Keresés

Részletes keresés

kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25493

Köszönöm.

Most már csak azt mond meg, légy szíves, hogy a Klub Saison receptedre készülök és ha  dupla adagot főzök, akkor  kétszeres rozspehely mennyiség is is kell bele?

Ezek a pelyhek a habot, meg az ízt is befolyásilják?

Előzmény: acerola (25491)
kardosur Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25492

Tehát, ha valakit még érdekel és nem tudja, hogyan kell bejelenteni a serfőzést.

 

ÁNYK -

NAV_J29 nyomtvány, 

 

Főlap

(D)

03. Jöt 43§ - Bejelentés magánszemély által előállított jövedéki termékről

 

1.lap

KN kód 22030001 (Malátából készült sör max. 10 literes palackban)

Mennyiség hektoliter fokban (20l 5%-os sör az 1hlf)

 

a többi értelemszerűen

 

- ügyfélkapun elküldeni

 


22030001 Malátából készült sör max. 10 literes palackban  
https://www.symboltech.hu/vamtarifaszam/22030001/ 

22030009 Más, pl. malátából készült sör max. 10 literes tartályban vagy hordóban  
https://www.symboltech.hu/vamtarifaszam/22030009/ 

22030010 Malátából készült sör több mint 10 literes tartályban  
https://www.symboltech.hu/vamtarifaszam/22030010/ 


acerola Creative Commons License 2018.04.10 0 0 25491

Ez elég alaposnak hangzik. A Starsant nem kell hagynod megszáradni. Így azzal is gyorsabb.

Szerintem az öblítéssel sincs baj, csak itt feleslegesnek érzem. A vezetékes víznek nagyjából csíramentesnek kell lennie.

Előzmény: kardosur (25490)
kardosur Creative Commons License 2018.04.09 0 0 25490

Annak van értelme, hogy mondjuk régebben használt üvegeknél az áztatást és  nagymosást a nátrium perkarbonáttal, akár chemipro-val csinálom és száradás után lefóliázva teszem el az üvegeket? 

Közvetlen a felhasználás előtt  pedig belenyomom a starsan-t az előírt higításban és száradás után palackozok?

 

Gondolom a fertőtlenítés utáni vizes öblítés mindegyik szer hatását gyengíti.

Előzmény: acerola (25489)
acerola Creative Commons License 2018.04.08 0 1 25489

A chemipro oxy elvileg nem fertőtlenítő a gyártó szerint. Van fertőtlenítő hatása, de akkor a leghatékonyabb, ha megszárad a felületen. A keletkező aktív oxigén fog fertőtleníteni.

Amelyik a habot képzi az a Star San. A működéséhaz lényeges a megfelelő ph. Ez valóban néhány perc alatt fertőtlenít. Tovább higítva megszűnik a fertőtlenítő hatása.

Amikor a sörlé több magyságrenddel felhigítja mindkét szert teljesen megszűnik a ferzőtlenítő hatásuk. Nem károsak az élesztőre.

Előzmény: 64770 (25487)
janijani Creative Commons License 2018.04.08 0 0 25488

Ha kedvezőek a feltételek (erjeszthető cukor, oxigén, hőmérséklet, friss élesztő) szinte azonnal beindul. Ha ezek közül valami nem stimmel akkor lassabban vagy egyáltalán nem indul be.

Előzmény: kecsegedzsesz (25486)
64770 Creative Commons License 2018.04.08 0 0 25487

Köszi! Láttam olyan "oktató" videót, hogy az üvegdemizsonban maradt egy csomó hab. Gondolom ezt az élesztő megsínyli.

Előzmény: janijani (25485)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.04.08 0 0 25486

Kb 1-2 órája kezdett el púposodni a vödör teteje és most már buborékolgat (1 hétre a bekeveréstől).

 

Mitől függ, hogy pár órán belül látványosan forr vagy éppen ez az eset, hogy alig akart beindulni?

Élesztő minősége?

Előzmény: kecsegedzsesz (25473)
janijani Creative Commons License 2018.04.08 0 0 25485

A leírás szerint a Chemipro Oxi 2 percig kell hogy érintkezzen a felülettel és állítólag elég ha lefordítva kicsepegtetjük az üvegeket, nem kell kiöblíteni.

Én hagyom dolgozni 10-15 percig is és utána kiöblítem csapvízzel. Biztos ami biztos, ne maradjon semmi vegyszer az üvegben.

Előzmény: 64770 (25484)
64770 Creative Commons License 2018.04.07 0 0 25484

Üdv!
Kezdő vagyok és lenne egy laikus kérdésem. A fertőtlenítő szer, pl. a Chemipro oxi nem öli meg az élesztőt? 

Coco80 Creative Commons License 2018.04.06 0 0 25483

Hali!

Persze. Gondolom senki nem használ otthon Etalon hőmérőt. Persze az a jó minél pontosabb, de otthoni körülmények között azért ez szinte lehetetlen.

Előzmény: kardosur (25482)
kardosur Creative Commons License 2018.04.06 0 0 25482

Ez a szórás még elmegy a sörfőzésnél?

 

 

tea5 Creative Commons License 2018.04.05 0 0 25481

Szerintetek használható még a tavalyi erjesztővödör amiben 1/2 évig penészedett a seprő? Jól kimosom és 1 napig áztatom hipós vízben.

janijani Creative Commons License 2018.04.05 0 0 25480

Aki nem tud(ok) angolul, kiszótáraztam:

 

top - felsőerjesztés
bottom - alsóerjesztés
attenuation - csillapítás (nem tudom mi ez)
flocculation - ülepedés
abv - alkoholtűrés

Előzmény: janijani (25479)
janijani Creative Commons License 2018.04.05 0 0 25479
Előzmény: Tótikám (25477)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.04.05 0 0 25478

Ha pl. muskotályos sört szeretnél, akkor tényleg jó. ;)
http://webaruhaz.lombik.hu/Bor%C3%A9leszt%C5%91-Uvaferm-p-944.html

A borélesztőket egészen másra szelektálták, ha nincs sörélesztő, még a budafoki is jobb választás...

Előzmény: kardosur (25475)
Tótikám Creative Commons License 2018.04.05 0 1 25477

Sörfőző boltok honlapjain ,sörtéka,gyártói adatlapok,sernevelés. sörforum,és Gugli a barátunk.

Előzmény: kecsegedzsesz (25473)
Tótikám Creative Commons License 2018.04.05 0 1 25476

Sajnos  a borélesztő sem jó választás. Malátákból keletkező maltózt és stb.-ket csak nehezen erjeszti,nehezen ülepedik,fertőzés veszély,magas vég erjedés fok, sörbe nem illő ízek.Mások biztosan majd kifejtik bővebben ,de ha már pénzt, időt energiát fektetek valamibe akkor mért középszerű, bizonytalan minőségű sört készítsek.Az élesztő költsége talán 30%. Ha ezen sporolni akarok :lehet átoltani,szaporítani,előzőből mosni és tárolni.Sörforumon ,sernevelésen,Sörfőzés otthon egyszerűen c. olcsó könyvet ajánlom,és gugli a barátunk.

Előzmény: kardosur (25472)
kardosur Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25475

Nem feltétlenül a a borélesztő a jobb, csak talán azt jobban  lehet venni vidéken is. Ha nincs sörös.

 

Mint ahogy mondtam, erjeszt a pékélesztő is. Talán  nem is olyan kényes, mint némelyik fajélesztő.

 

A borélesztők egyébként szintén széles hőfok tartományban erjesztenek.

Ezzel nincs is baj. Vannak már hidegtűrő élesztők is 7-10C foktól.

Mondjuk  ezen a hőfokon nagyon elhúzódik az erjedés, le is állhat. 25 fok fölött meg már olyan melléktermékek keletkezhetnek, amik rossz ízt adnak a párlatnak.

Manapság már gyakori a 7-15 fok körüli erjesztés fehérboroknál, 17-18 fokon erjesztés a pálinkáknál.

 

Ez ugyan borászat, de érdemes elolvasni. Szerintem érvényes a sörökhöz gyártott élesztőkre is.

http://www.kokoferm.hu/pdf/cikkek/bor/13.pdf

Előzmény: janijani (25474)
janijani Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25474

A borélesztő mivel jobb mint a sütőélesztő? Milyen hőmérsékleten erjeszt?

A sütőélesztőnek 25 °C az optimális de 15-30 °C között biztos hogy működik, mert próbáltam.

Előzmény: kardosur (25472)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25473

1028 a fajsúlya. Megkóstoltam, nem volt savanyú, de viszont az élesztő íz dominált.

Az idő szűke miatt a janijani féle ötletet voltam "muszály" megvalósítani, 10g budafokit csak simán belemorzsoltam.

Hogy ne legyen "íztelen lötty" bízok a cukor helyetti 1kg ízfokozóban amit eredetileg belekevertem.

Legközelebb majd csak hétvégén találkozok a sörpalántáimmal, de közben a kijelölt illetékesem óra pontossággal fog be számolni nekem a fejleményekről:-)

 

Köszönöm a tanácsokat, most már más dolgom nincs mint kivárni, hogy mi lesz belőle.

 

Tanúlság:   tartalék élesztőt kell itthon tartani.   

De viszont azt honnan tudom, hogy melyik típusú sört milyen élesztővel tudom leerjeszteni?

kardosur Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25472

Általános, hogy az élesztők 36C felett leállnak, és 50C felett elpusztulnak.

Természetesen egyes élesztő termékek ettől eltérhetnek.

 

A régebbi pálinkás szakkönyvek is ajánlják a sütőélesztőt kisüzemi erjesztéshez, nem steril körülmények között. 
Persze a hibáival együtt. Akár szerencsénk is lehet vele. A lényeg, hogy friss legyen és abból is csak egyszer használjunk. Visszacsomagolva már csak fánksütésre:)

 

Azért a mai "iskolák" már minden esetben a speciális fajélesztőket részesítik előnyben. 

Én a kémiához nem értek, de elhiszem a jó tulajdonságaikat.
Nem vitatom, hogy a Budafokival is lehet jó szeszt előállítani, de nem akarom a véletlenre bízni. Nem erre a célra szaporították.

Ha éppen nincs kifejezettten sörélesztő, tartalékba legalábbb egy-két ilyent érdemes otthon tartani, 150 Ft és szinte minden cefre erjesztésre használható.

Ezt talán még a vidéki gazdaboltok is árulnak.

 

 

 

Előzmény: kecsegedzsesz (25468)
janijani Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25471

...ízetlen lé...

 

Addig amíg nem próbáltad nem tudhatod.

Az én söröm nem ízetlen lé. Nekem ízlik és aki eddig kóstolta mindenkinek ízlett.

 

Előzmény: Tótikám (25470)
Tótikám Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25470

Ha a másik vödörben erjed akkor abból tegyél át a másik vödörbe. Sütő élesztő borzasztóan le fogja erjeszteni és ízetlen lé lesz. Ezért érdemes plusz egy zacskó élesztőt tartani otthon. Most megmérted fajsúlyát?

Előzmény: janijani (25469)
janijani Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25469

A sütőélesztőt így szoktuk felfuttatni, más élesztő lehet hogy érzékenyebb a hőre és kinyiffanna nem tudom. De ha csak simán belerakod felfuttatás nélkül úgy is jó.

Érvek és ellenérvek az élesztő ügyben?

Sütőélesztőt bármikor tudok venni, sörélesztőt meg csak Pestről vagy külföldről. Olvass vissza a topik elejére, mindenki sütőélesztővel erjesztett. Én is ezzel csinálom, sajátkészítésű malátával és meg vagyok elégedve vele. De azért kiváncsi vagyok mi a különbség, ha Pesten járok tervezek venni egy sörfőzőcsomagot gyári malátával sörélesztővel. Állítólag a sörélesztőnek gyümölcsösebb íze van és masszívabban leül a palack aljára. Ha töltök belőle nem keveredik úgy fel.

 

Előzmény: kecsegedzsesz (25468)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25468

Ezt a 30-35C körüli értéket többfelől is olvastam fel futtatásnak. 

Nem úgy volt, hogy az élesztő 30C felett kinyiffan?

Előzmény: janijani (25465)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25467

Ha valóban nem erjedt le, akkor bele nyomom a budafokit minthogy kidobjam.

Milyen értéket kellene mérnem? 

A papírforma szerint 6% körülinek kell lennie a búzának.

kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25466

Majdnem biztosra merném mondani, hogy nem erjed, mert azóta végig itthon voltam és tudtam figyelni rá, habcsík csak annyi van mint amennyi a levegőztetésnél keletkezett. Továbbra is horpadt a vödör teteje, míg a másiknak szinte végig púpos volt de csak ma kezdett el kotyogni.

Sűrűséget elfelejtettem mérni,  mennyinek kell lennie (1040-1050)?

 

A sütő élesztővel most jól össze kavartatok:-)  Érvek - ellen érvek?

Előzmény: acerola (25463)
janijani Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25465

Vagy csinálhatod úgy is, hogy egy nagyobb pohárba kiveszel 1 dl sörlét, beledobsz 1 púpos mokkáskanál cukrot (kb 5g), elkevered, felmelegíted 30-35 °C-ra és ebbe morzsolod az élesztőt. Így 10 perc alatt felfut, hagyd kihülni szobahőmérsékletre és borítsd bele a sörlébe. Így még gyorsabban indul.

Előzmény: kecsegedzsesz (25462)
janijani Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25464

1 dkg Budafoki elég bele, apróra morzsolva szórd bele.

Aztán ha leforrt majd összehasonlíthatod a sörélesztőssel, hogy van-e valami különbség. Majd írd meg itt, mert ez engem is érdekel.

 

Előzmény: kecsegedzsesz (25462)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!