Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
az új KRESZ tervezetében a R. 1.sz. függeléke II. fejezetének r) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: ( A közútijárművekkel kapcsolatos fogalmak )
r) Segédmotoros kerékpár: ra) olyan kétkerekű ..... rb) olyan háromkerekű...... rba).... rbb)....
rc) olyan négykerekű jármű, amelynek saját tömege - elektromos meghajtás .....stb....legfeljebb 350 kg és rca) 5o cm3-nél nem nagyobb hengerűrtartalmú szikragyújtású, vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb belső égésű motorral, rcb)legfel..........4 kW....elektromos........ és tervezési sebessége 45 km/óránál nem nagyobb.
(2) Az R. 54.§-a (8) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: "b) a kétkerekű segédmotoros kerékpáron utast szállítani,"
Amire Te utalsz, a 93/93/EGK, az 1993-as. A 95-6-7-8-9-2ooo- stb brumikba, forgalmi engedélyükbe miért írnak L2-t? Az új KRESZ tervezetben a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok típusjóváhagyásáról szóló Európai Parlament és Tanács, 2002. március 18.-i 2002/24/EK irányelve rendelkezéseinek figyelembe vételével módosítják azezeket érintő rendelkezéseket. Szerintem ez azt jelenti, h. a brumik L2 segédmotoros kerékpárok. Remélem ápr. 1-től mindenki így gondolja.
- Minden út közút. (ha nem magánterület) - Az erdőben nem lehet járművel menni de az erdőn átvezető úton egyéb tiltás hiányában IGEN! Sőt még a NP-on keresztül is ld.: Bükki átvezető - Amennyiben közlekedésre alkalmas a jármű (épp egy quad is) akkor az is mehet rajta.
Én meg, aki hosszú órákra lakom a NP-októl, nekem csak a földutak/homokbányák jutnak. De persze az erdészeti törvényt SPERMAnensen szegem egyfolytában...
nekem nem elég - én szeretném, ha azért is megbüntetné, mert olyan gumit, használt, amit nem szabad (de ilyen jelenleg nincs...), én azt is szeretném, ha azért is megbüntetnék mert nem volt visszapillantó tükre, hangos volt a kipufogója stb.... én azt is szeretném, ha az otttartozkodása mellett befonnák a jogosítványát, mert olyan eszközt használt, amit nem használhatna... vagy a fene se tudja... Nemkem szükségem van a quadok besoroltatására... igy xarul érzem magam.
De ha tényleg rendesen kitiltanák a robbanómotorokat azokról a helyekről ahová nem valók és ennek árvényt is szereznének, szerintem hamarosan megjelennének a gőzhajtású, fatüzelésű kvadok.
"Mi a quad/ATV? Üdvözöllek a Startlap quadokkal foglalkozó oldalán! A quad (4) négykerekű terepmotor, vagy ATV (All Terrian Vehicle) minden terepen használható jármű. Szerkezetileg inkább motorkerékpár, kinézetre mint egy kis terepjáró. Biciklikormányos terepjáró-autó" Forrás: www.quad.lap.hu
és minek hívja a törvény a négykerekű robbanómotoros járműveket?
eke bácsi: a tövény magyarorszáon NEM ISMERI a 3 keréknél többel bíró motorkerékpár fogalmát... hidd el - tudom. Ezt is épp az áprilisi törvénymodosításokban akarják bevezetni... midjárt megkersem neked. ... - bár akinek ennyi ideje van - keresse meg maga. :-))
Szerintem a quad jelenlegi álláspontok alapján nem sorolható be semmilyen kategóriába sem... igy rá külön kategóriát kell kitalálni. Soxor próbálkozta már meglévő kategóriákbe besorolni, de nagyon rövididőn belül mindegyikből kiesett...
Sporteszköz: lehet vele sportolni is, de nagyon sok olyan quad van, ami erre teljesen alkalmatlan. De az biztos, hogy van sport quad is - a quadok között ez külön kategória... olyasmi mint a motorok között a sport motor és az autó között a sport autó... ami akár forma 1-es gép is lehet, de van utcai sport változat is...
Közlekedési eszköz: ja, arra is használható - de mivel a hátsó kerekek meghajtása nem leválaszthatóan történik - így lényegében a quadok nem alkalmasak szilárdburkolati úton való közelekedésre - ellenben van egy-két atv, ami igen. Ellenben a quad és az atv magyarországon még nagyon egybe van mosva...
Mindenesetre kijelenthető, hogy a quad mint közlekedési eszköz nem engedhető szilárdburolatú útra.
Munkaeszkoz: természetesen erre is használható, megfelelő körülmények között...
De JOGILAG jelenleg nem besorolható. Nincs olyan sport, közlekedéstechnikai vagy munkaeszköz kategória, ami magába foglalná a quadokat. Ezen is dolgozni kell! Amíg az állambácsi nem tudja elfogadni ezen eszköz besrolását, addig nem tudnak rá törvényeket vonatkoztatni, mert ugye ezt a besorolás már nagyon determinálná...
stb... stb... stb...
Igy jelenleg az a helyzet, hogy az állam (TÖRVÉNY) nem tiltja ezen eszközök forgalmazását de nem segíti elő ezen eszközök törvényes használatát sem - mert lényegében a tövény nem vesz tudomást erről. Tehát bárhol is szabálytalankodsz vele nem fognak feljelenteni, azért mert az eszközt szabálytalanul használtad - mert nincs szabály a használatára... csak azért büntethet meg, mert pl. természetvédelmi területen tartozkodtál belsőégésű valamivel... érted? Nem mondhatja, hogy azért mert nagyok voltak a bütykök a tengelyen, mert nincs szabály ami leírná, hogy milyenek lehetnének stb... stb...
Látom sokat vagy a természetben, így valóban sokszor találkozhatsz enduróssal, quadossal. Nem vitatom, hogy a leírt negatív élményeid mély nyomot hagytak Benned, de TÉNYLEG CSAK ILYENEKKEL találkoztál? Olyan nem volt aki eleve nem száguldozott és még le is lassított amikor meglátott Titeket és óvatosan, egy fejbiccentéssel, esetleg egy intéssel megköszönte a türelmeteket és tovább hajtott? Komolyan kérdezem??
Ha otthon összeeszkábálok egy jó nagy ötkerekű motoros valamit és elnevezem pl Bélának akkor azzal bárhol randalírozhatok? Ráadásúl ezzel még a törvényhozót is zavarba hozom.
Na erre utaltam. Nem kell mindent elhinni ami a neten van. (nekem egy speciális gazdasági mutatószámot kellett megkeresnem valamelyik nap. Meg is találtam egy csomó helyen, de addig nem nyugodtam, amíg meg nem találtam az oecd.org-on. Máshol eléggé blőd dolgok voltak, de ez már nagyon off.)
a társadalom az önkéntes jogkövetésre épül. Ti ez alól vonjátok ki magatokat önkényesen, majd ezt a helyzetet tarva kívánatosnak ezt próbáljátok normaként elfogadtatni.
nana, éppen ti hivatkozotk arra hogy ami nincs táblával tiltva az nem tilos.
Akkor most mi van? Hol láttál olyan táblát hogy zongorahúrt kifeszíteni tilos?
Ha saját érvrendszeretek nem jó akkor ne bennem keressétek a hibát, ez csak egy analógia, ami pontosan olyan szánalmasan primitív mint amiket írtok, csak én belátom hogy mindkettő butaság Ti meg nem érzitek ezt...
Látod eke ezért beszélnek veled is ilyen dúrván...
"Sehol nem találom nyomát hogy ezt tiltanák, majd ha látom az erdőszélen a zongorahúrt kifeszíteni tilos piros keretes táblákat majd akkor és ott nem fogják használni...."
Ha következetes akarsz lenni, akkor zongorahúrt kifeszíteni (motorzni) csak az arra kijelőlt utakon lehet - ezt nem régiben épp te emelted ki... (Ha mégsem te, akkor se háborodj fel, mert akkor meg annyit jelent, hogy nem olvastad el figyelmesen mások beírását...)
Ugye milyen nehéz következetesnek maradni, ha csak az egyik oldal álláspontját fogadja el az ember??
Ezzel is egyetértünk... csak valahogy mindig elveszítjük a fonalat eke és a vele folyamatosan vitatkozók beírásai miatt... Ha lesz időm irok egy progit, ami kitakarítja ezt a listát az ilyen fölösleges beírásoktól - osztán hátha még valami értelmeset is ki lehetne sütni.
Persze eke ha akarod akkor itt minden quados kardjába dől stb... stb... de mond már meg, hogy ezzel mit oldassz meg??? Mert azért gondolom te magad is érzékeled, hogy ez az egész (értelmes - nem a szófosás része...) beszélgetés jóval túl mutat a quadok helyzetén. Az itt kitalált módokat fogjuk alkalmazni az összes "természetidegen" hobi eszköz esetén (értem ez alatt pl. terepjárókat, endurókat, bicikliket, motors szánokat és előbb utóbb erre a sorsra jutnak a siklóernyősök, motor ernyősök, motoros repölők stb... stb... stb...) Hagyd már abba ezt az esztelen jogszabályokra mutogatást... hihetetlen vagy...
Te azt a problémát már feldolgoztad, hogy mi volt előbb a tojás vagy a tyúk?
Ha igen, akkor azon is rágódj egy kicsit, hogy mi volt előbb az quadokat szabályzó törvények vagy a quadok?
Ha ezen jól elrágódtál - ez értelmes embereknél is eltart egy-két napig... - akkor kezdjél el azon gondolkodni, hogy a tövényeket milyen időközönként szokták el módosítani... aztán röktön utána azon, hogy az általad idézett törvények milyen idősek, aztán kezdjél kombinálni... variálni és legyél kreatív! Engedd el a fantáziádat és írd le nekünk, hogy szerinted mi lenne az a törvény, amivel a quadok helyzetét tudnál "legalizálni"...? Ez alatt nem azt értem, hogy a quadokat, hogyan tudnád beengedni az erdőbe - hanem úgy általában hogyan tudnád elképzelni a quadok helyét a szerinted normális társadalomba... milyen szabályokat találnál ki és azokat hogyan tartadnád be.... ezek alatt persze térjél ki arra is, hogy beengednéd-e őket az természetbe ha nem, akkor arra is, hogy ezt hogyan nyomod le a gyártók, forgalmazók és vevők torkán (tudod - ők is a társadalom részei... nemelyikuk nagy súlyú része... tod a legtöbb állat apukája nagyon befolyásos... :-))
Szóval rágódjál kicsit komolyabban a problémán, osztán az okosságokat oszd meg velünk is mert mi csak úgy csüngenék szavaidon - sajnos a sztereotipiákon már nem szívesen. Ja - és persze jól tennék ha többiek is ilyesmivel töltenék a szabad idejüket, minthogy egyértelműen hülyeségeket vágnánk egymás fejéhez - aminek az eredménye általában egy hasonló hülyeség visszavágása stb... stb...