Hűűűűű. De mennyire igazad van. Olyannyira az, hogy csodálom azt a módot, ahogy ezt megmutattad! (Ilyen fokú egyszerűsítés még a matematikában is ritka! Olyan ez, melyet joggal tekinthetünk brilliánsnak!) Igazad van. Neki mindenkit képviselnie kell.
Az egyénnek meg tényleg nem ilyen egyszerű a felelőssége. A tenni akarás valóban nem merülhet ki a semmitmondó szutykolásban, a dumálásban. Jó a példád. Van. Igen, ott is fizetni kell. És ha ezt vetítjük a politikai közösségre, akkor jogos a két pont. Ott is mindenért fizetni kell. (Vagy kellene?)
Valaki elnyerte a képviselöi széket. Nem csak azokat képviseli, akik örà szavaztak, hanem mindenkit. Ha nem tetszik ez neki, akkor is. Oda kell menni hozzà, és elmondani neki, hogy ez meg ez a helyzet, csipi a szemünket ez a költségtérités, szeretnénk, ha inkàbb emigy lenne.
Nem jo a hivatkozàs az egyén hangjàra. Van neked valahol egy vendéglàto helyed, ugye? Aki ott fogyaszt, annak fizetni is kell. Ha odamegyek, és fogyasztok valamit, akkor nekem is fizetnem kell érte, nem hivatkozhatok arra, hogy én csak egy vagyok a napi sokszàz vendég közül, mit szàmit az a tànyér étel, pohàr ital, ugyis selejtezted volna zàràskor, ha én meg nem eszem.
Kérdésedre a válasz. Elmentem, szavaztam, és úgy vélem odafigyelve, tehát érvényesen. Akire én voksoltam, azt ismerem, és jó embernek tartom. Sajnos nem nyert, így nem is tudja megmutatni. Egyéb iránt én inkább a kuka felállításában igyekszem jeleskedni. (Már ha felborul, míg a kollégák el nem viszik. :o)) )
Szerintem többet is lehetne tenni. Sajnos azonban nem fog menni, mert egyesa emberek sokasága, csak a legszerencsétlenebb módon képes összeállni ebben az országban. Régebben fejtegettem, hogy egy több ezres, békésen ácsorgó, magát megmutató tömeg sokkal ijesztőbb, mint egy hőzöngő banda. Lehet, hogy ezt kellene tenni. Csöndben, békésen, higgadtan megmutatni, mi az amivel nem értünk egyet. Együtt. Nem egyénenként. A hazai politikai "zajban" sajnos az egyén hangja elvész.
Amit irsz, megértettem, de elfogadni nem tudom. Hosszas fejtegetés helyett egy példàt hadd hozzak. Mint minden példa, ez is sàntit egy kicsit - vagy nagyon.
Tegyük fel, fàj a hàta valakinek. Be se ül az orvoshoz, mert ugyis mindegy. Igy tehàt el se mondja a dokinak, hogy neki baja van. A kocsmàban pedig fennhangon szidja az egész egészségügyet, hiszen az azért van fenntartva, hogy az övéhez hasonlo bajokat elhàritsa.
Na, most akkor kinek van igaza?
> Ők őértük vannak, nem pedig velünk.
A legutobbi szavazàskor hogyan cselekedtél?
- el se mentél (akkor miért vàrod el, hogy teéretted legyen ott valaki?)
- elmentél, valakire szavaztàl, utàna kiàbràndultàl, ma màr tisztàn làtod a helyzetet: Joooreggelt Vietnàm!
- elmentél, érvénytelen szavazatot adtàl le, mert màr akkor is tudtad, hogy ezek ugyan ... Hàt igen, ennyit lehet tenni. De amit meg lehet tenni, azt meg is kell. Csak utàna szabad zàszlot lobogtatni meg kukàt borogatni. Addig, mig a többi lehetöséget ki nem hasznàltad, addig nem.
Ki kellene dolgozni a következőt. Csak és kizárólag főállású - tehát mással nem foglalkozó - képviselők kerüljenek a listákra. Közülük választhassunk. Akármi is legyen az illető foglalkozása, megélhetése, ha jelölteti magát, és nyer, akkor csak és kizárólag a képviselt körzet/régió ügyeivel foglalkkozzon főállásban. Ha bekerül a parlamentbe, közgyűlésbe ect., akkor monnyon le minden addigi forrásáról, képviseljen és kész. Személy szerint semmi bajom nem lenne azzal, ha az illető a biztos megélhetésének fedezetét állami forrásból kapná meg. Még ad abszurdum arra is vevő lennék, hogy a választókörzetének kijárt fejlesztések/beruházások után sikerdíjat kapjon.
De. Vállalja, hogy kizárólag a képviselőséggel tölti az idejét. Vállalja, hogy folyamatosan - munkaidőben persze, hiszen ő is ember, így nem várható el, hogy 24 órában ügyeleetben legyen - elérhető, és a választói rendelkezésére áll.
És amennyiben nem ezt teszi, azonnali hatállyal leváltható legyen!
Mérhetetlenül cinikusak. Szerintem. Mert ha nem azok lennének, akkor az ostobaságukat kellene feltételezni. Hiszen még egy igen egysütetű honpolgár is látja, hogy ez az egész cirkusz mennyire alantas. Ha meg a képviselőkről van szó, akkor fel kell tételeznünk a kiművelt emberfőt. Ha meg egy ilyen művelt, és iskolázott ember nem látja, hogy mennyire gáz ez a kltg térítés akkor egyértelműen tettenérhető a rossz szándék. (Szerintem.)
Egyszerem. Mert totál fölöslegesnek éreztem. Most is annak. Tudom, hogy rém ciki, de annyira tudatlan vagyok, azt sem tudom kihez kellene mennem, ha országosan akarnék megnyilvánulni. Nem tudom, ki a körzet ogy-i képviselője. Ez van. Baromira mindegynek érzem. Mert a hangzatos kampányok után, a totális semmi következik.
Dr. Veres Judit a mi képviselőnk. Vele is akkor szoktam találkozni, ha a gyerekek közül vmelyiket viszem orvoshoz. (Bár ő komoly nyomot hagyott nálunk. Egyszer ügyeletesként vizitálta a kisebbik kölköt, mikor is a táskájával közel 5 centis karcolást ejtett a konyhaasztalon.)
Hagyjuk ezt. Ők őértük vannak, nem pedig velünk. Én mindig azt hittem, hogy a képviselőm képvisel. Most mást látunk.
> Éppen ez az. Nekik bennünket kellene képviselniük. Nem ezt teszik. Magukat nyomják. Sőt!
No, akkor még egyszer:
Az elmult 18 év alatt hànyszor mentél el akàrmilyen képviselöhöz, hogy megkérdezd, mit tett érted? Vagy, hogy elmondd neki igy féluton, hogy Te mit szeretnél, ha tenne érted?
"Az igazi ellenségük az lenne, aki ott ülve valóban azt végezné, amiért mi elvileg odaküldtük. Vannak ilyen munkahelyek máshol is, ahol azzal van baj, aki dolgozik, mert amiatt látszik, hogy lehetne jól is csinálni.)"
Húúúúú. De megfogtad a lényeget.
Éppen ez az. Nekik bennünket kellene képviselniük. Nem ezt teszik. Magukat nyomják. Sőt!
Régen - az átkosban, a felvilágosodás korában -, a képviselők képviseltek. Most nem. Most magukat....
Itt mutatkozik meg a lényegük. Hatalom - bármi áron. És mivel tudják, hogy egymást tartják életben, kell nekik még a saját "ellenségük" is... (Fenét ellenségük. Az igazi ellenségük az lenne, aki ott ülve valóban azt végezné, amiért mi elvileg odaküldtük. Vannak ilyen munkahelyek máshol is, ahol azzal van baj, aki dolgozik, mert amiatt látszik, hogy lehetne jól is csinálni.)
Én előttem addig a pillanatig magyar politikus (jobb - ball -közép és akárhonnan az univerzumból) nem áll meg többé és nem tekintem tisztességesnek embernek amíg:
- a felvett számla nélküli költségtérítési milliókat az APEH tételesen el nem számoltatja velük és meg nem vizsgálja annak valóság tartamát - VISSZAMENŐLEG IS!!! és amennyiben ebben hibát találna a késedelmi és egyéb pótlékokat ki nem szabja nekik.
Azaz: pontosan ugyanúgy ahogy velem járna el ilyen esetben.
Közben az ellenzék (most éppen Herényi) a tévében szidja a költségvetést, mondván túl nagy arányú a központi újraelosztás... Miközben előre bejelentik, hogy ők bizony újraállamosítják a TB-t, ha hatalomra kerülnek, és ezt el is hihetjük nekik, hiszen a magánnyugdíjpénztárral eljátszották már ezt kicsiben.
Pillanat! Én a milliós keresetről regélő államtitkárokra reagáltam. Van a családban időnként heti 46 (de gyenge héten is 40) órán át ügyfelet fogadó okmányirodás... Nekem nem kell bizonygatnod, hogy a közszolgák között is van nem kevés, aki húz. Csak nem ő kap milliós havi fizukat.
Ne légy gyűlölködő. Ezzel nagyon sok közszolgát megsértesz, indokolatlanul.
Meg egy felülről indított össznépi gyűlölködés. A közszféra adócsalózza a vállalkozókat, a vállalkozó léhűtőzi a közszolgát, az egykéző fúj a nagycsaládosra a kedvezmények miatt, a nagycsaládos fúj az egykézőre felelőtlensége miatt, az alkalmazott a főnökre mert nem jelenti be és nem dolgozik, a főnök az alkalmazottra mert szabadságra akar menni és nem dolgozik ... a szegény a gazdagra mert pénze van, a gazdag a szegényre mert rontja az utcaképet ... a magyar a cigányra, a cigány a magyarra, az oláh a beásra ...
Én vállalkozóként is megdolgoztam a napi 10-12 órát, közszolgaként is megdolgozom, sem így, sem úgy nincs szabadságom, így is, úgy is betegen is dolgozni kell. S mindkét területen látom, hogy sok olyan ember van, aki nem végzi el tisztességgel a munkáját. A legkomikusabb az, amikor a rosszul tervező kolléga és a pocsékul dolgozó kőműves a fülem hallatára szidja a trehány építéshatósági kollégát a megrendelőnek. (A közszolgának tilos a vállalkozó munkáját becsmérelni, pedig mindkettő produktumát jól látja.)
Az én véleményem az, hogy a közszféra fizetéseinek nem szabad annyira leszakadni a versenyszférától, ahogyan azt most teszi. De a hierarchiában sem szabad úgy elhúzni a fizetéseknek. Hogy van az, hogy az 1 főnök 400-at kap, az 5 középvezető 200-at, aki kiszolgálja a vevőt az 80-at (50-et papíron, 30-at zsebbe)? Ami engem felháborít az, hogy ezt akarják a közszférára is alkalmazni. Amig a köztisztviselők bérét két évre befagyasztották (ez ugye reálbércsökkenést eredményez 2-3 évre), addig a legfelső vezetőknek messze infláció feletti emelést akarnak adni. Mit üzennek ezzel?