Nekem is azt mondta egy ilyen irányú végzetséggel rendelkező ember, hogy egy 3m hosszú 20-as betonacélt üssek le az elvileg megfelelő levezetést biztosít.
Ez lenne a legkevesebb... De árbóc vagy tető??? A tetőről a levezetés is kockázatosabb. Árbóc meg 8m-es kellene hogy legyen (5.1m 60mm-es és 2.8m 50mm-es vas csövem már megvan).
egyebkent milyen foldre lehet rakotni, villamharitora, gazcsore (Hehe, BUMM...:D) semmikepp, nalunk a futesre sem (gaz) es a hideg-melegvizre sem (bojler)
ezen torom mar az agyamat egy ideje... assak le egy batar nagy vasdarabot a nedves foldbe?
Hmmm... végül is nem hallottam még ilyet. De olyat már igen, hogy nem is volt semmilyen antenna a tetőn és még is bele csapott a villám. A Pencsit viszont mindenképp földelni kell elvileg, te hová kötöd? Gondolom nem a hálózati védőföldre?
Ezen az alapon az összes régi TV antennába (amik manapság már csak szemétnek kókadoznak fönn a tetőkön) belecsaphata villám és sorba kapnának lángra a 100 éves gerendák.
Egy 5 méteres alumínium állványcsövön van az antennám, a ház melletti fából készült garázson. 80 centin van megfogatva két bilincs-el, a többi a tető fölött. Nincs kikötve. Szükségtelen. Előbb görbül el az antenna, mintsem az árbóc törjön, hajoljon. Most a radiálok a ház teteje mellé nyúlnak. Tavasszal fölteszem a ház csúcsára, egy 6 méteres, 5/4"-os, horganyzott acél csőre, amiből szintén kb. 80 centi lesz benn a tetőben, (egy vizszintes és egy ferde gerendához fogatva) a többi 5 méter kinn. Az sem lesz kikötve.Így magasabban lesz az antenna vége kb. 5-6 méterrel. Azért akartam ezt elkerülni, mert így ki kell szakítanom a cserép alatti páraszigetelést, de majd kitalálok valamit, hogy ne jöjjön be az árbóc mellett a pára, víz.
25 évvel ezelőtt evvel foglalkozam. Sosem kötöttük ki a 6 méteres csövet és egyik sem ficcent le soha. Csak akkor kötöttük ki, ha lapos tetőre tettük, beton lábakra. Akkor megfeszítettük 3 ponton a lábakhoz. Ha nagyon szeles volt a tető, akkor még 3 ponton kikötöttük a tetőhöz is, nehogy lábakkal együtt fölboruljon.
Küldhetnél segítség képpen képeket az árbócodról meg hogy van kikötve, villámvédelmed milyen, ha meg tudod oldani.
Nem tudom én mikor jutok el oda, hogy a Pencsimet feltegyem. Lehet URH-t hamaréb megoldom. Most nagyon szemezgetek a koax kollineárral, azt valszeg könyebben el tudom helyezni is majd meg meg is tudom építeni.
A chat falra gondoltam. Nah sebaj. Majd ha lesz egy jó antennád, akkor talán az éterben is találkozunk. Tavsszal én is följebb tolom az enyémet úgy 5 méterrel.
Sajna kevés a szabadidőm, itthon még nincsenek feltéve bázisantennáim és csak kitelepülve ill. autóval mobilból főleg hegytetőről tudok néha rádiózni. Itthon csak hallgatózni tudok amatőr átjátszókat és CB-n (drót a padláson 3-as SWR-el). A versenyszerű rádiózás meg nem igazán érdekel, nekem minden egyes QSO élmény!
Gondoltam, hogy nagyobbat húz mint az ML-145 de 90km/h felett biztos nem megyek majd vele annyit meg sztem elbír az ML-145 mágnestalpa is. Amúgy is csak szinte helyben lesz az autón használva husszútávon ritkán. Ha meg úgy alakúl akkor veszek hozzá egy izmosabb mágnestalpat.
Ha befúrt talpra kerül akkor fontos belülre alátenni egy jó 15x15 centis alátét lemezt. Nagyot húz, ne tudja a tetőt deformálni. Pláne a modern papírvékonyságú autóknál.
Nekem volt ilyen antennám, képes voltam a Skoda-120-as tetejének közepére lyukat fúrni miatta. Mobil antennának tökéletes, és esküszöm rá mint leggjobbra a kategóriájában. A hossza miatt néha előfordult, hogy alacsonyabb alagutaknál "bing ..." ... hozzácsapódott ... de kibírta, nagyobb sebességnél pedig sejtelmes süvítést adott át a tetőlemeznek. Aztán elcseréltem egy 100MHz-es BRG yagira - hiba volt.
Csak még 1 kérdés: azt mire érted, hogy csak szgk-n? Gondoltam rá egyébként hogy stabilnak kitenni ideiglenesen de akkor meg egy nagy lemezlap vagy esetleg 4 ellensúly kellene alá gondolom.