Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Nem az kérdés hogy az etalon-e gg bármiben is. Hanem az kérdés, hogy MIT MONDOTT pontosan a kormány infon gg.
Nos ehhez bizony gg-t kell meghallgatni, ahogy írtam is. (pl. a linkelt videón)
De láthatóan annyira agyatlan is vagy az ostobaságod mellett, hogy még ezt sem érted... fogod fel. Pedig ez kiscsoportos szint a gondolkodásban, vagy tán bölcsis csak.
ha az lesz , hogy kb 1-2 évig nem lehet szaldós napelemet telepíteni. Akkor az erre szakosodott vállalkozásokkal, dolgozókkal mi lesz...
miből fognak megélni.
Ha garancia időn belül tönkremegy az invertert ki cseréli ki ha már a vállalkozás nem él.
Mi lesz azzal a napelemes rendszerrel ahol invertert kell cserélni pl mert elromlott és egy fázisú szaldós rendszer van kb 5kw rendszerrel. Az új előírások vonatkoznak rá? Maradhat szaldós? Csak 3 fázisúra inverterre cserélhet ami szolgáltatónál engedélyezett?
Mi van azokkal a területekkel, megyékkel ahol nem volt annyi napelemes kérés és nem lenne probléma a visszatáplálás, ott is lesz tiltás?
Hogy lesz több zöld energia ha több hőszivattyús rendszer kell gázkazán helyett, vagy elektromos autó/plugin hybrid lesz sima benzin/dizel jármű helyett.
Az a hír járja, hogy ~120 ezer új igényt adtak be 3 hónap alatt.
Alighanem csak tegnap és ma is bement több ezer... ...és amíg nem lesz rendelet ömlik tovább.
A 2030-ra tervezett 200 000 HMKE túl van/lesz teljesítve úgy tűnik. Lehet az év végére úgy 180 ezer és lesz még vagy 120-140 ezer >> ~300 ezer 2025-re.
Amiből 2023.12.31.-ig meglehet a 240-260 ezer is.
Avagy a zöme szaldós lesz :-)
Megj: nem véletlenül felfüggesztés, műszaki kényszerre hivatkozva.
Mert: IGEN az EU dírektíva átvételi kötelezettséget ír elő a napelemes áramra, ha be akar valaki táplálni.
Ahogy a többi zöld áramra is.
A műszaki problémát záros időn belül kell eltűnteti a hálózatból.
gulyás minden műszaki és jogi tudás nélküli szóhasználata semmit nem számít: majd a Közlönyben megjelenő leírás számít. addig felesleges ezen tovább rugózni. senki nem tud semmi konkrétumot. ugyanez volt a rezsivisszacsökkentésnél is: bemondtak valamit, aztán majd az igazi szakma pár nappal később kijavítja a hülyeségeiket (előrefizetős, házközponti, stb.. problémák)
No igen én még mindig nem értem ! Tegyük fel beadtam az igényem az ingyenes eu.s pályázatra amit visszaigazoltak ekkor a régi vonatkozik rám , avagy a szolgáltató felé beadott igény a mérvadó ?!
Köszi, ez alapján a benyújtott igény számit. De beszél összevissza, szerintem majd a felhördülés vagy a lobbierő alapján fogják elbirálni, hogy azoknak a kismókusoknak, akiknek 1-2 hónapja bent áll az igényük, engedik e a felcsatlakozást vagy sem.
akkor ha jól értem most el kell gondolkodni egy visszwatt védelmes megoldáson.
kicsit bonyolitja, hogy a tetőtérbe akarom rakni az invertert (a tetőtérbe feljön mind az 5 vezeték a mért főszakaszról FI relé nélkül) most lett leszinezve a ház, tehát nem akarok még egy vezetékcsatornát a külső falba, ezért vezeték nélküli visszwatt védelem kéne.
egyébként ez idegesit a legjobban, nem az, hogy nem lehet szaldózni, az amúgy is fenntarthatatlan hülyeség, nem is számoltam vele komolyan, de akkor legalább lehessen bruttózni.
nos, ez volt az első írott cikk amit olvastam. éúgy gondolom elég jól értek magyarul, de ebből egyáltalán nem jött át az általad beszámozott opciók közül egyik sem, sőt tovább megyek, még a napelemes cégnek és az üzletkötőnek sem....
"Hááát gulyás ezt mondta ... mármint annak aki ért magyarul. Azaz azonnal is lehetett tudni." nos, íme a cikk:
Pont ezért szeretne az istenadta nép beruházni, hogy ne kelljen importból annyi energiát behozni.
(Ja, hogy a politikusok csak az extra rövid távot nézik...?)
Ha annyira a külker egyenleg javítása a cél, akkor az üzemanyag ársapkát kellett volna módosítani, én nem mondom, hogy 800 Ft-os go-t rá lehetett volna engedni a lakosságra, de mondjuk 600-ig igen, és akkor a kereslet csökkenés miatt kevesebb devizát kellett volna erre fordítani.
Mellesleg ha nem engedik ilyen messzire a Ft-ot, akkor már szinte a sapka környékén lenne a piaci ár. (Majd meglátjuk, hogy a mai lépések meddig elegendők)
De hogy ON legyek:
ha az a cél, hogy ne importáljunk nyilvánvalóan fejlesztést eredményező beruházásokhoz szükséges eszközöket, akkor kb 50 évet léptünk vissza az időben...
Ne vegyen senki klímát, hőszivattyút, nyílászárót, és egyéb úri huncutságokat, mert azért devizát kell adni...?
Mi lesz a következő, egy önkéntes COCOM lista? Kijárkálunk megint Bécsbe ilyen úri huncutságokért...?
Mit vehetünk akkor, amit otthon gyártunk? De az is importigényes, ha mást nem, az alapanyagokon meg az energián keresztül. És a kígyó a saját farkába harap...
Az anyagok IMPORT költsége. Amire let volna az EU pénzből valuta fedezet, de egyelőre ugye nincs. És nem is biztos, hogy lesz...
A földgáz, olaj- és áram viszont import elviszi a valutát >> szar a külker egyenleg, deficites.
Miközben a napelem és a kapcsolódó klíma/hőszivattyű illetve e-autó igény hatalmas és gyorsan nőtt!
A napelem, inverter, vezeték, szerelvény szinte teljesen DOLLÁR-ban fizetendő import. Hőszivattyú, klíma, akkupakk, ablakcsere és az e-autó is DOLLÁR/EUR áras.
Úgy 100 milliárdért kéne import csak a "megnyert" 43 000 ingyenes pályázatokhoz. Plusz a többi napelemes és klíma/hőszivattyú telepítő a másik vagy 80 milliárd. Az egyebek is meglehet a 20 milliárd.
Szumma ~200 milliárd import igény fog javarészt eltűnni pikk-pakk. Ami bizony 450 millió USD/EUR
A szabadkerskedelem világában nem lehet csakúgy import korlátozni vagy vámot/adót kivetni. Mert az sértené az EU és WTO, stb. egyezményeket.
Vevői igény híján viszont nem is kell importálni ... hoppá!
----
Alighanem jönnek még más import cuccokra is majd az igénycsökkenést hozó trükkök.
Szerintem még csak nem is anyagi. Szemléletbeli. És ez még rosszabb...
Kedves Választópolgár!
Úgy gondolod, hogy megkerülöd a rezsicsökkentést? Meg a rezsicsökkentés csökkentését? Azt tervezgeted, hogy magad gondoskodsz az energiáról? Mikor mi itt keccsölünk, hogy neked jó legyen? Hát ezért utazik Szíjjártó Peti Mockbá-ba hetente záptojásszagú orosz öregek faszát szopni???
Nem gondoskodsz te semmiről!! Majd mi gondoskodunk rólad, te meg majd örülsz amikor örülnöd KELL.
2. Az ÚJ igények EGYELŐRE csak olyank lehetnek Amik nem táplálnak be a szolgáltatónak.
Ezek, elvben...
2/1. A viszwattos hálózatra tápláló megoldás. Azaz az inverter TUDNA betáplálni. Mert a termelő oldala a hálózatra van kötve direktben.
DE CSAK annyit termel amennyi a saját fogyasztásra elmegy >> viszwatt üzem. Azaz nem táplál be a szolgáltatónak, bár tudna, de önként korlátozza magát. Erre az üzemmódra minden HMKE inverter képes most is.
2/2. A szigetüzemú megoldás. Azaz az inverter NEM TUD betáplálni. Mert nincs a termelő oldala a hálózatra kötve sehol.
2/3. A hibrid üzemú megoldás. Ami a a 2/1 és 2/2 üzemet is üzemet tudja, üzemmód választás szerint.
----
Az optimális üzemet egy akkupakk segítheti. Ami tárolja>>puffereli az éppen fölös termelést házon belel, amíg tudja.
Nem hinném. A visszatápláló inverterek nagyon messze állnak a szigetüzemű (UPS jelleg) rendszerektől. Nem ok nélkül készül több hibrid inverter úgy, hogy külön visszatápláló és külön belső (sziget...) invertere van. Nekem pl. mint szakember, nagyon leragadt a fantáziám, és nem is nagyon tudom egy inverteren belül ezt a kettőt elképzelni. :-(
" ...hiszen nem szükséges az áramszolgáltató engedélye."
Nem hinném. Ahhoz is kell a hozzájárulás, hogy garantáltan olyan invertert telepítsenek, ami nem táplál kifelé, viszont befelé szükség esetén vételezni is tud.
A kereskedők rettentően örülnek majd a beragadó kitápláló inverteres megrendeléseiknek és hogy most új típusokat kell beszerezni, engedélyeztetni. :-(