Ugyan már :) Engem nem hozott ki a sodromból egyáltalán a Martin, csak megdöbbentem rajta, mint minden alkalommal, ha számomra idegen nevet hallok magyar anyuka szájából. Tudod, én nem sűrűn járok óvodába, mert nincs miért. Egyetemen velem egykorúak vannak, Tímeák, Barbarák, Annák (mint én is, tucatjával), Eszterek. Akad egy-két Milán, Emma, Felícia, eleinte furcsa volt, másodjára megszoktam. Nem hiszem, hogy olyan dolgot mondtam, ami ilyen heves ellenérzéseket kelthetne bennetek :)
De ugyanígy megdöbbent a kétéves Erzsébet, a négyéves Dezső és a nyolcéves József is, csak az pozitívabb felhanggal. Ha a villamoson látott kis Martinnal minden nap találkoznék, holnapután már fel sem tűnne, remélem, érted, hova akarok kilyukadni. :) Nem szoktam meg a közvetlen környezetemben ezt, de bármikor hozzá tudok szokni, ha arról van szó.
Látom ugyan, hogy vadásznak válaszoltad ezt, de ő az enyémre reagált, ezért érzem úgy, hogy megint magyarázkodnom kell. :(
A névváltozatok engem nem nagyon érdekelnek, Márton vagy Martin, azt adja, amelyiket akarja, nekem édesmindegy hogy régi vagy új változat.
Nincs igazad, mert ha nehéz is meghúzni a határokat, de azért valahol meg kell, vagy akár elnézhetjük a gyilkosságot is. Névadás-közelibb példával: a nyelvek tisztaságát nagyjából mindenhol igyekeznek védeni a világban, nehogy mindent elöntsön az elfajzott pidgin-angol.
Szia tökéletesen igazad van, bár nekem sem jön be a Kevin név, ismerek egy 11 éves kisgyerkőcöt, akinek nagyon illik . Épp ugyan ezt irtam pár napja,mint most te, csak picit más megfogalmazásban. Egyébként nekem sajnos a névválasztás egyenlőre mégsem lesz aktuális, ugyanis a kisfiam vagy kislányom úgy dontott visszamegy a mennybe, apukája és az én legnagyobb bánatomra... csak nagyon rövid ideig volt az én édes pocaklakó Árminkám vagy Korinnácskám sajnos.... de bizunk benne hogy hamarosan majd visszatér hozzánk .... Anett
és mégis mi alapján határoznátok meg, melyik névváltozat elfogadható? A 1905ös jó, az 1906os már nem? Vörösmarty névalkotásai még vállalhatóak vagy csak az ősmagyarok jöhetnek? A liberalizációnak mely foka fogadható el még? A nők azért szavazhatnak? Vagy csak a katolikus, 21 évet betöltött férfiak? Nekem nem tetszenek a magyarkodó nevek, betiltathatom? Sőt, tiltsunk be mindent, aminek nincs szentje, vagy nem bibliai név, ahogy ezt korábban az egyház tette. Vagy mindent, ami az 1948as szabadságharc áldozatainak listáján nem szerepel. Az elég adekvát nektek? Néha elgondolkozom, hogy a begyöpösödöttségnek mely fokán kell állni ahhoz, hogy valakit ennyire kihozzon a sodrából egy vadidegen ember névválasztása. Nem hiszem, hogy az "emberi jóízlés határa" egy objektíven megfogható és törvénybe iktatható vmi lenne. Neked nem tetszik, te nem adnád. Pont. Más meg adná. És? Annyival ízléstelenebb dolgok keringenek a nagyvilágban, mint a Kevin név....
"De a Mártonnál már nem jobb, szerintem azért a szabályozásért, ami ilyen névpárok esetén a magyart tette kötelezővé, igen nagy kár!" Teljes mértékben egyet értek (a liberalizációnak van egy olyan foka, amely túlmegy az emberi jóérzés határán :-( És Snufflessel is egyet értek, én a Martinon - hiába gyakori - még mindig nem tudtam túltenni magam. Bizony közel Kevin kategória... :-(
Indiai, azaz szanszkrit eredetű is a név...Észak-Indiában Mira, Dél-Indiában pedig Meera írásmóddal. Mellesleg nagyon gyakori ott, mivel Meera Krishna felesége volt. :)
Legalább fölidézi Martin Baumannt, a Medveölő fiát :D De a Mártonnál már nem jobb, szerintem azért a szabályozásért, ami ilyen névpárok esetén a magyart tette kötelezővé, igen nagy kár!
Az óceán milyen eredetből jön ki? Még nem hallottam, meglep. Annyit tudok, hogy mira latinul csodálatosat jelent, szláv eredet nyomán pedig a békéből vagy a világból származtatható.
Szerintem is jó a lányaid mellé a Marina. Nekem a kikötőt jelenti, de az nem rossz. Adriana is jó. Fiúból az Erik is, mondjuk nekem az Olivér nem, bár ha jól értem, nem is azért írtad; Ádámból nem ismerek sokat, viszont Angliában pl. minden második kisfiú Oliver volt.
Apropó, félig off-topik, de nálunk nagyon igaz a mondás, hogy "nomen est omen".
Mira (óceán) Leona (oroszlán) egy többemberes lányzó, úgy lefáraszt, hogy éjjeli bagoly létemre 9-kor fekszem le, hacsak nem tudok aludni délután vele.
Úgyhogy legközelebb tuti, hogy jelentés alapján választok nevet, valami csendes éj vagy lágy szellő, hasonló metafora jöhet csak szóba. :P
Egyszer írtad az Aliciát, az Almodovar-film után, nem? Az szerintem tökéletes választás.
Mondjuk Alicia Sára, ha a hagyományos héber eredetű 2. nevet is hozzá akarod csapni.
Ahogy így leírtam, nekem is megtetszett az Alicia. :))))
Esetleg elegáns, hagyományos és nem elkoptatott még:
Izabella
Karolina
Natália
Fiúnév:
Jónás? Ez bibliai, mint a kedvenceid, bár nem tudom, mennyire zavar a cethalos sztori, de szerintem külföldön, Dzsonasz-nak ejtve is férfias név...jelentése galamb.
A franc essen belém, de én megdöbbentem. Komolyan. Szó se róla, nem egy besavanyodott néni vagyok, ősszel töltöttem be a 21-et, de ahogy itt szokás írni-mondani, ez nekem nagyon Kevin-kategória, és már csak az is megdöbbentő benne, hogy tucatnév és fantáziátlan. Mint a sok Levente és Bence. Szinte minden 2-5 éves kisfiú Bence vagy Levente. Szép nevek, nem azzal van a gond. Na, megmagyaráztam a bizonyítványom... :P :)
Huh, elég ritkán írok ide, mert inkább csak olvasok, de a minap hallottam a villamoson egy anyukát, amint odaordít az egyik kisfiának: Martin! Hát nem mondom, hogy nem lepődtem meg. Közben a kissrác már rég felmászott a kapaszkodókon, aztán hanyatt dobta magát.