Egy kemény tél komoly fagykárokat okozhat, amikor a termőrügyek, de a beéretlen vesszők is fagykárokat szenvedhetnek. Metszés után ezeket egy afféle gyógymetszéssel nem lehet már korrigálni, marad ami marad.
Nem a Bussay ellen vagyok. Úgy gondolom, ez nem egy ingyenes marketing felület itt, hanem eszemcserére helytadó fórum. Ha egy borászatnak van jó és rossz oldala, mindkettőről lehet nyiltan beszélni, nem csak a pozitívumokat nyomni és vakítani. Tehát az egyoldaluság ellen vagyok. Nevetségesnek tartom, hogy egy fajta celeb lett belőle. "A szlovén alpok magyar medvéje" stb.
Elismerem, a környéken Bussay csinálja nagyobb tételben ez egyetlen komolyabb bort. - Ugyanakkor Ő is épp olyan helyi mutyizó kiskirály, mint tucatjával Badacsony, Neszmély, Gyöngyös, stb környékén a borászok egy része. Ismétlem: egy része!
Ezért nem gondolom, hogy el kell fogadni kritika nélkül azt a marketing szöveget, amit a föld és természethez való alázatról nyom. - "egy tőke egy palack", "csak közvetitő a Jóisten érlelte szőlő és a bor között" stb, (a fotóid önmagukért beszélnek)
Személyes ügyem soha nem volt vele. Lentiből származom, négy-öt éve dolgoztam is nála diákként napszámban, akkor láttam legutoljára. Azóta már Veszprémben élünk de gyakran hazajárok és a haverokkal találkozok, ezért nagyjából tudom, mi a helyzet. Nem teszek meg mindent azért, hogy rontsam a hitelét, csak objektiven kell a dolgokhoz viszonyulni.
"A magyar borelit egy kicsit beleszokott a jóba, hogy a szőlőben-pincében azt csinál amit akar és a fesztiválokon, meg más marketingeseményen pedig mesélhet amit akar."
-Szóval a borelit mégiscsak parasztot vakít.(hihi)
Amúgy meg kik azok akik a borelitbe tartoznak? Van-e különös ismertetőjele, pontos meghatározása? Vagy valaki megmondja, hogy ki elit és ki nem?
Mondjuk speciel az egy olyan téma amiben én sem értek egyet veled.
Nem hiszem, hogy a szakirányú felsőfokú végzettség az alapfeltétel lenne. Nyilván jó dolog a szakképzés és tanulni kell a szakmát mindhalálig, de szerintem nem ez a szűk keresztmetszet a magyar borvilágban.
Arról nem is beszélve, hogy ha az én kedvenc termelőim között ha jól tudom elenyésző számban vannak azok akiknek szakirányú végzettsége van. Érdekes módon az alsó polcos lőrék gyárainál viszont vagonszámra zsizsikelnek a diplomás szakemberek :)
Ilyent, vagy erre utalót itt eddig senki nem írt. Szerintem te valamit nagyon-nagyon félreértesz. Direkt vagy azért mert túl bonyolultan fogalmazunk én nem tudom.
De, hogy segítsek neked.. Nagyon sok helyes út van, nagyon sok jó modell van. Attól, hogy valaki máshogy csinál bort még nem csinálja rosszul.
Pancsolni pedig csak az pancsol aki törvényesen vagy törvénytelenül a must vagy a bor természetes cukortartalmát, savtartalmát, víztartalmát és úgy általában az analitikáját költségcsökkentés és/vagy profitmaximalizálás céljából manipulálja.
Jegyezd meg, hogy az itteni megmondóemberek szerint CSAK az a helyes, amit ők csinálnak! Ha valakinek a véleménye csak egy hangyányit eltér az övéktől, az pancsol/rosszul csinálja/nem ért hozzá/nincs diplomája. Ellenvetésnek helye nincs! :))
Én nagyon szeretem a Bussay borokat és fantasztikusan nagy arcnak tartom Bussay dokit. Az amit csinál igazán elismerésre és tiszteletre méltó.
Ezzel együtt az nem hitelrontás, hogy megtudjuk, hogyan, mikor és mivel permetez. Engem is érdekelne, hogy fújt-e még ősszel is valamit a doki. Vannak kiváló rothadás elleni szerek, bár eléggé drágák és ha rájön másnap az eső akkor semmit nem érnek. Na és gusztus kérdése, hogy bármit is jó szívvel kifúj-e az ember 3-4 héttel a szüret előtt.
Az is érdekes információ, hogy egy gazda csak a saját területéről szüretel-e avagy vásárol-e termést.
Nekem személy szerint az is jelentős információ, hogy egy gazda állandó csapattal dolgozik-e, törvényesen ad-e fizetést a munkásoknak.
A magyar borelit egy kicsit beleszokott a jóba, hogy a szőlőben-pincében azt csinál amit akar és a fesztiválokon, meg más marketingeseményen pedig mesélhet amit akar.
Tetszik vagy nem, van a fogyasztóknak egy olyan folyamatosan növekvő rétege akit az is érdekel, hogy a sztorizáson túl, pontosan hogyan is készül a bor.
Nem hiszem, hogy hitelrontásról kellene beszélni és utálatot sejteni a dolgok mögé. Egyszerűen nyitottan és egyenesen kellene beszélni arról, hogy a szőlőben és a pincében mi és hogyan történik. Mindenkinek... az ikonoknak is, zseniknek is, megszállott terroiristáknak is, vaskalapos kézműveseknek is.
Te! Érdekelne, miért vagy ennyire a Bussay ellen? Valami személyes ügy miatt utálod ennyire? Csak mert úgy önmagától az ember nem tesz meg mindent azért, hogy rontsa a hitelét valakinek, hacsak nincs rá komoly oka! Elárulhatnád, mi ez az ok! És még egy kérés: melyik megyében élsz?
A félszáraz és félédes (mármint a természetes és nem a pancsolt) borok piaca nagyon nehéz. Kérdezd meg bármelyik borkereskedésben, hogy mennyivel nehezebb eladni egy félszáraz-félédes bort mint egy szárazat. Ezért is húzom fel a szemöldököm amikor törvényileg félszáraz bort látok száraz felirattal.
Monyók egy vicces termelő :) A szegedi borfesztiválon hagyományosan az ő bora a fesztivál legjobb bora :)