Keresés

Részletes keresés

fan_fan Creative Commons License 2006.02.13 0 0 402

"... szálkákkal haragban vagyok"

 

Én is. De konzervban nincs.  Vagy annyira "korrodeált" hogy nem is szálka igazán.

Előzmény: Amerigo61 (400)
fan_fan Creative Commons License 2006.02.13 0 0 401
No akkor itt előttem a doboz: Calvo Calamares en su tinta.

De hogy a szépia szót se nélkülözzük: Sepie ve vlastní st’áve (néhány speciáli írásjelet lehagytam). Származási hely: Spanyolország.

Előzmény: fan_fan (399)
Amerigo61 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 400
Köszönöm! Imádom a halat/tenger gyümölcseit minden formájukban. Főleg a filézett halból készült dolgokat szeretem (kivéve halászlé), mert a szálkákkal haragban vagyok:) 
Előzmény: Dydand (394)
fan_fan Creative Commons License 2006.02.13 0 0 399
Eltettem a kartondobozt, otthon majd megnézem mi áll rajta. De mindenkinek csak ajánlani tudom, remek vétel.
Előzmény: Dydand (391)
oiuz Creative Commons License 2006.02.13 0 0 398

mindenek előtt és mindenképpen:

afSiH

 

Kedves Dydand!

 

Tudom, tudom, én mindíg téged talállak meg a kritikai megjegyzéseimmel, de ez azért van, mert a többiek nem írnak....:(

 

idézek tőled:

"kalmár, tulajdonképpen a tintahal testvére" idézet vége.

 

Kikérem magamnak az összes kalmár, kufár és kereskedő nevében azt, hogy te itten minket rokonságba hozol a puhatestüekkel, és holmi tintanyálazókkal! Nagyon megbántva érzem magam. Igaz ugyan, hogy a testem puha (miután a gömb alakot mintázza lassan túlsúlyom által) de attól még vázam (értsd gerinc) az van! Ezen kívűl a tintanyálazókkal minden fajta rokonságot tagadok, nem volt és nem is lesz ilyen soha a családban.

:::::)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

afSiH

oiuz

 

(csak vicceletem)

Előzmény: Dydand (391)
ZsuR Creative Commons License 2006.02.13 0 0 397
:)) Hogy mik vannak - miket tanulok en itt!!! Koszi!
Előzmény: Dydand (396)
Dydand Creative Commons License 2006.02.13 0 0 396
Mindkettő puhatestű és lábasfejű, ennyi a hasonlóság, amúgy két külön faj:)
Előzmény: ZsuR (395)
ZsuR Creative Commons License 2006.02.13 0 0 395
A tintahal es a kalamari nem ugyanaz? Itt squid neven szaladnak.
Előzmény: Dydand (391)
Dydand Creative Commons License 2006.02.13 0 0 394
Szia!

Este megpróbálom bepötyögni, ha lesz még időm (szerintem lesz:)
Üdv: dy
Előzmény: Amerigo61 (386)
Dydand Creative Commons License 2006.02.13 0 0 393
afSiH!

A salátának valóban elképesztő a színe és nem a fényképező vagy bármilyen progi tréfája, tényleg ilyen, márpedig a céklától, a borecettől és a kapros tejföltől. Ez amúgy egy norvég recipe. A skandinávok nagyon szeretik a céklát, kaprot, burgonyát és a halat is - természetesen :)
Üdv: dy
Előzmény: oiuz (390)
Dydand Creative Commons License 2006.02.13 0 0 392
Kulináris kolléga Te erősen túlzol (bár kétségkívül nagyon jólesett:))))

Üdv: dy
Előzmény: kulináris kóstológia (388)
Dydand Creative Commons License 2006.02.13 0 0 391
Szia!

Attól függ melyik részét etted:) A tintahal a puhatestűek közé tartozik a lábasfejűek osztályába (mint a polip és a kalmár)
Nézd meg a dobozt, hogy mi van rajta: sepia vagy kalamari. A sepia a tintahal, a kalamari kalmár, tulajdonképpen a tintahal testvére:)

Tintahal: tíz karja van, karjai hosszúak, egészen visszahúzhatók. Teste tojásforma, evezői hosszúak, keskenyek, hátul egymástól elváltak. Tintazacskójának váladékát, amellyel a vizet megzavarja, ha ellensége elől menekülni vagy zsákmányt tőrbe ejteni akar, megszárítva értékesítik s belőle a Sepia név alatt barnás festéket készítenek (ugye ismerős a sepia, mint fényképészeti kifejezés, barnás árnyalatú színnel:)

Kalmár: nyolc karjuk, a táplálkozáshoz használt két hosszú tapogatójuk, a papagájokéra emlékeztető hegyes csőrük és három szívük van (a központi s két másik, melyek a kopoltyúikon áramoltatják át a vért).

A tintahal több része is fogyasztható, általában itthon a gyűrűit (ringli) eszik és ismerik, de nagyon finom a törzse (tubus) is, ezt vagy darabolva szokták (általában ilyenek találhatók a tenger-gyümölcsei fagyasztott egyvelegben), külföldön inkább töltik.
A ringlit szopkták panírozni is és Orly módra is készíteni, de natúr is nagyon jó. Ilyenekt nagyobb hiperkben kaphatsz készen is, gyűrűkhöz és töltelékhez pedig vannak receptjeim.
Üdv: dy
Előzmény: fan_fan (387)
oiuz Creative Commons License 2006.02.13 0 0 390

Jó reggelt!

 

afSiH!

 

Hi Dydand!

 

Megbocsáss, hogy ezt mondom (írom), de elképesztő a színe a salátádnak....

 

Ez most tényleg ilyen, vagy a fotómasina tréfája a szín?

 

Igazából nem tudom eldönteni, hogy tetszik, vagy sem.... minden estre elképesztő....

 

 

 

Minden esetre

afSiH

 

oiuz

Előzmény: Dydand (385)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.02.12 0 0 389

afSiH!

Szia Fan_fan!

 

> isteni volt ... 

Az a lééényeg, hogy ízlett!  

 

> más semmi ...

Figyeld meg, hogy a tintahalról hamarosan kapsz részletes tájékoztatást a Nálunk tájékozottabb Topictársaktól. A türelem infot terem!

Előzmény: fan_fan (387)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.02.12 0 0 388

afSiH!

Szia Dy Hal(as) Kapitány (is)!!!:-)))

 

A 380., 382., 384., 385. sorszámú hozzászólásaidra hivatkozással a magam 1szerűségével virtuálisan (is) kalapomat emelem gasztronómiai színskáláid előtt, mely(ek)re tekintve, s tekintettel talán a diétára "kárhoztatott" halfogyasztó(k) is bevállalj(a)ák E gusztusos, általad készített étkeket!....

 

Szinte pengeélen forgatod -  Kinek-Kinek szájíze szerint e finom étkek recipéjét:

hal helyett legyen akár "tsirke" (is), de e topicnál maradva én is a HALas változatok mellett voksolok.

 

Egyszerű, s önzetlen közreműködő segítőkészségeddel sziporkázol, ugyanakkor segítesz minden érdeklődő HALas Topictársnak!

GRATULÁLOK!

 

Köszönöm, Dy!:-)))

afSiH!

 

Üdv,. kulináris

Előzmény: Dydand (385)
fan_fan Creative Commons License 2006.02.12 0 0 387
Tintahalról mit kell tudni ? Minden tudás nélkül megettem egy tintahal konzervet, isteni volt ... Valami dereng, hogy tintaszínű folyadékot bocsát ki, de más semmi ...
Amerigo61 Creative Commons License 2006.02.12 0 0 386

Nagyon jók ezek a képek, szinte összefut a nyál a számban, pedig nemrég ettem :) Ha vannak receptjeid, az is érdekelne ...

Előzmény: Dydand (385)
Dydand Creative Commons License 2006.02.11 0 0 385
afSiH!
Ma pedig kapros-céklás heringsaláta volt:
kapros-céklás heringsaláta
Dydand Creative Commons License 2006.02.11 0 0 384
afSiH!
Természetesen nagfyon fínom volt, de íme egyújabb kellemes vacsora tegnapról:

Tenger gyümölcsei párolt zöldségekkel, bazsalikomos balzsamecettel és Tabasco szósszal.

Tenger gyümölcsei párolt zöldségekkel, bazsalikomos balzsamecettel és Tabasco szósszal
Előzmény: oiuz (383)
oiuz Creative Commons License 2006.02.08 0 0 383

Dear Dydand!

afSiH

 

Bízom benne, hogy az íze legalább olyan jó volt, mint a kinézete...

 

Ne feledjétek....

afSiH

 

üdv

oiuz

Előzmény: Dydand (382)
Dydand Creative Commons License 2006.02.07 0 0 382
Ide is beteszem, amúgy is: senki nem eszik mostanában halat? Miért? Mondjuk én is lusta vagyok gyakran, hogy lefényképezzem, de azért nem mindig :)
Spenótos tőkehal kagylós sajtmártással:
Spenótos tőkehal kagylós sajtmártással
ZsuR Creative Commons License 2006.01.25 0 0 381
Igen - a hus szine voros, de ha fozod, feher lesz, a hal neve meg "Sarga Uszony (Yellow Fin)" :)) - csak, hogy kicsit komplikalt legyen. . .:))!
Előzmény: szkati (379)
Dydand Creative Commons License 2006.01.25 0 0 380
Kulináris kolléga túl szerény :)

És hogy ON is legyek, egy kis csemege: most hoztam haza ezt az aranyos tokhalat, azt hiszem pompás vacsora lesz belőle:)
Tokhal











Üdv: dy
Előzmény: kulináris kóstológia (376)
szkati Creative Commons License 2006.01.23 0 0 379
Ez az a bizonyos vörös tonhal, amit karácsonykor csináltam a családnak. Nagyon könnyű megcsinálni, mert épp hogy csak meg kell forgatni egy kis olivaolajban és csak úgy szétomlik az ember szájában. Szerintem Pesten csak egy helyen lehet kapni, ill. én csak egy helyen tudtam venni, a törökbálinti Corában.
Előzmény: ZsuR (364)
ZsuR Creative Commons License 2006.01.22 0 0 378
Nagyszeru! A mai vacsorahoz en is fogok csinalni megint egy keveset :)).

A vacsora meg tuna steak lesz - remelem jo lesz, elsobalos a recept.
"Yellow fin" a tuna, es a recept 4 db 6 oz steaket ir, "center cut" (kozepso vagas) ami 17 dkg - 3/4 inch vastag (2 cm?). A szseletjeim picit nagyobbak ennel, de nem sokkal.

A sutot melegitsd elo 200F fokra (93C).
A szeleteket dorzsold be canola olajjal (repce), sozd, borsozd es tedd hoallo porcelan tanyerokra egyenken (ebben talalod) vagy egy talalora, es susd kb 20 percig. Ha szereted a "rare"-t. Ha nem akkor 25 perc: medium rare. Ha medium: 30 - es kiszaradas veszely!

Salsaval talajuk:
Aprora vagott kimagozott paradicsom, hagyma, metelohagyma, keszen vett salsa, oliva olaj, citromle.

Ha kesz a steak, akkor ezt rakanalazzuk. Na ehhez csinalom meg a mennyeit.

Hogy ne legyek off topic, megyek a salatasba elmeselni, mi lesz az eloetel. . .
Előzmény: kulináris kóstológia (377)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.01.21 0 0 377

Szervusz ZsuR!

 

"Mennyei"-ségedet holnap valószínűleg ötvözni fogom a krumpliágyon egészben sütött süllővel...legfeljebb mennyeiségedet fokozom: mennyeibb, legmennyeibb! ! !...  

Előzmény: ZsuR (371)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.01.21 0 0 376

afSiH!

HALlatlan, minő HAL6atlan szakértelemmel bírtok!:-)))

Én csak jó étvággyal szeretem a HAL(ka)at, hol vagyok Hozzátok?...

 

afSiH!

 

   

Dydand Creative Commons License 2006.01.21 0 0 375
Ügy hívják, hogy sima lepényhal :)

A roasted garlic-ot kipróbáltam, nem rossz, az íze engem egy JO recire emlékeztet.
Üdv: dy
Előzmény: asx (374)
asx Creative Commons License 2006.01.21 0 0 374

Az alapfűszer nálam a Kotányi "Würzmittel für Fisch" című kompozíció.

Összetétele: jódozott só, hagyma, mustárliszt, bazsalikum, kapor, fehérbors, rozmarin és curry + citromlé

 

A krumplit egyszerűen megfőztem (majdnem puhára) egy serpenyőben olajon megfonnyasztottam a vékony karikára vágott Poree-t, bele a krumplit, majd egy kis só és bors.

 

Holnap ki fogom próbálni a fokhagymás krumplidat! :)

A baj az, hogy nekem csak szárított zsályám van itthon. Remélem jó lesz majd azzal is. Hozzá természetesen hal.

Ha tudnám, hogy a Scholle-t (Pleuronectes platessa) magyarul hogy hívják akkor azt is ide írtam volna, hogy azzal. 

De így csak bekenem vékonyam olívaolajjal, ráteszem az alapfűszerem + citromlé és betolom a sütőbe. 180 °C-on (nem levegővel) kb. 18-20 percig sütöm és a végén teszek rá Kräuterbuttert, majd a fokhagymás krumplival tálalom.

A salátát majd még meglátom, de valószínű, hogy uborkasaláta tejföllel.

Előzmény: ZsuR (368)
ZsuR Creative Commons License 2006.01.17 0 0 373
Igen.
Előzmény: TTAMAS (372)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!