Hiába Ytong a ház, jóval kevesebb vízzel, mint a tégla, hiába volt dögmeleg, természetesen nem száradt ki a ház, első évben 75% fölötti párákat mértem. És persze akkor még nem tudtam, hogy mennyire KELL a szellőztetés a jól záró ablakok miatt. (Bár végülis szellőztettem én, mert sokkal több gáz fogyott, mint azóta bármelyik télen, de hát sok volt a víz a házban.) Következő évtől már jobban is figyeltem, meg a ház is száradt annyit, hogy már ne legyen gond. Persze ha most jönne 3 hét -20 fok, akkor lehet, megint előjönne, extrém alacsonyra kellene levinni a párát, hogy ne jöjjön. De csak nem lesz itt ilyen Szibéria... :o)
Passz, én a Savo adatlapján találtam, hogy ez van benne.
Amit én személyesen tapasztaltam: első évben, mikor előjött a penész, lefújtuk és nem volt vele több gond. Csak feltételezni tudom, hogy nem a tél utolsó hideg napján fújtuk le, hanem hosszabb a hatása.
Ami bejuthat belőle, az is elbomlik, a nátrium-hidroxid pedig nátrium-karbonáttá alakul. Ha az utóbbi hatékony, akkor kell léteznie nátrium-karbonát vagy nátrium-hidroxid alapú penészgátló szernek vagy adaléknak. Létezik ilyesmi?
Akkor valamit félreérthettél. Mindenki tudja, hogy a HYPO hatékony penészre. A kérdés legfeljebb, hogyan hat preventív jelleggel egy olyan szer, aminek a hatóanyaga pár óra alatt eltűnik.
Az utóbbi hsz-aid egy irányba mutatnak, miszerint ez nem lehet jó. Ha valami drága, misztikus dolog lenne (mint mondjuk a mindent csökkentő mágnes), akkor nem ajánlanám.
Figyelj, úgy tűnik, én/mi használtam/használtuk és működött, Te nem használtad, de meg vagy róla győződve, hogy nem lehet hatásos. Szerinted ezzel a helyzettel mit lehet kezdeni?
"A nátrium-hipoklorit (NaOCl) egy bomlékony anyag, elbomlik közönséges konyhasóra (NaCl), és naszcensz (atomi állapotú) oxigénre ('O'). A naszcensz oxigén nagyon reakcióképes (mivel rendkívül erélyes oxidálószer), a színeket, mikroorganizmusokat (baktériumokat) elroncsolja. Így fertőtlenít"
A termosztátos csaptelep drága, inkább az asszony menjen! :-) A mennyezet sajnos festett gipszkarton, így a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem kerülne rá víz.
Cseréld le a zuhany csapot termosztátosra és hekkeld meg, hogy ne tudja melegebbre venni. :o)
Az iránya meghatározható, az egy másik dolog, hogy ha van "ideális" hely, ott kicsapódik. Nem tudom, festett-e a fal teteje (a mennyezet biztosan), preventív jelleggel lefújnám Savoval a vészes helyett, ha vizesedik is, legalább penész ne legyen véletlenül sem. Egy fújás talán egy egész szezont kibír, de 2 fújás biztosan.
Én ha a tusolást veszem alapul, a melegpára természetesen felfelé száll, de ez csak egy pillanatnyi állapot: aztán rögtön meg is találja a fürdőszobában a leghidegebb felületet. Így aztán az iránya sem meghatározható.
Ami viszont bosszantó, hogy épített zuhanyzónk van, ráadásul az egyik oldala maga a főfal. Tusolás után a mennyezet sarkán egy 1-2 cm széles csíkban mindig látszik a víz nyoma...már ha az asszony pancsikol. Számomra érthetetlen, hogy miért kell 45 fokos melegvízzel tusolni. Én 38-39 fokos víznél nincs ilyen probléma.
Ekkora szobában 7 ember + ott alvás - nem csoda a pára. Nálam sem lenne kevesebb.
Páráról fogalmam sincs, de ha abból indulunk ki, hogy a meleg felfelé száll és a meleg levegő több vizet tud felvenni, akkor fent kell a több párának lennie. Maga a gép szempontjából nyilván a melegebb, párásabb hely az, ahol ugyanannyi áramot zabálva több vizet szed ki.
Fűtésetek milyen? Ha gyorsan vissza tudjátok fűteni a szobát, akkor ilyen esetben érdemes lenne este szellőztetni egyet. Különösen fontos a gyorsan, hogy tényleg csak a levegő cserélődjön ki, akkor gyorsan visszamelegszik a szoba.
Ajtók amúgy nyitva vannak éjjel? Nálunk régebben csukva voltak, meg is nőtt a pára (meg persze a széndioxid), az "átszervezés" óta nyitva vannak és nincs is gond a párával. Aztán 1-2 év és megint csukva lesznek szerintem (legalábbis a gyerekszobák ajtajai), akkorra kellene megoldanom a szellőzőrendszert.
62% a nappaliban és 3 centinyi kicsapódás az ablaküvegen. (tegnap 7-en voltunk, szülinapozás egy kicsit ebben a helyiségben 18m2 és ott is alszunk ketten)
Feljebb a gyerekszobákban tegnap este még 52-55 volt, reggel 60 lett mindkettőben.
Namost!
Mit tudsz arról, hogy a párás levegő merre mozog, fel vagy le?
Kérdezem azért, mert szintén zegzugos, szinteltolásos a ház, 12-18m2-es helyiségekkel. Hol járassam a páramentesítőt, lent a lépcső alján vagy fent a szobákban, vagy a szobák között?