Ötezerkétszáz méteren is pont úgy megdöglök, mint ötezerháromszázon:) De félre a tréfát - végre előjött a humorom is ebben a topicban, már féltem, hogy elveszett -, Zuglóban lakom, úgyhogy a Rákospatak part fog játszani, kerülgetve a qtyasz@rokat, ami plusz métereket fog eredményezni:) És ha valami pitbull szerűséget tudnék szerezni edzőtársnak, két hónap múlva nem ismernétek rám:D
nemtom hol lax, de pl.:
kimész a Margitszigetre. ott egy kör 5250 méter. (állandó vita tárgya, hogy ennyi-e, vagy 5300, 5200, 5350 - de ez végülis most a lényeg szempontjából mindegy(c:§).
ott elkezdesz kocogni, aztán amikor úgyérzed nem bírod sétálsz, aztán megin' kocogsz, megin' séta, ...
és ha rendszeresen csinálod, akkor egyre kevesebb lesz a séta szakasz és eccercsak ott találod magad, hogy lefutottál egy szigetkört.
aztán lehet a távot növelni, vagy a sebességen változtatni, ahogy szokik hozzá a szervezeted, erősödsz.
komolyan? MEg fogom próbálni. Tulképp mindig irigyeltem a futókat, hogy nem kell terembe járni, felszereléssel foglalkozni, nem létező szabadidőbe belepréselni a teremlátogatást, hanem amikor éppen reggel vagy este van idő, lemennek egy körre. De én a sarokig se jutottam el soha, mindig úgy éreztem, az aszfaltra köpöm a tüdőmet. És az ott annyira nem mutat jól...:-)
érdemes tempós gyaloglással váltogatni (mondjuk két perc gyaloglás egy perc futás), hogy hozzászokjon a szervezeted (ez még nálam is bevált pedig futásilag reménytelen eset vagyok :)) )
már a fogyókúra elején is fontos a sok mozgás. persze nagy túlsúllyal nem kell rögtön aerobikedzéssel kezdeni, hanem napi 45 perc intenzív séta is megteszi (érdemes mellette mérni a pulzusodat is, és figyelni, hogy zsírégető tartományban legyen - az Alakformálásban megtalálod, hogyan kell kiszámítani).
nyugodtan ehetsz a húshoz krumplit, csak akkor mindegyikből csak keveset egyél - ez a dolog a Testkonrollból ered, aminek az a lényege, hogy ne egyél együtt szénhidrátot és zsírt, és sok embernek be is jön, de a dolog nem azért hatásos, mert nem eszed a kettőt együtt, hanem mert a húshoz salátát eszel, ezáltal rászox a zöldségevésre, több rost kerül a szervezetedbe, sokkal kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe és a sok saláta miatt ugyanolyan hamar jóllax (viszont hamarabb leszel éhes...). a dolog lelki oldala, hogy sokkal könnyebb betartani, hiszen ugyanúgy nagy adag kajákat fogsz betolni, csak az egészségesebbekből. a baj csak az, hogy ettől még nem szoksz le a céltalan evésről és a nagy zabálásokról, ezért elég egy nyaralás, vagy egy pénzügyi zavar, vagy mondjuk beáll a tél, és nem lehet salátát kapni, és máris visszazökkensz a krumpli-hús ördögi körbe ("végülis a krumpli is zöldség..." - jelszóval :) ). szvsz ez a recept indulásnak nem rossz, de önmagában nem elég. mozgás nélkül meg végképp hatástalan (meg aztán sokaknál a dolog abban merül ki, hogy a csirkepörköltet koviubival eszik, és ez ugye nem ugyanaz, mint a sovány grillezett csirkemell párolt zöldséggel...)
érdemes rögtön az életmódváltoztatás elejétől, viszont szigorúan betartva a fokozatosságot, mer' különben nagy az esélye a sérülésnek, elkedvetlenedésnek, stb.
mozgás mikéntje, mennyisége és fajtája nagyrészt a te adottságaidtól, kedvedtől, súlyodtól, stb. függ.
nagyon nagy túlsúllyal nem tanácsos elkezdeni pl. futkosni, mer' megterheli az izületeket. hamar be is fog dagadni a bokád, megfájdul a lábad és ettől a kedved is elveszted.
általában a legjobb a szobabiciglizés. ezt szinte bármekkora túlsúllyal el lehet kezdeni (naggyon szélsőséges esettől - amikor már mindenféle szív és érrendszeri problémák is vannak - eltekintve).
de erről is olvashatsz a két alaptopicban. (Fogyiklub, Alakformálás)
ha nem olyan vészes a túlsúly, akkor lehet erős tempóban sétálni, kocogni, futni, bringázni, úszni (bár ez utóbbinál könnyen lehet alulteljesíteni az ideálist...). görkorit, evezést, túrázást, szinte bármilyen egyenletes tempójú mozgást lehet csinálni - csak a megfelelő intenzitásra kell figyelni.
megfelelő intenzitás: a mozgásnak megfelelő zsírégető pulzustartományban kell maradni.
ezt leginkább pulzusmérős órával lehet lyool kontrollálni, de xerintem azér' anélkül is megoldható. (persze ez függ a mozgásban való jártasságodtól, saját tested ismeretétől is.)
én még soha nem használtam ilyen pulzusmérős kütyüt, mer' naggyából érzem, hogy mikor lyoo az amit csinálok (2X év sport), de valakinek meg csak avval együtt megy.
pl. futásnál általában az a megfelelő, amikor már rendesen szuszogsz, de még tudsz beszélgetni mellette.
de ennél sokkal-sokkal szakszerűbb magyarázatokat, leírást találsz abban a két alaptopicban.
Jelentem rendületlenül olvasom Robzon topicját. Már átrágtam magam 1500 hozzászóláson. Visszavonom a hozzá intézett goromba szavaim. Jót derülök is közben. Ilyenkor látni, hogy az emberi hülyeség időnként emberfeletti méreteket tud ölteni. Egyébként javaslom mindenkinek, mert valóban tanulságos, Robzon viszont mindenki segít. A maga kicsit nyers stílusában, de ez a hatásos, most már látom.
Jó éjt.
Hehe, micsoda ravasz önkorlátozás! Mondjuk jó ötlet, mert így tényleg kizárt a végzetes bűnbeesés, a "most már úgyis mindegy"-érzés. Én is a Milkát imádom, ha csokit veszek, akkor egyből azt választom. És ez az egyetlen csoki, aminél a kínálásnak se tudok ellenállni, a többinél általában sikerül.
viszont a csokoládé...hmmmm... az a baj vele, hogy ha megeszem egy kockányit, utána már nem bírom abbahagyni.
Olyan csokit kell választani, ami már méreténél fogva sem lehet "ártalmas".
Amikor én nagyon csokievős kedvemben vagyok akkor kedvenc csokim eszem. :) Tudod mi az? A Canderel csoki. 45 gr-os és puffasztott rizs, meg mandula van benne. 150 ft körül van egy darab. Nagyon finom, veri a milkát, ami régen a mindenem volt. Ha nagyon megkívánom megeszem egy ilyen csokit és annyi. Nem nagy, tehát nem tudsz több kockát enni. :))
Ez jól hangzik. Mondjuk mázlim van, mert a pizzát és a fagyit nem szeretem, viszont a csokoládé...hmmmm... az a baj vele, hogy ha megeszem egy kockányit, utána már nem bírom abbahagyni.
"Tilos ételkészítési eljárások". Az rendben, hogy az ember zsír helyett inkább olajat használ, meg az sem mindegy, hogy milyet, meg majonéz helyett joghurt a salátaöntethez, meg ilyenek. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy olyan szigorúan be kéne tartani, hogy a húshoz krumplit vagy rizst soha. Az életmód kapcsán arra gondoltam, hogy mennyit kell mozogni. Van aki azt mondja, hogy a fogyókúra elején nem a mozgás a lényeg, hanem a minimális energiabevitel, később kell elkezdeni a rendszeres mozgást, amikor már valamennyit leadott az ember. De olyan módszer is van, hogy mindjárt az elején napi több óra mozgás. Én valami reális középutat szeretnék a kettő között, nem tudom mi lenne az ideális.
S.F.Maranello!
Voltam en is nagyon köver. Igenytelen? Ezt nem mondtam csupän azt, hogy "igenyessegednek a merceje, hogy mennyire zavar". Pl. egyik haverom szerint szinten az en "igenyessegemnek a merceje", hogy nem öltönyben-zakoban järok, az öltönyös-zakos kollegäim köze dolgozni, hanem rövidgatyäban. (Oka, hogy egyszerüen lusta vagyok inget vasalni, es nem szeretek zakoban ülni, nincs is legkondink. Nem is fogok karriert csinälni. :)) Mindenkinek megvannak a korlätai. Amitöl nem jobb, nem rosszabb. Attol rosszabb, ha nem ismeri a korlätait, vagy azt hazudja, hogy nincsenek. Vagy vannak, de az direkt ott jo ahol van, es különben is arra szokott teregetni. :)
Porszem!
Az, hogy milyen az ideälis eletmod a te szämodra, azt csak te tudod majd magadnak kialakitani. Elöször is az kell, hogy eldöntsd, hogy mit akarsz. Aztän meg kell szerezned a szükseges ismereteket:
- motiväcio/kontroll (miert nem er szinte semmit a merleg, mi az a testzsiraräny meres, börredö meres,celkitüzes, naplo)
- täplälkozäs (täpanyagszükseglet, täpanyagösszetetel, tilos etelkeszitesi eljäräsok, dieta tipusok, folyadekbevitel, többszörösen telitettlenzsiradekok, összetettszenhidrätok, feherjek, rost stb.)
- mozgäs (pulzuskontrollos - zsiregetö - aerobedzes)
Összesegeben nem sok, mär reg tervezzük, hogy összeszedünk mindent es feldobjuk valahova a netre, de offline is van böseges irodalom. a fogyi-klub topicban is eleg jol le vannak irva a dolgok, bär ma mär egy-ket dolgot mäskent lätok. A lenyeg hogy ha elhatäroztad magad, akkor folyamtossan kis lepesekkel vezess ät a mostani eltviteledböl a celkitüzesedbe, mondjuk az elsö heten csak a naplozäs a cel, a mäsodik heten az elegseges folyadekbevitel elerese a cel, a harmadik heten csökkented az egyszerü szenhidrätok bevitelet. Es igy toväbb. Pär het utän elerhetö a heti 1%-os testsulycsökkenes, tisztän zsirbol(!), es ez tarthato is ami a lenyeg. Kis lepesekkel elöre, de sohasem hätra: lassan järj toväbb ersz. Es el kell felejteni a kuräkat, koncepciojukban tevesek, attol, hogy alacsonyabb energiabevitel utän visszaällsz egy magasabb szintre, ohatatlanul hizäs következik.
Nem tudom, hogy erre van-e konkrét recept. Mármint arra, hogy melyik a helyes étren/életforma. Az biztos, hogy egészségesen kell étkezni.
Nézd, amikor én elértem a kivánt súlyt, a családom magától mondta azt, hogy ők sem hajlandók továbbra a zsíros kajákat enni, stb. Száműztük a vörös húsokat, a lisztet, ...stb. Én nem eszem kenyeret csak nagyon ritkán, a többiek általában csak tönköly kenyeret esznek. Olajból csak hidegen sajtolt, vagy oliva olaj van itthon. Tészta csak durum. Hús: csirke, pulyka, hal. Zöldsé és gyümölcs minden mennyiségben. Sovány tej, sovány sajt....stb.
A mi étrendünk most már évek óta párolt zöldségköretekből, nyáron nyersből tevődik össze grillezett húsokkal. Főzelékek ritkán, akkor is keményitővel sűrítve. A cukor helyét átvette az édesítő, az ecetét a citromlé. Salátákhoz majonéz helyett ma már joghurtos a dressing fűszerekkel, fokhagymával. Rengeteg leves. Sült krumpli is van, hiszen az ember emberből van. :)) De olyankor nincs hús. Mindenki megehet egy nagy tál sült krumplit parival, ubival, pritaminnal...nagyon fimcsi. Ha az ember átáll az ilyen jellegű étkezésre nem okozhat az sem fejfájást, hogy időnként lecsúszik egy pizza, vagy egy jégkrém. Nagyon finom csokokat is lehet kapni ha nagyon kívánja valaki, ami diétás. Nem kell túlzásba vinni, de ha észszerűen étkezel, belefér az is.
Ha el tudodo kezdeni egy hasonló étrend kialakítását, idővel nem fognak hiányozni a régi jól megszokott ételek.
Egészségesen is meg lehet főzni, sütni bármit. Csak arra kell rájönni, hogy mit mivel lehet helyettesíteni.
Elkezdtem már olvasni a topicját. 300 hozzászóláson túl vagyok, de még nem szereztem róla tudomást. Bocs.
Ha volt ő rajta is 30-40 kg súlyfelesleg és leadta, gratula. De ez akkor sem mentség arra, hogy itt embereket igénytelennek nevez.
Na, ez megfontolandó. Nem szeretnék legyengülni és napok alatt visszahízni amit végre sikerült lefogynom. De akkor szerinted milyen az ideális fogyókúrás étrend és életmód?
Igen, én is ilyesmin gondolkodom. Lehet, hogy el is felejtem ezt a káposzta-dolgot, valahogy olyan ellenszenvesnek tűnik, túl "spártainak". Legyen inkább egy racionális, de változatos diéta, amit be is tudok tartani és nem vagyok tőle már előre rosszul.