Köszi! A neten ugyan csak egy elmosódott képet találtam a Nektár H-ról, de az alapján jobban hasonlít rá az enyém, mint a Fordra, az túl piros, de amúgy formára az is olyan. A leírások meg nagyon ellentmondóak...
Sajnálom, ami a barackoddal történt. Nagy méreg, nagy veszteség. Nálam szerencsére nagy jég még nem volt érésidőben, mióta enyém a barackos.
Már csak kb. 2-3 rekesszel van kint, majd még ezt is megkérdezem, ha lesz fotóm. A permetezésnek csak kb. 1 hétig volt hatása, most már majdnem ugyanolyan erősen moníliásodik, mint a permetezés előtt. Annyi a különbség, hogy a fán kevésbé, inkább 1 nap itthoni tárolás után kezd bepettyesedni.
Felénk besült a barackpiac. A nagy hőség miatt egyszerre ért meg az egyébként is hatalmas termés, a hűtőház már 100-ért sem vesz étkezésit, csak lének valót, gondolom, 50 körül, a legszebbeket is. Az érintett termelők kényszerűségből maguk viszik piacra a barackjukat, de tapasztalatlanok a piacozásban, és hogy mielőbb túladjanak rajta, 100-ért is adják, de egy ismerősünk 50-ért vett lekvárnak.
Nem Ford , annak nem ilyen a színe . Ez a Nektár H . A virága harangvirágú ( kis szirom ) lilásabb és kicsit nagyobb szirmú mint a redhaven ( a Ford rózsavirágú ( nagy szirom ) )
Nálam tegnap este komoly jégverés volt , most tanakodok hogy mitévő is legyek , félek nehogy befertőződjenek a vesszők , azt hiszem kap egy permetezést gombaölővel . Az az egy vigasztal , hogy nem július elején volt ez a jég . A fentlevő barackból kb a felét el kell dobnom , mert teljesen kilukasztotta . Azért a zöme már lement .... szóval benne van a pakliban .
Az első mondat szó szerint veendő, az almafélék közé tartozik az almán kívül a körte, birs, naspolya, stb. egyre táguló körben. A másik nagy növénycsoport a csonthéjasok.
Egy törzsre direkt úgy szoktak oltani/szemezni több különféle fajtájú gyümölcsöt, hogy ne egyszerre érjenek, tovább legyen gyümölcs a kertben. Arra esetleg oda szoktak figyelni, hogy ne legyen nagyon különböző a növekedési erélyük, mert egyik elnyomhatja a másikat, de ősziknél ritka az olyan nagy különbség, amit metszéssel ne lehetne kompenzálni. Sőt, még azt is meg lehet csinálni, hogy egy szilva alanyra teszel nemes szilvát, kajszit, őszibarackot, mandulát, minden fő ága másféle gyümi. (Bár itt már nem lesz szép igazán, mert a kajszi elnyomja az őszit, meg ilyenek.)
Nem tudom, már tippelgettem korábban, de nem tudtam magam meggyőzni egyik névről sem. Ha lesz egy kis időm, majd utánanézek a neten Fordos képeknek. (Amúgy köszi a tippet!)
Majd egyszer meglátom aztán gyakorolom, csak nem tudom kitől:-)...bár érdekes...a másik fajtájú "szemek" egy fán belül lehetnek különbözőek is ,tehát érési idő más stb. vagy azért erre figyelni kell.?
A körte pontosan az almafélék közé tartozik. :) Szemezni rém egyszerű, ha egyszer látod, meg begyakorlod ilyentájt ritkításképpen levágott őszibarackvesszőkön, akkor lehet nekiesni a fának élesben.
K. Mozo! Ez milyen fajta lehet? Ebből van nekem legtöbb.
Régi fajta, kb. 25 évesek a fák. Viszonylag erős növekedésű. Az erősebb vesszőknek csak a felső részén van virágrügy. Kb. 8-10 nappal érik a Redhaven után. Fehér húsú, rózsaszínes fedőszínű. A húsa éretten (nemcsak túléretten) puha (ezért fokozottan érzékeny a gyümölcsmoníliára), nagyon zamatos. Idén nem nőtt olyan hatalmasra, mint szokott, de azért jobb, mint tavaly. Erre szokták mondani rokonok és vevők egymástól függetlenül, hogy a legfinomabb barack, amit ismernek.
Csonthéjas helyére csonthéjast, almatermésű helyére almatermésűt tenni nem ajánlatos, a talajuntság miatt. Legalább 5 évig, addigra kissé felfrissül a föld, új tápanyagok mosódnak bele, elkorhadnak az előző fa gyökerei, amik a csemete fejlődését akadályozzák.
Ha nem akarod a nagy fát bántani, akkor ha van helyed, szerezz egy elhullott magról kelt barackfát, és abba szemezgess több fajtát. Vagy ha veszel egy oltványt a mandulaalany miatt, annak néhány ágát is át lehet szemezni. Nem boszorkányság! Egyébként az alvószemzés őszinél szeptember elejéig lehetséges, de már most is jó.
Köszi, megkaptam a leveled, egyszer átolvastam, de ezt a sok infót megkell emésztenem...Így elsőre elég macerásnak tűnik...bár nem az eleje, hanem amikor a többi ág eltávolítását írod...a szívem szakadna meg...még alszom rá egyet..
ősszel szeretnék 3 db őszit ültetni,csak nem tudom milyen fajtát ültessek.
3 fajtát néztem eddig ki a redhavent,championt és a dixiredet.szerintetek ezek jók megfelelőek házi gyümölcsösben?azért ezekre esett a választásom,mert nem egy időben érnek és egyik sárga másik meg fehér husú :-)
Tudnátok olyan nektarinfajtát ajánlani, ami a Flavortop után érik és nagyon kellemes, aromás íze van ..?
Van egy késői mandulabarackfám, sárga húsú ,amit nem szeretek, lehet , hogy ősszel megválnék tőle, csak nem tudom mennyire nem ajánlatos ugyanoda arra a helyre ültetni egy másikat, mik a kritériumok...?
Maga a fa nem beteg semmi baja, kb. 20 éves...csak nem szeretem a barackját, mert olyan kesernyés mandula utóíze van .
Szerintem olyan 5 cm vastagságig nyugodtan, de szükség esetén még vastagabb részeket is. Én legalábbis szoktam alakítgatni az enyéimet. (Ugyan én inkább alulról vágom, az évek során túlságosan lehajlókat.) Az egészen vastag részeknél úgy járj el, hogy ne a vastagot vágd, hanem ha megoldható, fokozatosan vékonyodó részeket hagyj, tehát az első elágazás fölött vágod, az elágazást is az ő első elágazása fölött, és így folyamatosan vékonyodik.
Bár őszinél ilyen idős fákat már nem szoktak nagyon kínozni. Van, ami még a 20 évet sem éri meg. De nálam a 25 év körüli fák jó része még tökéletesen ép és szépen terem. Hogy a te fád hogy viselné az ifjítást, az nem lehet tudni, erősen fajta- és alanyfüggő a dolog.
Ősszel semmit, csak lemosózni. Amúgy meg tavasszal, mikor hajtani kezd, jó erősen vissza kell metszeni, különös tekintettel a magasan lévő ágakra. Onnan a több éves részeket is le kell fűrészelni, és lekezelni a sebeket. De a lentebbi ágakat is visszább kell venni. Az őszi eredetileg bokorfa, hajlamos nagyon alacsonyról, akár a törzséből is kihajtani, ha elég erősen vissza van vágva, a lenti csupasz részekről is fog hajtani.
A másik olyan szép színes, hogy hétvége felé már lehet róla szedni, ilyenkor már begyorsul az érés.
Nagyon régen jártam itt ...rohangálok a barackjaimmal , meg mást is csinálok ... . Átolvastam a hozzászólásokat , a Regina nekem is van, örültem , hogy láttam képet a termésről , mert idei ültetés , és még ugye nem terem . A laposbarackból is van 2 fám , egész szép volt a termése , de nem fogok belőle hektárszám telepíteni , érdekesnek, érdekes , de piacra termelése szerintem nem nagy biznisz .
Ma talán kiviszem a fotóaparátot , most érik a Nektár H és a Stark Redgold .
A moníliás rothadást pedig mint már írtam régebben , rovarölővel lehet megelőzni . Ha jól emlékszem Csaba írta , hogy sérülésnél indul be a rothadás , és ezen a rothadt részen telepedik meg a monília . Érdekes módon láttam a piacon alföldi barackot , ami tele volt rovarcsípés nyomokkal , és a láda fele rothadásnak, barnulásnak indúlt , de moníliás telepnek semmi nyoma nem volt !!! Az rendesen meg volt szórva gombaölővel , de a gazda a szarnak adott egy pofont , mert attól még hibásak voltak a barackok .
A Redháven érését én is kissé elkönnyelműsködtem , mert rámentek a méhek, darazsak , és hihetetlen módon a sárga fekete hátú kukoricabogár ( ilyet még nem láttam !!!) de egy kis Decis ...persze 3 napos szedésszünettel .... megtette a hatást a maradék ami fönt van a fán , már tökéletes .
Szóval nagyon jól kell időzíteni a rovarölős kezeléseket , és jól választani a szereket , hogy sterilen tudjuk tartani a bogárrágásoktól, szúrásoktól .
Annyit még , hogy a most érő ( Andosa , Fantasia , Vénusz . ... ) nektarinokra is nagyon oda kell figyelni , mert előszeretettel mennek azokra is a bogarak . Ha időbe belefér még akkor javaslom az Actarát , és akár szedés közben , ha kell akkor a Decis , Karate .
A Piroskára írtakat meg tudom erősíteni, minden évben bőven van rajta (túl sok is; ízenként 3-4 virágrügy - igen látványos virágzásban) tafrinára valóban kevésbé, a korai fehérhúsúak között a legjobb. Nálunk jul. első felében érik, szépen színesedik, jóizű; éretten viszont nagyon nyomódik, nem igazán szállítható. (ezért házikerti) Párja a Mariska nagyobb méretű, de kevésbé jó ízű és színesedő. Van laposbarackunk is -ennek fajtáját nem tudom- nevezik kínainak is; nálunk ez Pogácsabarack néven fut; idén sajnos a múlt heti >100 mm eső totál lerohasztotta az amúgy is kényes gyümölcsét. Ha elegendő szemzőhajtás is akkor mind a Piroska/Mariska/Regina/laposbarack típusból tudok adni - lokalizáció Pécs.
Köszi! :) Csak azért érdeklődtem, hogy hátha érés közben hagysz ki 3 napot, mert azért 2-3 hétig kitart egy fa (szedésileg), a szer meg nem biztos. Ma telt le a 3 nap, hát túl sok haszna eddig nem látszódott a permetezésnek. 12 rekesznyi a jó, kb. 5 rekesznyi a moníliás, ami megy a cefrébe. Egy része persze még biztosan a permetezés előtt sérült/fertőződött. Majd a következő szedés mutatja meg igazán, mit ért a permet.
Ez csak áruda, ha jól látom. Tehát lerakat. Ki tudja mikor frissítették. Ők is csak veszik az oltványokat a faiskolás termelőktől.
Így jártam pl. a Remény nevű laposbarackkal. (Kicsit lejjebb volt egy kép róla. Legalábbis nagy valószínűséggel Remény). Már 5-6 éve "kergetem", és most sikerült találnom egy termelőt, ahol tavaly volt :D, és talán idén is lesz. A fajtatulajdonos a KÉE ill. a jogutódja, de Soroksáron az egyetem tangazdaságának a faiskolájában sem szaporítják. Tehát a fajtatulajdonos sem szaporítja a saját fajtáját.
Vagy ilyen a "Piroska" nevű fajta is. Szakirodalmi adatok alapján egy igen jó házikerti fajta, különösen az alföldre ajánlott, nem túl nagy, de nagyon tetszetős gyümölcsű, de jó télálló, életerős és jól alkalmazkodó fajta, ráadásul tafrinára toleráns. A Ceglédi Gyümölcskutató a fajtatulajdonos, persze a faiskolájában nincs...
Így kipróbálni sem tudom, hogy valóban olyan ellenálló-e....
jajmár! ;) belövöd hogy van 2-3 heted az érésig (pontosan úgy sem lehet) és ez alapján szóród meg. a két permetezés között vársz kb. egy hetet. ha maximalista vagy. de én idén is csak egyszer szórtam meg érés előtt egy héttel (becsülve az érés idejét;) )