Keresés

Részletes keresés

Csimpolya Creative Commons License 2019.04.09 0 0 1939

Ezért irigyellek, el kéne jutnom oda is!

Előzmény: Magdolnna (1933)
Csimpolya Creative Commons License 2019.04.09 0 0 1938

A vers írása idején a legjobb költők is gyerekverseket írtak, ami kész szerencse! Továbbá fordítottak, ami Weöresnek könnyen ment, még olyan nyelvekből is, mit nem értett... Viszont kapott nyersfordítást, tudatták a rímképletet (már ha volt) a többi pedig már semmiség volt számára.

Előzmény: Magdolnna (1934)
Csimpolya Creative Commons License 2019.04.09 0 0 1937

Igen, az antikváriumban számomra is az a csodás, hogy nem tudható előre, milyen kincsre bukkansz. Mostanában nem nagyon böngészgetek, sajna, a szobám falát sehogy nem tudom arrébbtolni!

Viszont elég sok utcai árus van, ahol 300-400 forintért lehet könyvet venni, ezt nem hagyom ki, bár inkább bámészkodom, mint vásárlok. 

Előzmény: Magdolnna (1931)
Magdolnna Creative Commons License 2019.04.09 0 0 1936

Szerintem nekünk is vissza kell még mennünk. A "rózsaszín"t pont nem láttuk, a Gyugyi gyűjteményt választottuk, igen, a szecesszió jegyei elég jelentősen jelenlévők a porcelánokon, ilyent szép számmal láttunk a Ráth György villában, ami meg ugye kifejezetten szecessziós gyűjtemény. :) Kint is azt sem tudtam hova nézzek, melyik épület kémény udvari műtárgy díszítettségét csodáljam.

Előzmény: dmmddm (1935)
dmmddm Creative Commons License 2019.04.09 0 0 1935

Igen, voltam 2015-ben a Zsolnay-negyedben, tényleg legalább két egész napos program. Nagyon-nagyon tetszett nekem is, visszavágyódom, vissza is fogok menni előbb-utóbb. Engem a rózsaszín kiállítás fogott meg, meg ezen kívül az összes szecessziós porcelán! :-)

Előzmény: Magdolnna (1933)
Magdolnna Creative Commons License 2019.04.09 0 0 1934

Azonnal a Bóbita jutott eszembe. :)

Bóbita, bóbita táncol,
Körben az angyalok ülnek,
Béka-hadak fuvoláznak,
Sáska-hadak hegedülnek.

Előzmény: Csimpolya (1929)
Magdolnna Creative Commons License 2019.04.09 0 0 1933

Jól emlékszem, hogy a Zsolnay negyedet vagy legalábbis néhány kiállítását láttad? Mert én voltam ilyen szerencsés! :) sajnos az egészre nem volt időnk, a jegypénztáros javasolta is, csak akkor vegyük meg a teljes, minden kiállításra érvényes jegyet, ha van két napunk. Nem volt, de ízelítőnek remek volt, és teljesen elvarázsolt, döbbenetes, hogy mennyire rabul ejtett a tárgyak szépséges világa, különösen a Zsolnay Júlia által készített virágmotívumos kerámiák, a színek megválasztása, ezek összhatása.

Kiváltképp a Rothschild-családtól visszavásárolt étkészlet néhány darabja volt nagy hatással rám, meseszép orchideák díszítették és nem volt köztük két egyforma. Aztán gyönyörködtünk a bemutató terem vásárterében is, gondoltam meglepem magam valami kisebb vázával, ilyen kis virág akár tulipán, akár orchideással, de őrületesen drágák voltak.

Előzmény: dmmddm (1927)
Magdolnna Creative Commons License 2019.04.09 0 0 1932

Ilyen esetben elég nagy a kísértés. Azt hiszem, én sem törekedtem volna ellenállásra :)

Előzmény: Csimpolya (1928)
Magdolnna Creative Commons License 2019.04.09 0 0 1931

A Múzeum körúton minimum egy tucat van, ha arra jártam és volt időm, bementem. Most ezt is a neten rendelem, a bookline számtalan antikváriummal áll kapcsolatban, néhány nap alatt beszerzik, előjegyzésre. Persze, ez egy más hangulatú vásárlás, nincs kincstalálás, inkább tudatos keresgélés.

Előzmény: Csimpolya (1926)
Magdolnna Creative Commons License 2019.04.09 0 0 1930

Láttam néhány amerikanizált franica filmet, elfogadható volt, de elveszett az eredeti szellemisége.

Az európai változatokra szavazok én is, jó néhány film elkészült a tengerentúlon is, de a hangulata, humora nem éri el a pl a franciát.

Előzmény: Csimpolya (1924)
Csimpolya Creative Commons License 2019.04.09 0 0 1929

Tegnap hallgattam egy előadást, a Mester és tanítványa (Hamvas Béla és Weöres Sándor) történetéről.

Örömmel értesültem arról, hogy a Teljesség felé című verseskötete a közeljövőben kínai nyelven is megjelenik.

Weöres szívesen játszott azzal, hogy nyelveket talált ki, lásd Barbár dal. Egy-két pohár bor után akár rögtönözve is. Nos, ennél többet is tett, kitalált egy egész országot, térképet rajzolt hozzá, nyelvet, írást, mértékeket. A nyelv kissé arab hangzású, de az írás a magyar ábécét követi, van benne dz és dzs is. Sajnos, nem dolgozta ki, ez csak egy kósza ötlet volt részéről, pedig milyen érdekes lenne egy Weöres-fél Gyűrűk Ura vagy Narnia krónikái!

Még egy érdekesség: írt egy olyan szatírát, amiben a magyarok már 1930-ban felfedezték az űrhajózást, és jó néhány bolygót betelepítettek. Ezek közül az egyiket Tulipán-bolygónak nevezte, és ennek az egyik kontinenséről is térképet rajzolt. Van benne Kis-Magyarország, Kolompárföld, Székely-hegység, Nagy Pusztaság, és a kedvencem: Boldog-Magyarország. Nem túl meglepő módon ez a legkisebb.

Nem tudni, hová fejlődött volna, ha ezt részletesen kidolgozza. Viszont vannak még fel nem tárt részei a hagyatéknak. Többek között Weöres Sándor apja bevitt pár dobozra való papírt a megyei múzeumban, ezek nincsenek még katalogizálva, úgyhogy váratlan dolgokra bukkanhatnak a kutatók.

Örülök, hogy sikerült eljutnom az előadásra!

Csimpolya Creative Commons License 2019.04.08 0 0 1928

Tudom, nehezen hihető, de a Váci utcában kitűnő antikvárium volt. A közelben dolgoztam, sűrűn benéztem, ritkán távoztam üres kézzel.

Előzmény: dmmddm (1927)
dmmddm Creative Commons License 2019.04.08 0 0 1927

Nekem most egymás után kétszer is ment füstbe  mozitervem, úgyhogy  nagyon irigykedve olvaslak és újólag megfogadom, hogy csak már megvalósult (elmúlt) moziélményről írok majd! :-) Az eltűntek egyébként terveim között van.

Antikvárium.... régebben néha jártam és mindig sikerült valamilyen értékes zsákmánnyal távoznom. Leginkább a Bajcsy-Andrássy sarkán lévő helyet szerettem. Valaha arrafelé dolgoztam, pontosabban abban a háztömbben. Most nem is tudom, mi van a helyén,valami kávézó talán?

Csimpolya Creative Commons License 2019.04.06 0 0 1926

Olyan csodás kis antikváriumot találtam! Csöpp helység, emeletre vivő lépcső, azon imbolygó könyvtornyok,  kellemes por - és könyvszag, szakértő és bölcsész kinézetelű antikvárius! Térképek, képes levelezőlapok, plakátok, ha a ember rászánja magát, fél napot lehet böngészni. Hangulatos!

Csimpolya Creative Commons License 2019.04.04 0 0 1925

Tegnap sikerült megnéznem az Eltűntek című filmet. Rajtam kívül még egy elszánt ember akadt, aki megtette. Váljék becsületére a mozinak, ennek ellenére levetítette! Azt mondták, nem büntethetnek senkit azért, mert filmet akar nézni. Szimpatikus hozzáállás. 

Ami a filmet illeti, nagyon érdekes  volt! A történtet olvastam a Konteo 3 könyvben, tehát nem hatott újdonságként rám, viszont maga az ötlet tetszett. A lehetőségek közül azért hagytam ki a kalóztámadást, mert ugyan mit vihettek volna el onnan? A gumicsizmát vagy a halászfelszerelést? Viszont ha később került oda valami érték, és az után jártak, akkor érthető a dolog. Igaz, ez nem magyarázza a többi fura dolgot, de nem is ez volt a cél, hanem az, hogy egy drámai történetet meséljenek el, és ez sikerült! Nagyon tetszett az egyre feszültebb légkör, a hiteles jellemek, a remek színészi alakítások, a korhű jelmezek. A legjobban viszont maga a világítótorony, már amennyit a belső működéséről mutattak. Hazafelé menve még jó darabig a film hatása alatt voltam.

Csimpolya Creative Commons License 2019.03.23 0 0 1924

Sikerült megnéznem az Itt járt Britt-Marie-t, nagyon tetszett. Igaz, kissé más volt, mint a könyv, de nem is várhattam el, hogy minden részlet átmenjen. Most tizenegyen voltunk, ebből nyolc nő. Nos, amikor elhangzott a főszereplő szájából, hogy negyven év alatt azt szerette volna, elérni, hogy a férje legalább egyszer maga hajítsa a mosógépbe az ingét, ne lépjen a frissen felmosott kőre, és dicsérje meg, ha jó vacsorát főzött. Mire férjuram visszakérdez: Kellett volna? Na, ez volt az a pillanat, amikor az összes nő (mind a nyolc) egyszerre hördült fel.

Az azért hiányzott, hogy amikor álarcos alakok betörtek egy üzletbe, Britt-Marie nagyon szeretne csöndben maradni, de a kényszeresség erősebb nála, és feldúltan közli, hogy igazán letörölhették volna a lábukat, mielőtt bejönnek. Aztán hozzátette, hogy rabolni nem szép dolog, egyáltalán nem!

Egyébként nem értem, BrittMarie miért nem közölte az állásinterjún, hogy csodásan takarít, és elfogadható szinten főz. Nem tudom, ki hogy van vele, de egy olyan nőt, a ki ragyogó tisztaságot hagy maga után, rajong az ablaktisztításért, és mindehhez citromlevet, szódabikarbónát és ecetet használ, tárt ajtóval és kalaplevéve üdvözölnék.

A szerző másik könyvéből (Az ember, akit Ovénak hívtak) is készült film, az kifejezetten jó lett. Nem örültem, amikor azt olvastam ahogy Amerikában is filmre viszik, Tom Hanks lesz a főhős. Láttam néhány amerikanizált franica filmet, elfogadható volt, de elveszett az eredeti szellemisége. Például a Magas, szőke férfi felemás cipőben, illetve a Balfácán mutációjánál egyértelmű volt, mi hiányzik: Pierrre Richárd egyénisége. No de nem illik egy, még el nem készült filmről véleményt mondani.

dmmddm Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1923

Jó múltkor a Westendben az Apróláb c. animációs filmet kettőnknek vetítették le a kolleganőmmel (péntek délutáni időpont...) csodálkoztunk is rajta....

Előzmény: Magdolnna (1922)
Magdolnna Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1922

A jegyüzér, tényleg micsoda jól menő szakma volt. :)

Ott kellett valamiféle összejátszás a jegypénztárosokkal, de ezt csak gondolom, nem tudom.

Ma meg már csak hat embert kell összeszedni és indul a mozi.

Előzmény: Csimpolya (1921)
Csimpolya Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1921

Igen, jól emlékszem, bár nem tudom, a tévészüneti nap mikortól szűnt meg. Úgy emlékszem, 1987-ben, amikor a nagy hóesés volt, az hétfőre esett, és a helyzet miatt rendkívüli adásnap lett.

A mozi előtt előfordult a jegyüzér, onnan tudta az ember,  hogy jó a film. Egyik-másikuk iszonyúan pofátlan volt, nem az árakat illetően, hanem előretolakodott a sorban. Na, ez is a kihalt mesterségek sorsára jutott, legalábbis a mozit illetően.

Előzmény: Magdolnna (1920)
Magdolnna Creative Commons License 2019.03.20 0 0 1920

Voltak azok az idők, amikor alig lehetett bejutni egy jobb filmre, emlékeim szerint a Corvin és Uránia gyakran ment telt házzal. De ez akkor volt, amikor a tévében - azon az egy csatornán - délután kezdődött a műsor és 10 órakor véget ért, hétfőn meg adás szünet volt. De lehet, hogy csúsznak az emlékeim és ez korábban volt.

Előzmény: Csimpolya (1919)
Csimpolya Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1919

Az idők változnak. A Kedvencet a Corvin moziban néztem meg, és csak az utolsó pillanatban nőtt hatra a létszámunk, ugyanis öt fő a minimális szám, akiknek levetítik a filmet.

A mostanában felnövő generáció már nem tapasztalhatja, milyen érzés az, amikor pár ezer ember egyszerre hördül fel, vagy nevet.

Tervezem,  hogy megnézem az Itt járt Britt-Marie-t, mert könyvben nagyon tetszett.

Előzmény: Magdolnna (1918)
Magdolnna Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1918

Valószínű az összes többit felszámolták és ha megmaradt az épület, valaki(k) beköltöztek.

Előzmény: Csimpolya (1916)
Magdolnna Creative Commons License 2019.03.19 0 0 1917

Azt a könyvet valami kis kirándulásnak tekintettem.

Előzmény: dmmddm (1915)
Csimpolya Creative Commons License 2019.03.13 0 0 1916

Beugrott: Tátra mozi. Elég komikus módon most egy gyülekezet imaháza van a helyén. 

Előzmény: Csimpolya (1911)
dmmddm Creative Commons License 2019.03.13 0 0 1915

Ezt magam sem tudtam volna jobban, összeszedettebben és szebben leírni  Kepesről, ez az én véleményem is.

Az irodalmi tevékenységét is igyekszem követni, legutóbbi könyvét, az Istenek és embereket is olvastam, a maga nemében nem rossz,de valószínűleg Kepesből nem lesz klasszikus szépíró.

(Kíváncsian várom majd a véleményedet A kedvencről :)

Előzmény: Magdolnna (1910)
Magdolnna Creative Commons License 2019.03.12 0 0 1914

Ezek jobbadán kiszolgáltatott nők voltak, és amikor forró lett a férfi lába alatt a talaj, lépett le. Ezért is írtam, nem egy jellembajnok volt.

Előzmény: Csimpolya (1912)
Magdolnna Creative Commons License 2019.03.12 0 0 1913

Nekem un. utolsó sorok hangulata rémlik elbeszélésekből, és ezek szerint nem városi legenda volt :)

Előzmény: Csimpolya (1911)
Csimpolya Creative Commons License 2019.03.11 0 0 1912

Lehet, hogy egy erős nő kissé vagy nagyon anyáskodni szeret egy gyengébb férfi mellett. Persze, nem láttam, csak tippelek.

Előzmény: Magdolnna (1909)
Csimpolya Creative Commons License 2019.03.11 0 0 1911

Igen, de még a Corvin és az Alfa is, nem is beszélve a külvárosi kisbolhásokról. Ez utóbbiak elég fokozatosan csúsztak le, az egyik erzsébeti moziban (nem ugrik be a neve) 1970-ben még a Fahrenheit 451-et néztem, húsz év múlva  egy western vetítése közben rájöttem, hogy a nézőtéren történtek időnként jóval érdekesebbek.

Előzmény: Magdolnna (1908)
Magdolnna Creative Commons License 2019.03.11 0 0 1910

Boldogan élünk míg meg nem halunk? Kepes András vetítéses előadó estje

Azt hiszem elfogult vagyok Kepessel, korábban is szeretem a televíziós műsorait, most meg az írásait, meg a derűjét, nyugalmát, kiegyensúlyozottságát. Meg az évek alatt felhalmozódott tudást, világlátást, amit közvetít. Ehhez az előadáshoz (úgy láttam a neten, hogy járja vele az országot) felhasználta a Világkép c. könyv anyagát, a vetített részeket a Világfalu c. műsorból ollózta ki, és mindamellett, hogy így volt ismétlés is, azért elég érdekes volt. Távoli kultúrák, népcsoportok (a vetítésben a mongol és az Andok hegyeiben élő népek is) szokásainak különbözősége, nemi szerepek, házasság, hűség, féltékenység, csupa lerágott csont, ennek ellenére kimeríthetetlen téma. Nagyon jó kis este volt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!