A biogazdálkodási rendszer meghatározza , hogy milyen szerekkel és mikor lehet permetezni azt az a cég adja aki a minősítést csinálta ( Biokontroll Hungária mag van valami másik cég is ha jól tudom ) ha biogazdálkodó vagy akkor ezt neked tudnod kell ...ene .
Nagyon jó leírás ezt én is megfogadom már csak azért is mert nagyjából én is így csinálom. Azt viszont nem tudom megállapítani mikor van a poloskák rajzása. Melyik hónapban érdemes ellenük permetezni illetve melyik hónapokban kelnek ki a tojásokból? Ha jól tudom kétszer raknak petét egy évben.
a szilva kicsit másabb a szilvadarázs miatt, ha vannak, akkor közvetlenül virágzás után kell a Mospilan.
Nálam eddig nem volt sok, és mivel eszméletlen sok szilva szokott kötődni, ezért nem szórtam méreggel, had ritkítsák, aztán csak nyáron adtam a Mospilant a molyoknak. De mostanában mintha egyre több lenne a szilvadarázs :(
A Vegesolt lemosóként felejtsd el (gyenge), ősszel lombhullás előtt jó.
Ősszel a kénes lemosózás állítólag jó tafrina ellen.
Tavasszal közvetlenül rügyfakadás előtt rezes lemosó (bordóilé). Fontos az időzítés, mert a legjobb lenne rügyfakadáskor, de a virágbimbóknak már megárt.
A Chorus-t a virágzásra időzítsd (ez a meggynél, cseresznyénél a legfontosabb), virágzás elején és sziromhullás előtt.
Ha rügyfakadás után megjelenik a tafrina (kis piros levelek bújnak ki a rügyekből), akkor mehet a Score vagy AlfaSolo. Fontos, hogy levelek legyenek amin fel tud szívódni.
Ha később elkezdenek a levelek fodrosodni, akkor Score + Tiuram, 7-10 naponta. Ha lisztharmat lenne, akkor Topas (hogy a Score maradjon a tafrinának ha kell).
Mospilannal várj nyárig. Ha levéltetvek vannak, akkor a hangyák ellen légyragacsot a fa törzsére, és kontaktokkal próbálkozhatsz, a Teppeki eszméletlen jó, de azt hiszem csak egyszer szabad használni.
A Mospilannal a molyokat akkor kell elcsípni, mikor még a hajtásvégekben vannak. Ha már belementek a barackba, akkor csak barackkal együtt jönnek le :(
Aztán ha megjelennek a poloskák 3-4 napos kontaktokkal (a leglátványosabb rajzás után, mikor már a sok apró mászkál, akkor a következő rajzásig csak néhány lesz ami a szomszédból átrepül).
Kicsit kezdő vagyok permetezés terén, tavaly előtt ültettem nektarint, tavaly már érett volna, de fél éretten lehullott. A fa amúgy egészségesnek tűnt, levelein nem volt semmi jele betegségnek.
Nagyjából ez így jónak tűnik permetezés terén?
- Tél végén/kora tavasszal és késő ősszel lombhullás után (Bordóilé+kén neo sc vagy Vegesol)
- Rügypattanástól virágzás végéig 2x kb 2 hét különbséggel monília ellen (Chorus), tafrinás levélfodrosodás, lisztharmat, levéllikasztó betegség ellen (Score). Ezeket lehet/érdemes együtt? Vagy legyen köztük pár hét?
- Sziromhullás után 2x kb 2 hét különbséggel Mospilan levéltetvek, molykártevők, stb ellen.
Június-júliusban, szükséges még valamivel? Nyilván gondolom figyelnem kell, hogy megjelennek-e rajta valami kártevők. Karate szert ajánlották még máshol, de arról olvastam, hogy kivonják a forgalomból, ez igaz? http://terra-kert.hu/viewtopic.php?p=166069#p166069
Van egy Gönci kajszim és egy Joganta szilvám is, azoknál is hasonlóan permeteznék.
bocs, nem napi heti havi, hanem napi, havi és éves bontás. le is tölthető, és van még ugyanott adatsor BP, Szeged, Pécs, Szombathelyre
egyébként füge topikba pont tegnapi írtam ezt be, talán érdekes lehet:
"Érdekességképp megnéztem mit mutatnak Debrecenre (inkább a hidegebb/veszélyesebb helyek közé tartozik Magyarországon belül) az adatok MÁRCIUSRA.
Az elmúlt 30 (1990-2019) évben 5 alkalommal esett -10 fok alá ebben a hónapban (kb 6 évente), és 16 alkalommal (minden második év) volt kevesebb mint -5 fok. -12-nél kevesebb csak egyszer volt (tudjuk mikor: 2018 március 1).
Az előtte 90 évben (1900-1989) 7szer volt kevesebb mint -12 (azaz kb 13-14 évente), -10 alatt 15-ször volt (kb 6 évente), -5 alatt 58-szor.
FEBRUÁR:
Februárban 4-szer volt az elmúlt 30 évben -15 alatt (minden 7. év), 11-szer (minden harmadik év) -12 alatt és 15-ször -10 alatt (minden második év).
Az előtte 90 évben 28-szor volt -15 alatt (minden harmadik év) 37-szer -12 alatt (kb 2,5 évente), és 46-szor -10 alatt (minden második év)"
A múltkori fagyos éjszaka után néztem az őszibarackokat és a Magic-en ...fehér nektarin ... láttam gyanúsan barnult rügyeket . tegnap ellenőriztem és valóban van rajta fagyott rügy , nagyon minimális és elsősorban a gyenge vesszők alján , de van . Itt az udvarban -12 -t mértem kint 1-2 fokkal szokott hidegebb lenni tehát mondjuk -14 volt , ennyit mutatott egy közeli Ellendi mérő is . A többi elfagyós fajta ( sagittaria Royal summer ) jól bírta azon nincs fagyás .
A régi ültetvényben volt Armking korai nektarin , na az tudott így télen elfagyni ha jól emlékszem 2012.ben februárban jött egy -16 akkor azon a fajtán még a vesszők is elfagytak .
Néztem a napi melegrekordokat az időképen és 2002 ből sok napi melegrekord származik ebben az időszakban .... akkor is országos fagy vitte el a kajszikat április elején .
A februar sztem lemegy ugy ahogy ohajtod +10 alatt. Tafrina te draga raersz meg a tamadassal ,tartsa jordaban az időjaras. Metszesi video leaz? Vagy iden nincs ra idő?
Úgy néz ki , hogy inkább -10 lesz az a -20 mondjuk ez nem baj , talán a január lemegy ilyen télies hangulatban és talán még a február eleje is . Majd kíváncsi leszek hogy a tavalyi 1 hetes ciklus most is jellemző lesz -e a hidegbetörésekre . Jó lenne ha a február is lemenne nappali + 10 fok alatti hőmérsékletekkel .
Amúgy elkezdtem már az őszibarackok metszését ...a szilvák kész vannak ... de most ebben a hidegben felfüggesztem .
Úgy néz ki jövő héten eljön a tél.Egyre több modelfutáson jelenik meg a hidegbetörés.
Komoly éjszakai fagyok is előfordulhatnak,talán még elég korán jön ahhoz hogy ne okozzon jelentős károkat.A napokban a birsalmát metszem,jól jött ez a kis fagy legalább nincs már az az eszméletlen sár.
Hazafelé megnéztem a kajszikat,nálunk még teljes nyugalomban vannak a rügyek.
Sok felhős,ködös nap volt ami mérsékelte a felmelegedést is.Egyenlőre bizakodó vagyok az idei évvel
" Bekeményít a tél a jövő hét második felében, hétvégén a havas, derült tájakon éjszakánként -15 fok alá hűlhet a levegő. "
Ez most kimondottan jó hír ezáltal erősödik a rügyek fagytűrése és nem gyűlik a hideg levegő a sarki területeken . A -15 alatti hőmérséklet a fagyérzékeny sweetred valamint a korai Cot kajszikon már biztos csinál rügyfagyást ennek a mértékétől függ majd hogy ez okoz -e kárt vagy éppen segít a ritkításban . A téli rügyfagyás általában részleges szokott lenni amit metszésnél lehet korrigálni . Szerintem bizonyos őszibarackok is érzékenyek lennének már a -20 körüli fagyokra Sagittaria Royal summer biztosan . Majd meglátjuk de ez jobb mint a 2018 -as januári + 17 fokok voltak .
" Jelenleg úgy néz ki, hogy január végén, 27. környékén érkezik egy újabb lehűlés, ám ennek részleteit még korai lenne taglalni. Ami biztosnak tűnik, hogy januárban nem lesznek tartósan átlag feletti „nagy melegek”, és a november-december folyamán oly gyakori ködös, szürke téli idő sem tér vissza. "
Amúgy érdekes , hogy mostanában ezek a középtávú...2 hetes ... előrejelzések egész jól bejönnek . Még december végén hallottam valahol hogy január 8 -án várható az idő téliesre fordulása és úgy néz ki hogy napra eltalálták , ha tényleg megjön a hó holnap mert ma még elég tavaszias az idő .
Ezt én is olvastam. A 18-as "tavasz" bennem is mély nyomokat hagyott. A '17 őszi telepítésű háromszáz kajszimból 100-at pótolni kellett, illetve sokat újranevelni. Az idén őszit telepítettünk. Kíváncsi leszek az arányokat🙂.
Friss cikk amiben a 2018 as helyzet megismétlődését jelzik előre . Gondolom a március eleji -20 ra gondolnak . Ez egyelőre nem tűnik annyira katasztrofálisnak mivel korábbra ígérik ... kb 2 -3 hét múlva ér ide ... így a növények még védettebbek . A - 20 azért már érintene bizonyos fajtákat kajsziban sőt őszibarackban is de reméljük hogy nem lesz -20 ( itt nálunk " csak " -16 volt 18 márciusában de az is elég volt ) .
Én is fennakadtam az időjáráson. Ősszel azt látolgattuk, hogy mennyire lesz hideg vagy meleg az északi sarkvidéken. Akkor arról jöttek a hírek, hogy nem nagyon akaródzik hűlni az idő, és a jég is kevesebb. Ezért majd le tud csúszni a hideg. Hát eddig nem jött. Most meg már tényleg nagyon kell, mert van még két hónap előttünk. Most jöjjön, ne tavasszal! Persze be is jöttek ezek a jóslatok a hideggel kapcsolatban, csak éppen nem hozzánk csúszott le a hideg légtömeg, hanem a világ más tájaira. Ettől még az azért látszik, hogy semmi nem tartja fönn a hideg levegőt. Nincs olyan erős áramlás. Reménykedjünk, hogy a tél tényleg még csak most jön!
Az utolsó pillanatban jön ez a lehűlés . Nálunk már több napja 10 fok felett vannak a maximumok napsütésben . A korán virágzó kajsziknak még 3-4 ilyen nap kellene és úgy járnának mint 2 éve . Egész Európa be van havazva itt is lehetne egy kis tél .