Mint irtam jogos a kerdes ( plane hogy ismerek nem egy olyan szemelyt, hogy a valasz a szeljarassal valtozik ) , viszont nem biztos, hogy ildomos feltenni. :))))))
Nem esküszöm rá, de mintha a Demján mondta volna - megkockáztatva, hogy megkövezik - hogy a szlovákok dolgosok, szorgalmasak, síránkozás helyett, és ennek köszönhetik ( többek között) a fejlődést. A határon túlról hozzánk átjáró ingázókra is értve mindezt.
Na itt egy kérdés neked Szerinted a gyerekeim milyen nemzetiségűek ha: anyjuk szlovák, pontosabban cseh (ott született és a szülei is csehek) apjuk magyar de Szlovákiában él, de mi egymással angolul beszélünk. Gyerekeimmel szigorúan magyarul a feleségem csak szlovákul, ha együtt vagyunk akkor angolul. Na? Akkor most ők kik, mik?
Gyakorlati teren ez lehet hatranyos, sot komoly gondok is adodhatnak belole, de minnel jobban beszeli az ember az allamnyelvet, annal kevesebb. :))))) Mindig is vegyes kornyezetben eltem, kollegaim voltak minimum 40 nemzetbol, es marhara nem zavart. No azert az zavart amikor holtkomoly keppel kellett figyelnunk a japan fonokunk beszedere, amit kulon tolmacs forditott angolrol angolra, hogy mink kepzetlenebbek is ertsuk. :)))))) Utanna kaptunk heveny rohogogorcsot.:))))))
Engem ami zavar, hogy nem beszelek eleg jol szlovakul, es hogy nem ismerem az eszak keleti tajszolasukat. :))))) Azzal ertheto a lengyel az ukran, es reszben az orosz is. :)))))
Sajat maganvelemenyem, minden felvideki magyarnak meg kell tanulnia szlovakul, mert ezzel sokkal ertekesebb ember lesz belole, ugyanakkor hasznos a magyar nyelvu ugyintezes, mar ha van ra lehetoseg, mert anyanyelven tobb mindent ert az ember. Ugyanakkor, ezt gondolom nem tudjatok, a kozonseges beszelgetesek alkalmaval is a hivatalos megnevezeseket, kifejezeseket, nagyon sokszor szlovakul hasznaljak.
Üdv "Amugy jogos a kerdes" Nem vagyunk egyformák. Az is lehet, hogy nagyon vén vagyok már, mert vallom, hogy vannak olyan kérdések, amiket nem szabad feltenni. Elnézést tőled, hogy beszóltam diskurzusba
Egyáltalán nem idegesítő, miért is lenne az, egyszerűen megtanultam a nyelvet és kész, téma lezárva. Vagy nekem kellene várnom arra amíg ők megtanulnak magyarul, Szlovákiában?
Hat a deszno valahogy vegyipar nelkul is megvan. Ahol csak a profit a cel, ott nemigen forditanak gondot a munkabiztonsagra, legalabbis az eddigi tapasztalataim szerint. molmolmol
El sem tudod kepzelni mennyire orult egy sokszoknyas pesti kofa mikor a sajat nyelven beszelgettunk vele a piacon. Ami szintem egy keverek nyelv volt. S akkor mi van. A gyermekeim szamara is termeszetes, ha nyelvet valtunk beszelgetes kozben. Aztan persze vannak muris esetek. A Gellert hegyen a parom ismetelgette, hogy elemet kell kernie, kulonben nem fogjak erteni. Bement - Jonapot kivanok! - Jonpt - Kerek ceruza batrit! Az elado innen kezdett figyelni. Az felfogta, hogy magyar a szoveg. De nem tudott vele mit kezdeni.
Amugy jogos a kerdes, mert szive joga mindenkinek, hogy annak vallja magat aminek akarja. Mellesleg meglehetosen maganjellegu a kerdes, de fel lehet tenni nyugodtan, legalabbis nekem ( legfeljebb nem valaszolok, de valaszoltam, mert nem tartom titoknak ). Azert maskor szormenten kellenne banni az ilyen kerdesekkel, legalabbis szemelyes talalkozasoknal, mert vannak forrobb vermersekletu emberek is. :)))))
Felvideki Magyar vagyok, aki Szlovak allampolgar. Ezek olyan adott dolgok, amivel nem tudok illetve nem is akarok mit kezdeni. Magyarnak szulettem, annak halok is majd meg. Sosem tegadtam sem ezt a mivoltomat, sem az allampolgarsagomat. 2-szer jartam egyetemre, egyszer foiskolara. Elso egyetemi szereplesem ugy vegzodott, hogy matematika analizis vizsgan egyeduli magyarkent egyedulikent huztak el ( erdekes modon az irasbeli eredmenyeim 75% koruliek voltak, szobeli sajat erzesem szerint 60%, mig voltak olyanok akik 30% alatti irasbelivel mentek at ). Aztan elvegeztem egy foiskolat, majd elmentem megint egyetemre, de azt abbahagytam, mert nem volt ra keret ( pedig kozben jartam ejszaka takaritani ). Aztan elso munkahelyemen belecsoppentem egy szinszlovak, eleg kemenyen nacionalista csapatba, minek eredmenyekent mar 2 honap utan a fonok fegyelmit akart inditani kollegaim ellen, mivel nem tudtak belenyugodni magyarsagomba. :)))) A fegyelmi nem tortent meg az en keresemre. Azota visszatertem ugyanezehhez a ceghez, mivel ok hivtak vissza. :)))) Ja, sikerult elernem mindennemu eroszak nelkul, hogy teljes mertekben elfogadjak azt hogy magyar vagyok, illetve hogy nemzetisegi kerdesekben kvazi tanacsadojuk vagyok. :)))))) Valamiert nott a tolerancia szintjuk. :))))))
Mindezektol fuggetlenul, kaptam mar a fejemre Magyarorszagon azert, mert hazaarulo, meg elfajzott tot vagyok.
Szoval felvideki magyar vagyok. :))))) Jol tudom, hogy a Sinn Fein magyar megfeleloje kb: mi magunk, egyedul? Asszem ez eleg surun fordul meg a felvidekieik fejeben. Meg az erdelyiek, karpataljaiak, meg delvidekiek fejeben. :))))) Mondtak.
Kornyezetszennyezesrol volt szo,nem munkaegeszsegugyrol. Az meg mas dolog.lehet a legszarabb anyagokkal is biztonsagosan dolgozni,en pl hormonokkal dolgoztam es nem nott ki a mellem,aztan narkokkal es nem lettem addict.
A vegyiparnak vannak ilyen kockazatai,de megvannak ma mar az ilyen artalmak elleni vedekezesek is.Vegyipar nelkul meg ma nem letezne szinte semmi,se gyogyszer,se benzin,meg computer sem,minden resze a vegyipar termeke,a kepernyotol a gombokig.
Az én környezetbemben 100%-osan magyarul beszélnek - többnyire ökörségeket, és ez elviselhetetlenül idegesítő. Ha szlovákuk fosnák a hülyeséget, azt legalább nem érteném.
Akkor jön a következő kérdés: nem elviselhetetlenül idegesítő egy szlovákiai magyarnak, hogy a környezetében (hivatalokban, esetleg boltokban, stb.) nem beszélnek - teljeskörűen - magyarul?
Szerintem ez buta kérdés. Ha helyette kellene válaszolnom, akkor azt mondanám hogy tuti magyar. Szlovákiában élő magyar. És erre büszke is, amint én is.