Ezek fehérje takarmányok, nem energiadús hízók! Mondjuk nyulat akkor ott megéri tartani, ha az árpa és zab jól terem. De a kukorica itt mifelénk alap takarmány, ehhez jönnek a kiegészítők. De konkrétan egy tengerrel körbezárt szigeten éltek? :O hát az egy külön életforma, nem lehet az ittenihez hasonlítani,
Ami repül az sovány marad. Ezek nem "madarak" itt, hanem baromfik. xDD. Mi, kacsa ,liba és tyúkbarátok ill.kedvelők vagyunk és nem ornitológusok. Bár utóbbiból is szálldogál bőségesen errefelé. xDD. ,-))
Ha szétvágod a beleket és végigkurkászod az összes métert (kb 10-20 méter ha jól tudom de lehet tévedek az össz bél hosszban), akkor lehet látni szabad szemmel !talán! de megint mondom, nem földi gilisztát kell keresni!
Szerintem a férgeket látni lehetne szabad szemmel is.Még nem voltak féregtelenítve.Gondolhatod hogy nem az 1000 ft miatt..Kipróbálom semmit sem veszíthetek.Köszi.
Jól írod, én nagyon küszködtem a férgességgel. A gyógyszertárit hiába adtam, állatpatikás kellett! Szomszédnak is hiába mondtam,hogy gilisztásak a pulykái, nem akarta elhinni.27-ből 9 maradt meg neki, de úgy, hogy már szinte én erőszakoltam rá a saját féreghajtómat! Mi se akartunk hinni a szemünknek és anyum azt mondta, ő ilyet még nem látott, hogy a zúzájában is volt giliszta. Én úgy vettem észre, hogy ha tápot adtam nekik, akkor rendszerint előjött ez a probléma. Úgyhogy a gyöngyiknél már hanyagoltam a tápot. Inkább vettem terményt, megdaráltam, és ahogy tudtam, pótoltam a fehérjét. Nem is lett szerencsére semmi bajuk.
Némakacsára visszatérve, már a húsig kezdték ki egymást, mindegy volt, honnan szereztem be a tojást vagy a napos némát. Aprók is voltak, nem is úgy híztak, aztán jött a férgesség...áh ez a szezon nem volt jó. Remélem az idei jobb lesz. Csak hála a jó szívemnek, egy tojó gyöngyim maradt :) de sebaj, megoldom ezt a problémát is.
Vágáskor a belekt egyesével végig vágtad, majd nagyítóval kerested a férgeket? Nem földigiliszta méretűre gondolj, hanem apró fonálféreg szerű férgekre.
De még most se írtad, volt-e féreg írtás vagy sem. Baromfinak 100 kg-ra kb 1000 ft-ból kijön egy ilyen, (vagy még olcsóbb) és veszíteni való nincs! Megitatod velük, 1-2 napig aktívan minden egyes trágyát fel kell takarítani és várni a csodát. Maga a féreghajtás fél megoldás. A teljes megoldás a trágya feltakarítása, hogy véletlenül se kerüljön a szervezetbe vissza!
Én örülök hogy segíteni próbálsz!De mint írtam a levágott egyedeknél gondolom észrevettük volna ha férgesek.Hidd el én örülnék a legjobbam ha 'csak' ekkora baj lenne vagy 30 madaram lett oda :/
Hát én csak segíteni akartam. Viszont nem írtad, h volt-e féreghajtás v sem. Nem szégyen ha férges a jószág, szabad tartásban gyakori, mivel mindent felszedhetnek. Szóval ha nem volt féreghajtás, lehet egy próbát tenni. Ha 4 hónapra jött ki, akkor ez valószínűbb mint a keltetési gond.
Figyu k.b 4 hónapos korukra jött ki a betegség,nem hinném hogy lenne köze a keltetéshez.Am páván meg struccon kívül már szinze mindent keltettem..nm volt ilyesmi bajom eddíg.Mindegy tavasszal keltetek legközelebb,max nyár derekán de az ősz felejtős ezt most megtanultam.Bár ez sem ésszerű magyarázat,ha megkapnak minden jót és mégis..
A repülésre olyan egyedeket kel szelektálni, amelyek repülnek Xd ezek mellhúsa idővel nagyobb lesz a comb húshoz rovására.
A gyöngyikra: Féreghajtót próbáltál már? Ha igen a keltetésről is mesélhetsz, milyen géppel, hogyan, stb stb. forgatás pára, hő, minden apróság fontos!
Hogy-hogy kikezdték egymást?Nállam is megy mindíg a csipkelődés de semmi komoly,az egész család imádja hogy halkan 'működnek' :)Mondjuk a gácsér még bénázik tiszta toll az udvar..Nem az a határozott férfi :)
A pulykeszok meg tuti hogy annyit megesznek mint a malacok viszont így felnőtt korukra nem az a válogatós banda hálistennek hulloalmát nem győzik enni.. A gyöngyijeim mind gübbedt lábúakak lettek :/ nem született rájuk ,megoldás mentek a levesbe szó szerint,pár csirkével együtt sajnos..A liba igénytelen meg a kecsó is, így nálam még ők is maradnak.Remélhetőleg
Nekem a némákból lett elegem, állandóan kikezdték egymást. Maradok a magyar kacsánál és libánál. Pulyka sem kell. Amit már ezek megettek, felnőtt volna két malac. Úgyhogy gyöngyi, tyúk és a már említett vizi szárnyas szekció megy nálam csak.
Ez valós szerintem is. Nálunk az asszony rendezi 30 éve a sütését főzését és a dán kacsára mondta ,hogy a legtöbb zsírt adta. (itt nem etetünk kukoricát,mert csak silónak érik be). Én személy szerint nem fogyasztok olajat semilyen formában, így nagy kincs a kacsa zsír nálunk.
,-)) "-.. mivel annak a pörköltje leírhatatlanul finom egy kis barna csiperke gombával!!! " - Ez igen, Te már tudod, hogy mi a finom ? xDD. Jó pohár fekete rizlingel gondoltad ? Bár a kacsához a vörösbor a finomabb szerintem,de a tőkén ez is "vörös". ,-))
Sokan sokszor jártunk már így sok fajta kacsával. Tél van, ne várjuk már el, hogy megüljön!!!! Még majd jöhet olyan hideg, hogy csak naaa!
Azon morbid személyek akiknek korai kacsa kell, gyűjtsék a tojást és géppel keltessék. Nyugi én is ezen emberek táborát gyarapítom... Tavaly több mint 100 tojást dobtam ki, hogy hááátha megül... De nem!
Idén 13-14 napig gyűjtöm aztán a gépbe! Ha túl kevés gyűlik össze, akkor meg a serpenyőbe. (20 tojás alatt nem éri meg elindítani a gépet.)
A fél éves kacsám másfél hete elkezdett tojni, 8 tojást tojt,egymás utáni napokon, azóta semmi, alatta hagytam, de nem ült rá. Az időjárás zavarhatta meg, vagy miért csak egy ideig tojt,mert kikeltetni nem akarta?!Ráadásul az 4 tojóból ő egyedül tojt tojást. Ti jártatok már így?
Hát sajna a némák nem gondolják így. Egy jól megtermett gácsért ha megfogsz, képes elég mély sebet karmolni. Persze ha határozottan megfogjuk nem fordul elő ilyen, de ilyen határozottság mellett képes saját szárnyát eltörni, csak azért, hogy megmeneküljön. Utána meg már csak levágni jó.
Nem volt, valahogy nem vonz túlzottan. De láttam már egész szép egyedeket. Nálam az egész ott kezdődik, hogy házi kacsát se hagyok tenyésznek sose. 2. évben a futó gácséromat megolte a néma gácsér, akkor elkönyveltem, hogy maradok csak is a némáknál. Kiismerem őket, megpróbálok szép színeket előállítani, no meg eladásra is termelni. Ha megtörne a jég és tartanék magyar kacsát, akkor sem a mulard, hanem a hinny irányába mennék (magyar gácsér x néma tojó), ha a húsának állaga is inkább a magyar felé hajlik. De egyelőre nem áll fenn a veszélye. Ha meg fenn is álna, a vadkacsa, vagy legalább vadas vérvonalú kacsa felé hajlanék tisztán, mivel annak a pörköltje leírhatatlanul finom egy kis barna csiperke gombával!!!
xDD. Gondoltam azért ,hogy nem rosszindulat bujkál a háttérben. ,-)). Én kérek elnézést. üdv. u.i. aki szereti a Pézsmákat, rossz ember nem lehet. ,-)) Mi nagyon szeretjük még leves formában is. xDD