A Sugana (Twotimer) viszont a szo szoros ertelmeben roskadozik a gyumolcsoktol. persze meg zoldek, de a mennyiseg... Ha ez igy folytatodik, lehet, hogy kiirtom a Polkat, es Suganat telepitek a helyebe! Az amugy is ketszer terem, Twotimer a masik neve.
Na de azert kap meg a Polka egy eselyt, meglatjuk, mit villant augusztusban :-)
Nálunk is volt egy jó zuhi, jég nélkül. Nem tett kárt eddig, viszont pici napsütés után ismét beborult éppen most, és félelmetesen dörög. helyszín: Balatonvilágos.
De jóóó.. bőséges eső, nem kell locsolni... még bőségesebb jégverés, kődiónagyságú szemekkel...az meg a terméssel együtt a levelet is leszedte...olyan szép kopasz minden...ahogy egy jégverés után illik..... na még nincs vége, mert még kopog ám...ja, és az üvegtető is itt-ott megrepedt...
na, ennek örömére iszom egy jó kávét, és nézem a maradék paradicsomjaimat...
Ilyen nálam is szokott lenni. Ha alaposan megvizsgálod a szárát, lehet hogy látsz rajta dudort. A tövétől felfelé bárhol lehet. Ilyenkor lárva teszi tönkre a vesszőt. Emiatt cserélem le a málnásomat kétféle őszi málnára, így ha tarra vágom mindig termés után, ez nem fordulhat elő.
sajnos még csak 1 tő blissy és 1 tő polka van, így egy évet még várok a teljes cserével. Vagy kettőt. :)
Nos a leggyakoribb baja hogy rendszeres locsolás mellett amikor már tele van málnával fogja magát és elszárad. Tettem már ide képeket róla, senki nem tudta a tutit. Amikor már sok ilyen tő van, újratelepítem más helyre. Aztán kezdődik elölről.
Na, beletaláltál...erre az idén jöttem rá..persze a két év alatt elég jó eredmény...
...hogy miért nem vagdosom tövig? mert hamarabb nől, bokrosodik, terebélyesedik...és a közbenső utakon jól el lehet bújni... ha már egy ideje csend van, akkor csak valamelyik sor közé kell bekukkantani...ott játszanak az unokák...a málna az meg csak úgy mellékesen csipegethető...a feketét kivágtam, mert szúúúúrt...
ősszel átgondolom azt a metszést...
sőt, már most is kellene ritkítani, mert a gyerekek nehezen találnak ki..
Pedig alapszinten jó érteni hozzá. Sok különböző fajta van, különböző termesztési igénnyel. A sarjontermő fajtákat pl. minden évben tövig kell vágni. A hagyományos fajták ugyanígy egy szemet sem teremnek...
Jó helyen laksz, szereti az a málna a helyét. Én 15 éve málnázok, azóta 3x telepítettem új helyre a kertben, de mindig van valami bánata a málnámnak. Egyik évben sikerül kivédeni, másik évben nem. Nem adom fel a küzdelmet.
Nem csesztél el semmit..a málnát ugyanis nem lehet... ha valami nem olyan, mint a piacon, akkor a miénkkel már baj van... pedig nincs.. aki a piacon árul, az nem műkedvelő....
2012 őszén keztem el a málnázást egy sosem használt területen.... nem értettem hozzá, nem is akarok... bementem a baumaxba, ami volt konténeres, azt megvettem..meg pár tő jött ajándékból...
aztán csak NPK, meg ahol sárga ott némi vasgálicos oldat.... terem mint az állat, nől mint a barom, és terjed is.