Igen, ilyen cégek már pár év óta vannak, ahol lehet nagytételben rendelni, én annak idején nem tudtam annyi embert összegyüjteni hogy érdemes lett volna, de hátha szerencséd lesz. Mindenesetre a "Trópus a télben" vásárban pont az a jó hogy már lehet darabra is venni.
Nekem is volt két cseréppel de senkinek nem kellett. Semmi extra, elég igénytelen. Rendszeres tápozás, amikor kell locsolás, sok fény. Hideget nem szereti. A szobában nevelt növényeket ne rakd ki egyből a napra mert megégnek. Sajnos hely szűkében vagyok. A guava milyen pontosan?
Huuu hát hogy is mondjam, a szaga elég büdös volt, majdnem kidobtam, gondolván megromlott. De jobban megszagolva és a duriánra gondolva hátha ez is finom. Az íze teljesen más mint a szaga, finom, érdekes egyszerre több gyümölcs ízét lehet érezni, mint ha ananász, mangó és zöldalma ízét éreztem volna egyszerre. Az árusokat kérdezve, a növényről azt mondták, hogy pálma, trópusi, nagyon meleg és pára igényes, és hogy Neki nem sikerült életben tartania. Két magom van, mind a kettő csírázik, nem igérem, de ha minden jól megy esetleg oda adom az egyiket.
Az első kettőt kókuszrostba 1 centire vesd, mindig érdemes egy kis gombaölőt tenni a közegbe (pl. orthocid), a papaya-nál szinte kötelező, mert gombaérzékeny. Ezeket meleg 25-30 fokon, vagy melegtalpon keltetjük.
A mazsolafa csírázása hosszabb idő, jópár hónap, tudtommal hideghatás kell neki, tehát fagymentes, de hideg hely. Olyasmit is írnak hogy érdemes megcsiszolni a magházat hogy a vékonyabb héjból elő tudjon biztosan bújni a csíra. És vetés elött áztatni is érdemes.
A talaj az általam már sokszor írt, érzékeny növényeknek valő keverékből van (szegfűszeg is jól bírta ezt), tápmentes közeg, azaz kókuszrost és perlit, akár fele-fele mértékben is. Esetleg egy kis savanyú tőzeg bele, de nemigen szoktam tenni bele. A kókuszrostot igány szerint lehet pufferelni is, de én nem szoktam.
Az antraktrózisnak jele nincs, hála a permetezésnek, főleg az őszi-tavaszi rezes lemosás hivatott erre, de baj esetén, vagy megelőzés céljából felszívódó is segíthet, virágzáskor utóbbi szinte kötelező, főleg nedves időben.
Most egész szépen nőtt nyáron, sajna a termés még nem maradt meg, csak cseresznye méretű lett, aztán leesett.
A kikisérletezett talajt kapta, így szépen probléma nélkül nőtt. Tavasszal ősszel réz-hidroxid, és ami nagyon fontos, nyár elején a virágzás alatt felszívódó gombaölő, Topas, Chorus..., a virágzás elején és végén.
Ugyanis igen érzékeny a virágzás alatt a moniliára, és más gombás megbetegedére, tehát érdemes erre figyelni.
Pontosan azt. Ez egy szerves műtrágya (pi.iben sok van). Tehát a talajlakó mikroorganizmusok bontják le hogy a növény számára felvehető tápanyag legyen. Hosszabb hatású, viszont túl lehet adagolni hamar, igy keveset érdemes csak adni belőle. De nem szükséges, többen vagyunk vele úgy hogy a felhalmozódás miatt inkább nem használjuk.