Keresés

Részletes keresés

artamira Creative Commons License 2011.05.12 0 0 839

Egyébként amit Én olvastam oltás, az kvázi dugványozás, mivel az évelő gumóra kell ráoltani a fás bazsarózsa ágat és a föld alatt idővel a szár is gyökerezni kezd, de addig a gumó tartja életben. Te is így tudod, vagy van más megoldás is.

Előzmény: anita.n (835)
anita.n Creative Commons License 2011.05.12 0 0 838

Sajnos nem postáz! Próbáltam rábeszélni, de nem akar vele foglakozni. A lágyszárúakat sem akarja, de az ügyben azért még majd rágom a fülét az ősszel.

Előzmény: artamira (837)
artamira Creative Commons License 2011.05.12 0 0 837

Szia Anita!

Köszi szépen a választ!

Sajnos nagyon messze lakom  Békés megyében, ezért  gondoltam, hogy inkább oltással  próbálkoznék. Gondolom nem foglalkozik a Siófoki Úr póstázással.

Előzmény: anita.n (835)
anita.n Creative Commons License 2011.05.11 0 0 836

Apa szerint már nem férünk el tőlük.

Ha újat szeretnék: hova fogjuk tenni?!? Már nem férünk el tőlük!

De azért az őszi terveimre még nem mondott határozott nemet. :-))

Elrakom én! Akárhova, de megoldom!

Előzmény: artamira (834)
anita.n Creative Commons License 2011.05.11 0 0 835

Szia Artamira!

A szaporításban Atregonak van nagy tapasztalata.

Az oltás elég macerás. A magvetés lassú és kevés hajt ki, a dugványozás lehet még jó megoldás. De ezt majd megmondják a tapasztaltabbak. Ha nincs messze Siófok, akkor inkább tegyél oda egy kis kirándulást. Olcsón, nagy tövek kaphatók, és nem kell vacakolni.

Persze azért a saját szaporítás sikere nagy öröm.

Oltani majd nyár végén-ősz elején kell, ha meg akarod próbálni.

Előzmény: artamira (833)
artamira Creative Commons License 2011.05.11 0 0 834

És persze az Anitáé és a többieké is gyönyörű. Anita neked összesen hány fajta van?

Előzmény: artamira (833)
artamira Creative Commons License 2011.05.11 0 0 833

Sziasztok!

Én még csak most kezdek ismerkedni ezzel a nagyszerű növénnyel, de nagyon teszik a fajta választék. Kérdezném, hogy valamelyikőtök foglalkozott-e a szaporításával, mennyire nehéz? Mivel felénk elég sok helyen nő az évelő fajta, esetleg megpróbálkoznék  - a szakirodalomban leírt - gumójára szaporítani fás bazsarózsa szárakat.

Gyula K nagyon szép a sárga színűd és persze a többi is.

anita.n Creative Commons License 2011.05.10 0 0 832

Köszönöm!

A fás szárúak tényleg jól elvannak, mint ahogy látható.

A lágyszárúak azonban csak 1-2 évig bírják, mert nagyon sok gyökeret hoznak, és nagyon hamar kinövik a cserepüket. Ráadásul nekik több tápanyagra van szükségük. Látom én is, hogy a szabadföldben sokkal jobban fejlődnek.

Ősszel kapnak nagy adag marhatrágya komposztot, és tavasztól őszig kapnak tápoldatot is. De sajnos virágzás után át kell őket ültetnem, mert már másznak ki a cserépből.

Ha nyílnak, tenyél már fel róluk képeket. Biztos senki sem haragszik meg érte, hogy a fás fórumra teszed fel őket! :-)))

Egyébként a siófoki bácsinál lágyszárúak is vannak, szintén cserépben, és azok is szép nagy tövek.

Előzmény: ReeDonLee (831)
ReeDonLee Creative Commons License 2011.05.09 0 0 831

Nagyon szép gyűjteményed van belőlük, azért kérdeztem, mert mi is "átmeneti" állapotban vagyunk, akkor kibírja cserépben is. Talán nekem is lesz fás, lágyszárúak vannak nekem is, szépek, bimbósak már. :-)

Előzmény: anita.n (827)
gyula_k Creative Commons License 2011.05.09 0 0 830

Én benne vagyok! :-))

Előzmény: anita.n (829)
anita.n Creative Commons License 2011.05.09 0 0 829

Én még egyre várok. Ha ugyanolyan, mint az alsó-középső, akkor cserélhetünk.

Előzmény: gyula_k (828)
gyula_k Creative Commons License 2011.05.09 0 0 828

Gyönyörűek!

Leginkább a felső jobb szélső,és az alsó középső tetszik.Irigylem is tőled.Az alsó középső szerintem így a kép alapján inkább Souvenir de Maxime Cornu.A google keresőben a Cromatellára inkább sárgákat ad ki.

Kinyílt az utolsó Siófoki is.Sajnos ugyan olyan sárga mint a másik :-(( peddig reménykedtem a bronzban.

Előzmény: anita.n (817)
anita.n Creative Commons License 2011.05.09 0 0 827

Azért vannak cserépben, mert most nem a végleges helyükön vannak. Ha meglesz a végleges helyük, kiültetem őket. Ez kevéssé rossz, mint egy már erősen begyökeresedett tő kiásása és átültetése.  Azt nagyon nem szeretik. Kell 1-2 év, hogy kiheverjék. Így nem akkora sokk.

Már tavaly kellett volna költöznünk, de csak idén kerül rá sor sajnos.

Láttam már az enyémeknél sokkal nagyobb töveket is cserépben, és elég jól elvoltak.

A lágyszárúak viszont láthatóan vissza maradottabbak.

Előzmény: ReeDonLee (826)
ReeDonLee Creative Commons License 2011.05.09 0 0 826

Szia! Megkérdezhetem, miért nem ülteted ki őket véglegesen, ha úgyis le vannak ásva??

Előzmény: anita.n (825)
anita.n Creative Commons License 2011.05.09 0 0 825

A felső sor, jobb oldali nagyon szép lett. A valóságban sokkal-sokkal szebb! Hatalmas, fényes és nagyon sötét piros. Nem győzöm csodálni. Úgy örülök neki, már 4-et vettem pirosnak, és mind rózsaszín lett. Ezt ugyan sárgának vettem, pontosabban én választottam a levélzete alapján. Most már látom, hogy a sárgák levele teljesen más. Csak ez is annyira különbözött a többitől, hogy azt hittem sárga lesz.

anita.n Creative Commons License 2011.05.09 0 0 824

Mind cserépben van. Mint írtam, ha elég nagy cserépben vannak, akkor pár évig jól elvannak.

A nagy része kint telel már évek óta, be vannak süllyesztve a cserepükkel a földbe. Sűrűn locsolom őket, rendszeresen tápozom is őket. Ha a nagy kánikulában égne a levelük, akkor zöld hálót rakok eléjük. Hiába vannak fa alatt, néha nyáron árnyékolnom kell. Télre meg tőtakarást kapnak. Vettem védőszövetet is az ágaikra, de valahogy nem került fel rájuk, és így sem történt fagyás.

4 fiatalabb tövet nem mertem kinn hagyni, kb 8-10 fokon teleltek, de idén már ők is mennek ridegtartásba. Elég nagyot nőttek.

Az alsó középsőt én Chromatellának vettem. De lehet, hogy nem az, hanem Souvenir de Maxime Cornu. Nagyon nehéz megkülönböztetni őket úgy, hogy élőben nem láttam még őket egymás mellett. Majd, ha a többi is kinyílik, akkor meglátom, hogy van-e különbség közöttük. 

Előzmény: Törölt nick (823)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.09 0 0 823

Szia!

Ezeket is cerépbe neveled? nagyon szépek. Télen beviszed vagy kint hagyagyod?

mind nagyon szép ,remélem jövőre nekem is mindegyik fog virágozni, mert a kilencből csak négy virágzott, vannak pici bimbók ,d tavaly is a pici bimbóból nem lett virág.

alul a középsőnek mi a neve Te olyan jól tudod a nevket.

szia:Dóra 

anita.n Creative Commons License 2011.05.09 0 0 822

Ha fiatal a növény, nem biztos, hogy kineveli, de a sárgák később nyílnak. Az egyik nálam is tegnapra nyílt ki, egy másik még készülődik, még zöld a bimbó, a narncs színűn meg még nagyon aprók a bimbók, de még nagyon is frissek, úgyhogy még reménykedem.

Előzmény: taormina1 (821)
taormina1 Creative Commons License 2011.05.09 0 0 821

Sziasztok, a kis sárga Paeoniámon két bimbó is van, de még nagyon apró. Ezek mindig ilyen késöiek, vagy már ne számítsak virágzásra? (Nincs beszáradva)

anita.n Creative Commons License 2011.05.09 0 0 820

Vajon Yvette különleges sárgájával mi lehet?

Aminek a levelei is mások voltak, meg a gyökérzete is olyan erőteljes volt.

anita.n Creative Commons License 2011.05.09 0 0 819

Köszönöm!

Hát most már elbizonytalanodtam!

Az enyém elméletileg Chromatella lenne. Viszont a a képek és a leírások alapján úgy tűnik nagyon nehéz kideríteni, hogy melyik a Chromatella és melyik a Souvenir de Maxim. Ráadásul mindkettő nagyon magas növésű, lutea hibrid, és változik is a színük, ahogy idősödnek. És szerintem csak akkor lehetnék benne biztos, ha mindkettő egymás mellett lenne. Nagyon hasonlóak, pedig nem is ugyanaz a nemesítőjük, és időben is van köztük eltérés.

Ezen a képen egymás mellett van a kettő, sajnos nagyon homályos. :-((

A bal oldali a Chromatella a jobb oldali a Souvenir.

Előzmény: sirrra (818)
sirrra Creative Commons License 2011.05.09 0 0 818

Köszönjük:)

Nem változott meg jelentősen tavaly óta,, viszont süt a nap végre, nyitja a többi virágot is.

Gyönyörűek Anita!

Az a kis ciromos szélű a Bronz?

anita.n Creative Commons License 2011.05.09 0 0 817

Pár új kép:

anita.n Creative Commons License 2011.05.09 0 0 816

Csak ámulok és sárgulok!

Nagyon szép!

Előzmény: sirrra (815)
sirrra Creative Commons License 2011.05.07 0 0 815

anita.n Creative Commons License 2011.05.06 0 0 814

Mindegyik peóniám cserépben van, csak néhány lágyszárú van szabadföldben. Költözésre várnak, csak kicsit késik a költözés.

Egyébként több helyen olvastam a neten, mag könyvben is, hogy a fásszárú több évig elvan cserépben, ha elég nagy a cserép, jó helyen van, és kap némi tápanyag utánpótlást.  Nálam a nagy cserép a malteros vödörnél kezdődik.

A rózsaszín és a fehér siófoki. :-))

Majd ősszel kapnak nagyobb cserepet vagy vödröt. A bácsinál bazi nagy tövek is voltak cserépben vagy vödörben.

Előzmény: Törölt nick (809)
anita.n Creative Commons License 2011.05.06 0 0 813

Szép is a szimpla lilás-bordós, főleg amelyiknek a közepénél szinte fekete a szirom. És általában magasra is nőnek.

Az érett marhatrágya komposzt, vagy a kerti komposzt nagyon jó nekik. Összel komposzttal takartam a töveket, tavasztól őszig biohumusz+wuxal kombót kapnak.

Én a peóniában mindenevő vagyok, szeretem a lágyszárúakat is. Velük kevesebb a gond, tuti nem fagynak ki, és azok között is vannak eszméletlen szépek.

Mostanában pedig a hibridek a kedvenceim. Már 5 féle van belőle, nagyon jól nőnek, és nagyon szép virágjuk van. Kicsit később nyílnak, majd teszek fel róluk is képeket.

És természetesen a botanikai fajtákat is szeretem (szeretném). Belőlük még jó párat kell beszereznem. Mindennek a pénztárcám korlátai szabnak határt.

Előzmény: Törölt nick (811)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 812

ezt vettm idén az oázisba, kiváncsi leszek jövőre viráguik-e.

meg drukkoltam ne olyan legyen mint amit tavaly vettem,d e annak cakosabb a szirma meg halványabb, remélem megmarad a különbség mert ahogy írjátok változhatnak az évek folyamán.

Dóra 

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 811

ez a lgnagyobb tövem kicsit sárga a levle amásikhiz képest ami baloldalon van, a siófoki bácsinál olvasom a lapján marha trágyát ajánlatos adni neki én mütrágyát szoktam de az idén elmaradt. virágai ezen a képen összevannak záródva.

Én mindenevő vagyok minden peónia tetszik, a kedvencem amit élőbe is láttam egy simpla nagyon sötét bordó.

lehethogy a sziplák azért tetszenek mert koromhoz képest pár éve fedezttem fel a fásszáru peóniát.

mivel a lágyszárut ismertem gyerekkorom óta főleg azt a hagyományos bordót (ami nagyon telt)  , igy nekem a szipla különlegesebb, mivel kb. fél évszázadig nem ismertem   ezt a csodát.

Egyik újságomba ba a mi házunk a címe 2003/7-8 szám. itt találkoztam először evvel a virággal élőbe meg pár évre rá.

ebbe az újságba egy szinésznő mutatja be a kertjét (F. Anikó) s

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.06 0 0 810

ez teljesen kinyílva nagyon telt volt, már lvirágzott ez úgyláétszik koraibb.

Dóra

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!