Mint ahogy a cím is jelzi: kereskedelmi topic, de licitálós portálok linkelése nem megengedett és tiltást von maga után.
.
Irányár megadása kötelező!
Nem segítünk a lopott fotós cuccok eladásában!
Kérjük, minden gyári számmal rendelkező termék mellé, amit eladásra kínálsz,
add meg az eszköz sorozatszámát. A szám utolsó karakterét kicsillagozhatod.
A sorozatszám nélküli hirdetéseket töröljük, a feladót pedig egy hétig
kitiltjuk az adok-veszek topikokból.
A szériaszámot a hozzászólásban kell elhelyezni, szöveges formában. Képen nem megfelelő!
Vásárolj körültekintően!
A fórum felhasználói általában nem vállalt valós identitású személyek, így
beazonosításuk nem mindig lehetséges. Figyelj erre a vásárlásoknál és
csereügyleteknél!
Lehetőleg utánvéttel fizess, vagy vedd fel személyesen a kapcsolatot az
eladóval, mielőtt előleget utalsz át!
Ha mégis csalás áldozatává válsz, tegyél rendőrségi feljelentést! A csalók
gyakran kézre kerülnek, de a vizsgálat sokáig húzódhat.
Ezért írtam azt, hogy egy gépre felrakod az arra méretezett 29est és másra. Többit is körbeírtuk hétszer :-D
És ez továbbra is értelmezhetetlen, mert ilyen obi nincs "amin szintén ott van ugyanennek az objektívnek az MFT foglalatos változata". Ha szőrözünk, akkor valamiért nincs MFTre 50mm, vagy csak én nem tudom, de ezért kavarjuk ki. MFTre felraksz egy rá készült 25mm-et, ugyanott hagyod az állványt, raksz rá gépet, akkor FFen 50mm-en APSC-n meg kb. 30mm-en akpod ugyanazt a kivágást.
Általában FFre számolunk, MFTnek 2x a szorzója, APSCnek kb. 1.6, ez néhány szenzornál picit változhat.
Próbáld ki, az obi gyutávja ugyanaz, csak a szenzos kisebb.
Nincs az objektívnek "saját rendszere", csak gyújtótávolsága, amiből az egyik rendszer ennyit, a másik annyit használ ki.
Mindenesetre ha ennyire nincs jobb dolgod mint sehová nem vezető elméleti hülyeségekbe bonyolódni, akkor vedd még számításba azt, h a rendszerek képaránya is teljesen más, és a 4:3 vázakon is sokan vágják az eredményt 3:2, vagy akár 16:9 formátumban is, ha a képhez az illik jobban. Ezekkel pedig számolhatsz mindent magadnak újra, hiszen ezzel ismét változik a látószög...
Gyerekek, erre nincs másik totyik???? Itt cseszitek szét ezt a rohadt adok-veszeket!!! Érdekes téma, persze, csak qrvára nem ide való! Ami 100mm, az itt 200mm, és kár ragozni! Szeretnék egy qrva jó obit meghirdetni, de attól félek, hogy reggelre már a 6. oldalon lesz, mert megy itt a nem ide való témázgatás! Az előző hirdetésem a 3. oldalra csúszott vissza, két napja dobtam be. Persze, ha ennyi eladó cucc lenne, az más! Tehát, kérlek benneteket, menjetek pl a prohardverre, vagy, szerintem lehetne nyittatni egy M4/3-os külön totyikot, mert panasonic, és olympus van külön is.
Tehát, egy PanasonicLumix G Vario 100-300mm f/4-5.6 II Power O.I.S. (H-FSA100300E)lenne eladó. Megpróbálom még ma feladni... :-)
Miért akarnám félrevezetni? Mert gonosz vagyok, de most jól lebuktam, kellett neked ilyet kérdezni. :-)
Na. Nem félrevezetni akarom, hanem én magam is megérteni, hogy az alábbi kérdéseimben hol a hiba. Ez egy jó objektív szerintem, csak a ráírt érték az nem MFT rendszerben értelmezendő, hanem APS-C rendszerben, mert ez szerintem attól még nem válik MFT obivá, hogy MFT bajonettel szerelik fel.
Vagy tévedek, és belenyúlnak a lencsékbe is?
Szerinted milyen kép kivágatot ad MFT gépen ez az APS-C képkört kiszolgáló 50mm -es objektív?
A), olyat, mint egy natív MFT 50mm -es objektív
B), olyat, mint egy natív MFT 37.5mm -es objektív?
Szerintem a B válasz a helyes, de mint mondtam, lehet, hogy tévedek. Tévedek? Melyik ponton hibás az okfejtésem?
"Az 50 mm-es m4/3-as obi pont ebbe a tartományban lesz mert a ráírt gyújtótávot 2-vel szorozzuk."
Ez itt a kulcs mondat. Hogy a ráírt érték, az rendszeren belüli érték-e, vagy sem. Hiszen nem mindegy, hogy az 50 mm az egy FF obira, vagy egy MFT obira van-e írva, hiszen minket nem az érdekel, hogy hol találkoznak a sugarak (Ne keresztezzétek a sugarakat! by ghost busters) hanem, hogy ugyanazt lássuk a képen.
Szóval. Hogy ha MFT az obi, akkor kettővel szorozzuk, hogy megkapjuk a FF egyenértéket.
Na de, mi van, ha nem MFT, hanem APS-C -s az obi? Semmi gond, hiszen akkor 1.6 -al szorzunk, hogy megkapjuk a FF egyenértéket, és kész. Igaz? Na, eddig szerintem egyet értünk.
De akkor most nézzük meg, hogy ezt at 50-es TTArtisan objektívet. Ez MFT, vagy APS-C objektív? Szerintem APS-C, hiszen a vetített köre nem éri el a FF szenzor méretét, ellenben APS-C -re tökéletes. Akkor viszont a ráírt 50mm az APS-C rendszeren értendő, lévén bármit rá lehet szerelni talpnak, kérdés csak az, hogy a vetített köre mit szolgál ki.
APS-C esetében azt fogjuk látni, mintha egy 75 mm -es FF objektívvel néznénk előre.
MFT esetében pedig azt, mintha egy 100 mm -es FF obival néznénk ki.
Viszont nagyobb a crop, a kép egy része elvész, nem látjuk. Milyen értékű obi kéne ahhoz, hogy azt lássuk, amit ezzel APS-C géppel és objektívvel látnánk? Vagyis, kép egyezés tekintetében, milyen natív MFT objetívvel van pariban?
Szerintem egy MFT gépen egy MFT zoom obi 37.5mm -es állásban mutatja pont azt a képkivágatot, mit amit ez a (szerintem) APS-C -s TTartisan 50mm -en produkál a saját rendszerében, egy APS-C -s vázon. Én ennyit állítok, vagy inkább kérdezek. Lehet, hogy tévedek, eléggé este van, és én már reggel is tudok hülye lenne, nem hogy ilyenkor. :-)
Azt áruld már el végre, miért akarod félrevezetni a kérdezőt?
Nem másik rendszerhez keres portréobjektívet, így teljesen lényegtelen számára, h más rendszerhez is elérhető az obi, és hogy ott más látószöget kapna.
Csak azzal kell tisztában lennie, m4/3-on milyen az 50 mm - ezt pedig egy jelenlegi zoommal is meg tudja nézni, ha odatekeri. Bármilyen számolgatás nélkül.
Ha ennyi idő után nem tudod a választ, akkor mindegy. Másrészt ezt konkretizálni kellene, hogy mit jelent, mert ugye ez elméleti termék, de pont ezért írtam le 29mm-es obival, mert az van MFTre és FFre is, meg kiszoroztuk odavissza APSCre és mindenre. "amin szintén ott van ugyanennek az objektívnek az MFT foglalatos változata" Mi nem tiszta?
Most meg APSCvel jössz, de meg vannak a szorzók, vannak táblázatok, ezerszer leírtuk és próbáld már ki. Ugyanazt fogja ugyanúgy adni. Fogsz valami zzomos obit, MFTn 20mm, FFen 40mm, APSCn 25mm-t fog mutatni a skála ugyanahhoz a kivágáshoz. De ha most azzal jössz, hogy a 80mm-es középformátumú obit FF MILCRe rakod, amit menüben APSC módba kapcsolsz, akkor hülyét kapok. Vagy ha variáluod a tárgytávolságot, mert még sokan azt szokták, hogy a sok paraméteres egyenletben nem csak egy értéket módosítanak.
Még egy megjegyzés: Amikor azt olvasod, hogy egy 50 mm-es objektiv APS-C re tervezett, akkor azt mindig az adott rendszeren belül kell értelmezni. Konkrétan úgy, hogy a fókusz ugyan 50 mm (természetesen FF rendszer szerint), de ha felteszed egy FF vázra, akkor ott nem rajzolja a 24x36 mm-nek megfelelő képkört. Ezt jelenti az, hogy APS-C-re tervezett. A Nikonnál például van FF és APS-C rendszer. Az APS-C re tervezett objektívek DX jelölést kapnak, feltehetők ugyan a Nikon FF vázaira, de mivel nem rajzolják ki az FF-nek megfelelő képkört, az FF-es váz úgy dolgozik ezzel az objektívvel, mintha 18x24 mm-es érzékelője lenne. Az objektívre írt gyújtótávolságot természetesen itt is szoroznod kellene 1,5-el. A Nikon FF-es váznál, ha DX-es objektívvel használjuk a menübe át kell állítani DX-re.
Egy APS-C objektívet természetesen nyugodtan feltehetsz egy MFT vázra (amennyiben ez lehetséges) mert a képkört kirajzolja. A ráírt gyújtótávolságot pedig szorozd meg kettővel.
Tényleg jó obi ez a TTartisan mert jól felkavarta az állóvizet. :-) :-)
A lényeg az, hogy mi van ráírva az obira és, hogy milyen gépen használod.
Azért ajánlottam ezt az obit mert portréhoz 80-100 mm gyújtótáv a legjobb.
Az 50 mm-es m4/3-as obi pont ebbe a tartományban lesz mert a ráírt gyújtótávot 2-vel szorozzuk.
Azért mert a szenzor 2x kissebb mint a full szenzor.
Az 50 mm a full szenzorra teljes saroktól sarokig kört rajzol. Ugyanekkora kört rajzol az m4/3 szenzor köré is. De mivel a 4/3 szenzor kissebb ezért nem látja a teljes kört, sok részlet lelóg róla.
Mutatok egy képet.
A szürke négyszögeket nézzétek...ez az objektív képe álltal lefedett terület. Erre a szürke területre rakjuk rá a különböző szenzorokat.
Itt látszik, hogy a teljes képből mekkora részletet tudnak hasznosítani a különböző méretű szenzorok.
A változó gyújtótávú objektíveket most ne keverjük ide, mert ez más tészta.
Fő profil a fotózás 98%-ban és néha kell minimális eseményrögzítés úgymond proibbminőségben amit állványról veszek fel, agyon-nagyon minimális kézmozgatással (az is pár ms-es snittek) és erről kérdeznék pár mondatban ki mit javasol kb. ilyen 60.-65.-70ezer forintig.
Azt kérdezném, hogy ki ismeri pl. ami elnézést nem Oly vagy Pana de mégis tudna véleményt mondani róla: Canon Legria HF R806-ot ki ismeri?
Ami most újonnan 90.000Ft és használtan lenne 40.000Ft-ért vagy ahogy régebben láttam és néztem még lehet jobb lenne egy Panasonic GH2 egy alapobival?
Vagy netalántán valakinek lapulna ilyen tényleg max. 75.000Ft profi másfajta Pana gépe ami jó minőségű full hd-t tud egy min 50fps-el?
Mert ha jól tudom már a GH2-ben is 3 tengelyes stabilizátor van és tudja a full hd minőséget elég jó tömörítéssel és jó fókusza van.
Ki mit javasol, hogy például egy Pana GH2-őt egy alapobival mennyiért lehetne beszerezni?
Mert ha korrekt áron adná valaki akkor még lehet vevő lennék rá, megbeszélhető a dolog vagy akár ebben az árban más opciót is meghallgatok.
Most ha lenne GH2 az említett ár közelében alapobival és legalább 2 akkuval vagy valamilyen más Pana gép akkor annyit én is gondolnék, hogy inkább erre fele kellene hajlani mint egy olcsóbb "Home" kamera felé.
Köszönöm ha valaki tud ténylegesen és érdemlegesen segíteni akár eladó géppel akár tanáccsal.
Ide lehet küldeni választ aki gondolja vagy hívható is vagyok.
numizboy@gmail.com
vagy 06(20) 210-3859
Szerintem Normálisan kért az ember tanácsot, véleményt és Köszönöm Nem kérek troll hozzászólásokból.
Miért kavarod ide az APS-C gépet, kit érdekel? Nem azon használja. Pont.
Ami érdekelheti, hogy milyen látószöget ad egy fix obi - ezt pedig meg tudja nézni egy jelenlegi zoom-mal is, ha belefér az átfogásába. Ennyi a lényeg és teljesen érdektelen, h egy másik rendszer más képkivágásba más férne bele.
Mondjuk, hogy van egy APS-C gép, amin ott figyel ez az 50-es feliratú obi. A képen megjelenik a jobb és bal szélen egy-egy kutya.
Emellett van egy másik gép, mondjuk az ő GX80 -asa, amin szintén ott van ugyanennek az objektívnek az MFT foglalatos változata. Viszont a kisebb érzékelő miatt a vetített képkör külső része a számára elvész, vagyis a két kutya nála nem lesz ott a képen.
Ebben igazam van?
Ahhoz, hogy olyan képet kapjon, amin szerepelnek a kutyák, le kell tekernie ezt az 50-es obit, és feltenni egy olyat, amire az van írva, hogy 37.5mm. Ezzel az objektívvel fog szerintem olyan képet kapni, mint amit az APS-C gép produkál az 50-es objektívvel.
Tényleg kevered. Nincs többféle gyújtótáv megadás, csak egyféle. Az objektívre az van ráírva. Ha az van ráírva, hogy 50 mm, akkor FF-en az 50 mm. APSC-n 75 mm, és MFT-n 100 mm.
Az én alap objektívemre (Olympus 12-40 f2.8) pld. a 12-40 van ráírva de az én EM-1 gépemen ez 24-80 mm -nek felel meg (a látószöge alapján).
Lehet, hogy az a félreértés alapja, hogy én nem a ráírt számról (50 mm) beszélek, hanem arról a látószögről, amit ezzel az objektívvel látnék, de ezt ugye szintén csak számokkal lehet kifejezni.
Rendszeren belül teljesen jó, hogy beszélünk arról, hogy ez a lencse széleslátó, mert mondjuk 7.5 mm-es, az pedig kistele, mert 75 mm-es, de ha más rendszerek objetívjeiről beszélünk, akkor átváltjuk FF értékekre, és azt mondjuk, hogy a 7.5-ös obim az FF 15mm, vagyis széleslátó, a 75 -ös obi pedig FF 150, vagyis kistele. Ilyenkor is nyilvánvaló, hogy a 75-ös obi nem lesz fizikailag 150mm -es, és a crop miatti eltérés okozza ezt, mert minket nem a szám érdekel, nem a fizikai gyújtótávolság, hanem a két objektív egyező képkivágásának összehasonlítása.
Ezért kérdeztem direkt úgy, hogy letéve az APS-C gépet, rászerelve a TTartisan 50mm -es objektívét, és mellé rakva egy MFT gépre szerelt MFT objektívet, akkor ha egyező képkivágást látunk a két gépen, akkor milyen gyújtótávolságot írtak az MFT gépen lévő objektívre?
Vagyis számomra az a fontos, hogy milyen gyújtótávolságú natív MFT lencsével ad egyező kép kivágást.
Szerintem ez az érték 37.5 mm, de lehet, hogy tévedek.
Nincs ilyen. Attól, h APS-C-re vagy MFT tervezett típus, nem változik a gyújtótávolsága.
50 mm-es obi, az 50 mm-es obi, pont, kész. A 14-140-es zoom 50 mm-es állásban fog kb. ugyanolyan képkivágást adni mint az 50 mm-es fix. Mindegy, h régi, filmes géphez használt, vagy APS-C-hez tervezett típus.
MFTre felraksz egy békebeli, FFre méretezett 29mm-t és egy mostani MFTre kitalált 29mm-t, akkor kb. ugyanazt a képkivágást fogod kapni. Nincs semmi egyéb mambójambó, így is folyton belekeveredtek ebbe, hogy a békebeli 50es nagyobb kört tudna rajzolni, amiből a kisebb érzékelő mutat kevesebbet, ami olyan, mint ha FF vűzra 100mm-es obit tekernénk.
Hű, te nagyon összekevertél valamit. A mélységélességnél vannak különbségek ugyanolyan fényerőnél a FF és croppos vázak közt, de az objektívre írt gyújtótávolság mindig annyi, amennyi, bármilyen csatlakozó legyen a végére faragva. Aztána crop mértékéből függően látszólag lesz más a gyújtótávolság. M4/3 esetében a ráírt érték kétszerese.
Kedves Fórumozók! Köszönöm szépen mindenkinek a segítő hozzászólásokat és ajánlásokat :-) Igyekszem kiválasztani az ajánlott objektívek közül a számomra legmegfelelőbbet. Mindenesetre úgy érzem, bőven van hová fejlődnöm még a fotózás terén ;-)
Milyen natív MFT objektívvel ad egyező képkivágást ez az objektív? Nem 37.5mm?
Ha egymás mellett van ez az 50-es TTartisan egy APS-C gépen, és mellette egy MFT gépen mondjuk egy 14-140 -es zoom, ami oda van tekerve, ahol pont ugyanaz a kép jelenik meg a két fényképezőgépen, akkor a zoom milyen értéken áll éppen?
50? Vagy 37.5? Vagy mennyi?
Én a 37.5 -re tippelek, de simán lehet, hogy tévedek, nem erősködöm, csak szeretném megérteni.
Ezt nem értem. Ez az 50mm amit ráírnak, az APS-C szenzorhoz való elméleti távolság, amit még le tud fedni teljes fénykörrel, nem?
Mivel az MFT szenzor croppol az APS-C -hez képest, ezért módosítani kell ezen az értéken, nem?
Létezne, hogy ez a TTartisan 50mm -es objektív ugyanakkora képkivágást mutatna nekem az elkészült képen, mint egy 100 mm-es MFT objektív? Ezt nehezen tudom elképzelni, hiszen az FF -en már 200 mm lenne, biztosan félreértelek.
Én abból indultam ki, hogy az APS-C crop miatt az objektívre írt 50 mm az egy 75mm -es FF obival adna egyező képet, az pedig MFT -re visszaszámolva 37.5 mm. Mit nézek be?
Ezt az obit APS-C és MFT mounttal egyaránt árulják, de kétlem, hogy az MFT mount extra lencsét tartalmazna, hogy korrigálja az APS-C és az MFT crop faktor közötti eltérést. Így a ráírt szám rendszerfüggő, nem?
Milyen natív MFT objektívvel ad egyező képkivágást ez az objektív? Nem 37.5mm?
Hát ez meg hogy jött ki? Akármilyen, akár apsc, akár középformátumú 50mm-es objektív pont 50mm-es fókusztávú objektív lesz m4/3-on. Képkivágás miatt lesz olyan a látószög, mint FF-en egy 100mm-esnek. Lévén a szenzor átmérője pont fele annak.