Keresés

Részletes keresés

sssimonnn Creative Commons License 2007.04.04 0 0 119
Köszönöm!!!
Előzmény: pacemaker (118)
pacemaker Creative Commons License 2007.04.04 0 0 118

itt a weboldala, minden infó rajta van

 

http://www.ribaivendeglo.hu/

Előzmény: sssimonnn (117)
sssimonnn Creative Commons License 2007.04.03 0 0 117

Pacemaker!

 

Hol található ez a Ribay vendéglő? Ha privátban elküldenéd a Te munkahelyed címét, azt is megköszönném, szívesen kipróbálnám a kosztod! Üdv!

pacemaker Creative Commons License 2007.04.02 0 0 116

Ok:))))

 

marhahús... sajnos az éttermek java része kénytelen pácolni, hogy használhatóvá tegye, mivel nem érlelt húst kap, még folyik a vér belőle, mikor érkezik... és nincs annyi idő, hogy megvárjuk, hogy beérjen, már előtte elfogy...

persze sokféleképpen lehet pácolni, attól függ, mi készül majd belőle... szoktam fehérborban fahéjjal-szegfűborssal, vörösborban borókával, joghurtban kaporral és bazsalikommal, és természetesen olajban, mustárral (borsot a vendég tegye rá, ha szereti)... persze a hozzá nem értő főnököm balhézik, hogy mire pazarolom a fűszereket...

 

étterem...

"pici" családom miatt nem igazán telik manapság étteremre... decemberben voltunk utoljára (előtte más ok miatt sajnos több, mint két éve sehol) a Ribay vendéglőben...

a húslevesben nem éreztem delikátot (pedig nagyon kifinomult a szaglásom és az ízérzékelésem a szakmából kifolyólag), a májgombóc házi készítésű, kitűnő állagú és ízű volt...

a főételt rendelést megcifráztam... mindig "örülnek" nekem a pincérek, de megjegyzem, emberünk mosolyogva, udvariasan vette a rendelést, és pont úgy hozta, ahogy kértem... bélszínt teljesen angolosan, tokaji borban párolt gomba-ágyon, lágy tükörtojással, és halványra sütött Lyoni hagymával, köretnek házi készítésű burgonyafánkkal...

desszertnek palacsinta, szintén kívánság szerint: a túrótöltelékbe barackkockák, kis pálinkával ízesítve, és kevés csokiszósszal...

a nejem a leves után aszaltszilvával-juhtúrval töltött, natur pulykamellet evett, szintén burgonyafánkkal, és nagyon ízlett neki...

az adagok "emberesek" de nem túlzott méretűek...

ami nem tetszett, a díszítésnél alkalmazott szárított petrussal-sáfránnyal körülszrót tányérszéle...

a hely kellemes, udvarias és odafigyelő a kiszolgálás, nem "tolják" rá egymásra a menüsort, van közben kis szünet, de pont annyi, amennyi kell...

társasággal voltunk (8-an), és mindenki elégedett volt mindennel... és a számla sem volt rázós...

 

 

Előzmény: candidus (113)
tuutuu Creative Commons License 2007.04.02 0 0 115

Arról nem is szólva, ha nagyon olyanom van, akkor vajon készítem, és max. 3-at, de inkább kettőt, amúgy többet is meg tudnék enni..:}}

Szóval a rántotta is lehet hitvita alapja...:}}

Előzmény: Zitka (88)
pacemaker Creative Commons License 2007.04.02 0 0 114

S.J. TV Paprika, Nők Lapja és társai...

az asszony röhög rajtam, hogy mennyit dühöngök, amikor véletlenül nézem... vagy olvasom...

egy részük külföldi műsorok koppintása (S.J.), másik része egyértelmű termékreklám... mindegy mit főz, látványosan bele kell tenni a szponzorcég(ek) termékét is...

szakmailag a bányászbéka feneke alatt vannak...

 

elrettentésül: Nők Lapja márc 21. 12. szám...

Kijevi jércemell: a töltelékbe csípős-paprikakrémet, tárkonyt, snidlinget, mustárt, citromlevet, sót, borsot ír...

a kijevi eredeti ízesítése: reszelt szerecsendió, friss vágott petrezselyemzöld, só, és esetleg pici friss vágott bazsalikom...

biztos finom, amit leír, de az nem kijevi...

emberünk olvassa, aztán bejön az étterembe mint vendég, és csodálkozik, hogy nem azt kapta, amit a "híres" szakácsnétól olvasott... rosszabb esetben még reklamál is...

 

candidus Creative Commons License 2007.04.02 0 0 113

Már másodszor húzod el a mézkesmadzagot, hogy vannak jó helyek ha kavés is. Hol a lista. Igy teljesen kiéheztetsz minket.

A hová menjünk vacsorázni Pesten cimű topikban sem találtam szinte semmit. Kivéve az Abszintot. Le is irtam egy rövid véleményt róla.

Tehát várjuk a listát.

Szarvasgomba. Ne tégy elhamarkodott kijelentéseket. Hidd el nem véletlen, hogy ennyien hajlandóak sok-sok pénzt adni érte. Mármint a szarvasgombáért. Lehet, hogy amit Te ettél annak csak a neve volt valódi? Mert a valódi az nem trágyaszagú és főleg nem izetlen. Tudod olyan gond ez mint az a vélemény, hogy a marhahúst ugy kell előkészíteni, hogy bemustározzuk, jól beborsozzuk és leöntjük olajjal, hogy ellepje és igy érleljük pár napig vagy hétig. A következő munkamenet, ezzel a hússal az kell lenni, hogy jó nagy lendülettel kidobjuk a kukába! Mert az ilyen húst már megenni nem érdemes.

Előzmény: pacemaker (112)
pacemaker Creative Commons License 2007.04.02 0 0 112

Szarvasgomba...

kóstoltam... háááát...

mintha a gyerek használt műanyagbilijét reszelték volna le... trágyaszagú, íztelen vacak...

de ízlések és pofonok... :)))

Előzmény: trofimov (91)
pacemaker Creative Commons License 2007.04.02 0 0 111

Vállalkozó szakácsok...

egy étterem megnyitása több tíz milla... ha meg béreli, akkor az irdatlan bérleti díjat is ki kéne termelnie... + rezsi, bérek, járulékok, állami tarha... stb. és még áru is kell a boltba...

ráadásul egy nyitó étteremből a befektetés úgy 4-5 év alatt térül meg, tehát annyi tartaléknak is kell lennie, mert különben becsődöl (tudom, próbáltam)...

bár a szakácsok hajdanán elég jól kerestek, annyit azért nem, hogy egy étteremre való összejöjjön... tehát társ kell hozzá, aki, ha beindul a bolt, előbb-utóbb kigolyóz a vállalkozásból (tudom, én is így jártam)...

 

a szakácsnak idehaza két választása van...

nagyszállodák...

amelyeknek java része külföldi tulajdonban van, vendégmunkás-bérért dolgozhat saját hazájában... voltam érdeklődni néhányban... a nem kevés tapasztalatommal és gyakorlatommal a legjobb ajánlat is bruttó 130 ezer volt (hozzátéve, hogy megbízható információm szerint a külföldről idehelyezett séf 3 millát visz haza tisztán havonta)...

kisvendéglők...

amelyek java része az alvilág kezében van (nagyszerű pénzmosodák)... és olyan vendégkör, hogy más oda nem nagyon merészkedik be...

vagy olyan tulajok, akiknek köze nincs a szakmához... hogy kik üzemeltetik?... csak néhány, akiknek dolgoztam: építési vállalkozó, zöldséges, fogorvos, szobafestő-mázoló, autókereskedő... kukás!...

a lényeg, hogy mindegyik egy éven belül ki akarja venni a befektetését, és minél hamarabb, minél nagyobb hasznot húzni az üzletből, mindegy milyen áron... aztán passzolja az üzletet, és kezdődik előlről minden...

 

persze vannak jó helyek (nem sok), oda viszont lehetetlen utcáról bejutni... kihalásos és ajánlásos a munkaerő-mozgás...

Előzmény: candidus (78)
sssimonnn Creative Commons License 2007.04.02 0 0 110

Sziasztok!

 

Átolvasva az összes hsz-t azt kell mondjam, hogy nagyon sok mindenkivel egy követ fújok itt! Szerintem is nagy izazság van abban, hogy a hazai vendéglátás színvonala azért olyan alacsony, mert többnyire -tisztlet a kivételeknek- igénytelen emberek művelik. Olyanok, akik csinálhatnának éppenséggel bármi mást is, ugyanolyan igénytelenek lennének ott is... Abban is van igazság, hogy a vendégek többsége  hasonlóan "magas" igényszinttel rendelkezik. "Az első lépést" a felemelkedés útján azonban természetesen a vendéglősöknek kéne megtenniük. Igényt kéne teremteniük a "jóra", mert ameddig ez nem történik meg, addig a vendég sem tudhatja, hogy mi is az! Azonban a vendéglősök többségét ez az egész nem érdekli igazán, a haszonra hajtanak. De az igazán sajnálatraméltó az a vendéglős, aki azt hiszi magáról, hogy szuper amit csinál, közben pedig a rántotthús-variációk tengerével kápráztatja a nagyérdeműt, a krumpli meg lehet mirelit, a mártás meg porból. ajajaj... Van még hová fejlődnünk. Na én például azért tisztelem Molnár Tamást, mert nem csak nagy tudás van mögötte, de a szakmai alázatnak sincs szűkében. Hazánkban magasan a legnyagyobb tudású gasztronómus!

pacemaker Creative Commons License 2007.04.02 0 0 109

gasztroverseny...

mennyire "komoly" verseny lehet, ahol Kató néni a konferansz, tesfestett liba tereli el a figyelmet a szponzorcégek kirakott tasakjairól... és a szakács úgy néz ki, mint 1965-ben Brezsnyev a kitüntetéseivel?...

a marcipán-művészeti alkotásokról ne is beszéljünk... a kínai piacon a kicsi sárga is úgy próbálná sírva eladni: ócsó... nadon ócsó... feléért odaadom, csak vidd mááá el...

nem hiszem, hogy Szamosék sírva könyörögnek a terjesztési jogokért...

 

aztán... lassan megérjük, hogy a szakácsok kabátja is olyan lesz, mint a sportolók meze... tele reklámokkal...

Előzmény: dr El van Leowe (92)
pacemaker Creative Commons License 2007.04.02 0 0 108

hahó...

van tükörtojás... ugye egyben a fehérje, és rajta a sárgája, mint egy szem...

van rántotta... a tojás bele a serpinyába... és villával szétRÁNT... mint egy félresikerült tükörtojás...

és van omlette... amikor felhabosítom, és dúsítom (tej, tejszín)...

mindegyiket lehet tuningolni egyéb ínyencséggel (sonka, szalonna, hagyma, sajt stb.)...

Zitka Creative Commons License 2007.04.02 0 0 107
A nagy igyekezetben észre sem vettem. :-)
Előzmény: trofimov (101)
nemisbéka Creative Commons License 2007.04.02 0 0 106
Remek!
Előzmény: t3v3d3s (104)
le csiga Creative Commons License 2007.04.02 0 0 105

...Hát én annyit tudok, hogy mikor Michelin 3*-os étteremben voltam gyakorlaton (2helyen is Fro.-ban), akkor egyszer rákérdeztem Marc Haeberlin-től, hogy mi a véleménye ezekről a világveresenyekről. - Csöndesen annyit mondott "nem ismerem őket" ... No comment

És járt a Gundelban is, és mit mondjak..., nem volt tőle elragadtatva.

Azt hiszem ezekre a kritikákra kéne odafigyelni, nem a nyakláncos, érmet állandóan viselő szakikéra. Érdekes, nekik maximum a ruháikon a nevük van kiírva, vagy csak annak is a monogramja. Nincs teleírkálva a ruhájuk, hogy mit nyert meg ilyenek. Egyszerűek, és nagyon tudnak. Nekünk pláne, így kéne viselkedni!

t3v3d3s Creative Commons License 2007.04.01 0 0 104
egyébként, csak hogy mennyire forró ez a gasztro-megújulósdi téma, a hvg kb. két hete indított gasztronómia rovatot.

http://hvg.hu/gasztronomia.aspx
nemisbéka Creative Commons License 2007.04.01 0 0 103
Dzsízösz... Ez kemény volt, katónénistül, cicismacástul, diznihableányostul...
Előzmény: dr El van Leowe (92)
dr El van Leowe Creative Commons License 2007.04.01 0 0 102

Hát, mondjuk Bocuse papa igen furcsán nézne ki testfestésben. (bocs)

A lánnyal egyébként semmi baj nem volt, csak kicsit rágta a szája szélét és halálra unta magát.

Előzmény: candidus (99)
trofimov Creative Commons License 2007.04.01 0 0 101

köszi köszi

 

 

Zitka: 100!!!!

Zitka Creative Commons License 2007.04.01 0 0 100
Az ilyen borzalmas "műremekekről"  csak el kell vonni a figyelmet valamivel, nem? :-)))))
Előzmény: candidus (99)
candidus Creative Commons License 2007.04.01 0 0 99

Nem tudom hogy látjátok-e az igazi tragédiát!

A kendős pojáca hagyján, de a kislányon nem trikó van hanem festve van a bőre!

Itt tartunk. Képzeljék el ezt a Bocuse d'Or-on.

Előzmény: dr El van Leowe (92)
jackiemo Creative Commons License 2007.04.01 0 0 98
35 év távlatából már nem emlékszem,hogy mitől volt olyan nagyon finom,de az azóta eltelt idő alatt szerencsére igen sok alkalmam volt megízlelni a főztjét,egyszerű és különleges ételeket egyaránt.Ebből a szempontból én is úgy érzem,hogy irigylésreméltó helyzetben vagyok,elég csak egy nemrég készült kusz-kuszt megemlítenem.
De hogy ne csupa pozitívumot írjak:Évek óta adósom egy báránycurryvel.
Előzmény: trofimov (87)
Zitka Creative Commons License 2007.04.01 0 0 97

http://www.szarvasgomba.hu/vasarlas.html

 

Szarvasgomba.hu ínyencségbolt
1098 Budapest, Dési Huber u. 5. IV. lh. alagsor
T.: 06 70 3101 457

 

Nyitva: előzetes bejelentkezés alapján.

 

 

Előzmény: trofimov (91)
Zitka Creative Commons License 2007.04.01 0 0 96

" .... Oh! irgalom atyja, ne hagyj el   "

 

:-))

 

Előzmény: dr El van Leowe (92)
candidus Creative Commons License 2007.04.01 0 0 95

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=252080&rvt=22&rvt2=57&s_text=Normandiai+lyuk&s_texttype=1

 

Remélem jól csináltam! A cime Normandiai lyuk volt.

Szarvasgombát? Hát ez semmiség! A Naschmarkt-on, vagy a Grabenen a Meinl-nél!

Mármint legközelebb hozzánk.

Előzmény: trofimov (91)
trofimov Creative Commons License 2007.04.01 0 0 94

ez a kép a "világbajnokságon" készült?

 

erős a mezőny.... :)

 

 

Előzmény: dr El van Leowe (92)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.01 0 0 93
hú, ezt durva húzás volt ebbe a topikba betenni :-)
Előzmény: dr El van Leowe (92)
dr El van Leowe Creative Commons License 2007.04.01 0 0 92

Lehet, hogy egy kicsit OFF -- vagy talán mégsem?

 

 

 

 

A fotók tegnap készültek. Az esemény:

Culinary Expo,  Magyar Bajnokság 2007.

NEMZETKÖZI GASZTRONÓMIAI VERSENY

2007.március 29-április 01.

 

a szervezők:

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Étrend Konyhafőnökök Egyesülete

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Magyar Turizmus ZRt.

Hungexpo Vásár és Reklám ZRt.

 

NO COMMENT

trofimov Creative Commons License 2007.04.01 0 0 91

szia!

 

nem találtam meg....

 

belinkelnéd?

 

köszi.

 

+ holnap reggel ezt kipróbálom. rengeteg falusi tojás van a hűtőben...

 

tehát alig verem fel. és vajon sütöm. és behúzom középre, aztán ösmént.

 

....., szarvasgombát hun lehet kapni? :))

 

 

 

 

pjotr szergejevics

 

 

 

Előzmény: candidus (89)
Zitka Creative Commons License 2007.04.01 0 0 90

Nem akarok pálcát törni semelyik módszer mellett - mert itt valójában ízlésekről (és pofonokról :-) ) van szó.  Háztartási szinten.

Amennyiben persze "vendéglátóipari" szinten kerül szóba, akkor biztosan kell lennie etalonnak, jó módszernek.

Halványan emlékszem arra a régi cikkre, de most újra elolvasom. :-)

 

Tényleg, nem akarják vajon könyvben is kiadni a cikksorozatot??? Én tuti megvenném!  Jó-jó ez a netes archívum, de egész más bekucorodni egy kényelmes fotelba, és úgy olvasgatni... :-)

Előzmény: candidus (89)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!