Ja, bár a Bene Gesserit dumák néha nagyon közehlyesek és engem eléggé a Jedi lovagokra emlékeztetnek. nekik voltak mindig nagy okosságaik. Nem tudom, volt-e róla már szó, de neketek mennyire tűnt fel a hasonlóság a Star Wars és a Dűne között? Ugye a Dűne a korábbi (kb. tíz évvel), tehát az nem lehet kérdés, hogy ki nyúlt le kit, ha már.
Szóval a Bene Gesserit számomra a tanácsával és a nagyasszonyokkal nagyon hajaz a jedikre. Okosságokat mondanak, tanítanak, iskolájuk van, valami erkölcsi felsőbbrendűséget sugároznak, varázsolnak (Hang) a Jedik meg az Erőt használják ugye.
A megváltó Paul lehetne Luke is, aki kitanulja és férfi Bene Gesserit lesz, különleges képességekkel. Ott van a lánytesója (Leia = Alia) is, ahsonló szerepben.
Stilgarról lerí, hogy ő Han Solo, Lando Calrissianak is találhatunk egy harcosabb frement vagy valami testőrt (Duncan), Császár = Uralkodó, Harkonnen báró = Darth Veder (aki ugye családtag is egyben). Obi wannak és Yodának ott van Thufir és Gurney, mint tanító. A birodalmi alakulatok itt nem fehér ruhások, de a sardaukarok pont ők, ahogy a felkelő lázadó csapatok emberei is megfelelnek a fremeneknek.
Nekem nagyon nagy volt a vonulat a kettő között.
igen épp ezt akartam mondani, hogy szerintem még a Dűne gyermekei is olyan hogy alapjáraton kicsit akciósabb. Először kb 13-14 éves koromban olvastam el a dűne szériát, akkor még csak az akció részét értettem, mostanra minél idősebb leszek annál több minden jön elő. Bár én a lightosabb sci-fit nagyon szeretem, a tudományos sci-fi nem az erősségem, mégis ennek a társadalom-vallási filozófiája vagy mondanivalója nagyon megfogott...talán azért mert néhány megdöbbentően egyszerű mégis igaz.
pl:
Bene Gesserit tétel: Az , hogy egy hatalmas populáción egy kicsiny, de befolyásos csoport uralkodik, megfelelően gyakori eset világegyetemünkben. Tudjuk azt is, melyek a főbb feltételei annak, hogy az illető populáció a gazdái ellen forduljon Egy : ha vezetőre talál.Ez a legillékonyabb veszély a hatalom birtokosai számára: csak ellenőrzésük alatt kell tartaniuk a potenciális vezetőket. Kettő: ha a populáció észereveszi magán a béklyókat. A tömegnek vaknak és tudatlannak kell maradnia. Három: ha a pupuláció valami reményt lát az alávetettségből való szabadulásra. Ez nem következhet be, ha fel sem merül bennük a gondolat, hogy a szabadulás egyáltalán lehetséges.
milyen jellemző a világ politikusaira és nagyhatalmaira:) vagy épp az elnyomókra:))
Számomra a Dűne a kedvenc. Ez még nem annyira elszállt, filozófikus, mint a folytatásai. Többféleképpen is lehet ovasni: akár gyorsan, szinte falva az oldalakat, így a történet "akció"-része jön át a könyvből, ha meg lassan, komolyan odafigyelve olvasod, akkor pedig előkerülnek a rejtett utalások, finomságok, az "akció"-rész háttere, nomeg a vallási-filozófikus réteg. A folytatásokban ez az egészséges egyensúly kissé eltolódott az utóbbi felé, emiatt kissé nehezebben olvashatóak, de azokat is nagyon szeretem, főleg a Dűne gyermekeit és a Dűne Isten-császárát.
Ugye? szerintem is van benne valami...hmm uralkodói. Tökéletes választás volt, szerintem keresve sem találhattak volna jobb Atreidest.
Bár én a Lynch-féle filmmel amúgy is elfogult vagyok, már csak Patrick Stewart miatt is:)))
Hmm újból elkezdtem olvasni a Dűnéket, a kedvencem a Dűne gyermekei és a Dűne eretnekei:)Ki melyiket szereti és miért?:)
Üdv:Shad
U.i.: Dr Jackson ha olvasod, bocsi hogy abbamaradtak a fordítások, de elszállt a gépem és a hálózatom, így a cikkek is:( egyet újból megtaláltam de a többit sajna nem:( még egy oldal van belőle és kész vagyok vele, csak most eléggé elfoglalt vagyok, már ha még kell...
én csaka Lynch-féle verzsönt láttam, és abban KyleMcLahlan kurva jól hozza tizenhatéves gyereket, szerintem. valami megmagyarázhatatan okból nagyon szeretem azt a filmet.
Oké, összeveszni nem fogunk, neked meg ez a véleményed. A minisorozat szereplői nekem jobban tetszettek (Kynes kivételével), szerintem pont Lady Jessica (akinek aranyvörös haja helyett inkább szőkésbarna a filmben) az egyik legjobb, én pont ilyennek képzeltem el egy hercegnői bene gesseritet (sokakl jobb, mint az ártatlanul és bambán vigyorgó helyettes a folytatásban). Paul is jobban tetszett annál a nyálas Lynch-féle figuránál, de ami megbocsájthatatlan, azok a mentátok, mintha elkent rúzsos, herpeszes idióták lennének, Gurney, mitn nyáladzó bohóc - tragédia.
Nem emlékszem, hogy a lynch-filmben mennyi kékszemű volt, de abból meg kimaradtak a fremenek, szinte gy az egyben, Stilgar kb háromszor jelenik meg és egyébként semmi szerepük nincs, ez is elég gáz.
Az pedig mindkét filmre igaz, hogy akinem olvassa el előtte/utána, az aligha fog érteni belőle bármit is.
gratulálok a teljesítményhez:)ennek ellenére nekem más a véleményem. Herbert fiának az irományait nem olvastam, szeretem a Dűnét, de túl sok jót nem hallottam róluk és így inkább nem rontom az összképet.Ehez a világhoz meg számomra elég a 6(vagy 7 ha az elsőt ketté szedem) rész.
Namármost a filmekről teljesen más a véleményem. Először is a Lynch féle film nekem százszor jobban tetszett , mint a TV sorozat. Ha onnan nézem a technikája tényleg vacak, a forgatókönyv sem teljesen hű ezt teljes mértékig belátom, viszont annak a filmnek a hangulata a lényeg, a sejtelmesség,ami körül veszi a történetet. Bevallom én előbb láttam a filmet és utána olvastam a könyvet, így a könyv százszor többet nyújtott. A szereplőket szerintem eltalálták, más téma hogy mennyire játszottak jól, bár alapjában véve azt kell mondanom azzal is meg voltam elégedve.
És akkor most nézzük a TV sorozatot a forgatókönyv jó, a szereplőválogatás egyszerűen pocsék, mintha nem is olvasták volna a könyvet. Először is Paul...fekete haj, zöld szem, hórihórgas orr sehol...a 16 éves Paul-t egy felnőtt férfi játsza/bár ez alapjában véve a másiknál is így volt/ az Atreides ház semmi jellegzetes tulajdonságait nem lehet felfedezni benne.Jessica bár jól játszott a vörös haj helyett szép barna, bár ez annyira nem lényeges. A szereplők mintha nem is olvasták volna a könyvet. Leto-t, Aliat szerintem eltalálták és jól is játszották a szerepüket. Stilgár is tetszett. Ennek ellenére pl a Bene Gesserit ábrázolást szerintem elbénázták azzal a fehér izével a fejükön...néha a túl sok csicsa a történet rovására megy /tipikus példám erre a Star Wars új epizódjai/ Jah a navigátoroknak nem is kell szépnek lenniük, a sok fűszer teljesen átalakította őket...azok a szárnyas valamik is igazán érdekesek:)))) bár az annyira nem rossz...A technikáról pedig...túlságosan is látszódik az egészen ...nem lett élethű , lerí hogy géppel csinálták meg az egészet, arról már nem is beszélek hogy egy csomó helyen nem is kék a szemük a szereplőknek. Mellesleg a nő főszereplőket szerintem is eltalálták. Mind Ghanima és mind a felnőtt Alia nagyon jó választás volt. Duncan is tetszett. A szöveghűségről annyit hogy amikor először láttam a TV sorozatot az első részen picit unatkoztam. Túlságosan elhúzták, bár alapjáraton szinte minden benne is volt a könyvből úgyhogy nem panaszkodom:)Dűnéből sosem elég. Mindemellett a szöveghűségről meg annyit hogy a Dűne messiásában azért már volt egy pár nagyobb gigszer is...nem tudom olvastad-e , de alapjában véve Paul a látomásaiban csak a leány gyermeket látja, a fiút nem. Teljesen meglepődik amikor kiderül hogy Csani egy fiút is világra hozott...
Noh mivel ez is már egy kisregény, most befejezem:)))))
Még nem írtam ide, nem is igazán kerestem rá, hogy van-e Dűne topic, de most nagy "dűnenyarat" tartottam, elolvastam az új kiadású kalsszikus triológiát és megnéztem az összes DVD-met, ami van.
Egyrészt a háromlemezes Directors Cut, ami az 5 órás 3 részes TV változat, majd ennek a kétlemezes, szintén háromrészes egyenes folytatása (egyben a messiás és a gyermekei) valamitn egy dupla Paradise Edition a Lynch-féle filmről + az extrák. Eltartott egy darabig :-)
Kérdezte valaki a filmekről a véleményt, most nagyon új az élmény. Összehasonlítva a minisorozatokat a Lynch-félével, óriási a különbség. A Lynch-féle hihetetlen csalódás volt, gyenge szereplők, pocsék rendezés és technika (pedig akkor már volt technika!), minimális történet. 84-ben már Termintaor létezett, 86-ban Aliens, mindhárom Star Wars, hogy lehet iylen nevetségeset csinálni? Mint az Alfa holdbátzis vagy az Orion űrhajó kalandjai. Egyedül Max von Sydow említésreméltó, a több szörnyű. A emntátok, úgy néznek ki, mint valami idióták a diliházból, Sting nulla, és a navigátorok sem túl szépek.
A másik 6 részes sorozat lényegesen jobb, szöveghűbb és persze bővebb. Az első hármon még látszódik a díszlet, és érezhető, hogy stúdiómunka...de ezt leszámítva kiváló, a folytatás meg még jobb technikailag. Azzal csak az a baj, hogy pár szereplőt lecseréltek, pld. Stilgar se a régi és Lady Jessica se (sőt ha jól láttam Duncan Idaho és Gurney sem). De a többiek igen, szép Aliát és Ghanimát találtak, érdekesek a bónuszokban lévő interjúk is. Szóval a kérdés nálam egyértelmű, nagy csalódás volt a lynch-féle film és remek szórakozás a majd' 10 órás 6 részes sorozat. Ezeket vagy amerikából hoztam, vagy a folytatást az Amazonról rendeltem egy angol eredeti könyvvel egyetemben, hogy eredetiben is kipróbáljam majd.
A többi könyvet (még) nem olvastam, nem tudom fogom-e, ezek elsőre már nem tűnnek "eredetinek", sokkal inkább a rajongók kifacsarásának az utódok által.
Pár héten belül készen leszek a Dűne képregényem figuraterveivel.
Ezen persze sokáig morfondíroztam. Érdemes-e egy ilyen művet, egy ráadásul már meglévő képregény változat fényében újra adaptálni?
Viszont két indok is szólt amellett, hogy érdemes: egyrészt a képregény változat szolgai, s formai módon mindenképp követi a Lynch-féle filmváltozat karaktereit (tehát nem önálló), másrészt: mikor a Dűnét olvastam (tíz évesként), azonmód belekezdtem egy képregény készítésébe, természetesen az akkori korlátaimnak megfelelően, nem született belőle hasznos, vagy inkább: a várt minőséget megközelítő mű. Azóta eltelt húsz év, s éppen azon vesződöm, milyen művet dolgozzak fel... Sok más, számomra kedves, érdekes alkotással párhuzamosan azt gondoltam, miért ne lehetne újra megpróbálni? Ennyi...
Ha lesz anyagom, természetesen elküldöm a számodra!
Hmm találtam egy pár interjút és cikket....David Lynch-vel és Frank Herberttel. A német Cinema újság 81és 84es kiadásaiból és egy-két más német lapból. Nem tudom, hogy érdekelnek-e. Kb 6-7 cikkről lenne szó.Kérdésem , hogy lefordítsam-e vagy egyáltalán kellene-e:)jó lenne egy minél előbbi válasz, mert csak meló mellett tudom fordítgatni őket és egy-két napba- időmtől függően -beletelhet. oh és én csak német oldalakon tudok nektek segíteni, angolul ugyanis nem tudok:( de ha német fordítás kell csak szóljatok.
nem tudom miben segíthetek, de ha van valami csak szólj. Bár programozni nem tudok, de szivesen segítek ahol tudok, ha Dűnéről van szó. Csak jó lenne tudni, hogy kb milyen felépítésű lesz a honlap, milyen anyagaid vannak és mire van vagy lehet szükséged.
Üdv: Shad
U.i.: a Shadout már foglalt volt , ezért vagyok Ellcrys:)))
Köszi a magyarázatot, a gyűlytőmunkát már majdnem elvégeztem, csak gondoltam hogy, ha minél több helyről kapok dolgokat, annál színesebbé tehetem a honlapot, de mindegy, köszi a lelkesítést. /Amúgy külföldről is kaptam nagyon sok e-mailt, tehát nem csak itthon próbálkoztam a "gyűlytögetéssel"/
Valószínű azért, mert nem akartak / nem voltak rá képesek / nem értek rá ezzel foglalkozni. Ha akarsz erről honlapot csinálni, végezd el a gyűjtőmunkát :)
Mivel eddig még senki, ismétlem: senki! sem küldött nekem semmit, ezúton szeretném kérni MINDENKITŐL, hogy legyen oly kedves és küldjön nekem képeket, linkeket, stb., hogy elkezdhessem a honlap készítését. Köszi
E-mail: doki@csillagkapu.hu /ha ez nem műxik, akkor/ drjackson@mailbox.hu
Valamelyik nap bementem egy könyvesboltba szétnézni. Rögtön kiszúrtam, új Dűne könyv, meg kéne venni, de nem volt nálam pénz. Szerencsére. Ugyanis hazajöttem, és kiderült, hogy már megvettem, sőt, el is olvastam. Hát... Ha egy könyv ilyen "mély" nyomokat hagy az emberben, az igen gáz... (:o(