Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
http://makettek.hu/index.php?mid=621&b=,,16,3,3,1, egyszer kell csak megvenni, ettől jóval olcsóbban is szokott lenni. Az Mdmottól a kocsikon át a terepasztal pályájáig mindent ilyennel fújtam, amatőr célra tökéletes.
Én csak a felhasznált Revell festék színszámát, árnyalatát akartam megmutatni, nem a festés minőségét...
Biztosan nem kifogástalan a festés, de mivelhogy nekem megfelel - neked pedig mindegy - jó lesz így.
(1 m-ről, szemüveggel is homogénnek látszik....)
Festéskor nem húztam le azonnal a sínkoronáról a fölösleges festéket, hanem száradás után egészen finom csiszolószivaccsal tettem "fémfényessé".
(Magam egyébként inkább a töltés formájának kivitelezésére koncentrálok - amely többek között el fogja fedni a talpfák oldalát. A "síncsavarok" környezetében pedig a betonalj is hamarosan rozsdás lesz, ha ráesik az eső...)
Pedig de. Rozsdás az egész főleg azokon a területeken, ahol intenzíven fékeznek a vonatok. Ott a teljes területet, még a füvet, a sínek közé leeső szemetet is belepi a por ami rozsdássá tesz mindent. Ha ledobnak egy műanyag palackot, egy hónap alatt belepi a rozsda teljesen. Nyilván külföldön nem, mert kompozit féktuskókat használnak, nálunk egyelőre kevés ilyen van.
Na ezt zengem én is. De tényleg szenvedés,tegnap tettem egy próbát. Tolómérővel lemértem a két sín közötti részt és ott bizony igen pontosan kell méretre vágni a ragasztócsíkot. H0 méretnél könyebb, én N-ben utazom. Ez tényleg tökölős..
"tűnik" khmmm.... :) Mondjuk engem a homogenitástól jobban zavar a talpfák véletlen befestése. Maszkolás nélkül én nem csinálnám.A sín rozsdásodik, nem a talpfa (vagy beton)
Terepasztalt szeretnék építeni, ám jó pár alapvető dologra lapozás után sem találtam választ. A vágányok alá parafát szeretnék rakni, de nem tudom, hogy a parafa milyen vastag legyen. A parafát az asztallapra milyen módon rögzítsem? Ragasszam? A vágányelemek keresztaljain található kb. 1 mm átmérő furat a rögzítést szolgálja vagy Ti más móódon rögzítenétek?
Más téma, a terepasztalomon lesz egy tolópad is, amely mozgatásában egy trapézmenetes orsó fog segédkezni. Ennek a meghajtása kétirányú villanymotorral fog történni. Kérdésem az, hogy milyen villanymotort ajánlanátok nekem. Ha tudtok, mellékeljetek hozzá linket is, köszönöm!
Én légecsettel csináltam.Amennyire lehet,flexinél biztosan,a sínt ki kell húni és külön festeni,a csavarok,leszorítóelemek festését "tűecsettel" és itána végigfújni picit halványan,mintha a rozsda "szóródna" a beton ill. faaljakon.Nekem ez adta a legélethűbb megoldást.Ha a sín nem kihúzható a talpfarácsból,akkor szenvedéses maszkolás kell.
Ha már sínfestés: nálam is van néhány fotó ebben az albumban:
Légecsettel festettem + Noch szivacsos ágyazatot használtam.
Festék: Model Master-ből van kifejezetten "Rust" azaz "rozsda" színű, a kódszáma 1785. Emlékeim szerint a képeken szereplő szakaszon is ezt a festéket használtam.
A Molak nevű cégnek szintén van "rozsdának" nevezett színe, a kódja 1113 -- ezzel kapcs. még nincs tapasztalatom.
A filctollas ötlet azért érdekel, mert az asztal régebbi részein van olyan szakasz, ahol nem festettem be a síneket, elbontani-festeni-visszaépíteni viszont már nem szeretném. Úgyhogy ez jó "félmegoldás" lehet...
Ez sem homogén legfeljebb annak tűnik! :) Eleve nem is lehet homogén, mert olyan nincs, hogy teljesen azonos az oxidálódási folyamat hosszú szakaszokon. Egy színűnek lehet inkább hívni. Erre mondtam azt, hogy az árnyalat változtatható ha belehúz az ember sima vizes vattával. Vagy ha úgy tetszik az "átlátszósága" változik azonos szín mellett. Ez annyit tesz, hogy mélyebb vagy kevésbé a rozsda a vason.
Ha már ennyi féle-fajta van, gondoltam beteszem a rögtönzött rozsdásításomat. Erre írtam, hogy ez egy árnyalat, egy kicsit lilás beütése van szerintem, élőben jobban kijön...
Abszolút! Ezt is említeni akartam, hogy a rozsda nem egy színű. Ez olyan mint mikor a diorámát készítettem, hogy egybe kell folyatni a színeket (szikláknál ugye..) mert úgy élethű. A sínre visszatérve, imitt amott még azzal is lehet növelni a hatást, hogy vizes fültisztítóval kicsit meghúzza az ember az oldalát, és le is vesz a színből, meg keveredik is főleg ha tényleg nyom rá egy kis kéket vagy esetlegfeketét az olajos hatás kedvéért.
... a rozsdásodás erőssége is változik, nem egybefüggő.
A "rozsdásítással" kapcsolatban egy ötlet: miután a rozsdavörös festéktől a felület túl homogén lett, higított acélkék színnel (pl. MODEL MASTER 1405) kentem át a sínszálak gerincét. Ez nem takarta be a rozsdaszínt, de sikerült tompítani az egyhangú vöröset, egy kicsit "olajosabb" hatású lett (szerintem). A mellékelt képen remélem átjön ez a hatás:
Minden nem, csak a talpfák széle, ami ráadásul világos szürke.
Én nem fikázni akarom a munkád, nekem mindegy milyen a festésed minősége. Csupán felhívtam a kolléga figyemét arra,
hogyan tud sokkal jobb és pontosabb munkát végenzi. De ha már itt tartunk, ez is lehetne szebb ami megint csak pusztán egy ötlet, ha kitakarod a talpfát ragasztható papírcsíkkal. Úgy pontosabb a vonalhúzás. A tetejéről meg ugye keményebb fajta szivaccsal azonnal lehúzod. Én így csinálnám. De lehet a filchez is használnék leragasztást, főleg ha ilyen világos a talpfa mer az is belehúzhat. Hiszen az a filc is festéket tartalmaz, ami megfolyhat óvatlan pillanatban vagy ha benyomja az ember az elejét.
Office depo,nagyobb írószerboltok színtől függően 5-800 Ft.Én az elsővel kb 20-25 m sint tudtam megcsinálni.Hozzátenném hogy kalapsines a rendszerem,I profilon még nem próbáltam.Zsolt
Mindenkinek köszönöm a kábeles kérdésemre küldött válaszát.
Motorhead-nek: Én már kb 1,5 éve csak ezt használom /a márája PAINT MARKER gesztenye barna /festékfilc,nagy előnye,hogy nem kell szalaggal kiragasztani környezetett és a festék sem fogy feleslegesen.Ha valakit érdekel kérésre küldök fotót.Zsolt
Nem olyan régen láttam olyan filcet, ami rozsda színű és halál egyszerűen csak végig kell vele satírozni a sín oldalát. Nem is kell utána a tetejét letörölni, hoszen oda nem is kerül így eleve festék. A youtube-on be is mutatta egy srác, most linket nem tudok erre de ha rákeresel akkor tutira beugrik.