Keresés

Részletes keresés

vivax Creative Commons License 2010.04.18 0 0 828
Segítsetek valami 2 napja történt a 2 banánommal.Olyan szépek nem akarom,hogy tönkre menjen.Rozsdás kis pöttyök jelentek meg a leveleken és apró kis atka szerű valami futkos rajtuk.Tetű?Mit vegyek ???Nektek volt ilyen?Segítsetek.Kicsit le is konyultak.
vivax Creative Commons License 2010.04.16 0 0 827
Mekkorára tud megnőni  a Musa Basjoo konténerben?Egy jó nagy konténerben.Azt tervezem,hogy amit most vettem 2db-t azt szeretném mozgatni mert a kerti pavilon mellé szeretném a térkőre dísznek.Persze télen leásnám cserepestül máshova és takarnám.Mekkorára nőhet így eléri a legalább 180cm-t??
kojonó Creative Commons License 2010.04.16 0 0 826
Télen a föld átfagyhat 20-40cm mélyen is. Ha a banán le van vágva, de csak kis átmérőben van letakarva megesik, hogy a fagy oldalirányból a takarás alá hatol és kifagy az egész. A -15-20 fok határeset. Senki se kockáztatsa. Ha levágtam a banánt legelőször képezek neki egy levegőbúrát a takarás alatt. Ez a búra biztosítja a magasan levágott növény életét. Ha nem volna csak lomb rajta akkor az lezárná a föld melegét a csúcstól és az lefagyna majdnem a földszintig. Az én banánom körül volt 6 raklap. Ez érte körbe. A tetején müanyagcsőból ív volt hajlítva. A raklapon kívül volt egy fólia. Azután volt 24 zsák falevél fentig. Az egészet megint 10 raklap érte körbe, hogy az építmény le ne dőljön. Megint ív a raklapok fölé. Azután megint fólia. A fólián volt még kb. 10 réteg agrilfólia, és végül megint egy réteg fólia. Az egész  lefedett terület kb.3.5m átmérő volt. A takarás igy réteges, közte van sok levegő ami szigetel. Az egész takarás télen nem szép látvány, de valamit valamiért. Így nem fagytak el a földfelszín alatti gyökerei. Könnyen beindul a növekedése, mert vannak ép gyökerei és könyen hoz új sarjakat. Az idén már máshogyan fogom takarni. Kisbálás szalmabálából falat rakok köré. A tetejére keresztbe deszkát vagy betonvasat teszek. Erre felül jöhet a szalmabála és végül az agril a vízzáró fóliával. Tehát a lényeg a levegőbúra és a nagy átmérős takarás.
Előzmény: martinel (812)
Hanga444 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 825
Szerintem hagyd őket békén és ha az idő engedi vidd ki őket a kertbe.
Nekem volt már ilyen elszáradásos, elhalálozásos esetem. Általában a kertben rendbejöttek. Én sem tudom annak a banánnak a nevét, ami ezt produkálta nekem, vagy 10éve kaptam valakitől. A teleltetés nála általában így végződik, aztán tavasszal szépen kihajt. Ráadásul rengeteg sarjat nevel.
Előzmény: 231 (821)
Tartomo Creative Commons License 2010.04.16 0 0 824
Nagyon érdekes! Köszönjük!! :-)
Előzmény: artamira (820)
231 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 823
Mivel ajándékba kaptam a sarjat,amiből a többi lett,nem mondták mi a neve,kételkedtem benne,hogy fagyálló,ezek szerint még sem volt az,csak sajnálom őket,mert már hatalmasak voltak,a lakásba nem is fértek be.Ha mégis helyre jönnének úgyis tovább ajándékozás lesz a sorsuk.De még bizakodom..
Előzmény: marimama51 (822)
marimama51 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 822
5-10 fokon a télálló banán nem fázik meg.A télálló,-15-20 fokot kibír.Legalábbis a rizómája.Egyébként pedig télálló törpe banánról még nem is hallottam.Ha törpe banánod van,az esetleg nem musa nana?Mert az aztán nem bírja az 5 fokot.Az enyémet én is úgy tettem tönkre,hogy kiraktam a teleltetőbe 5-10 fokba.Megbarnult a levele,majd szépen elszáradt.
Előzmény: 231 (821)
231 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 821
Üdv mindenkinek!nagy kert barát vagyok,kaptam is állítólag télálló banánt pár éve,bár a telet nem próbáltam ki vele.sarjait nevelgettem,tavasztól őszig az udvarban,az idén télen 5-10fok közötti helyre kerültek,kezdetben tetszett nekik,de úgylátszik megfázhattak,mert megbarnultak,,olyan fagyhalál állapotba kerültek.levágtam az elszáradt részeket,,a szár alattuk élénk vörös,de ahol a levélnek kellene jönni,ott barna,nem merem tovább cincálni őket,de nem mozdulnak,pedig most már meleg helyen vannak.lehet,hogy nem is volt ez télálló törpe banán?pedig már 1m esek voltak...Valami ötletetek?vagy hasonló eset?
artamira Creative Commons License 2010.04.16 0 0 820
Ezután meg egyszerűen le kell választani a gyökeres sarjakat.
Előzmény: artamira (819)
artamira Creative Commons License 2010.04.16 0 0 819
Elsőre lehet kicsit drasztikusnak tűnik, tudomásom szerint nem hajt sarjat, ezért az adott módon szaporítják.
Előzmény: Hanga444 (818)
Hanga444 Creative Commons License 2010.04.15 0 0 818
Engem érdekel a szaporítása is. Örülnék, ha írnál róla.
Előzmény: artamira (807)
vivax Creative Commons License 2010.04.15 0 0 817
Ez gyönyörű!Ilyet szeretnék!!!
Előzmény: kojonó (809)
Növényexotics007 Creative Commons License 2010.04.15 0 0 816
Sziasztok!
Szeretnék hozzájutni egy fagyálló sarjacskához, cserébe tudok ajánlani kávé vagy vadcitrom magoncot.
vivax Creative Commons License 2010.04.15 0 0 815
Rendeltem most még 2 db Musa Basjoo-t a vat...ról.Azt szeretném ha igazi mediterrán hangulat lenne a kertben ha kint üldögélek és borozgatok nyáron.:-) Az árnyékot vagy félárnyékot különben ,hogy tűri? Mert több hely is lenne neki.
vivax Creative Commons License 2010.04.15 0 0 814
Igen kojonó engem is érdekelne,hogy csinálod,hogy ilyen hosszú szárral ilyen épen marad.Sokan vissza szeletelik úgy elfagy.Mi a titka??
artamira Creative Commons License 2010.04.15 0 0 813
Köszi.
A fajtája: Ensete Ventricosum "Maurelli" - abesszin, v. etióp banánnak is ismerik.
A tél azért megviselte, jó pár, nagy levele megbarnult, amit le is vágtam, de kettő 7-8 éves gyermek nagyságú levelet már tavasszal is hozott )). És ami még jó ebben a fajtában, hogy a levelei sokkal erősebbek mint a basjoonak, nem szakadnak úgy a szélben.

Kojono nagyon szépen nézett ki tavaly a növényed! Biztos, nagyon komoly takarást készítettél neki, hogy nem fagyott el a télen és már így hajt. Nekem is volt, de Én hittem a katalógusnak, hogy ha nem takarom semmivel akkor is kihajt gyökérről, de Ő nem így gondolta, pedig az első évben nálam is nagyon szépen nőtt.
Előzmény: martinel (808)
martinel Creative Commons License 2010.04.15 0 0 812
...de mit csinálsz vele télen hogy ennyire szépen hajt már ilyen korán?!
Többünknek éppen hogy elindult kitolni magából egy pár cm-ert,nálad meg már levelet is hozott! Elárulod a titkot? :)
Előzmény: kojonó (811)
kojonó Creative Commons License 2010.04.14 0 0 811
Nálam kettőt nyaralt és kettőt telelt. KB. 20cm -es átmérő telep volt akkor. Négy öt éves.
Előzmény: mediterránkert (810)
mediterránkert Creative Commons License 2010.04.14 0 0 810
Gyönyörű!:)Mennyi idő alatt nőtt meg?
Előzmény: kojonó (809)
kojonó Creative Commons License 2010.04.14 0 0 809

Most így néz ki.Tavaj ilyen volt.
martinel Creative Commons License 2010.04.14 0 0 808
...tényleg káprázatosan szép nagy lett! Engem a fajtája érdekelne,azaz a neve!
Többfelé láttam hasonlót ilyen olyan áruházakban...alakra ilyesmi volt,de színre nem! Elismerésem a büszke tulajdonosának!
Most is igy néz ki vagy azért a tél kinyit őt is megviselte?!
Előzmény: artamira (807)
artamira Creative Commons License 2010.04.14 0 0 807
Biztos meglehet csinálni, de Én még eddig nem is gondoltam rá. Egyébként Én úgy tudom, hogy ez a fajta nem hoz sarjat, vagy legalább is nem úgy mint a basjoo.
Egész különlegesen lehet szaporítani, ha valakit érdekel hozok róla fotókat.
Előzmény: vivax (802)
artamira Creative Commons License 2010.04.14 0 0 806
A szél nem borítja fel, mert a súly szerintem több mint fele a láda a föld és a gyökérzet, legalább is tavaly nem volt ilyen gondom.
Ami a képen van az a 3. edény volt az első évben, mivel veszett módon nőtt és amikor már a cserép vastagságúra hízott a szára akkor átültettem.
Most tavasszal átültettem 1 még nagyobba, és ennyi, többé nem fogom átültetni nagyobb cserépbe, max földet cserélek neki.
Gondolom, akkor megáll a növésben. Elég lesz 2,5 méteresen)).
Előzmény: lili0010 (804)
Hanga444 Creative Commons License 2010.04.14 0 0 805
Ez gyönyörű!
Előzmény: artamira (798)
lili0010 Creative Commons License 2010.04.14 0 0 804
Kb. hány literes edénybe van, egyből ebbe ültetted vagy volt már átültetve?
Nagyon klassz alig várom, hogy az enyém is megjöjjön!
A szél ne borítsa fel azt, hogy oldod meg?
vivax Creative Commons License 2010.04.14 0 0 803
Nem tudok írni 1ibolyának mert azt írja ki a gépem,hogy az alapértelmezett program nincs beállítva.Új windows premium 7 program van a gépemen és nem engedi.Megkérhetnék valakit megkérdezné tőle? A 15.oldalon írt visszakerestem.Nyugodtan írjátok engem érdekelne.Köszönöm.
vivax Creative Commons License 2010.04.14 0 0 802
Tudod én a telekre szeretném a színes térkő szélére.Egy idő után gondolom nem tudnám szállítani ott meg télen megfagyna a faházban.Azért érdekel tudom barbár dolog ha visszavágám mint a basjoot újra gyorsan kihajtana tavasszal???
Előzmény: artamira (801)
artamira Creative Commons License 2010.04.14 0 0 801
Visszavágni??
Előzmény: artamira (800)
artamira Creative Commons License 2010.04.14 0 0 800
Szerencsémre, van egy hűvös helyem ahol kb. 5 fokban telelt, egyébként dec 09-én vittem be, addig kint volt, vagyis nem volt nagyon elkényeztetve. Jelenleg meg, már kint van. csak azért rimánkodom, hogy sokkal nagyobbra ne nőjön, mert akkor már nem lehet szállítani sem.
Előzmény: vivax (799)
vivax Creative Commons License 2010.04.14 0 0 799
Hova tudod rakni télen?Ezt vissza lehet vágni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!