Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A sárfehérből is 2 fajta van. A somlói (simán sárfehérnek nevezett régi magyar fajta amely nagyon eltűnt a filoxéra óta) és az izsáki sárfehér amelynek semmi köze az előbbihez.
Kép alapján akár saszla is lehet vagy bármi más. Így beazonosítani szinte lehetetlen. Kellene az érési idő, hosszú v rövid csapon terem-e. Magról kép. Bogyó felépítése, egy nyáron készült, néhány vitorláról kép és rövid leírás. A levélről kép és leírás. Még ezek ismeretében is vannak olyan fehér csemege szőlők amelyek nagyon hasonlóak, főleg ha fajta azonosítás a cél.
A " direktermő" szőlőt /ocidentalis/ tengeren túli/ úgy kell elkészíteni az erjedéshez, hogy kb 10-15 percig fel fórrajuk, lehetőleg zártan/ egy kis anti oxidásall, hogy a cukrok és fenolok átalakuljanak, a sav az egyszerű cukrot forrás alatt átalakítja és nem képződik káros alkohol az erjedés alatt. nagyon finom borokat lehet készíteni , a noáh-ból condor. /szolgaleány szeméből/=Izabella.stb.
Zola,123: mikori kép , mert a feri szőlőnek már rég lekellet volna peregni. az első Feri szőlő, a második Otteló, a harmadiknak jó lenne a levelét látni / sárfehér? /vagy akármi.mi felénk nem jellemző.üdv, István.
Az Opus-nak az egyik szülője a Téli muskotály ahogy látom, ellenálló fajta ahogy olvasom..nálam még nincs a gyűjteménybe úgyhogy nem tudok hozzászólni sajnos,de kellemes szimpatikus fajtának találom,és Magyar nemesítés.!Szomszédomnál van egy kb 30-40éves szőlőtőke ami árnyékoló funkciót tölt be a hátsó verandájuknál,nem szokták permetezni,sövényvágóval van gondozva,termése erősen labruszkás ízű,a beazonosításba kérném a segítségeteket,három fajtát találtam rajta,alany nemes kompozíció,november elején készültek a képek,ez a két fajta ehetetlen,a harmadik fajta az viszont finom ropogós édesszerintetek melyek lehetnek ezek a fajták?
Nekem van opus nevű szőlőm, több éve stabilan terem A képekkel amit az 1 és 2 alatt betettél hasonlatos igaz nálam a fürtök nagyobbak voltak.De mivel ősszel érnek mikor még velük együtt még 50 fajta ezért szerintem semmi különleges,nálam a tőkén hordták el a darazsak, meg a rigók.De ha valakit érdekel szívesen adok belőle oltócsapot bárkinek
Kedves Jani71! Az én "Opusom" még nem termő, így az ízéről nem tudok nyilatkozni. Az enyhén muskotályos ízt nem említi a szakirodalom. Ha tudsz olyan forrást, ahol ez le van írva, közöld velünk.
KÉREM a fórumtársak véleményét is, hogy jobban ki tudjuk elemezni a fajtát (termesztési tapasztalatok), mert az erre vonatkozó leírások igen szegényesek. Nem akarok "rosszmájú" lenni, de a Te fajtád biztosan Opus?
Nem akarom ismételni magam, de már az extrát úgy gondolom tisztáztuk, én az extrára (MAGYARUL) új fajtákat értettem.A fajtáival kapcsolatban pedig nekem már több mint 10 éve megvannak ,vagy megvoltak ezek a fajtáim mindegyike a Veres oltvány jóvoltából ,de már ő is leállt a forgalmazásukkal(bizonyos okokból).Egy ideje már arra törekszem,hogy tényleg EXTRA,és új fajtákat gyűjtsek be. Igaz ezeknek nem 350 forint darabja,hanem legtöbbje több ezer forint volt,és ez is csak több év múlva derül ki,hogy fajtaazonos lesz e.Nekem mindegyik fajtából csak egy tövem van,de aki több hektárt akar betelepíteni ,annak elsődleges az olcsó ár,és a megbízhatóan fajtaazonos oltvány.Remélem te is eljutsz odáig,hogy ezt megértsd.
Ha valakinek van vagy lenne érdekelnének az alábbi fajták : VELEZ Seedles, VANESSA Seedles , CENTURY Seedles. Akinek ezekből lenne 1-1 vessző akkor engem érdekelne... persze nem ingyen. Sőt Nekem is lesz 50-60 fajtás gyűjteményem így majd csere is lehet a jövőben. Köszönöm előre is. Zoltán
Jobban jarsz ha a villanyi csavot keresed meg.Ott 350 ft/db aron megy a fasza oltvany.Szuper cuccot kuldott itt jo parunknak es van Arkadia is neki.Amibe Woodruff belekotott az extra vegu oldal miatt.
Jó kis nyári csemege,talán nincs olyan édes mint a Csabagyöngye,vagy a Zalagyöngye,meg nem muskotályos,egyszerű desszertszőlő,elég bőtermő..termékenyülése nem minden esetben jó,nálam az összes fürtöt beérlelte fürtritkítás nélkül (12-14fürt),és aránylag jól termékenyültek a fürtök.nálam marad a fajta koraisága, és jó ellenállósága miatt
A Vosztorgom július vége feléjó kis fürtkupac volt/6-7fürt/50cm volt kb,bogyórothadás alig pár szem volt még ilyen terhelésnél is,majdnem egyszerre értek be a fürtök,jövőre fürtritkítás is lesz..:) A másik fénykép pedig november elejei Crimson szedéshat fürt=1fürt Velez
Az újabb fajták kisebb része 2015-ös ültetésű, a másik fele ez év őszi,ha nem gond akkor inkább a Vosztorg oltócsapot fogadnám inkább,de nem ingyen kérem.
Később nem zárkózom el az oltócsap cserétől vagy küldéstől.
Köszönöm a törődést, az Árkádia oltócsapokat az általad említett módon elfogadom, ugyanis helyem már nincs és ezért szeretném átoltani az említett tőkéket.
Ezek a szőlők nem váltak be,így jutnak erre a sorsra.