Na, hát ha nem voltál még Finnországban, okvetlenül menj el egyszer, amit halból csak lehet, azt ők csinálnak. Halas süteménytől kezdve mindent (olyasmi, mint a húsos hasé, csak hallal). Mondjuk nem olcsó hely...
Nekem szerencsém is volt kicsit, két finn lánnyal is jártam (nem egyszerre :-), így kicsit nagyobb bepillantást nyerhettem az ottani életbe, ételekbe stb., hát ehetőek ugyan (nem vagyok nagyon válogatós), de mikor egyszer főztem egy gulyáslevest, a vendégsereg nem győzte dícsérni, pedig messze volt attól, amit a hadseregben főznek (szerintem a legjobb gulyást ott készítik, a fene tudja, mi a titkuk - miután leszereltem, minden évben kimentem a ligetbe a honvédelmi napra gulyáslevest enni, mostanában ez már nincs).
Ja, a pirokki ugyanaz, mint a pirog, csak a finnben nincs g hang (meg általában más zöngés mássalhangzók se), és magánhangzóra kell végződni a szónak, hogy ragozni lehessen. Idegenből átvett szavaknál az -i betűt teszik a szó végére (pankki - bank stb.).
A finnek édességben nagyon nincsenek ott a szeren :-)
igazad van!! mellett!!! ugy van!
nyammnyamm...:)
te, mouser, ebbol/ehhez kepest lassan a Nagy Zabalas vonyitva fog eliszkolni es eltorpulni...es en benne vagyok!!:))
akkor gesztenyepure helyett talan azon lehetne kiserletezni, nem?:)
egy darabig meg egyutt volt az egyebb barkacsszerszamokkal egyutt, de most mas is rendetlenit kozottuk, ugyhogy a kereses folyamatban, karpittol figgetlenul is...:)
nekem nem jo, de masnak miert nem?
Nevessunk, mulassunk...vagy hogyisvanez. kedvunkre.errr...Pedig a multkor ideztem valahol, szerintem eleg pontosan, daridoval egyutt.
a karél-pirog egyik nagy élményem volt Finnországból, rizses töltelékes sós lepényke, lehet még rá tenni sajtot-sonkát-bármit amikor eszed, és nagyon finom :-)
a receptet persze azóta se próbáltam ki :-)
off: még mindig nincs kárpitom, úgyhogy nem kell nagyon sietni :-)