No akkor itt előttem a doboz: Calvo Calamares en su tinta.
De hogy a szépia szót se nélkülözzük: Sepie ve vlastní stáve (néhány speciáli írásjelet lehagytam). Származási hely: Spanyolország.
Köszönöm! Imádom a halat/tenger gyümölcseit minden formájukban. Főleg a filézett halból készült dolgokat szeretem (kivéve halászlé), mert a szálkákkal haragban vagyok:)
Tudom, tudom, én mindíg téged talállak meg a kritikai megjegyzéseimmel, de ez azért van, mert a többiek nem írnak....:(
idézek tőled:
"kalmár, tulajdonképpen a tintahal testvére" idézet vége.
Kikérem magamnak az összes kalmár, kufár és kereskedő nevében azt, hogy te itten minket rokonságba hozol a puhatestüekkel, és holmi tintanyálazókkal! Nagyon megbántva érzem magam. Igaz ugyan, hogy a testem puha (miután a gömb alakot mintázza lassan túlsúlyom által) de attól még vázam (értsd gerinc) az van! Ezen kívűl a tintanyálazókkal minden fajta rokonságot tagadok, nem volt és nem is lesz ilyen soha a családban.
A salátának valóban elképesztő a színe és nem a fényképező vagy bármilyen progi tréfája, tényleg ilyen, márpedig a céklától, a borecettől és a kapros tejföltől. Ez amúgy egy norvég recipe. A skandinávok nagyon szeretik a céklát, kaprot, burgonyát és a halat is - természetesen :) Üdv: dy
Attól függ melyik részét etted:) A tintahal a puhatestűek közé tartozik a lábasfejűek osztályába (mint a polip és a kalmár) Nézd meg a dobozt, hogy mi van rajta: sepia vagy kalamari. A sepia a tintahal, a kalamari kalmár, tulajdonképpen a tintahal testvére:)
Tintahal: tíz karja van, karjai hosszúak, egészen visszahúzhatók. Teste tojásforma, evezői hosszúak, keskenyek, hátul egymástól elváltak. Tintazacskójának váladékát, amellyel a vizet megzavarja, ha ellensége elől menekülni vagy zsákmányt tőrbe ejteni akar, megszárítva értékesítik s belőle a Sepia név alatt barnás festéket készítenek (ugye ismerős a sepia, mint fényképészeti kifejezés, barnás árnyalatú színnel:)
Kalmár: nyolc karjuk, a táplálkozáshoz használt két hosszú tapogatójuk, a papagájokéra emlékeztető hegyes csőrük és három szívük van (a központi s két másik, melyek a kopoltyúikon áramoltatják át a vért).
A tintahal több része is fogyasztható, általában itthon a gyűrűit (ringli) eszik és ismerik, de nagyon finom a törzse (tubus) is, ezt vagy darabolva szokták (általában ilyenek találhatók a tenger-gyümölcsei fagyasztott egyvelegben), külföldön inkább töltik. A ringlit szopkták panírozni is és Orly módra is készíteni, de natúr is nagyon jó. Ilyenekt nagyobb hiperkben kaphatsz készen is, gyűrűkhöz és töltelékhez pedig vannak receptjeim. Üdv: dy
A 380., 382., 384., 385. sorszámú hozzászólásaidra hivatkozással a magam 1szerűségével virtuálisan (is) kalapomat emelem gasztronómiai színskáláid előtt, mely(ek)re tekintve, s tekintettel talán a diétára "kárhoztatott" halfogyasztó(k) is bevállalj(a)ák E gusztusos, általad készített étkeket!....
Szinte pengeélen forgatod - Kinek-Kinek szájíze szerint e finom étkek recipéjét:
hal helyett legyen akár "tsirke" (is), de e topicnál maradva én is a HALas változatok mellett voksolok.
Egyszerű, s önzetlen közreműködő segítőkészségeddel sziporkázol, ugyanakkor segítesz minden érdeklődő HALas Topictársnak!
Tintahalról mit kell tudni ? Minden tudás nélkül megettem egy tintahal konzervet, isteni volt ... Valami dereng, hogy tintaszínű folyadékot bocsát ki, de más semmi ...
Ide is beteszem, amúgy is: senki nem eszik mostanában halat? Miért? Mondjuk én is lusta vagyok gyakran, hogy lefényképezzem, de azért nem mindig :) Spenótos tőkehal kagylós sajtmártással:
Ez az a bizonyos vörös tonhal, amit karácsonykor csináltam a családnak. Nagyon könnyű megcsinálni, mert épp hogy csak meg kell forgatni egy kis olivaolajban és csak úgy szétomlik az ember szájában. Szerintem Pesten csak egy helyen lehet kapni, ill. én csak egy helyen tudtam venni, a törökbálinti Corában.
Nagyszeru! A mai vacsorahoz en is fogok csinalni megint egy keveset :)).
A vacsora meg tuna steak lesz - remelem jo lesz, elsobalos a recept. "Yellow fin" a tuna, es a recept 4 db 6 oz steaket ir, "center cut" (kozepso vagas) ami 17 dkg - 3/4 inch vastag (2 cm?). A szseletjeim picit nagyobbak ennel, de nem sokkal.
A sutot melegitsd elo 200F fokra (93C). A szeleteket dorzsold be canola olajjal (repce), sozd, borsozd es tedd hoallo porcelan tanyerokra egyenken (ebben talalod) vagy egy talalora, es susd kb 20 percig. Ha szereted a "rare"-t. Ha nem akkor 25 perc: medium rare. Ha medium: 30 - es kiszaradas veszely!
A krumplit egyszerűen megfőztem (majdnem puhára) egy serpenyőben olajon megfonnyasztottam a vékony karikára vágott Poree-t, bele a krumplit, majd egy kis só és bors.
Holnap ki fogom próbálni a fokhagymás krumplidat! :)
A baj az, hogy nekem csak szárított zsályám van itthon. Remélem jó lesz majd azzal is. Hozzá természetesen hal.
Ha tudnám, hogy a Scholle-t (Pleuronectes platessa) magyarul hogy hívják akkor azt is ide írtam volna, hogy azzal.
De így csak bekenem vékonyam olívaolajjal, ráteszem az alapfűszerem + citromlé és betolom a sütőbe. 180 °C-on (nem levegővel) kb. 18-20 percig sütöm és a végén teszek rá Kräuterbuttert, majd a fokhagymás krumplival tálalom.
A salátát majd még meglátom, de valószínű, hogy uborkasaláta tejföllel.