Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Gondold át a folyamatot. Bemegy felül a több ezer fokos láng (vagy plazma), ami elpárologtatja a fémet. A vágószerszám felől áramló gáznyomás eltávolítja a fémgőzöket, bele a csulás vízbe(is). Ha netalán visszafröcsköl a víz, akkor a lemez alsó oldalán átáramló ezer °C feletti anyag mit csinál ezzel a vízzel?
S ha valaki végig vágni fog a lemezcsíkon, akkor az a lemez az már részben kuka. Elmondom utoljára: az fogyóeszköz.
nem nagy találmány, de én az elszívó/vágó/csiszoló/plazmavágó asztalom lamellái közé berögzítettem egy ajtótartó elektromágnest amivel a munkadarabokat meg tudom fogatni mert hogy a laposvashoz nehéz lehuzatni. a gond csak ott van hogy pont a savállóból szoktam kis miszlikeket farigcsálni ami persze nem mágnesezhető :(
Ismerős ez a festékprobléma. Itt a melóhelyen kaptunk olyan kétkomponensű festéket, ami olyan kurva jó, hogy szörnyű. 25 perc alatt megköt. Nem szárad, megköt. De legalább olcsó volt. Szórópisztoly kuka, ez után ecsetek kuka, hengerek kuka. Valami polimer alapú szar, de még acetonnal sem lehetett elsúrolni a szerszámokat - pontosabban de, a szerszámokat el lehetett mosni (az óccó ecet szőrszálai eltűntek, a szórópisztolynál hasonló fennforgás volt, meg ilyen apróságok), csak a festéket nem...
Ithoni barkács célra,l csináltam,amikor plazmavágó vételben gondolkodtam,igy a rács körbeforgatható,tehát a plazma rövid kábeljával is lehetne kört vágni.
Mivel sima szénacél laposvas a rácsozás két kiseb munka alkalmával bele is vágtam,ez oxigén volt. Hogy a plazma bele vágna e,nem tudni. Bár egyik társunk a tesztjén 4db 10- es lemezt vágott egyszerre,ha jól emlékszem,vagyis plazma esetén e szerint a rétegeződés nem dominál,úgy mint az oxigèn vágáskor. Vagyis vèlhetően a plazma is vágná az asztalt is.
A méret 400mm átmérő,ezért raktam rá a vágópisztolyt,hogy látni lehessen,a cső magassága 500mm,és bevan fenekelve,egy furat az alján,hogy az esőviz kifolyhasson. Ebbe a " fazékba" fér cunder rendesen,és még a cipőfűzőm se ég el. Kiváncsi leszek a samot kockák meddig tartanak........
Jó sok lyéééééé betűt irtál,érzékelem a problémád,ha jój selytem fáj neked..... Tájékoztatlak,ki lehet belőle gyógyulni,ha legyintesz,vagyis átsiklassz felette.......
Értem én,hogy viz,de azt nem értem,hogy ez mitől nem fröcslöl vissza,vagyis gondolom rövid időn belül,ez rozsdás viz lesz.....!? Mitől nem lesz a lemez alsó sikja koszos ,mocskos !? Vagy a film vége fele ezt drótkorongozza kb 100mm széles kefesorral !?
Meg ami útba lehet,az útba is fog kerülni. Vagyis,mi lesz akkor,ha az alátámasztó lemezcsikon végig vágni fog !? Hogy fog kinézni a vágás alsó élei ?
Azt viszont aláirom,hogy a viz mérgező gázok szűrője is lehet......
Mondjuk én oxigénnel vágok,és kint az udvaron.......
Van e külömbség a plazma vágás,és oxigénvágás füstjei,gázai közt ?
Egykomponensű festék volt, én mindent jól csináltam vele papír szerint. Vagy kifogtam egy szar szériát, vagy megfagyasztották, mielőtt vettem. Más ötletem nincs.
Kihagytam a sztoriból, hogy amikor párom letolatta azt a kapuszárnyat, akkor már le is volt festve. De mindegy is volt, mert beszoptam a félig ipari festékkel. Hetek alatt is csak annyira száradt meg, hogy mire leakasztottam a garázsból a láncról (ott festettem) és kicipeltem a helyére (10-15 méter), addigra fel is rongyosodott a festék, ahol fogtam. Nem egy óriási valami egy szárny, kb. 160x120 cm és mondjuk 30-40 kg. A sok “léc” miatt van rajta felület rendesen. Ezt már festésnél is megtudtam, aztán drótkorongozásnál ismét. “Hála az égnek“ a szar festék alá gurítottam 2 réteg Egrokorr alapozót is, az mint a szikla. Egy egész napom ráment, mire letúrtam, a szomszéd valamiért becsukta az összes ablakot. 3 napig zsibbadtak a kezeim.
Ha látnád, akkor átgondolnád te is ezen ötleteidet. :D 35x35 (vagy 40x40-es) L acél, belülről odagányolva a 10x10-es U vasak. Az U vasak végétől 1-3 milliméter távolság van az L vasak belső részéhez. Nem akarok hónapokig szöszmötölni a kivitelezéssel... Homokfúvás kellene, de az már önmagában sem egy napos meló (kompresszor sincs még). Meg amúgy is, sokkal jobban szeretném azt, ha én jobban tudnám, hogy mi van az udvaromban, mint a vasgyűjtő népség. :/
Értem én,hogy villany motor,de hun van a linked........?
Szóval.......; a véleményem szerint a laposvas necces,ha ez szénacélból készül. Vagyis,az ember elvágja,vagy csak belevág. El tudom képzelni a vizedényes vágóasztalt,de csak akkor csinálnék ilyet,ha a viz a föld közelében,vagyis távol van a kifújt salakcsóvától. Ha ez közel van,a gőz,szerintem zavaró lehet......
Jelenleg ott tartok,hogy a rácsomat kijavitgattam,és én megpróbálom a samot csúcsos betétezés.
Jelenleg csak azért halasztottam el ezt a kjs barkácsmunkát,mert a samot porol,de cefetül,kint meg hideg van......
Haggyá' az U vasakkal - az nagyon szar gondolat volt anno egy kerítés estében... Le kellene festenem a kaput és a kerítést, de előtte a régi festékréteget le kellene műteni, hogy tartós is legyen a festés. De hogy ez miféleképen is lesz fémtiszta, az még egyelőre rejtély. Kollégák javaslatai:
Flex. Előbb nézd meg. Akkor valami más...
Be kell vinni és kispénzért leszemcsézik. Az elég nehéz lesz, mert le van betonozva. Akkor valami más...
Már ott tartok, hogy kimetélem a genyába az összes U vasat, a maradékot becsiszolom, lefestem és kap egy műa. bevonatos lemezborítást, popszegeccsel vagy önfúróval. Mert amúgy kész szopás lenne az egész.
Amúgy még csak most kezdek ráérezni igazándiból a lakatos-hegesztő-villanyász-minden is szakmára. Nem szabad szinte semmit sem kifúrni a hegesztés előtt, meg ilyen apróságok. Elég magas a tanulási görbe. A legszörnyűbb az, hogy most kezdem élvezni...