Ma megcsináltam az átoltást. Zalagyöngye volt a tőke a felszíntől 6-7 centire elvágtam rögtön nyomta a kevét, eldrótoztam alul aztán hasítottam . frissen vágott Palatina vesszők kerültek bele, aztán fagéllel vastagon bekentem. Amai nap újra kapott fagélt még mert a hasítékba befolyt , de körbe is bekentem. Most várok.....
Elég ha annyi információt adok,közel 100 fajta szőlő közül ez a feleségem kedvence ,sötétkék,nem szabad permetezni mag nélküli,nagyon korán terem óriásiak a levelei, ami ősszel pirosodik.Sok gyümölcsnél az a baj mikor érik már van nála finomabb.Mindenki gondoljon a gyerekkorára melyik gyümölcs volt a legértékesebb gyümölcs?hát a hosszú tél után a legelső!A májusi cseresznye ami a szomszéd kertjében érett és a szomszéd haver fiával sötétedés után addig ettük fenn a fa tetején ,míg a mamám nem kiabált jocó ,hol vagy gyere vacsorázni .De szép is volt.A kései szőlőkkel az a baj,hogy akkor mikor érik ,már érik a dinnye a málna,körte stb,stb... tehát nagy a konkurencia.
Nékem is van lugasom jobbről ballról méterenként más más falta, a funkcióját így nem tölti be hatékonyan, most nem ragozom miért.Ha csak mint árnyékoló lugast képzelnék el,mindenképpen csak egy fajtát, mégpedig a vénuszt ajánlanám mindenkinek.
A permetezéssel nincs gond azt csinálom így is úgy is. Akkor mely szőlők alkalmasak erre a célra? És hogy "neveljem" őket? Hagyjam nőni és csak irányítsam?
Van a kertemben egy betonozott terület ami elé és fölé szeretnék lugast kialakítani. Egyrészt szép, másrészt árnyékolás miatt, és harmadrészt, hogy ne lássanak be oda. Ősszel ültettem oda konténeres oltványokat 2db Panonia kincse. 2db Áron. 2db Anita. 2db Kozma Pálné, és 2db piros szaszla. Mivel konténeres volt így egy évvel előrébb vagyok. Most vissza metszem őket 2 szemre eddig tiszta a dolog. Hagyjam nőni őket és csak tereljem oda a hajtásokat ahova kell, vagy van erre is bevált metszési mód?
A felsoroltak egyébként jó választások lugasnak, vagy van amit nem kellett volna?
Akkor talán kifagyhatott ,mert előző évben ,mivel lugasra szántam szinte minden hajtását meghagytam, és egész nyáron öntöztem.Amit meg is hálált ,mert jó nagyot nőtt tele terméssel.Érdekes mert a kordonon rendesen egy szálvesszőre metszve, nem történt ugyanilyen pusztulás.Mindazok ellenére amit a fajtáról írtál ,én az idén leváltom a saszlával a zalagyöngyével és van még egy pár kényes fajta, mivel vannak már jobb fajták és a hejlyem sajnos nem gyarapodik:
Kedves Voodruff!Egy szőlőtőke általában nem szokott kipusztulni azért,mert túlterhelik.Legfeljebb a következő évben nem hoz /annyi/ termést.Vagy a vesszői nem érnek be rendesen.A Te tőkéddel más lehetett a probléma.
Én most tettem szert 6 db oltványra. Ezért kérdeztem. Valami csemege, nagy szemű és egyben kert díszének is jó fajtát kerestem. De számomra ismeretlen és csak képeken láttam. Íze?
A SUVENÍR nem egy lebecsülendő fajta.Az alább leírtakkal ellentétben nem hajlamos jobban a betegségekre,mint az átlag csemegeszőlő.Sőt a botrytisnek jobban ellenáll az átlagnál.Azért,hogy túlterhelésre hajlamos,azért még nem kell lebecsülni,mert fürtválogatással annyit hagysz rajta,amennyi az ideális(2,5-3 kg.).Inkább legyen bőtermő,mint kevésbé.
Ha megnézed a felmenőit,kiderül,hogy nem akármilyen fajtákból nemesítették.Szülei:Moldova x Hamburgi muskotály.Moldova=Guzal kara x SV12375, Hamburgi muskotály=Alexandriai muskotály x Frankenthali Trollinger. A Trollingerből készült bor a svábok nemzeti itala.
Újabban hívják még datolyaszőlőnek is,de ez csak olcsó piár fogás,hogy jobban el lehessen adni.
Azért vágja ki mert azokból mind nöne egy hajtás és nincs szükség rájuk. Az oltott rügyből kell fejlödjön egy hajtás arra van szükség. Valamilyen nylon szalaggal tekeri be.
SUVENIR amilyen tetszetős ,olyan sok negatív tulajdonság .Nagyok benne a magvak zavaróak, minden betegségre kifejezetten hajlamos ,nagyon bőven terem ezért könnyű túlterhelni,nálam egy lugasba állított tőke ezért pusztult ki.A másik két tőkém az idén fogom átoltani,már levágtam 2 szemre.
/Tényleg nem szőlő. Inkább a "Gyümölcsfák", "Oltás, szemzés...", "Metszés" vagy a "Gyümölcsfák oltása" c. topikba illene. Ismertem ezt a videót, jó példa arra, hogy mire képes a metszőolló, az oltókés és ugye a ráérő, kitartó kertészkedő./
Miért ne lehetne?! Akár többet is. Az persze előfordul, hogy az egyik sokkal erőteljesebben növekszik, mint a másik, de ez két külön tőkénél is így van.