Keresés

Részletes keresés

ootis Creative Commons License 2016.07.21 0 0 327

Mennyi ideig szabad a bort szellőztetni anélkül, hogy kárt okoznék benne? Két napnál tovább nem mertem...

Egyébként érzésem szerint kicsit savasabb is lehetne a bor, lehet meg kellene próbálnom borkősavat hozzáadni?

ootis Creative Commons License 2016.07.21 0 0 326

Üdv!
Pincében van műanyag tartályban. Két napig levegőztettem, javult a helyzet. Most hogy így mondod tényleg volt egy különleges szaga, nem zavaróan büdös, de sztem nem borhoz illő. Kb 1liter seprős bor jött le belőle, attól megváltam rövid úton. Még egy dolgot tettem vele, mégpedig a tartályon egy fém csap volt alul (a bor folyamatosan érte), azt kicseréltem teljesen műanyagra, hátha az is belejátszott a dologba.

Előzmény: Tigris0704 (325)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 325

Üdv!

 

Hát feladtad a leckét. Semmi más rendellenes ízt illatot nem érezni rajta?

Milyen körülmények között tartod? Pincében hidegen vagy tanyában melegebb helyen? Mikor volt fejtve, kb: mennyi söprű lehet alatta?

 

Nekem az első gondolatom, hogy sok a seprőn alatta és bomlásnak indult vagy valami baktérium bomlás lehet.

Minden esetre én azt javaslom fejtsed meg had levegőzzön (mert az is lehet, hogy kezd befülledni) és a seprű is kikerüljön alóla.

Előzmény: ootis (324)
ootis Creative Commons License 2016.07.18 0 0 324

Üdv!

Volna egy kis problémám a tavalyi borommal, mégpedig érésben lévő sajt utóízt érzek benne. Nem tudom mi okozhatja. Műanyag paraffinolajos zárású úszófedeles tartályban van. A borban törést, zavarosságot egyáltalán nem látok. A sav kén szint 6/25 benne. Amúgy ez egy fehér és piros szőlőből készült bor, fehér túlsúllyal, így a színe  rozéra emlékeztet.

granov Creative Commons License 2016.05.19 0 0 323

Szerintem hagyd érni. Az enyém is savas volt, de mostanában elkezdett tompulni és nyárra szerintem be fog érni.

Régebben nem szerettem a kékfrankost mert nekem nagyon savas volt. Most, hogy a sajáttomat csinálom hagyom beérni hordóban és meg vagyok vele elégedve. A kor jót tesz neki.

 

Előzmény: saja75 (321)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.05.18 0 0 322

Az, hogy mennyitől az nagyban függ attól, hogy mennyire lóg ki az összhangból a sav. De elmondható, hogy általában egy 7-8 g/l sav már kilóg.

 

Ha úgy érzed a borodnál, hogy a 9 g/l már kilóg, zavaró a bor összhangjában akkor megpróbálhatod a tompítást.

Előzmény: saja75 (321)
saja75 Creative Commons License 2016.05.17 0 0 321

Kékfrankos bornál mekkora sav-tól szoktak, szoktatok savtompítást csinálni?

Bakonyi féle teszttel tirtáltam a savat és 9g/L a titrálható sav; viszont ízre nagyon savasnak tűnik.

Tigris0704 Creative Commons License 2016.05.13 0 0 320

Azért ezeknek csak egy nagyon kis részét használjuk. 

Előzmény: Falusi1 (319)
Falusi1 Creative Commons License 2016.05.11 0 0 319

Most néztem meg a honlapjukat, rengeteg érdekes és új (legalább is nekem) infó van rajta. Aki úgy gondolja, hogy a borászat nem túl bonyolult dolog, annak feltétlen javaslom.

Előzmény: Tigris0704 (317)
Falusi1 Creative Commons License 2016.05.07 0 0 318

Nagyon köszönöm az infókat.

Előzmény: Tigris0704 (317)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.05.06 0 0 317

Igen, a legtöbb borászboltban kapható valamilyen tejsav.

De ha felmész a borkezeles.hu ott meg is tudod rendelni.  Ők a német anyagokat forgalmaznak. Elég korrekt áron és jó minőségben.

 

http://borkezeles.hu/upload_files/Boerovin.pdf

 

De mindenképpen csinálj egy próbát.

Előzmény: Falusi1 (316)
Falusi1 Creative Commons License 2016.05.05 0 0 316

Köszönöm a tippet. A szakirodalom is a tejsavat javasolja, mert az stabilabb. Gondolom borászati szaküzletben beszerezhető.

Előzmény: Tigris0704 (315)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.05.04 0 0 315

Savemelésre a bortörvény a borkősavat a tejsavat és az L-almasavat engedélyezi.

Borkősav és a tejsav az amit a legtöbbet használják.

A borkősavból 1 g/l emel 1 fokot a savtartalmon, a tejsavból-ha jól emlékszem-akkor 1,5 ml/l emel egy grammot a savtartalmon.

 

A tejsav egy lágyabb simább savérzetet ad a bornak míg a borkősav egy kicsit keményebb sav és a tárolás során folyamatosan csapódik ki.

 

Én mindenképpen azt javaslom, hogy előtte csinálj egy próbát.

 

Előzmény: Falusi1 (313)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.05.04 0 0 314

Azért nem minden évben van ilyen tavaszi fagykár. Ha előző évben nem volt jelentős fertőzés akkor elég kevés kártevő telel át a kéreg alatt. Az aszályt elég jól bírja a szőlő. A jégeső ellen nem sokat tudunk tenni.

 

Akárhogy is nézzük a mezőgazdaságban Damoklész kardja mindig ott lebeg a gazda feje felett.

De jöhet akár mi-fagy, jég, aszály- a szőlő meghálálja a gondoskodást.

Előzmény: Banndyta1018 (312)
Falusi1 Creative Commons License 2016.05.04 0 0 313

Ma kb. 50 liternyi fehér bor lefejtésekor nyilvánvalóvá vált, amit már korábban is sejtettem, hogy a tavalyi fehér szőlőből kiégett a sav. A bornak ettől függetlenül nincs rossz íze, de a savhiány egyértelmű ízlelés alapján is. Soha nem próbálkoztam még savpótlással, de most kipróbálnám.

Arra kérném azokat akik már csináltak ilyet, írják meg, hogyan és mivel csinálták.

Banndyta1018 Creative Commons License 2016.05.04 0 0 312

:( szomorúságot érzek - nem elég, hogy enyhe volt a tél, ez kedvezett a kártevőknek, most fagyos a tavasz, itt az eredménye, a nyár meg egészen biztosan szélsőséges lesz megint, hatalmas viharokkal, jégesőkkel na meg a hetekig tartó 40 fokos aszállyal - érdemes és ösztönző is így a mezőgazdasággal/szőlővel foglalkozni...:( 

Tigris0704 Creative Commons License 2016.05.03 0 0 311

Mint ahogy már előttem leírta Falusi1 ha a fürtkezdemény körül elfagytak a levelek akkor a fürt is elfagyott. Ha csak a hajtás végét csípte meg a fagy akkor azt nagy valószínűséggel kiheveri és megmarad.

Előzmény: Banndyta1018 (309)
Falusi1 Creative Commons License 2016.05.02 0 0 310

Nyilván a fürtkezdeményre gondolsz, de ha a levelek elfagytak körülötte akkor a kis fürtök is.

Előzmény: Banndyta1018 (309)
Banndyta1018 Creative Commons License 2016.05.02 0 0 309

 

Sajnos nekünk van szőlőnk a hegy alacsonyabb részén is, ott észlelhető a kár de szerencsére a magasabban fekvő hegyoldalban már nem tapasztaltam ilyet.

Ahol szemmel láthatóan a levél elfagyott (elfeketedett) ott a szőlőkezdemény még lehet, hogy megússza?

Vagy ne nagyon reménykedjek? :(

 

 

 

Előzmény: Tigris0704 (308)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.04.28 0 0 308

Ma voltam körbejárni a hegyet. Szerencsére a mi szőlőinkben nincs fagyás, ez talán köszönhető annak is, hogy elég magasan a hegyoldalban déli fekvésűek a területeink.

 

De sajnos akinek lapon fagyzugos helyen van ott komoly károkat csinál. Van ahol szinte csak a csupasz vessző maradt.

Előzmény: Banndyta1018 (307)
Banndyta1018 Creative Commons License 2016.04.28 0 0 307

Felétek nem voltak fagyok? Sajnos nálunk rendesen tizedelte, de inkább negyedelte a szőlőt...:( Tegnap hajnalra -4-5 fok volt csak, ami nem kímélte szegény növényeket! A szőlő levele feketén, élettelenül lóg, a kis apró szőlőkezdemény vajon azért megmarad? El vagyok keseredve rendesen...

Tigris0704 Creative Commons License 2016.04.23 0 0 306

Madarak ellen próbáld meg a hálót. Elég hatásos és nem nagy drágaság lehet (bár az árát nem tudom).

Előzmény: Banndyta1018 (304)
juhosttt Creative Commons License 2016.04.21 0 0 305

Seregély ellen nem tudok tutit. Talán ha lemezből vágsz ki nagymadár alakot és azt lógasd a sorokhoz. Vagy tükrök, rossz CD-k. esetleg gázpatronos durrogtató.

 

 

Ami a borászatot illet, ha nagyon felfutna a dolog akkor bővítenék, de amúgy ezt magamba akarom csinálni, ezért egyelőre csak annyira nyújtózok amennyire a takaró ér. Támogatás hijján meg dolgozni kell, hogy legyen mit beletenni. De azért nem a folyóbor a végső célom nem is ilyen irányba akarok pozícionálódni. 

Előzmény: Banndyta1018 (304)
Banndyta1018 Creative Commons License 2016.04.21 0 0 304

Darázs szerencsére eddig még nem volt nálunk, itt inkább a torkos madarak okoznak problémát!

Seregély és egyéb madarak ellen nem tudtok valami tuti megoldást? Az a helyzet, hogy felettünk egy meredek hegy húzódik telis-tele nagy lombozatú fákkal. Na már most ezek a rafinált madarok onnan a fedezékből támadnak lesből és nem igazán kímélik az édes szőlőszemeket. Pedig még valamilyen ragadozó madarunk (sas vagy ölyv) is van, amik rendszeresen a légterünkben portyáznak, ennek ellenére tavaly már komoly kárunk keletkezett a seregélyek falánkságából...:(

 

Akkor én valamit biztosan félreértettem korábbi írásodból, mert 1-3 ezer litert megcélozva valóban nem olyan hatalmas gazdaságra gondoltál. Sejtésem szerint így a rendes munkátokat sem adnátok fel, nem teljes főállásban lennél szőlősgazda, mert ennyi értékesítéséből megélni aligha lehet...

 

Én sem szeretem az ilyen előítéleteket, hiszen „puding próbája az evés" várjuk ki a végeredményt! Miért ne lehetne a meleg, legtöbb napsütötte órákkal rendelkező Alföldön is finom, minőségi bort készíteni?! Már megint a nem hozzáértés...:(

Előzmény: juhosttt (302)
juhosttt Creative Commons License 2016.04.15 0 0 303

Még azzal kiegészíteném, hogy nem értem hogy sokan 30-50 cm-es lombfallal várják a csodát és ha már túl lóg pár cm-rel már sövényvágóval mennek végig, hogy szép legyen. Ahogy írod a hajtáson a levelek elöregszenek. Ez indokolná a fürtzóna ésszerű levelezését, amellyel megint csak permetezéseket lehet csökkenteni. Én személy szerint törekszem arra, hogy a lombfalon mindig legyen fiatalabb, asszimilációra képes lombozat. Persze nyár végén ez a sűrűsége miatt fogékonyabb a betegségekre, ilyenkor esetlegesen ha muszáj a lombfal tetejét rézzel megszórom. De ezt is próbálom korrigálni, hogy tőkénként kevesebb termő alapot hagyni nagyobb távolságban így a lombozat jobban szét tud terülni. 

Előzmény: Maci_P (298)
juhosttt Creative Commons License 2016.04.15 0 0 302

Felénk is megeshet a fagy, de erre is vannak extra munkaigényes kézműves technikák.


Gyakorlottnak nem nevezném magam, inkább lelkesnek és a lehető legjobban próbálok tanulni. De azért sok minden van amiben még gyerek cipőben járok.

 

A sörcsapda neten is fent van. pet palackba sör + cukor. Erre mennek szépen. Az ecet is kell pici, ha méhek is vannak. Felénk ilyenkor már nincsenek így ezt nem teszek bele. próbáltam a szörpös vizet és egyebet. De a sör a nyerő. A lényeg, hogy bemennek, de ki nem tudnak jönni.

 

 

Nagy tételnél pedig járna komoly pénzügyi támogatás nem? Te miért nem kapsz ilyet?

Nem tudom, én a tervezett 1-3 ezer literemmel nem számítom magam nagynak. Mivel nem is kataszteri besorolású helyen vagyok az alap támogatásoktól elesek. A telepítési engedély is ezért neccesebb. Hát igen alap esetben örülhetnének h gazdálkodni akar az ember, csak sajnos sok a mutyizós lőregyáros... Az alföldi borászatokat sokan egy kalap alá véve leírják h lőregyárosok. Ez is egy elég hátulról való indulást jelent.

Talán annyi érvem lehet, hogy a régi (pár 1800as évek) a nyírség bortermő vidék volt. De ennyi. Ha az állam azt mondja nem, akkor nem tudom mit tehetek.

Előzmény: Banndyta1018 (301)
Banndyta1018 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 301

Keverednek a dolgok rendesen a fejemben...:) - de tényleg!!!

 

Az alacsonyan lévő tőkék meg a fagy veszélynek vannak kitéve. Mint ahogy minden jóban van valami rossz, meg fordítva is, ez sincs máshogy! Akkor inkább a cukorfok legyen egy kicsit kevesebb, minthogy elfagyjon az egész...

Te az ország másik végében vagy, ott biztosan teljesen más időjárási viszonyok uralkodnak!

Sajnos felénk még tavaly is voltak májusi fagyok, ezen a vidéken lassabban megy ez a felmelegedés.

 

Az írásodból következtetve elég gyakorlottnak tűnsz, nem hiszem hogy problémákba ütköznél.

 

A darazsak felétek ennyire szeretik a sört? Vagy mi a trükköd? Lerészegíted őket? :))))

 

Nagy tételnél pedig járna komoly pénzügyi támogatás nem? Te miért nem kapsz ilyet?

Az engedéllyel is lehet probléma? Nemhogy örülne mindenki, hogy gazdálkodni kívánsz...

 

Előzmény: juhosttt (300)
juhosttt Creative Commons License 2016.04.14 0 0 300

Nekem az alacsony kordon akkor jött elő, amikor egy évben a tavaszi fagy 40 cm magasságig levitte a szőlőt. Ekkor köteleztem el magam, hogy igen is kordon lesz.

De viszont a klíma egyre csak tolódik, így a májusi fagyoktól remélhetőleg nem kell tartani. Viszont ahol bakművelés lesz, az a környék legmagasabb pontja, ott talán nem lesz gond. Sőt elég szeles is, így ha szélirányba telepítek nagyon sok permetezést spórolok meg.

Előzmény: Banndyta1018 (295)
juhosttt Creative Commons License 2016.04.14 0 0 299

Én a térképek  lapjainak szamárfüles sarkában. Sz. Sz. B. megye. Nyírcsaholy, de a szőlőt több területen tervezem, nem csak Csaholyban.

 

A gyomírtóról és szermaradványokról nincs tapasztalatom. Van aki szerint kimutatható, mások szerint nem. Én amondó vagyok, hogy anélkül is eszek elég mérget, ha nem muszáj nem szórok.

 

Gyalog műveléssel én nem műveltem, de az tény, hogy oda csak felálló hajtásrendszerű szőlőben lehet gondolkozni. A gyalogszőlő azt jelenti, hogy nincs támrendszere. Hogy a bak művelés ezt mennyire tűri el, passz. Fejművelésben tuti van gyalog.

 

Madarakkal egyelőre nincs gond, a darazsakkal van, de az ócsó ukrán sör valamelyest segít csökkenteni.

 

Támogatást nem kaphatok, nem is kell, ezért dolgozok, hogy ezt megvalósítsam. (Ahogy egy borász mondta: Szívlapáttal kell lapátolni a pénzt pár évig) Ha engedélyt kapok már az nagy siker lesz! :)

Előzmény: Banndyta1018 (295)
Maci_P Creative Commons License 2016.04.14 0 0 298

miszerint minél több szőlő terem egy tőről annál kevesebb cukorfokra lehet számítani??? Ez nem is a föld közelségéből származó plusz melegtől van?

Biztos sok összetevő van, de a cukorfok mennyisége erősen függ a zöldfelülettől, és az ahhoz tartozó fürtszámtól, de még a levelek állapotától is, hiszen elöregszenek ősz felé. Ha meg lehullanak, onnantól már nincs cukorfok növekedés, max. vízvesztés, esetleg a savak csökkenése...

Előzmény: Banndyta1018 (297)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!