Jöhet minden ami mtb retro: fotók, gyűjtemények, ritkaságok, történetek, tuning leírások, alkatrészek, stb.., a 80-as, 90-es évek mountain bike gyönyörűségei, alkatrészei.
Ha mar szoba kerult,regi telo ertek meghatarozasban kernem a segitsegeteket!
Van egy Rock Shox Indy SL villam,par kissebb karcot es kopast leszamitva,korahoz kepest,szerintem nagyon szep allapotban tokeletes mukodessel! Szerintem nem sokat hasznalhattak,elete nagy reszeben,inkabb pihengelt.
A 20-25 éves villák jó része (gyakorlatilag összes) vagy tönkrement mert elporladtak a gumitömítések, felkeményedtek az elasztomerek vagy csak simán a kémia dolgozott a belső alkatrészeken, vagy jó állapotúak de tudásukhoz képest arany árban vannak. Ezekhez szinte lehetetlen pótalkatrészt beszerezni. Szerintem van, amit nem érdemes erőltetni.
Nemrég találtam egy RST Capa T4 villát pár ezer forintért, annyit megért. Szép piros. :) Egy 2000-es évek eleji Meridába került, az már gyárilag hasonló tudású villával jött.
Hozzáteszem: egyébként tökéletesen igazad van, amit írtam az a mai - hosszabb úttal rendelkező - villákra már nem vonatkozik, mert azok valóban sokat emelnek, a régebbi "korhű" teleszkópokra gondoltam...
A 20-25 éves teleszkópok többsége mindössze 4-5cm-t mozgott, a csúcs Manitou vagy RS Mag21 Long Travel kit is 60mm-t tudott, az vicc kategória a mai villákhoz képest. Simán belerakható a régi vázakba, nem emel rajta annyit, hogy meghatározó legyen. Szerintem...
A váz geometriánál tervezési szempont a villa magassága. Ha egy magasabbat teszel bele romlik az irányíthatósága. Csökken a fejcső- és ülőcső szög, magasabbra kerül a középcsapágy.
Az 565-ös LX 1995-ben jelent meg, 97-től már az 567-es széria volt. Alkatrészeket bőven tudsz még venni hozzá, nem egyedi. A retro egyébként nem új dolog, mindig is voltak megszállottak, csak mi régebben fiatalabbak voltunk, most kerültünk abba a korba, hogy nosztalgiázzunk. Teleszkópot tudsz bele venni korhű 20 év körülit, van belőle választék és jó állapotúakat is találhatsz a használt piacon. Leszámítva pár horror árú legendás bringát, szerintem jó áron lehet hozzájutni egy-egy régen csak katalógusokban látott becses darabhoz.
Egy Kelly's Scorpion F11 boldog tulajdonosa vagyok. Még a Hervis egykori kiárusításából vettem akciósan. Mivel kényelmetlen volt az üléspozíció (nagyon mélyre kellett hajolni), nem igazán futott a bringa. Gondoltam majd egyszer veszek egy AHead kormánymagasítót az évek viszont gyorsabban szaladtak, mint a megvalósulás. Mostanában került ismét napirendre az elhatározás és csodálkozva vettem észre, a bringa "retrósodását". Fékpofát sem nagyon tudnék venni a bicóhoz. Évjáratot saccolni sem tudom (na jó '90-es évek közepe?), mert nem találtam semmit a bringáról a neten. Deore LX szerelékes a féke BR565, ha ebből valaki be tudja lőni a korát megköszönöm (a számlája még meg lehet valahol, ha előkerül nagy lesz az öröm).
Szerettem volna bele egy első telót, de ahogy körbenéztem a "nagyvilágban" ez a bringa már megmarad olyannak, amilyennek a gyárból kijött! RETRO MTB!!!
Az idő elég szar volt, folyamatosan esett változó intenzitással. Persze amikor defektet javítottunk esett a legjobban. Szóval mire hazaértem a. gatyáig eláztam.
Hú, de jó h el tudtatok menni. Én már este összekészültem, de annyira esett az eső egész reggeltől, hogy nem vállaltam be a 30km Pestet, nincs esőruhám. :( Ott jó idő volt, nem áztatok meg?
Aláraksz egy bringát és egy romantikus laza tekeréshez a Duna parton a novemberi szép időben biztosan lesz kedve veled. Az már csak grátisz, hogy megtudja közben - számunkra érdekfeszítő beszélgetés keretében - , hogy mi az az sg-x lánctányér és hogy a nyílt olajfürdő nem egy wellness szolgáltatás. :)
Engem inkább az aggaszt, hogy lehűlést, 4-10 fokot és esős-szeles időt jósolnak vasárnapra. :/