szégyelt . Volt aki 500 -ért adta a szép Dixiredet , és sorban álltak érte . Most szezon előtt az import barackból eladnak a teszkók lidlik annyit , amennyit annak idején a piacokon egész szezonban , és az emberek június végére már unják a barackot . Egyetlen megoldás a minőségi áru termelése , én is ezt tartom szem előtt , mert árban nem tudok ..nem is akarok ... versenyezni , az alföldi , meg a ki tudja hol termelt barackkal , így marad az azonos árért jobb minőséget dolog , ami nem nehéz , mert egyszerűen csak kell hagyni megérni , kigömbölyödni , megszínesedni a barackot , nem kell éretlenűl leszednem , a szállítás , kezelhetőség miatt . Most a 18 -20 dekás Early Redhavent 300-ért adom , volt egy vevő aki azt mondta , igaz , hogy nálam a legdrágább a barack , de a legszebb is , és ott vette meg , na ez elég elismerés .
Igen hát azért nem találkoztunk mert én kb 11 30 körül értem a vásárcsarnokba és már legtöbb árus már csomagolt. A jövő héten valamelyik nap szintén megyek megpróbálok előbb odaérni.
...hát ja . Szóval én magam értékesítem a termést , és viszonylag ...( !!! ) elfogadható áron , ez azt jelenti , hogy a 10 - 15 évvel ezelötti ár feléért ,kétharmadáért . Most az első szedés Dixiredet, Early redhavent 350 -ért tudtam eladni , ez jó ár .
A meggyről meg annyit , hogy a tavalyi év magas ára , most bosszulja meg magát ...tavaly 200 felett vették a meggyet , amin viszont a feldolgozóknak , kereskedőknek nem sok hasznuk volt , pláne ha rossz minőségű is volt . Én láttam olyat , hogy a kamionból csorgott a meggylé , és azt vitték ezen az áron .... egyszer hopp, máskor kopp , ez így van az üzletben . A 450 forintos árat meg ne a teszkóban nézzék , a piacon lehetetlen volt akár csak 220-ért is eladni a meggyet , kizárólag 200-ért vették meg , tehát a dömpingből a vásárló járt a legjobban .
Amúgy ezek a dolgok , tiszta politika , amibe én nem akarok belemenni ....
Problémáim az értékesítéssel ..."Hál, istennek .... " nincsenek , ma is a 3-4 mázsát 10 órára eladtam , és nem kellett engednem az árából . Amúgy hétközben a Vásárcsarnokban vagyok , vasárnap a vásárban . Szabadnapom meg ... na az majd úgy szeptember közepe felé lesz .
Ezek a viszonteladók! Ma a szegedi Mars téri piacon vettem egy kis őszibarackot. Kérdezem az eladótól a fajtáját, mire rávágja, hogy Redhaven. Kérdezem tőle, hogy "már érik?!". Erre mondja, hogy "ebben a melegben? hát persze, hogy érik!"
Én sem, sőt..mivel hasznos rovar, a házból is ha betévednek akkor kislapáton viszem is ki a kertbe őket nem bántom.
De idén ivázió van, mindenhol, még a teraszon hagyott színesceruzák közé is betelepedtek egy éjszaka alatt, sikított is a lányom:-))
Most nem azt mondom... nem rágják meg az egész termést, nagy kárt nem okoznak, de eléggé gusztustalan...Egy utolsó rovarölőt még kapnak a fák, rövid ÉVI-jűt aztán kész...ma nem fért bele..:-((
A mag belsejéből, mert a magnak a héja megvan repedve, és onnan folyik a nedv. Akkor a leirásodból arra utalok,hogy ez nem gyógyitható.Köszönöm a segitséget!