Annyival találom jobbnak, hogy nem még egy programot telepíteni, illetve a PTEditor érzékeny a fájl- és könyvtárnevekre, nem lehet benne ékezet (azt hiszem, már rég próbáltam)
Az állvány eltüntetéséhez biztosan ismered a PTEditorral történő kivágást, vagy a kocka lapjaira történő szétbontást, majd PS-ben retusálás. Ehhez mindenképp jó ha van egy képed az állvány helyéről, ami készülhet kézből. A hosszú árnyékok valóban munkaigényesek de azokkal nincs mit kezdeni, marad PS-ben a pepecs. (Az illesztési hiba jelzését köszönettel vettem)
Mert ez nem csak fotózás, hanem technikai kihívás és verseny. Pár éve még több program kellett egy nagyobb mátrixhoz, és nem egyszer az embernek magának is kellett programokat, vagy legalább scripteket bütykölnie. Ami öt éve még kihívás volt, azt ma már vagy fél tucat program tudja és a mai számítógépeknek sem akkora gond (Mióta "divat" lett és elérhető, sok mátrixon meg is látszódik, hogy valaki tudott venni egy robotfejet és van egy jó számítógépe, csak fotózni nem tanult meg...) A 20+ gigás képek még ma is gondot okoznak, mert egy sima asztali pc hónapokig elketyegne vele. Ezen kívül a sok képhez megfelelő robotfej is kell, ami a teleobjektívet az exponáláshoz kellően stabilan tartja, precízen vált pozíciót, de mégis elég gyorsan ahhoz, hogy a fotózás se tartson túl sokáig. Nem véletlen, hogy több ilyen kép egyetemi vagy hasonló projectek keretében készül. Más kérdés, hogy a gigapixel "mánia" egyébként sem feltétlenül öncélú vagy művészi kifejezési mód. Ma már nagy méretű festmények, freskók stb. "digitalizálására" is egyre inkább használják, és pl. egy világvédelem alatt álló városrész - vagy akár csak egyetlen épület - fotózása is ehhez hasonló feladat.
Hogyan lehet ilyen szépen eltüntetni az árnyékokat?
Nem kukacoskodás, csak vizslatni szeretem a képeket, hogy megnézzem, milyennek is kell lennie a jó panorámáknak. Mostanában az állvány helyével és az árnyékok keresésével kezdem, mert ezekkel van problémám (+ a kiégett ablakokkal): a tanösvény I-en, az állvány helyén van egy kis illesztési hiba. (illetve a pad mindkét széle felé 1-1, nagyon apró eltérés)
Igazad volt, a 'tökig bele' zoomot kiszedtem, és így valóban sokkal nyugodtabb lett az egész. (ha még mindig a régi módon jönne be, akkor törölni kell az előzményeket a böngészőben).
Köszönöm hogy visszajeleztél! Több mint két hetem ment rá a tanulásra, de ezek után már egy hasonló max. egy napos munkával összejönne. A térképpel és a radarral gyorsan lehet haladni, a mozgatást a krpano elvégzi, csak a radar induló irányát kell megadni.
Szerintem nagyon jóó!! Megnéztem hogy mikor is írtál a krpanoval kapcsolatban, és látom egy bő hét alatt azért kitanultad rendesen :D.
Amúgy az egészet mennyi idő volt összerakni? Gondolom a térképpel foglalkoztál a legtöbbet, hogy a kis látómező úgy forogjon ahogy a felhasználó forgatja ide-oda...
Találtam egy két illesztési hibát a tanösvénynél a korlátnál de nem vészes...
Kéne készíteni egy újat, mert ma már erősen kicsinek számít (22352x9111), ráadásul azóta a homlokzat déli oldalát is felújították :-) Egyébként még fent van :-)
Gépről megy minden rendesen rajta, de amint felteszem mondjuk ide, ezt a hibát irja ki :S
Ha böngésző beállitás a probléma akkor elég gáz, mert akkor nem tudok flv-t kezelni csak sima swf-et. De akkro max marad az, nem lesz bonylítva. Ahogy mondták már nekem: "Minek egyszerűen, ha lehet bonyolultan is" :))
Van valakinek Samyang 8mm?, ma kaptam egy ilyen csodát és ha szemből nézem akkor a jobb alsó részén vagy egy pötty, mintha egy légbuborék lenne, de nem egyértelmű a dolog. Az elkészült képeken semmi nyoma nincs, normális ez így? Gyárilag is így van, vagy csak ez a selejtes?