Keresés

Részletes keresés

M.Zoli Creative Commons License 2008.03.04 0 0 432
Udv.

NIncsen semmi gond. :)))

Mint irtam jogos a kerdes ( plane hogy ismerek nem egy olyan szemelyt, hogy a valasz a szeljarassal valtozik ) , viszont nem biztos, hogy ildomos feltenni. :))))))

Udv.
Előzmény: Törölt nick (417)
bopat Creative Commons License 2008.03.04 0 0 431
hu hol maradt?
Előzmény: Törölt nick (429)
bopat Creative Commons License 2008.03.04 0 0 430
Micsodát? A szlovák nyelvtudást Szlovákiában?
De hisz nem ez az érdeke minden itt lakónak, hogy beszélje az adott ország nyelvét?
Előzmény: Törölt nick (423)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.04 0 0 428
Nem esküszöm rá, de mintha a Demján mondta volna - megkockáztatva, hogy megkövezik - hogy a szlovákok dolgosok, szorgalmasak, síránkozás helyett, és ennek köszönhetik ( többek között)  a fejlődést. A határon túlról hozzánk átjáró ingázókra is értve mindezt.  
Előzmény: bopat (416)
bopat Creative Commons License 2008.03.04 0 0 427
Na aztán te is okosságokat írtál eddig. Kérlek olvass egy kicsit vissza, nem sokat csak egy kicsit...
Előzmény: Törölt nick (409)
bopat Creative Commons License 2008.03.04 0 0 426
Na itt egy kérdés neked
Szerinted a gyerekeim milyen nemzetiségűek ha: anyjuk szlovák, pontosabban cseh (ott született és a szülei is csehek) apjuk magyar de Szlovákiában él, de mi egymással angolul beszélünk. Gyerekeimmel szigorúan magyarul a feleségem csak szlovákul, ha együtt vagyunk akkor angolul. Na? Akkor most ők kik, mik?
Előzmény: Or Kán (406)
M.Zoli Creative Commons License 2008.03.04 0 0 425
Udv.

Gyakorlati teren ez lehet hatranyos, sot komoly gondok is adodhatnak belole, de minnel jobban beszeli az ember az allamnyelvet, annal kevesebb. :))))) Mindig is vegyes kornyezetben eltem, kollegaim voltak minimum 40 nemzetbol, es marhara nem zavart. No azert az zavart amikor holtkomoly keppel kellett figyelnunk a japan fonokunk beszedere, amit kulon tolmacs forditott angolrol angolra, hogy mink kepzetlenebbek is ertsuk. :)))))) Utanna kaptunk heveny rohogogorcsot.:))))))

Engem ami zavar, hogy nem beszelek eleg jol szlovakul, es hogy nem ismerem az eszak keleti tajszolasukat. :))))) Azzal ertheto a lengyel az ukran, es reszben az orosz is. :)))))

Sajat maganvelemenyem, minden felvideki magyarnak meg kell tanulnia szlovakul, mert ezzel sokkal ertekesebb ember lesz belole, ugyanakkor hasznos a magyar nyelvu ugyintezes, mar ha van ra lehetoseg, mert anyanyelven tobb mindent ert az ember. Ugyanakkor, ezt gondolom nem tudjatok, a kozonseges beszelgetesek alkalmaval is a hivatalos megnevezeseket, kifejezeseket, nagyon sokszor szlovakul hasznaljak.

Udv.
Előzmény: Or Kán (401)
Or Kán Creative Commons License 2008.03.04 0 0 424
Tényleg hagyjuk. Nekem ennyi kellett a megértéshez, innentől kezdve ne offoljunk. :)
Előzmény: Törölt nick (423)
Or Kán Creative Commons License 2008.03.04 0 0 422
Föltettem a kezem. :)

Nagyon köszönöm nektek, hogy válaszoltatok a magánjellegű és intim kérdéseimre.
Előzmény: bopat (416)
bopat Creative Commons License 2008.03.04 0 0 420
Amint mondtam, nem.
Ha találkozok valakivel aki beszél magyarul örülök neki, de itt kevesen vannak...
Előzmény: Or Kán (402)
Derek Creative Commons License 2008.03.04 0 0 419

Tokmindegy mit kernek ki attol meg a torok kivonulasa utan a felvidekrol telepedtek oda le.

ez tortenelmi teny

Előzmény: scorpio-grass (412)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.04 0 0 418
Provokátor. Ezért regisztrált.
Előzmény: scorpio-grass (412)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.04 0 0 417
Üdv
"Amugy jogos a kerdes"
Nem vagyunk egyformák. Az is lehet, hogy nagyon vén vagyok már, mert vallom, hogy vannak olyan kérdések, amiket nem szabad feltenni.
Elnézést tőled, hogy beszóltam diskurzusba
Előzmény: M.Zoli (407)
bopat Creative Commons License 2008.03.04 0 0 416
Egyáltalán nem idegesítő, miért is lenne az, egyszerűen megtanultam a nyelvet és kész, téma lezárva. Vagy nekem kellene várnom arra amíg ők megtanulnak magyarul, Szlovákiában?
Derek Creative Commons License 2008.03.04 0 0 415

"Hat a deszno valahogy vegyipar nelkul is megvan"

Ja ,a vaddiszno:-)

Gondold at ezt egy kicsit .

Előzmény: scorpio-grass (410)
Or Kán Creative Commons License 2008.03.04 0 0 413
Amíg ilyen remek magyar "felföldijeink" vannak, mint akik itt ebben a topikban megszólaltak, addig él a remény, hogy mégsem. :)
Előzmény: Törölt nick (411)
scorpio-grass Creative Commons License 2008.03.04 0 0 412
A totok az Alfoldon elnek, es kikerik maguknak a szlovak cimket.
Valahol azt olvastam, hogy a gepidak utodai, de nem bizonyitott.
Előzmény: Törölt nick (409)
scorpio-grass Creative Commons License 2008.03.04 0 0 410
Hat a deszno valahogy vegyipar nelkul is megvan.
Ahol csak a profit a cel, ott nemigen forditanak gondot a munkabiztonsagra, legalabbis az eddigi tapasztalataim szerint. molmolmol
Előzmény: Derek (404)
scorpio-grass Creative Commons License 2008.03.04 0 0 408
El sem tudod kepzelni mennyire orult egy sokszoknyas pesti kofa mikor a sajat nyelven beszelgettunk vele a piacon. Ami szintem egy keverek nyelv volt. S akkor mi van.
A gyermekeim szamara is termeszetes, ha nyelvet valtunk beszelgetes kozben. Aztan persze vannak muris esetek. A Gellert hegyen a parom ismetelgette, hogy elemet kell kernie, kulonben nem fogjak erteni. Bement
- Jonapot kivanok!
- Jonpt
- Kerek ceruza batrit!
Az elado innen kezdett figyelni. Az felfogta, hogy magyar a szoveg. De nem tudott vele mit kezdeni.

Előzmény: Or Kán (402)
M.Zoli Creative Commons License 2008.03.04 0 0 407
Udv.

Amugy jogos a kerdes, mert szive joga mindenkinek, hogy annak vallja magat aminek akarja. Mellesleg meglehetosen maganjellegu a kerdes, de fel lehet tenni nyugodtan, legalabbis nekem ( legfeljebb nem valaszolok, de valaszoltam, mert nem tartom titoknak ). Azert maskor szormenten kellenne banni az ilyen kerdesekkel, legalabbis szemelyes talalkozasoknal, mert vannak forrobb vermersekletu emberek is. :)))))

Udv.
Előzmény: Törölt nick (393)
Or Kán Creative Commons License 2008.03.04 0 0 406
Nagyon szépen köszönöm.

:-)
Előzmény: M.Zoli (405)
M.Zoli Creative Commons License 2008.03.04 0 0 405
Udv.

Nem ismered a gondolkodas modomat? :))))

Felvideki Magyar vagyok, aki Szlovak allampolgar. Ezek olyan adott dolgok, amivel nem tudok illetve nem is akarok mit kezdeni. Magyarnak szulettem, annak halok is majd meg. Sosem tegadtam sem ezt a mivoltomat, sem az allampolgarsagomat. 2-szer jartam egyetemre, egyszer foiskolara. Elso egyetemi szereplesem ugy vegzodott, hogy matematika analizis vizsgan egyeduli magyarkent egyedulikent huztak el ( erdekes modon az irasbeli eredmenyeim 75% koruliek voltak, szobeli sajat erzesem szerint 60%, mig voltak olyanok akik 30% alatti irasbelivel mentek at ). Aztan elvegeztem egy foiskolat, majd elmentem megint egyetemre, de azt abbahagytam, mert nem volt ra keret ( pedig kozben jartam ejszaka takaritani ). Aztan elso munkahelyemen belecsoppentem egy szinszlovak, eleg kemenyen nacionalista csapatba, minek eredmenyekent mar 2 honap utan a fonok fegyelmit akart inditani kollegaim ellen, mivel nem tudtak belenyugodni magyarsagomba. :)))) A fegyelmi nem tortent meg az en keresemre. Azota visszatertem ugyanezehhez a ceghez, mivel ok hivtak vissza. :)))) Ja, sikerult elernem mindennemu eroszak nelkul, hogy teljes mertekben elfogadjak azt hogy magyar vagyok, illetve hogy nemzetisegi kerdesekben kvazi tanacsadojuk vagyok. :)))))) Valamiert nott a tolerancia szintjuk. :))))))

Mindezektol fuggetlenul, kaptam mar a fejemre Magyarorszagon azert, mert hazaarulo, meg elfajzott tot vagyok.

Szoval felvideki magyar vagyok. :))))) Jol tudom, hogy a Sinn Fein magyar megfeleloje kb: mi magunk, egyedul? Asszem ez eleg surun fordul meg a felvidekieik fejeben. Meg az erdelyiek, karpataljaiak, meg delvidekiek fejeben. :))))) Mondtak.

Udv.
Előzmény: Or Kán (392)
Derek Creative Commons License 2008.03.04 0 0 404

Kornyezetszennyezesrol volt szo,nem munkaegeszsegugyrol. Az meg mas dolog.lehet a legszarabb anyagokkal is biztonsagosan dolgozni,en pl hormonokkal dolgoztam es nem nott ki a mellem,aztan narkokkal es nem lettem addict.

A vegyiparnak vannak ilyen kockazatai,de megvannak ma mar az ilyen artalmak elleni vedekezesek is.Vegyipar nelkul meg ma nem letezne szinte semmi,se gyogyszer,se benzin,meg computer sem,minden resze a vegyipar termeke,a kepernyotol a gombokig.

Előzmény: scorpio-grass (387)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 2008.03.04 0 0 403
Az én környezetbemben 100%-osan magyarul beszélnek - többnyire ökörségeket, és ez elviselhetetlenül idegesítő. Ha szlovákuk fosnák a hülyeséget, azt legalább nem érteném.

Örülök, hogy segíthettem.
Or Kán Creative Commons License 2008.03.04 0 0 402
Tehát, röviden: hogy nem 100 %-osan magyar az a közeg, amiben él?
Or Kán Creative Commons License 2008.03.04 0 0 401
Remek, köszi. :)

Akkor jön a következő kérdés: nem elviselhetetlenül idegesítő egy szlovákiai magyarnak, hogy a környezetében (hivatalokban, esetleg boltokban, stb.) nem beszélnek - teljeskörűen - magyarul?
Előzmény: bopat (397)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.04 0 0 400
Akkor indokold meg - könyörgöm - a kérdésedet. Mert elég hátborzongatóan hangzik.
Előzmény: Or Kán (394)
scorpio-grass Creative Commons License 2008.03.04 0 0 399
Atadom, es koszonom. DE NEM ADOM. ;)
Előzmény: Törölt nick (398)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.04 0 0 398
Mondd meg lányodnak, látatlanban szeretem, elfér a mi hármunk mellett, jut neki is hely
Előzmény: scorpio-grass (395)
bopat Creative Commons License 2008.03.04 0 0 397
Szerintem ez buta kérdés. Ha helyette kellene válaszolnom, akkor azt mondanám hogy tuti magyar. Szlovákiában élő magyar. És erre büszke is, amint én is.
Előzmény: Or Kán (392)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!