Elhiszem, hogy sokat foglalkoztatok vele, de ha az itt megosztott vázlatoknak valami köze lenne a tervezett gyártmányhoz, akkor még van mit dolgozni rajta :))) Jó, ez csak vicc volt, de a vicceknek általában komoly alapja szokott lenni...
Szerintem többeknek az nem tetszett, hogy a ~200 éves csöves hőcserélőt próbáltad védett szellemi termékként eladni. Pedig voltak már ilyen irányú próbálkozások a tipikban is, amikor a Peterch-féle "cső a csőben" (a legegyszerűbb csöves hőcserélő) elrendezést páran a "sok cső egy csőben" elrendezésre (a klasszikus csöves hőcserélő) akarták átalakítani. Te a "sok csőhöz" felvetettél egy (talán) praktikus anyagot, a szívószálat. Akár még jó is lehet. De arról lebeszélnélek, hogy szabadalmi beadvánnyal brékelj, mert a pozitív végkifejlet erősen kétséges...
Remélem Peterch-től kapok választ a privát megkeresésre, mert valami félreértés lehet közöttünk, pedig én nem akartam megsérteni semmivel. Nagyon korrekt, rendes és segítőkész embernek ismertem meg. Többek között felajánlottam neki az üzleti együttműködés lehetőségét.
Eddig nem ismertétek a dolog hátterét: Még tavaly télen találtam ki ezt a szívószálas hőcserélőt. Márciusban be írtam ide is, anyag beszerzési forrásokkal, néhány korai kivitelezési ötlettel. Üzleti lehetőséget láttam benne, ezért rengeteg időt öltem bele én is is kollégáim is, hogy pontosítsuk a működést, és megterveztük az egészet A-Z-ig. Miután kész lettek a CAD tervek, megszerveztem a gyártást is, munkatársam pedig megtervezte az alkatrészek legyártáshoz szükséges szerszámokat is, hogy olcsóbban és nagy tömegben, valamint költséghatékonyan lehessen készíteni. Van kész az üzleti tervünk, tehát nem kevés időnk és pénzünk van már a dologban. Sajnos a cégünket egy kicsit visszavetette a vásárlóerő csökkenése, ezért eddig nem indítottuk meg a hőcserélők gyártását, de terveinkben szerepel. A megfelelő lehetőségeket keressük rá. Ha ezután más nekiállna az ötletemet inkorrekten felhasználva tömegesen gyártani, akkor az cég/ember engem és a tulajdonos társaimat is megkárosítaná, amit nem szeretnénk hagyni, remélem ez megérthető.
Az itteni történet: Nemrégiben ment itt a lexan-os gondolatmenet (amit ugyancsak jó ötletnek találok, de semmi közöm hozzá). Erre válaszul ismételten megemlítettem az én szívószálas ötletemet. Tekintettel a már beleölt pénzre és energiára kértem, hogy csak magáncélra használjátok, arra viszont nyugodtan. Egy régebbi rajzot is feltettem segítségként. (Máskülönben én voltam a hülye, hogy megemlítettem a szívószálat, mert nem lett volna semmi probléma, ha nem teszem, de rendes akartam lenni az itteniekkel. Az érdekeink, megillető jogaink sérelmének elkerülése miatt volt a kikötésem.) Ezek után letámadás ért, hogy még nincs belőle mintadarabom és nem védettem még le. Ezekre leírtam, hogy miket kell figyelembe vennie egy szabadalmi ügyvivőnek az újdonság-kutatás során. Erre az volt a válasz, hogy rossz indulatú vagyok, valamint mennyire nem vagyok emberséges az itteni családdal... Pedig szerintem azzal, hogy saját használatra közkincsé tettem, éppen hogy segítettem a közösséget!
Olyan ez, mintha ülnék egy kávézóban, kint lenne a pénztárcám az asztalon, és amikor jön egy rossz ember elcsenni, amiért nem engedném, hogy elvegye azt tőlem, meg lenne rám sértődve és azt emlegetné, hogy mennyire nem vagyok baráti...
Egy ideje "read only" módban voltam, abban is csak ritkán... Látom a szívószál egy picit felborzolta a hangulatot. Részben meg is értem, mert az ötlet csak egy - rendelkezésre álló és viszonylag olcsó - anyag használatára vonatkozott, ami azért még meglehetősen messze áll a hőcserélőtől. A mellékelt vázlatok is ezt mutatják...
Az egyszerű, hatékony felhasználhatóság felé mutató első ötlet Peterchtől származott. Digium, itt egy nehéz kérdés: hogy kellene felosztani kettőtök közt a jogdíjakat? :))
Szerintem éppen az az előnye, hogy vékony, ergo jobb a hőátadó képessége. Szerencsére elég rugalmas a szívószál, ezért ha kellőképpen megfeszíted őket, akkor nem fognak hajladozni.
Mivel az áramlás nem egyforma a felszín közelében és attól "távolabb" ezért nem elképzelhető, hogy a szívószálas hőcserélő mégsem váltja be a hozzá fűzött reményeket? A 6 mm-es cső elég vékony.
A villanyszerelők használnak 13 mm-es bergmancsövet, valamivel erősebb, de drágább, nagyobb helyet igényel és a szálak végénél a közösítő lemezt is meg kell oldani.
A szálak közepénél a tartást meg kell oldani, mert azok össze-vissza hajolhatnak.
Én mindenkinek szívesen segítek! Neked meg bármikor!
Saját erőből jelenleg nem szeretném ezt a terméket tömegesen gyártani. Mindössze annyit kértem, ha valaki pénzt akar a szívószálas ötletemmel keresni, az keressen meg, nem szeretnék kimaradni a buliból. Ismerjük egymás email címét, folytassuk magánba, remélem nincs harag...
Termeszetesen minden talalmany amit mas felhasznal uzleti cellal, jogdij koteles. Ezt nem is vonom ketsegbe. En azert csalodtam benned, mert abban voltam, hogy mi itt egy nagy csalad vagyunk es segitunk egymasnak. Ha akarod gyartsad nyugodtan, de henger formajura es also-felso hossziranti tengellyel parhuzamos legbevezetessel semmi estere sem, mert az meg az en otletem volt. A jogot fenntartom!
"Akkor most en is minden topikos kollegatol kerjek jogdijat, akik mar megvalositottak a cso a csoben rekuperatort, vagy tanacsot kertek a meretezesehez es megvalositasahoz? Azt hittem itt barati korben irogatunk es onzetlen a segitseg:(("
Én korábban azt írtam, hogy mindenki használhatja az ötletemet saját használatra! Akkor nem voltam baráti és önzetlen??? Szerintem az voltam, de nem hülye... A találmány egy vagyoni értékű dolog. Ha üzletet szeretne valaki a dologból, akkor illene megkeresni az ötletgazdát, vagy szerinted nem? Szerinted az ötletgazának az így megszerzett üzleti haszonból semmi sem járna? Ha nem így gondolod itt Európa közepén, akkor én lettem szomorú...
Ne haragudj, de az otletbazar bezart meghatarozatlan idoig !:(( Az embargo feloldasaig sajnos nem vagyok aktiv, csak passziv tagja a topiknak! Elnezesedet kerem!
Akkor most en is minden topikos kollegatol kerjek jogdijat, akik mar megvalositottak a cso a csoben rekuperatort, vagy tanacsot kertek a meretezesehez es megvalositasahoz? Azt hittem itt barati korben irogatunk es onzetlen a segitseg:(( Tevedtem:((
Móriczka ábra. Persze lehet, hogy ez már felesleges bonyolítás.
Ha oldalról kapja a "szelet" a szívószál, akkor rendesen távtartózni kell, gondolom, mert zörögni fog. Ha nem, akkor is. Tudom, hogy volt már, de nem emlékszem, hogy ezt a távtartózást mivel oldanád meg? és milyen sűrűn?
Nem hiába van a hozzászólásaimnál a Creative Commons licenszfeltétel megadva... :)
Mint írtam: saját, tehát nem üzleti célú megvalósításához engedélyt adok.
El akarjátok lopni az ötletemet?! Nem szép dolog... Megfelelő mennyiségű pénzért eladó a találmány, van publikus emailem! :)))) Szimpatikus fórumozókkal a belevághatunk közös gyártásba is! :)
A levédetéshez meg kell jelölni az első nyilvános közlés idejét, ami esetünkben már februárban megtörtént. Az interneten, újságban, könyvben, tv-ben stb. megjelent találmány nyilvánosan bemutatottnak tekintendő, nem szükséges annak a Szabadalmi Közlönyben először megtörténnie. Olvass utána!
Figyi nagyon egyszeru az elrendezes. Ha megnezed a Paul ellenaramu muanyag hocserelo keresztmetszetet, akkor megerted, hogy mennyire egyszeru az elrendezes es valoban a ket gyujtofelulet az elszivo es befujo ag feluletevel egyenlo elmeletileg, de nalunk minden egyes szivoszalnal sajnos 3mm-es keret is van, ami nagyobb helyet igenyel, de van elonye is, mert kozben a levego keveredve halad el a szivoszalak mellett, igy kivan zarva az az eset, hogy meddo csatornak jojjenek letre. De termeszetesen az elso darab legyartasa utan okosabbak leszunk:))
ta'gul. Bocs, de lenyegesen nehezebben irok ekezetekkel. Szoval van egy X cm2 atmeroju csoved, amin dobnad ki a levegot, es X a bejovo is, ide akarsz hocserelot. Akkor a hocserelo ossz keresztmetszete 2X kene legyen, amibol X el van zarva, masik X az ove. Tehat a hocserelo kezdeteig az X-bol 2X-re tagul. Illetve csak tagulna, mert ezek szerint ez a matematika amit en kitalaltam itt nem mukodik (vagy csak nem kell neki). Nem ertek az aerodinamikahoz!
En azt hittem, hogy a szivoszalak keresztmetszete egyenlo legyen az elvi egyiranyu keresztmetszettel, de a szivoszalak csatlakozasanal dupla akkorara tagul ki, azaz egy rovid reszen van "felesleges" hely. Mondom ezt annyira laikuskent, hgoy csak na, de akkor mar konkretan hallani szeretnem, hogy ez hulyeseg:)