Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A szomszédom szőlőművelése abban merül ki, hogy néha leszaggatja a túl messzire kúszott vesszőket. Permetezni még nem láttam. Az egyik fajtája biztosan az Izabella, azt megismerem a szagáról. De van valami fehér szőlője is, amelyik bírja ezt a bánásmódot. Mondjuk, az Izabellát lehet, hogy még a lisztharmat is kiköpi...
Világos, nézd én 40 éve szőlészkedem, azzal tisztában vagyok hogy egyre kevesebb az un. kulturnövény ami elvan permet nélkül. Szőlőben azért van egy pár( főleg direkttermők) ami permet nélkül terem és nem vadszőlő. Aztán vannak akiknek minimális 2-3 permet elég, de mikor egy szőlőt nem tudok megvédeni a lisztharmattól bármivel próbálkozom azzal nem kínlódom.
Ironikusan értettem. Magam részéről nem ismerek én sem ilyen fajtát, de van egy ilyen gondolati vonal is a közhiedelemben.
Ami esetleg ellenállóbb, az meg sokszor gyengén köt, vagy ahogy Szőlőszem jellemezte, pl potyog.
Úgy gondolom, telepítés után védeni kell kiemelten a növényt. Legyen egészséges, minél jobban, minél többet kapjon. Készüljön fel az első télre. Erősödjön a gyökérzet, hogy a második évben ne csak kínlódva kihajtson, hanem robbanjon ki egységesen. Én ha esetleg biózni szeretnék, az első években, amíg nem a termés a cél nem erőlködnék vele, hanem hagyományos módon fújám, legyen szép.
Most jött "szembe velem" a Facebookon ma délután ez a fotó.
Na ez egy tipikusan jó fénykép, amit korbeirtam "termőhely" gyanánt.
“kemikália memtesen mert ugye nem kell permetezni mert rezisztens“, Szőlőszem szerint aki nem akar permetezni az vadszőlőt ültessen! Akkor ezek szerin van nem vad rezisztens szőlő is?
nem küldted én mentem el érte!!kaptam 2 ajándékot is!! király kiszolgálás!!!na akkor megnyugodtam..tavaly 10 fürtöt hagytam neki életének harmadik évében ..úgy hogy ahogy kikerült a vederből ősszel már tavasszal 2 rövidebb szálvesszőt hagytam rajta..aszem 10 rügyet..mindegyiken 2 fürt volt az egyiket levettem de a 10-12 fürt is odatett neki!! szerintem...ránézésre is tigin...tehát amit levonhatunk hogy: igenis a túlterhelés elbaxa a minőséget!! dehogy ez minőségromlás abban jön elő hogy a héja golyóálló lesz azt nem hittem volna!a solnocka az mesébe illő!citromfűvel kezdi majd mangóval fejezi be !
nem az érdekel mint ahogy te nagyokos hiszed hanem elég erősnek tünt a vessző annyihoz..én mindig kitöröm minden másodikat a szálvesszőn...csak most nem tudtam hogy mennyit bír..éppen elég nagyok voltak a fürtök csak rohadt vastaghéjú..
Van kis inverteres hegesztőm. Taknyolgatok, szórakozok vele, amikor valamit meg kell hirtelen heftelni, de semmi előképzettségem nincs. Szerintem teljesen elfogadható módon megcsináltam már ezt azt, máskor meg istennek sem "ragad" össze. Nem értek hozzá. Ez egy szakma. Sokszor látok fotókat, videókat, amin kb az én hegesztő tudasommal szoleszkednek emberek és megosztják a "tapasztalataikat".
"Tesztelnek", fajtaleirasokat tesznek, "nálam így teljesít" stb.
2dolog:
I., Termőhely.
Rengeteg "fajtakiserlet" a szomszéd kerítése mellett, a palakerítés tövében, a tarackgyep közepén fúrt lyukba helyezve történik, kemikália memtesen mert ugye nem kell permetezni mert rezisztens. Megfelelő talajelokeszites, tapanyagfeltoltes, technologa nélkül egyszerűen használhatatlan az infók legtöbbje. Ha nincs normális termohelykent értelmezhető helyen a szőlő, objektív vélemény nem állítható róla.
II., Terhelés.
Aki elvakultan csemege vonalon gondolkodik csak, soha nem érti meg a terhelés kérdését. Nagy legyen, mutasson. Nincs semmi hétköznapi modja a beltartalom valós összehasonlítására. A centi, a mérleg csak arra való hogy irigykedve nézze akinek kisebb.
Amikor az ember továbblép és nem csak megeszi a termést, hanem bort készít belőle, jön a ráébredés, meeeeeekkkkora a terhelés kapcsán a feladat. Eltalálni, belőni, megtartani stb stb.
Nálam van olyan (borszolo) tábla, ami úgy le van terhelve folyamatosan évről évre, hogy alig tud becukrosodni, semmi fajtajellege nincs az onnan lekerült termésnek. Sokszor azért húzom el a szüretet es a hegyközségben utoljára szedjük, hogy az a pár nap is jelentsen egy kis pluszt. Nyomja a mázsát és ad egy "kék levet". Éles a kontraszt, amikor szedjük és átallunk egy másik táblába, ahol fele akkora a hektárra eső mennyiség.
Ezeket a különbségeket elképzelni nem tudja az, akinek egy fajtából van egy tőkéje, tőkécskéje.
Üdv.! Egy szőlőtőkén látszik, hogy mennyire terhelhető. Mégpedig a vesszők v. hajtások növekedésén. Függ a fajtától a talaj minőségétől és a tőke elhelyezkedésétől. Tehát nem lehet felállítani egy szabályt, hogy hány fürtöt szabad hagyni. Pár év alatt beállítható az egész. Amennyiben nagyon növekednek a vesszők, akkor lehet többet hagyni, ha nem nőnek megfelelően, akkor inkább zölden szedjünk le a termésből. Nekem két fajta tőke van egymás mellett. Az egyik terem 5-6 kg körül a másik a 20 szorosát és a vesszői mégis sokkal erősebbek.
Kértdés, hogy mennyire vetette vissza a tökét ez a brutális túlterhelés. Lehet, hogy érdemes volna kötödés után cizellálni a meghagyott 6 fürtöt.
Ez a fö gond egyébként a you tube-os videókkal: az ott magukat és a terméseiket mutató egyének nem minden esetben bontják ki az igazság minden szeletét, elhallgatva pár apró, de a hatalmas termésátlag szempontjából lényeges részletet, hogy magukat minél jobb színben tüntessék fel.
Én itt hiába magyarázom, hogy minél nagyobb a terhelés, annál íztelenebb a termés, de egyeseket csak az érdekli, hogy minél több teremjen neki. Azt sem érti meg, hogy ha túl van terhelve, akkor éréskor pl. nem tud úgy elvékonyodni a bogyó héja, ahogy teljesen érett állapotban lenne.
Nyugodj meg, azt kaptad, amit kértél, Tigint kaptál száz százalék, ugyanis én küldtem. Metszéskor a vessző egyenként fel van címkézve, még a tőke alatt, nincs keveredés. Így mostmár csak a túlterhelés jöhet szóba. Túl mohó voltál, 10-12 fürt az hat kiló, három éves tőkét nem szabad ennyire megterhelni. Az idén hat fürtöt hagyjál rajta, meglátod kineveli, és nem lesz vastag a héja. Majd ha megérik, számolj be a fejleményekről.
De csak a friss!!! Ha kellően megfókszik, akkor kis ügyeskedéssel akár gurgathatod is anélkül, hogy te magad szaros lennél.
Amikor az ember oltványt/oltocsapot szeretne, sosem szabad azt mondani, hogy ez és ez kellene, mert akkor tuti lesz az illetőnél (l. a sok Borisz-kuncsafot, akiknél hogy hogy nem véletlenül sok rendelt fajta kisértetiesen hasonlít a preobrezsenyiej, vagy mi a túró fajtára), hanem azt, hogy milyen fajtái vannak.
(Itt most nem arról beszélek, hogy egy termelőnek kell 5000 db ilyen vagy olyan fajta és megrendeli hivatalosan, kiszámlázva az oltványosnál).
Amikor én gyűjtöm a vesszőket az oltványosnak, akkor ha egy vessző leesik a földre út közben, az már nem kerülhet vissza a kötegbe, akkor se, ha arról a vesszőről pontosan tudom, hogy micsoda, mert véletlenül se akarok keveredést.
de magyarázd már el hogy hibázott??? ilyen szar szőlője tuti nem volt mert ehetetlen volt szinte..olyan vastag héja semminek nincs...teljesen kizárt hogy egy szőlő minőségére rámegy a túlterhelés??
ahonnan ez jött onnan még 5 másikat hoztam..Mucsi Ferenc, Kistelek..mind megfelelt a leírásnak kivéve ezt ! hogyan lenne lehetséges hogy a tigin helyett kapok valami mást ami hasonlít kinézetben de más ízű?...kizártnak tartom hogy az ő gyűjteményében lenne egy ilyen rossz fajta aminek olyan rágós a bőre hogy ehetetlen...így következésképpen nem metszhette másról a dugványnakvalót!
csak arra tudok gondolni hogy valami miatt romlott a minősége! a túlterhelés az egyik ötlet..édeske szerint is egy fajta minőségét nem lehet az első második termő évben felmérni..nem tudom...arra a verzióra nehezen tudok gondolni hogy mást adott volna...
"Ha 5 vesszön hoz egyenként 1-1 400 g-os fürtöt, az már önmagában 2 kg, ha 700 g-osat, az 3,5 kg. Ha a célod a "nem túlterhelés", akkor ennél többet semmi esetre se hagyj! A 4 kg/töke az bármilyen fajtánál, bármilyen tápanyagutánpótlás mellett túlterhelés (Igazából a 3,5 is, de nem annyira)."
Ha a képen látható fürtből van Neked 12, az elég brutál.
Az általam is linkelt Monarch leírásban is 10kg terhelhetőség szerepel - ezeket én fenntartással kezelem. Főleg, ha nem fóliás, öntözéses, tápoldatos művelésről van szó, de az meg szerintem olyan, mint a bolti: szép, de ízetlen.
a tiginem tavaly elsőnek termett és hagytam rajta 10 fürtöt..lehet túl lett terhelve? mert egyszerűen vacak volt! rágós nagy magvú rossz ízű! pedig ránézésre tigin a képekhez viszonyítva! pedig áradoznak rólla hogy hű de kafa..hát ez olyan vastaghéjú volt hogy elmehetett volna rinocérosznak!