Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
megpróbáltam utánamenni néhány tudományos közleménynek az új kajszifajtákkal kapcsolatban, de kertészeti technologiára vonatkozót nem találtam.
Általában minden információ onnan indul ki, hogy 1987-ben Újvidéken a helyi lakosság által nevelt kajszikból szelektáltak az egyetem tudósai, és a szelekció eredményei állami elismerést kaptak.
Azoknak akik nem akarnak bajlódni a fordítással, felhívnám a figyelmét egy eddig általam korábban még nem közölt fajtatulajdonságra:
Négy év átlagában több mint kétszer annyi volt az új fajták termése, mint a referenciának tekintett "magyar legjobb".
Találtam kémiai elemzésre vonatkozó publikációt, az új fajták szárazanyagtartalma 2 fajta esetén valamivel magasabb, mint a magyar legjobb-é, két fajta esetén kb. ugyanannyi.
A tudományos közlemények absztraktjai (kivonatai) lényegében ugyanezeket az információkat ismétlik, de az eredeti közleményeket (hiába van irodalomjegyzék is) az internetre nem tették fel.
Amit vettem, az Stanley-re lett szemezve. Aztán készítettem én is ugyanerre, majd top-end-re, meg különböző kései szilvákra. Azután jött a külön - minden vázágba külön szemzés. Egyelőre szépek, majd meglátjuk, melyik válik be.
Volt idén egy gutaütöttem is, levágtam - a törzs még élt - újra szemeztem, meg is indult. remélem nem fagy el.
Ez a mínusz 24 fokos eset olyan fákkal történt, amelyek mirabolán alanyon, de közbeoltott fehérszilva törzsön voltak. (ha ez mond valamit a hozzáértőknek.)
Ez -novosadska rodna- a magyar kajszi olyan szelekciója, amelyik 2-4 nappal később virágzik, mint az eredeti. Tavaszi és téli fagyokra jobban ellenáll és bőtermőbb, egészen az ágtörésig. Ezért muszáj dyümölcsritkítást csinálni.
Nem beszélek szerbül, de azért olvasok. 24 fokos téli fagy után károsodás nélkül bőséges termést hozott ez a novosadska rodna azaz az újvidéki bőtermő.
Több fajtacsoportot szelektáltak és forgalmaznak a virágzás (és termés) késleltetése alapján, a NS6 (noviszádi hatos ) késése 6 nap, bőtermő, de nem annyira bőtermő mint a rodna.
Ha nagyképű lennék, azt írnám, hogy annyira új, hogy még nekem sincs belőle. Az igazság azonban az, hogy már két éve kacérkodom a gondolattal, hogy szerezni kellene, de már nincs hely a kertben. Meg ami már van az is jóval több, mint a családi szükséglet. Ezért amit írtam róla, még saját tapasztalattal nincs igazolva.
Köszönöm az infót, érdekes a cikk! Igen, én is Gönczi Magyar kajszi mellett tenném le a voksom. Pinkcot-ot azért kérdeztem, mert sikerült egyet venni a nyár folyamán, és most tervezgetem mit hova kellene/lenne a legjobb ültetni. Kertünkben is elférne még pár fa, de ahova szeretném őket ott anno vírusos fák voltak, viszont a környéken 1-1 vírusos fát láttam csak. Ha kényes rá(márpedig úgy néz ki) ((Lactarius fórum társunk összegyűjtötte a kajszikat sharka szempontból, és nem láttam a toleráns vagy a rezisztens körben)) szóval B opció, hogy kiviszem a szőlőnkhöz és keresek egy jó helyet neki ahol távol lehet a beteg fáktól (természetesen itt is láttam beteg fákat). Porzónak Spring Blush-t próbálok neki majd venni :)
Szerintem ebből számodra az a fontos (esetleg kizáró tényező), hogy idegen porzót, másik fát kell telepíteni a közelébe. Ha csak egy fát akarsz telepíteni, akkor a beporzást a szomszédok egyidőben virágzó barackfái teszik lehetővé, ha van a szomszédban kajszi.
Egy fa esetén lutri a pinkcot választás.
Korábban más is kérdezett hasonlót, akkor a legjobb tanács a gönci kajszi volt.
Ma én az újvidéki bőtermő fantázianevű magyar kajszit telepíteném magamnak, ha csak egy fát telepíthetnék. Porzót nem igényel, szilva törzsön hosszú életű lehet.
Agyagos területre a myrobalán alany megy, ennél jobb a vörösszilva, myrobalán C29, de a legjobb az olvasottak szerint a weiwa vagy más néven wavit. Kicsit nehéz hozzá jutni, de a fórumon lehet, hogy valaki segíteni fog.
A faj szempontjából, egyéni döntés, függ milyen ízvilágot kedvelsz, milyen célra szeretnéd felhasználni, mennyi időt tudsz rá szánni, éjszakon vagy délen laksz stb. :)
papám 1 szem kajszit szeretne ültetni, milyen fajtát javasolnátok? illetve milyen alanyon? a talaj náluk kötött agyagos, 50cm alatt pedig ilyen szürke márgás. Azt azért tudni kell, hogy az elmúlt évek során sok fa megfordult náluk, de 5-6 évnél tovább nem bírták :( Hátha most sikerül valami jó fajtát(jó alanyon) találni, és tovább fogja bírni! Köszi mindenkinek!
Szia! Én bátran ajánlom a Tsunamit, nem tudom az van-e már neked. Biztos más is tud valamit ajánlani csak már más helyen tanyázunk. Ha van kedved, nézz be hozzánk te is!
Egy hónap szüret, 1 hét külföld és a hétvégi zakuszka főzés utána talán lesz időm írni egy összefoglalót az általam januárban telepített fajták eredése és növekedése tapasztalatairól.
Nálam nem mézgásodik, középerős/erős növekedést produkál, pedig szilva törzsön van, az elvileg mérsékelné. A hosszú vesszőkön levő virágok szraul kötnek, a nyársakról jövőre tudok beszámolni. Illetve a fagytűrésére leszek kíváncsi.
Májusban megcsúsztam egy permetezéssel, az egy sorral előrébb levő Bergarouge le is dobta a levelét, míg ő nem. Ez mindenképpen pozitívum.
Az eddig itt olvasottak és a tapasztaltak alapján mézgásodásra hajlamos, nem túl erős növekedésű fajta, és a virágjaiból se sok termést nevelt ki. Még senkitől sem olvastam "ágtörő" hozamról :). Talán jövőre!