Konyhai papírtörlővel törölgettem, aztán dörzsölgettem, aztán fújkáltam, és szállt a morzsa, közben hisztiztem :((( A második adag megsülésével a maradék morzsák is kijöttek!
Hát, a túróban a gríz az tényleg tud ropogni...
A túrós cuccokba mostanság South Beach módra zabkorpát szoktam tenni gríz helyett, és tök jó! Kicsit drágább sajnos. Ja, és azzal is állnia kell.
Igen, az Apfelmussal csináltam. Jó, de erőteljesen utóízesíteni kell még (citrom, fahéj). Kicsit túl édes, kevesebb cukor (nálam édesítő) kell a muflitésztába.
A két minimuflitepsibe (48 db) fél üveg trutyi kellett, a többi a hűtőben vár :)
ilyenkor, mikor két menetet sütsz egymás után, közben kisuvickolod a tepsit? Vagy úgy ahogy van, morzsásan beleteszed a következő adagot?
Az épp-hogy-csak összeforgatást én se szoktam egyébként komolyan venni. Ha a fakanállal hárommal többet keverek, már rendesen is összekeverődik. :-) Ezeknél a magos/korpás sütiknél szerintem is előny, ha állnak egy picit. A múltkor vmi 1xű túrósat sütöttem (nem muffin), abba gríz kellett. Hát meg kell mondjam, eléggé ropogtak a gríz-szemek a fogunk alatt. :-( Mert ezt is csak összedobtam, és már sütöttem is.
ezt az almásat már az osztrák üveges almával csináltad?
Én is azért szeretek muffint sütni, mert nem kell vele bajlódni. (Nem szeretem azt a receptet, amelyik úgy kezdődik, hogy vegyük elő a robotgépet, és külön verjük fel a fehérjét...:-) )
Van egy keverő tálam, egy "mérőkancsóm" a mérőbe belemérem a szárazanyagokat, abban is keverem ki, a keverőtálban kis habverővel (amivel mindent kavarok, rántottát, mártást stb) kavarok kettőt a tojáson, bele a tej meg az olvasztott margarin. Utána én is csak annyira keverem meg, hogy azért nagyon csomós ne legyen, és megy a tepsibe :-)
Fél óra múlva már enni lehet, és a konyhában is rend van.
Várjuk a receptet, ha sikerült evőkanálra átkonvertálnod :-)
Az almás receptért igazán nincs mit, nem én találtam ki, sokan ismerik itt is :) de kétségkívül az egyik legfinomabb recept amit eddig kipróbáltam :-)
nekem is altalaban ilyen az allaga, azaz mint egy suru galuskateszta. A vajat azert kevertem eloszor a liszthez, mert lusta voltam meg egy talat elovenni, de amiben olvasztottam, abba nem fert volna bele a tojas meg meg a tej is :-) Ja, es en nem szoktam nagyon kikeverni, adok neki ket nagy keverest aztan szevasz.
van egy nagyon jo alapreceptem, a Jamie Oliver honlapjarol, US cup-ban vannak megadva a hozzavalok, most elhataroztam, hogy amikor legkozelebb megcsinalom, akkor lemerem, hogy hany kanalnak felelnek meg a cuccok. (szerintem az evokanal a legjobb, azt a legkonnyebb mosogatni, meg elo- es visszapakolni :-))
Na most képzeld! Megcsináltam megint a régi zabpihés-almásodat, dupla adagot, az első eresztés morzsásan beragadt a tepsibe, ugyanabban megsütöttem a másik adagot is, ami már állt + fél órát, és a második nem ragadt morzsásan, pottyanva kijött, és sokkal-sokkal finomabb, zaftosabb lett. Ezzel megdőlt a "csak forgasd össze"- elmélet, ez úgy lett jó, hogy állt, és átnedvesedett a pihe meg a korpa benne! :)
en "hagyomanyosan" csinalom ... vaj + cukor nagggyon kikever, bele 2 egesz tojas, 400g liszt sutoporral + amit meg gondolok es a tejet fokozatosan adom hozza. pontosan olyannak kell lenni amit itt lejjebb irtak, h a kanalrol beleplattyanjon a formaba. nem folyik, hanem ugy toccccs.
szerintem kamu ez a szaraz - nedves kulon ... semmi koze ahhoz, h milyen lesz a muffin.
egyszer rontottam el egy makos-csokis muffint az nagyon hig lett ... finom volt csak iszonyu ronda.
Akkor viszont nem a belekeverés sorrendjével, hanem a tészta állagával lehetett baj. Ahogy shane is írta, ki kell tapasztalni. HAjszálra ugyanolyan mennyiségű folyadék és liszt esetén is iszonyatos különbségek adódhatnak - pl. a liszt minőségétől függően... De a tojások is időnként akár 2x-es különbséget tudnak produkálni.
Én pl a zamatos almásat mindig úgy csinálom, hogy tojás+olvasztott margarin+tej+alma a szárazakat külön (list, cukor, fűszer stb) és a végén a kettőt gyorsan összeforgatom.
Ezek alapján tényleg tök mindegy a sorrend :-)
Én arra jöttem rá, hogy az nem mindegy milyen a tészta állaga.
Félig folyósnak kell lennie (hasonlíthatjuk a galuska tésztához, de azért nem teljesen olyan)
Önteni nem lehet, de azért a kanálról "folyik"
Ha neked a palacsinta tészta és a galuska tészta között volt, akkor túl híg lehetett.
Ez függ a liszttől is.
Az én lisztemhez (mármint amit használok) általában kevés a receptekben megadott tejmennyiség, mindig pótolni kell, mert különben nagyon sűrű lesz.
Azt próbáld meg kitapasztalni, hogy mikor megfelelő állagú a tészta.
Á, nincs itt semmi misztifika, csak épp a 7végi végeredmény elmaradt az elképzeléseimtől, és mivel a recepicét dicséritek, hát gondoltam, én barkácsoltam el valamit.
Az összekutty sorrendjének igenis van jelentősége - ld. a különféle tésztafajták készítési menetét. Az enyém átmenet lett a palacsinta és a galuska között (úgyhogy a konyhai baklövések topikban lenne on) - nodemajdmost! :)
Semmit nem szabad túlmisztifikálni (copyright by Thor :-) ) a konyhában, de a muffinkészítést főleg nem. :-) Ahogy szamoca is írta, nedves hozzávalók - száraz hozzávalók és aztán a kettőt egybe. Tök mindegy, milyen sorrendben teszed a reszelt almához a tojást, vajat, stb... Avagy a lisztbe a sütőport, fűszereket...
azt a zamatos almast? en mult heten csinaltam meg, szerintem nagyon finom volt! az almat osszekevertem a szaraz hozzavalokkal (cukor, liszt, fahej, szerecsendio, sutopor), hozzaontottem a mikroban megolvasztott es kihutott vajat, majd kulon folvertem a tojast a tejjel, aztan ezt hozzaontottem az almas keverekhez. (kb. csak mert nincs elottem a recept). Nagyon fincsi lett, szerintem ma is csinalok :-)
OFF: régi fajta bakelitfülű alumínium teáskannát odaégettél már? :-) Legalább 10 éve nincs már ilyenem, de a szaga még mindig az orromban van. :-)) BRRRRRR...... És azóta az emlékezet-helyzet csak rosszabbodott. ON