Keresés

Részletes keresés

Rorimack Creative Commons License 2008.10.11 0 0 575
Off: Az az eset, amikor nem a fordítót kell hibáztatni, ha hülyeséget hallunk. Hogy ilyet miért csinál valaki önként?
Előzmény: Törölt nick (572)
KMG Creative Commons License 2008.10.11 0 0 574
Ez nem így van. Ha jól tudsz angolul, akkor az esetek 90%-ban azért megérted, mit mondd, és nagyjából lehet tudni, mi lehet az írása. Annyira nem kacifántos, mint ahogy gondolod. Akkor is, ha nem ismered azt a konkrét szót, azért a legtöbb esetben be elhet lőni, mi lehet az írásmódja. Ahol pedig végképp nem lehet érteni, mit mondanak, kénytelen vagy rögtönözni, és beírni valamit, ami illik a szituba.
Előzmény: Törölt nick (573)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.10 0 0 573

Én nem vagyok műfordító, egyszerű gimnazista vagyok :(, csak szólok,

Én németes vagyok, azt sohasem értettem, hogy egy angol hanganyagot hogyan lehet lefordítani magyarra, hiszen a kiejtés eltér az írástól, és ha gyorsan beszélnek, akkor szinten nem is lehet megtalálni a kifejezést annak, aki nem angol anyanyelvű. Én eddig úgy gondoltam, hogy ez felirat alapján történik.

Németről magyarra le tudnék fordítani betűről betűre akármilyen filmet. De mivel nemrég kezdtem el angolt tanulni, erre nem vállalkoznék, mivel más a kiejtés, és nincs olyan szótár, amire kiejtés szerint lehet keresni.

úgyhogy nincs rálátásom a fordítás hitelességére, de a magyar szöveg alapján azt kell mondanom, hogy nagyon klassz, profi munka lehet, elismerésem

De miért kérded?

Előzmény: Törölt nick (572)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.07 0 0 572

Mi a velemenyetek a forditasrol?

http://video.google.com/videoplay?docid=-7099862808518434400&hl=en

Poggi Creative Commons License 2008.10.07 0 0 571
Semmi gond, de azt hiszem, az egyszerűség kedvéért ebben a topicban is a másik nevemet (bookworm) fogom használni, hogy első ránézésre ne "tévesztődjünk össze" :) remélem, ez így povvinak is egyszerűbb.

ez meg csak amolyan lábjegyzet-féle, de nem viszitek kicsit túlzásba ezt a cipőzést? :) szerintem mindannyian megértettük, miről van szó... (például arról, hogy nagyon jól tudtok magyarázni)
Előzmény: fűzfavirág (541)
povvi Creative Commons License 2008.10.07 0 0 570
Szívemből szóltál.
Előzmény: beezer (566)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.06 0 0 568

Koszi

Előzmény: beezer (518)
beezer Creative Commons License 2008.10.06 0 0 567
basszus: szóval erőteljes hangulatfestők na.:))
Előzmény: beezer (566)
beezer Creative Commons License 2008.10.06 0 0 566

De nem tudok elképzelni olyan fordítást, amiben ez az ige a helyén lenne." hát pedig de. ugyanis ez és a hasonló igék és egyéb szavak igen erő hangulatfestő, jellemző erővel bírnak. én bizony nagyon is el tudom képzelni, hogy bizonyosfajta karaktereknek ilyen szavakat adjak a szájába.

beezer: nyugodtan hidd azt, hogy Bertie Wooster vagyok. Inkább, mint piszkos és szakadt tornacipős és mackónadrágos" erre csak annyit: nu sag schon. én mindkettő vagyok inkább.:))))))

Előzmény: fűzfavirág (565)
fűzfavirág Creative Commons License 2008.10.06 0 0 565
Az asztal két oldalán ülünk. Tényleg fontos lenne közös nevezőre jutni, mert a szerkesztőnek valóban nem mindegy a leadott fordítás minősége. (Már ha az ideális állapotot tételezzük: van szerkesztő és alkalmas a feladatára.) Én senki lábát nem rugdostam. Nem a privát szóhasználatot ítéltem meg (vagy el), hanem azt írtam: fordításban nem szeretném látni az inkriminált igét. A privát szóhasználatról is megvan a véleményem, és ki is fejtettem. De nem tudok elképzelni olyan fordítást, amiben ez az ige a helyén lenne. Max. ha politikusok szájába adjuk...
Viszont örök hálám a vita résztvevőinek: megint elolvastam George Orwell "A politika és az angol nyelv" című esszéjét, és megint minden szavával egyetértettem. Én kötelező olvasmánnyá tenném fordítónak-szerkesztőnek egyaránt. Ha már szavakból élünk, becsüljük meg őket.
beezer: nyugodtan hidd azt, hogy Bertie Wooster vagyok. Inkább, mint piszkos és szakadt tornacipős és mackónadrágos:-)
Előzmény: beezer (551)
beezer Creative Commons License 2008.10.06 0 0 564
a MEGY-en belüli feketelistának az a jelentősége, hogy megítélésem szerint meglehetősen jó fordítók csoportosulnak abba a szervezetbe. ha ők nem vállalnak munkát egy kiadónál, attól még talál magának fordítót, csak esetleg nem abban a minőségben, amit el szeretne érni. és minél többen válnak taggá, annál erőteljesebb ez a hatás.
Előzmény: Rorimack (562)
povvi Creative Commons License 2008.10.06 0 0 563
Esetleg ezen a fórumon is elkezdhetnénk gyűjteni azokat a kiadókat, akikkel baj szokott lenni... Meg a jó példákat is, ha már itt tartunk.
Előzmény: Rorimack (562)
Rorimack Creative Commons License 2008.10.06 0 0 562
Pont ilyesmiről beszéltem. Viszont amíg egy ilyen lista klubon (szövetségen) belül marad, addig nincs sok értelme.
Előzmény: KMG (531)
higagyu Creative Commons License 2008.10.06 0 0 561
Itt a vita a teljes nézetazonosság okán megreked.
Előzmény: beezer (560)
beezer Creative Commons License 2008.10.06 0 0 560
Na most szerintem meg eszelősen fontos lenne a minőség" szerinted. a szinkronstúdiók szerint viszont érdektelen. a költségek lefaragása, a bevétel a fontos. erre a speciális szakmára van némi rálátásom, és elszomorító amit látok. arról nem beszélve, hogy a silány fordításokra még rátesz egy lapáttal a szinkronszínészek páratlan müveletlensége. szinte nincs olyan idegen szó, vagy név, amelyet képesek hibátlanul kiejteni. és akkor még nem is beszéltem a különböző tudományágak nem ismeretéből származó hibákról. Hirtelenjében csak az jut eszeme, hogy az angol elket akkor is jávorantilopnak fordítják, amikor a képet jól láthatóan jávorszarvas látható, vagy a kardszárnyú delfint következetesen gyilkos bálnának fordítják. most hallottam, hogy az Ió holdat a szerencsétlen szinkronszínész Ájónak ejtette, merhogy külföldiesen úgy kell mondani. szánalmas. egyszóval a fordítás állatorvosi lova véleményem szerint pillanatnyilag a szinkronfordítás.
Előzmény: higagyu (556)
beezer Creative Commons License 2008.10.06 0 0 559
a pénzről én sem beszéltem. n.b. a fordítókat sem fizetik agyon...az meg külön topikot érne meg, hogy művészet-e a fordítás, és ha igen milyen, és milyen szinttől számít művészetnek. meg hogy hű, vagy szép? az örök dilema.:))
Előzmény: higagyu (555)
higagyu Creative Commons License 2008.10.06 0 0 558
A szinkronszöveg és a felitrat eltérése pedig teljesen rendben van (ha valaki jól csinálja és nem azért ír mást a szinkronban, mert mondjuk nem érti az eredetit.) A feliratnál nagyon meg kell húzni a szöveget, hogy még olvasható legyen, a szinkronnál viszont a fő szempont, hogy jól mondható szöveg legyen, életszerű. Sokszor kell beleírni olyasmit is, ami nincs benne a szövegben. Pl. Ha egy német filmben elmondanak 3 segédigét és 2 névmást, aztán tartanak egy aprócska szünetet, és csak utána jön a tartalmi információ, akkor ott a segédigék és névmások helyét fel kell tölteni valamivel, lehetőleg tartalmas szöveggel. Szóval a jó szinkronszöveg csak lehetőleg, de nem okvetlenül pontos fordítás.
Előzmény: beezer (553)
higagyu Creative Commons License 2008.10.06 0 0 557
jav: látják
Előzmény: higagyu (556)
higagyu Creative Commons License 2008.10.06 0 0 556
Ja, és még egy apró, de nem elhanyagolható kiegészítés: azt mondod, a filmszinkron nem sokat számít, mert nincs minőség. Na most szerintem meg eszelősen fontos lenne a minőség,, gondolj bele, hogy egy sikerkönyvet is csak pár ezren olvasnak el, a filmet meg esetleg több százezren látnak, és sajnos már nem csak a tv-ben, hanem az utcán is hallom az ostoba, angolból szó szerint lefordított mondatokat, amelyek sokkal inkább alakítják a beszédünket (sajnos), mint egy jó, és jól lefordított könyv. Én vagyok a legszomorúbb.
higagyu Creative Commons License 2008.10.06 0 0 555
Pénzről a filmszinkron esetében nem beszélnék, az alamizsna pontosabb kifejezés. De a helyzet még ennél is rosszabb: a legcsapnivalóbb dramaturgok némelyike a fodrásznál is arról csacsog és a házmestert is azzal szédíti, hogy ő mekkora művész.
beezer Creative Commons License 2008.10.06 0 0 554
errata: a magyar az eredetitől. korán van még.:))
beezer Creative Commons License 2008.10.06 0 0 553
ami a filmszinkront illeti az nem sokat számít. ott minőségről már sok éve nemigen lehet beszélni. viszont érdekes, hogy a szinkronszöveg mennyire eltérhet a feliratostól. most figyeltem meg a Pirates of Caribbean c. filmben, hogy a feliratok sokkal korrektebbek voltak, mint a szinkronszöveg. ennek bizonyára több oka is van, de azért ifjabb koromban nem volt ennyire feltűnő, hogy mennyire különbözik a magyar eredetitől. azaz itt is, mint mindenben manapság. a műgond hiánya érződik igen erősen. vagyis sokaknak a fordítás favágás, amivel pénzt keresnek, és nem öröm, szórakozás és művészet.
Előzmény: higagyu (552)
higagyu Creative Commons License 2008.10.06 0 0 552
"...az, hogy miket fordítasz többet jelent, mint hogy mennyit..."
Sőt, pontosítsunk: a "hogyan" jelenti a legtöbbet. Pár hónapja felzokogtam az egyik filmes topikban, hogy hogy tönkrevágták valamelyik (már nem emlékszem, melyik) filmet a lapos, szürke magyar szöveggel. Egyből nekem estek egy hosszú listával, hogy miket szinkronizált már az illető úr. A filmek és rendezőik valóban jelentősek, és azt is tudom, hogy a mozgókép eléggé leköti a néző figyelmét, kevésbé tűnik fel a rossz szöveg, mint a könyvek esetében, általában csak a szakmabeliek hörögnek ilyenkor, de attól még az a szöveg rossz.
Előzmény: beezer (546)
beezer Creative Commons License 2008.10.06 0 0 551
hihetetlen, hogy még két-három szakmabeli sem képes úgy beszélgetni, hogy az asztal alatt ne rugdosnák egymás lábát. pedig egyikünknek sincs rá oka, nem egymással konkurrálunk. de még akkor sem lenne indokolt.
beezer Creative Commons License 2008.10.06 0 0 550

aki pedig a vécébe is lakkcipőben és frakkban jár, az nem kicsit nevetséges.:)
unter uns gesagt. ezt rosszul tudod. annak deformálódik a lába, aki szűk és kemény cipőkben jár. én így tudom.

Szóval akkor számít, hogy ki hány éve fordít, vagy sem?"a rutin szempontjából igen, a minőségéből nem.

Mert a végén te is csak ezt veszed elő szőrösbunkónak ;-) " nem vettem elő. éppen azt mutattam be, milyen nevetséges ez az érvelés.

Hogy miket és mennyit fordítok, az egy dolog, és nem fogom itt kiteregetni, mint ahogy azt sem, hogy mit és mennyit szerkesztek " az igazat megvallva ezt nem is kérdezte tőled senki, már meg ne haragudj.

És én dolgozhattam a legnagyobbakkal..." váljék egészségedre.

Előzmény: fűzfavirág (548)
povvi Creative Commons License 2008.10.06 0 0 549
Hát nekem annyira nem esett jól, de spongyát rá. Ha te báli cipőben jársz közértbe, lelked rajta, engem nem zavar. Csak légyszíves ne szólj meg, ha engem esetleg szakadt tornacsukában látsz ugyanott. Ha egyszer igazi bálban találkozunk, az más...
Előzmény: fűzfavirág (547)
fűzfavirág Creative Commons License 2008.10.06 0 0 548
Persze, hogy leteheti. Mindenki leteheti, aki tehetséges. De aki sokat jár házicipőben, annak deformálódik a lába és szorítani fogja a báli cipő.
Szóval akkor számít, hogy ki hány éve fordít, vagy sem? Mert a végén te is csak ezt veszed elő szőrösbunkónak ;-) Hogy miket és mennyit fordítok, az egy dolog, és nem fogom itt kiteregetni, mint ahogy azt sem, hogy mit és mennyit szerkesztek -- mert mi mindketten tudjuk, hogy jó szerkesztő nélkül a fordító, a legnagyobb is, félkarú óriás. És én dolgozhattam a legnagyobbakkal...
Előzmény: beezer (546)
fűzfavirág Creative Commons License 2008.10.06 0 0 547
Az a fordító, aki csak egy hangon képes fordítani, az csúnyán behatárolja működési területét. Lehet jó fordító, de (ha szerencsénk van) termékeny, az nem.
Nekem nincs beszédben házicipő, bocs. Tudom, régimódi vagyok, de ez van. Nekem még a stílus az ember. És mackóalsóban sem szoktam járni :-)
Amúgy meg nem kell békejobbot nyújtanod, mert nem haragszom. Csak jól esik vitatkozni. Remélem, neked is ;-)
Előzmény: povvi (545)
beezer Creative Commons License 2008.10.05 0 0 546
na várjál. alapvetően igazad van legalábbis én is ezen a nézeten vagyok. de Nádasdy tanár úrnak, és ennek a fiatalembernek is igaza van. az pedig, hogy te régebben fordítasz, nem érv, csupán annyit jelent, hogy öregebb vagy nála, de ez pusztán egy állapot és nem érdem. az, hogy miket fordítasz többet jelent, mint hogy mennyit. és még ő is leteheti a mestermunkát az asztalra, legföljebb ledegradál nélkül. itt viszont házicipőben van, és nem munkaruhában. és mielőtt engem is kioktatnál, én is 20 éve fordítok.
Előzmény: fűzfavirág (535)
povvi Creative Commons License 2008.10.05 0 0 545
Jajj, ne már, légyszíves. Éppen arról van szó, hogy minden nyelvváltozatnak megvan a maga helye, és Nádasdy Ádám, a Shakespeare-fordító adott esetben egészen máshogy beszél, mint Nádasdy Ádám, a nyelvész, vagy N. Á., a magánember. Ezzel nem lehet egyetérteni? Bizonyos szavak, szerkezetek az egyik helyen nem lógnak ki a szöveg stílusából, az adott nyelvváltozatból, máshol meg igen. Például ha egy mai, londoni kokósokról szóló regényt fordítanál, a szerkesztőnek valószínűleg nem tetszene az "olyikat" szó, amit az imént használtál, mondván, igencsak archaikus. Sőt, ha tényleg olyan régóta fordítasz, akkor valószínűleg te sem használnád, csak most kötöd az ebet a karóhoz.
Szerintem a nyelv mestere éppen az, aki többféle stílusban is képes hitelesen megszólalni. A jó fordítónak is elengedhetetlen ez a képesség. Az meg, hogy otthon, vagy magánszemélyként hogyan használja a nyelvet, megint csak egy más dolog. Emiatt belekötni, és rögtön rossz fordítónak nevezni, hát nem is tudom. Olyan, mintha a bemondónőt megszólnák, amiért mackóalsóban megy le a közértbe.
Előzmény: fűzfavirág (544)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!