Ro jobb karakter, mint az összes DIS karakter összesítve. És bármelyik abból a pár TNG részből, amiben szerepel messze jobb, mint bármelyik DIS rész..
Szóval nekem is nagy kedvencem Ro. :) Kár, hogy Michelle Forbes nem vállalta el a DS9 főszerepét. Bár minden kárban van valami haszon, mert így lett helyette Kira.
Lorca: ő el lett találva, érdekes, vibráló; de azért nyilván nem épülhet rá az egész. Látom, hogy egy évad után ki is írták.....
A többi főszereplőről még nincs igazi képem. Tilly nóvum, még sosem volt a Star Trekben hasonló, cserfes, hétköznapian viselkedő női főszereplő. Amolyan next door girl. Next door academy girl. Eddig az összes női főszereplő súlyos, komoly egyéniségként létezett, akik nem viccelnek.
Úgy olvastam, idegenkednek tőle, szidják. Nekem nincs bajom vele. Emlékeztet a Burnham-Tilly páros a Xenaból Xena-Gabrielle párosára, le merném fogadni, hogy az alkotók fejében ott járt ez a minta. A kimagaslóan erős egyéniségű, de drámai múltú harcos és az üde, naiv, tapasztalan, de sokra hivatott "szomszéd" lány barátsága.
Aki viszont nem jön be, az Saru, az első tiszt. Világos, hogy kb. mit akarnak vele, de eddig nekem inkább idegesítő volt az okoskodása, mesterkéltsége.
(előrebocsájtva, hogy csak az első évad első 6 részét láttam még, szigorúan azok alapján)
- néhány fontos dologban megnyugodtam. Tartottam attól ugyanis, hogy hasonlóan szétbaltázzák és elrontják, mint a hogy a mozifilmeket az Abrams-korszakban, hogy átveszi a hangsúlyt a látványosság, csihi-puhi, a klipszerű hatásvadászat. De nem így lett, vannak ugyan jelenetek, amik túlzóan látványcentrikusak, de azért alapvetően folytatják az intellektuális-drámai cselekmény dominanciáját.
- a kiinduló bonyodalom is jó szerintem, a váratlan és szándéktalanul kirobbanó galaktikus háború, amiben az új főűrhajónk, a Discovery titokzatos kulcsszerepet kap, mint az új technológiát kifejleszteni hivatott félig kutató, félig harci hajó.
- karakterek:
Burnham: nagyon sokat akartak markolni vele, túl sokat. A koncepció érdekes, hogy eleve kitaszított, megbüntetett zendülő tér vissza véletlenül és válik a Discovery fő alakjává. A személyében/történetében igyekszenek sűríteni Spock, Seven of Nine és még mások vonásait, és így valahogy értelmezhetetlenül sok lett. Ember, de Vulkáni inkább, elítélt senki, de a legokosabb tudományos tiszt, hatalmas öntudata van, de hatalmas bűnbánata is, sehova sem tartozik, nincs senkije, de vonzó nő - ki tudja mindezeket hitelesen eljátszani?
Szerintem nem rossz, ahogy belelendül a történet, de látom, hogy sokaknak az az érzésük, nem elég érdekes, nem elég jó.
Egyébként világos előképei vannak, emlékeztek Ro Laren zászlósra a TNG-ből? Az összes sorozat egyik legjobb karaktere szerintem, mindig lelkesedem érte (és Michelle remekül játszotta). Azután Paris hadnagy, aki szinte ugyanígy jön vissza a Voyager legénységébe - csak most a bűn, a titokzatos, sötét múlt le is játszódott előttünk és grandiózussá lett emelve. Kevesebb több le volna....
És mi az a hüyleség, hogy Michaelnek hívják???? Megmagyarázta ezt valaha valaki?
Discovery: szívesen beszélnék róla olyanokkal, akik ismerik, de nem tudom, hogyan szoktátok kezelni itt a spoilerezést.
Nehéz úgy benyomásokat megírni, hogy nem említjük a cselekmény részleteit. A régi sorozatoknál nyilván már nem számít, de a Discoveryt bizonyára sokan nem ismerik még vagy csak egyes epizódjait.
igen, Burnham hiába főszereplő, meg pörgős, jövős menős, mondjuk úgy, hogy a hátán viszi a disco-t, valahogy nem sikerült azonnal belopódnia az ember szívébe. érezhető nála egy személyiség fejlődés, de őt leginkább akkor szeretem, ha valamelyik másik kedvencemmel van közös jelenete : )))
A Discovery sorozat második évadát egyértelműen Pike karaktere viszi a hátán. Neki köszönhetjük, hogy a hídon lévőkről végre megtudtunk valamit. (Minden Star Trek sorozat első évadának végére már ismertük a híd és a gépház személyzetét.) Remélem őróla, róluk szól majd a többi évad és elfelejthetjük a jövőben rekedt Discovery-t, hiszen a vége az lett, hogy nem beszélünk többet róla. Vagy a Doscovery találkozik Picardékkal (vagy az Orville-lal :) ) és lesz egy jó történet belőle végre.
Emlékeim szerint Isaacs csere történt a párhuzamos univerzumban, és a gonoszabbik párja nyiffan ki,ha nem tévedek. Reménykedtem én is, hogy visszahozzák. Philippa még jól tolja, de ez a Tilly...rém idegesítő tud lenni.
nekem mind két disco kapitány bejön, sajnáltam is Isaacs halálát, túl hirtelen kiesett a történet végéről. Pike teljesen más alkat, nekem mégis atom szimpi, a humora, ahogy kiáll az embereiért stb..
bevallom, a disco nagy kedvencem lett, számomra rengeteg imádható szereplője van, Tilly, Stamets-ék, saru, egyik kedvenc epizódom amikor Mud időgépével sorozatosan gyilkolássza a kapitányt, Tyler, Philippa, Lrell. és akkor még spok-ról nem is beszélve, aki egy egész szezonnak munkát adott.
Más: "Ezek után a magam részéről nem tudom mit várjak a Picard-tól, asszem olyan lesz mint valami régi jó bor, ami azért már mintha pimpósodni is kezdene egyúttal."
Ezen meg jót röhögtem...de azért remélem nem fog megpimpósodni "Picard bora", bár tartok tőle, hogy ezzel a sorozattal csak rombolni fogja a korábban felépített "Picard mítoszt".
Igen, Lucius valóban remekel!:) De volt abban női kapitány is ugye...
Hát az első tiszt valóban nem volt valami acélos főszereplőválasztás. Mondjuk nálam a Trek-től elég idegen darkos stíluson túlmenően, meg a tudományos tiszt nemi életén kívül leginkább a klingonok ábrázolás módja verte ki a biztosítékot. Szvsz jól elcseszték szeretett klingonjaim új dizájnját.
Már csak azért sem érdemes kihagyni, mert ha van valami, ami a Discoveryben tényleg jól sikerült, az az első évad kapitánya. Szerintem Jason Isaacs brilliáns. Kár, hogy a pont főszereplő sokkal kevésbé szerethető karakter lett.
Azért szerintem ezek után a Discovery-t se hagyd már ki, valamit csak hozzá tesz a nagy egészhez az is.
Amennyiben Picard - akár a helyzetekből adódóan - a megszokottól mondjuk kevésbé lesz "becsületesen egyenes" hozzáállású, akkor az meglehetősen fura lesz.
Az adott kapitányt szerintem nem lehet kiragadni a környezetéből ahol szerepel.
Kirk az "ősember". A hőskor szülötte, mikor még nem voltak szabályok. De ha voltak is őt nem érdekelték. :-)
Ugyanakkor a még ki nem alakult Föderációban (illetve azon kívül) tevékenykedett, ami árnyalja a cselekedeteit. Még nincs Édenkert mihez viszonyulni lehetne.
Picard a tökéletes kapitány, ha létezik olyan. Mint felfedező, mint katona, mint diplomata és mint mentor is helytáll.
Viszont mindezt a tökéletes Utópiába teszi. A Föderáció tökéletes világ, ami meg azon kívül van azzá tehető - kivéve a Klingonokat és a Romulánokat. :-)
Janeway ugyanez lehetett volna hajjal. :-)
De őt durván kiragadták az Édenkertből egy olyan világba, ahol meg kell küzdeni egy átlag hétköznapért is. Így ő bevállal húzósabb dolgokat amik a TNG sorozat univerzumban elképzelhetetlenek lennének. (A mozikban már Jean-Luc is kikerül az Utópia komfortzónájából és a döntései is keményebbek. Plusz meg-megbotlik mint vezető.)
Mindazonáltal a Föderáció, mint Édenkert megmaradt annak, ami.
Sisko az elődökhöz képest lényegesen "lentebbről" kezd. Tulajdonképp egy tucattiszt a flottából. És fel kell nőnie a feladathoz, előbb mint diplomata és felfedező, majd mint katonai vezető. Plusz új feladatkörben láthatjuk, mert mint apa is hely kell álljon. Ez azért más mint Picard és Data viszonya. És ettől tűnhet átlagos embernek átlagos problémákkal.
A végére persze kiderül, hogy mégse tucattiszt, de ez végeredményben nem befolyásolja sem a képességeit sem a teljesítményét.
Plusz az ő Föderációja már messze nem Édenkert. A túlélésért küzd és és mint megtudjuk "Háború idején hallgat a törvény". Ráadásul kisül, hogy ennek az Édenkertnek is megvan a maga eredendő bűne. A DS9 Föderációja kellemetlenül hasonlít a mai világunkhoz, sokaknak valszeg ezért nem tetszik.
Archerrel elbántak a forgatókönyvírók.
Az első két évadban rácsodálkozik az Univerzumra, aztán belökik a háborús parancsnok szerepébe. Az utóbbi Scott Bakulának szerintem abszolút karakteridegen, de még mindig jobban járt, mint az NCIS-ben.
Mercer egy szerethető balfácán. Ráadásként belekényszerítik egy nonszensz szituációba. Komolyan hogy lehet olyan parancsnoki döntést hozni, hogy egy űrhajó fedélzetén expár legyen a két legfontosabb tiszt?
Az első évadot láttam, de nem derült ki számomra mik a vezetői képességei és miért követi a legénység azon kívül, hogy ő ül a székben.
Nekem tetszik az Orville, bár az első évad alapján magáról az Univerzumról sok minden nem derül ki. Azon kívül, hogy a hűtlenség még előfordul. :-)
Viszont lássuk be, zömmel ugyanazokat a kérdéseket/témákat dolgozza fel, mint a Trek sorozatok, csak más nézőpontból/stílusban.
Jó, csak nincs benne olyan amit már ne láttunk volna.
A Discoveryt nem láttam, így egyik kapitányáról sem tudok véleményt alkotni.
A Picard azért is lesz érdekes - és valszeg megosztó - mert a Tökéletes Kapitányt egy sötétebb közegbe helyezi. Ahol talán már nem lesz olyan tökéletes.