~1200-1400 font szállítás nélkül a gép attól függően fizeted-e az áfát. Az 312-es GBP-vel számolva 437E körül van. Viszont a GBP/HUF nagyon volatilis (nagy mozgásokra képes), nemrég 350 felett volt. Szóval tuti nincs benne..
A 14. oldalon vannak csövezéshez is kellékei a cégnek, első ránézésre úgy néznek ki mint a Zehnder csövei. Még nem jártam utána de érdekes lehet a téma. /szögletes, belülről teljesen sima csövek./ Egyébiránt a 16. oldalon ajánlják azt a csövezést is, amit M3 kollega beépített :) /
Van valakinek ilyene? Mennyire probléma az, hogy sokkal kisebb a hatásfok, mint pl a bartosznak? Jó lenne valami szellőztető, de ezek az árak kiakasztanak.
Majd pár nap után nyilatkozom arról mennyire is fontos a páravisszanyerős (enthalpiás) hőcserélő. Nállunk már most nagy szobanövények vannak, meg a gyerekek miatt minden este hosszadalmas fürdőzés, nem hiszem hogy alacsony hőcsere mellett kritikusan lemenne a páratartalom.
Egyébként nem olvastam, hogy lenne ilyen hőcserélő betétjük. Viszont ami van az legalább nagyon jó hatásfokú...
Köszi a választ! Én azon gondolkodok, hogy szükségem van-e egyáltalán külön konyhai elszívóra. Bár sokat sütünk/főzünk, a sütőben lesz szag és zsírszűrő, konyhaszigetet tervezünk, ami felé rakva 1 (esetleg több?) elszívót helyettesítheti a konyhai készüléket.
Amit nem láttam az angol oldalon, hogy lehet-e belerakni pára visszanyerős hőcserélőt. Elvileg erre sem igazán van szükségem, csak érdekelne tud-e ilyet.
A csőrendszer alu flex csövekből csináltam, az illesztéseket légtechnikai műanyag csöből vágott toldókkal oldottam meg. Az elsztódobozokat EPS-ből csináltam, pur és alu szigszalag ragasztással. Evvel a kialakítással több cső, viszont csak egy-egy eloszódoboz kell áganként.
Május óta lakjuk a házat, a páratartalaom folyamatosan magas volt. Mondjuk a feleségem nem az a szellőztetős fajta, meg fix ablakokkal eleve nem is lehet (két szobánk ilyen).
Konyhai elszívó nincs belekötve direktbe, viszont a konyhai teret elválasztó vonalban van a négy elszívó ágból három. Ez segít abban hogy a konyha térből ne terjedjenek tovább a szagok.
Sokat gondolkodtam a konyhai elszíváson, szerintem első körben maradok a sima szénszűrős megoldásnál. A konyhai elszívónk 900m3-es, ami több mint a háromszorosa a hővisszanyerő max kapacitásának. Nehéz lenne ezt a kettőt összeboronálni... és talán nem is kell.
Gondolom mostanság költöztél a házba :) Én jövő ilyenkor tervezem, de addig még nagyon sok mindennek össze kell jönnie..
Átnéztem a linkelt oldalt, 50-75m3/h mellett 8-12w -t fogyaszt. Jó cuccnak tűnik :) Főleg hogy a kondenz víz témát megoldja. Egy ilyet láttam eddig. Nem értem hogy miért kell a parasztvakítás, ha megoldható okosban.. Persze vannak akik zsebéből kiszedhetik ezzel a pénzt..
A csőrendszert egyedül csináltad? Miből? Konyhai elszívóként is funkcionál?
A házunk kb 360 légköbméter, amihez nagyrészt fixen beépített ablakok tartoznak. Emiatt is kritikus voltg a szellőztető.
Amikor hétfőn beindítottam a szellőztetőt, 75% volt a páratartalaom, de úgy általában ritkán ment 70% alá. Ma reggelre 58% volt a páratartalom minimum fokozaton. Mivel végre rájöttünk hogyan kell a távirányítót szinkronizálni a szellőztetővel így pár órát ment napközben maxon, így elértük az eddigi legalacsonyabb, rekordnak számító 53%-ot :D
Nem igazán fogjuk szerintem variálni nappal meg este, legkisebb fokozaton fog menni (sacc /kb 60m3/h most). Amikor kell, akkor lehet 10-20 vagy 30 percre maxra tenni (kb 300 m3/h).
Kondenzvíz most egy vakolatos vödörbe megy, amit kézzel kell kiüríteni a közeli mosdóba :D Most úgy tervezem, hogy simán a zuhanytálcára csöpögtetem egy csővel, mivel pont fölötte van úgyis.
Valoszinuleg, amit te neztel az szar volt ehhez kepest. Ennek kozelrol sincs semmi zaja, csak a lefego suviteset hallod. Nyitogatni meg csak szerszammal lehet es azt sem mukodes kozben...
Az abszolut hallhatatlant hogy kell érteni? A gépészeti helyiségben mellette állva se lehet érzékelni hogy be van kapcsolva, vagy a lakótérben nem hallani?
Voltam egy házban direkt szellőztetőt nézni, ott a lakótérből fülre ember meg nem mondta hogy működik-e vagy sem, de mellette állva - pláne hogy a revízióajtót is kinyitottuk és nézegettük a szűrőket, meg a rotort - csak a süketek nem hallották.
Abszolult hallhatatlan a mukodese, a korabbi sima csoventi egy hulladek hozza kepest :D
Ezennel a zajcsillapitas es vibracios problemakat az urban legend kategoriaba minositem. Egy korrekt szelloztetogepnel ez egy ezek nem letezo problemak!
Kivanok mindenkinek kellemes szelloztetest, nallam mar elvezi a csalad (kisebb fejtores utan a RF tavvezerlot is sikerult parositani a keszulekkel).
Találtam egy hővisszanyerőt, szállítással együtt itt van 700 dollárért Kínából (ebből 330 a DHL, hajó felejtős, reptérig szállítás is ugyanilyen drága. Persze a DHL-nek még az ÁFÁt azonnal át kell adni, a vámtarifát nem tudom, de nem hiszem, hogy 5%-nál több lenne. Ez full legálisan kb. bruttó 180000 Ft, 75% átlagos hatásfok adatlap szerint.
Hajóval 50 dolcsit kér a kínai, de akkor még BILK költség, hamburgi átrakás, vámkezelés, semmivel se járok jobban 1 db-nál. Főleg, hogy nincs kedvem várni 1-2 hónapot.
Magánban megírom, ha érdekel valakit, 1 hétig leveleztünk, ért hozzá a tag,, de garanciális ügyintézésre nem kell készülni, ha gáz van :)). MOndjuk ventillátor cserélhető, tartalék alkatrész érdemes venni.
Entalpikus papír hőcserélőt javasolt az eladó, mondván, hogy nem kell a kondenzvízzel törődni és a téli páratartalom is rendben lesz.
1. verzió 150/150/115 m3/h 72/60/49W fogyasztás
2. verzió 250/250/165 m3/h 104/100/79W fogyasztás
Van még kb 50 féle termék.
Szerintetek a kisebb elég lenne? a 80W fogyasztás soknak tűnik alapfokozaton, és szerintem bőven elég a kicsi is, de az eladó szerint 100 m2-re ennyi kell
Egy masik kerdesem is lenne. A haloszobaba csinaltam egy faltol-falig gardrobot. A mogotte levo fal a ket ikerhazfel kozotti fal, tehat nem a kulvilag van a tuloldalon (bar a masik hazresz meg nincs futve, de igy sincs 12-13 foknal hidegebb). A szekreny mellett ket oldalon van par centi resz, es a plafonnal is van par centi. A kerdes, hogy mennyi az eselye, hogy bepeneszedik a szekreny mogott, illetve mit lehetne meg csinalni, hogy elkeruljuk a peneszt? Esetleg a labazatra furjak lyukakat?
A fodemattoreseket le fogom zarni, amig nincs meg a szellozorendszer. A paraelszivonal meg remelhetoleg eleg lesz, ha kicsit meghajlitom a csovet, es elvezetem a kondenzvizet...
Én pár éve a WC-ben levő ventilátort nem használtam, a csövét bedugtam papírral. Rendesen meg volt tömve, azt hinné az ember, hogy számottevő levegő nem jutott át rajta. Pár hét múlva visszacsöpögött a víz, rendszeresen cseréltem az "itatóspapírt". Több szellőztetős üzletben jártam, és érdeklődtem valamilyen kondenzvíz-elvezető után, de egyikben sem hallottak még ilyen problémáról. (Ez 5 éve volt.)
De ,sajnos kifog. Fuggoleges kivezetesnel ez okozza a legnagyobb fejtorest futetlen kornyezetben. Az lenne az igazi, ha az elszivo masik oldalan egy tarolohelyseg, vagy valami hasonlo volna, mert akkor egy " T " idom a falon tul megoldana a problemat, mert az also szarara lehetne egy kondenz elvezetest kialakitani.
Zsirfogot teszek bele, viszont a kondenzvizre nem gondoltam. Teton lesz kivezetve, talan max. 1.5meter cso lesz a futetlen padlason. Ha a csovet le is szigetelem, a kivezetesnel nem fog akkor is kicsapodni a para?
Valoban zsirfogot jo lenne beepiteni, hogy ne szennyezodjon a cso belseje. En inkabb azt kerdeznem meg, hogy a fodem utan milyen terben vezeted a csovet? Mert ha nem futott, akkor nagyon be kell szigetelned vegig, mert a kondenz visszafolyik az elszivodbol a konyhaba.
Felig-meddig szellozos kerdes. Be kellene kotnom a a konyhai paraelszivot, de a fodemattores es az elszivo kivezetese nem esik egy sikba. Konyokokkel nem akarok bajlodni, igy arra gondoltam, flexicsovel kotom be. A kerdes, hogy a muanyag vagy az alu flexicso a jobb, tartosabb, halkabb? (villanytuzhely van, egestermek nem okoz problemat)