Keresés

Részletes keresés

budai2 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2749

nyersen is baracklekvár jellege van (ha elég érett)

Előzmény: SándorTiszteletes (2748)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2748

Mennyire leves ill. aromás?

Előzmény: budai2 (2747)
budai2 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2747

Egy kicsit hasonlít a jellege a mandulakajszira, de annál puhább.

Előzmény: budai2 (2746)
budai2 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2746

Nem emlékszem erre. Jó pár évtizede ettem utoljára, akkor nemcsak az ananász nem volt hozzáférhető (én akkor csak a nevét ismertem), de a narancs is csak karácsonykor volt a boltokban és pl banán az egyáltalán nem volt.

Gönci és rózsabarack, meg egészen késői aprószemű nyúlbarack volt a konkurrense, ezek közül  volt a legjobb. 

Édességét fokozta, hogy hajlamos volt spontán aszalódásra, részben a fán, részben a földön is. De garantáltan nem szállítható fajta, már a kosárban összetörődött az alatt a félóra alatt, amig hazaértünk vele. Lekvárnál ez persze nem számított.

Előzmény: SándorTiszteletes (2745)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2745

De van ananász íze, vagy "csak" az illatában fellelhető?

Előzmény: budai2 (2744)
budai2 Creative Commons License 2014.11.10 0 0 2744

Gyerekkorom kedvenc kajszifajtája az ananászbarack. Talán a legjobb ízű.

Nem kellett érte fára mászni, mert erősen hullott mikor megérett. Nagyméretű, lédús, édes, néhány napos "földön való tartózkodás" után szinte karamellizálódott a sok cukor hatására.

Piacra nem való, hiába kerestem árusoknál később, soha nem találtam.

Most, hogy felvetetted a témát, utánanéztem, hogy mit is írnak róla, aik a csemetét kínálják. Ebből talán az a legfontosabb, hogy érzékeny a moniliára. Bergeronnal kapcsolatban megtanultam, hogy ez nem katasztrofa, virágzásban, meg utána egy kevéssel permetezni kell és ezzel megvédhető. Monilia ellen védekezni tehát lehet eredményesen.De ha a körülményeid ezt nem teszik lehetővé, ne válaszd  a fajtát.

Előzmény: crashpo (2739)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.08 0 0 2743

Ha jól tudom, elég kicsi gyümölcse van és aki erről fotót tett be, annak nagyon repedt is éréskor esős időben. Valamiért csak kikopott a fajtaválsztékból, bár az ízét a nálam idősebbek dícsérik.

Előzmény: crashpo (2739)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.08 0 0 2742

Ennyi gyökérrel tuti megerednek :)

Előzmény: Jani71 (2741)
Jani71 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 2741

Jojo (myrobalan):

 

    

 

 

 

Még nem döntöttem a koronaalakításról, de gondolom, hogy valami hagyományos, viszonylag egyszerű lesz. Majd meglátom, mit lehet kezdeni a meglevő adottságok mellett. Először is eredjenek meg! :-)

 

 

 

 

Előzmény: Lactarius Curtis (2738)
Jani71 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 2740

Harlayne (myrobalan):

 

    

 

 

Előzmény: Lactarius Curtis (2738)
crashpo Creative Commons License 2014.11.08 0 0 2739

A meglévő Gönci+Kuresia mellé gondoltam ültetek még valamit és most olvastam a "csillaghegyi dísznövény kertészet" honlapján hogy többek közt árulnak "Ananász" kajszit is. -Érdemes házikertbe vagy inkább valamilyen korszerübb fajtában gondolkodjak? -Leginkább az ellenállóságon és a gyümölcs ízén van a hangsúly,-persze permetezek de mértékkel,-az érési idő,eltarthatóság nálam másodlagos,-ezért is nehéz a rengeteg fajta közül választani,- Friss fogyasztás+lekvár  -köszönöm a válaszokat elöre is!

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2738

Miért, most milyenek (koronás oltvány) és milyen koronát szánsz nekik?

Előzmény: Jani71 (2736)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2737

Na, most hirtelen elkezdtek sárgulni, barnulni a levelek.

Előzmény: Lactarius Curtis (2735)
Jani71 Creative Commons License 2014.11.07 0 0 2736

Ma hoztam Dánszentmiklósról (Street View-val itt látható)

Harlaynet és Jojot (végre összejött :-) ).

Jövő tavasszal kb. méter magas suhángra visszametszem. Khm... ;-)

Előzmény: Jani71 (2453)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.05 0 0 2735

Hát igen, elég durvák azok a friss hajtások ilyenkor...de még megúszhatják.

Előzmény: Mozo66 (2733)
Mozo66 Creative Commons License 2014.11.05 0 0 2734

Nálam a többi fáról már a múltkori erős szél lehozta a lombot ... örülök is neki , hogy szép száraz idöben le tudtak záródni a levélnyelek helyei  . 

Előzmény: budai2 (2730)
Mozo66 Creative Commons License 2014.11.05 0 0 2733

Az hagyján , hogy zöld a lombjuk , de most pattannak ki a rügyek és indulnak hajtani . Az első képeken olyan hajtások vannak amiket pár hete visszacsíptem , hogy záródjon már le erre a felső  3-4 rügy megpattanat . Szerencsére nem általános , de ilyet még nem tapasztaltam .

Előzmény: Lactarius Curtis (2731)
xyzw Creative Commons License 2014.11.05 0 0 2732

Köszi!

Előzmény: Mozo66 (2728)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2731

Itt is még nagyrészt zöld a lombjuk. Úgy tapasztalom a fiatal fák sokkal később hullajtják el leveleiket, mint az öregek; ez lehet az intenzív növekedés, vagy a jobb kondíció eredménye.

Előzmény: Mozo66 (2729)
budai2 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2730

Kajszi Gödöllö kerepes környékén:

 

Mandulakajszi 2/3 lomb megvan

Kuresia 90% lomb megvan

Magyar kajszi 100% lomb megvan

Spring blush 100% lomb megvan

Orangered '00% lomb megvan

Big Red 100 % lomb megvan

 

Egyéb: almák teljes díszben, őszibarack hullik, szőlő gyakorlatilag totál lehullott, meggy, szilva megkezdte a vetkőzést, ribizlik vegyes.

 

Szilva, kajszi, őszibarack teli van termőrüggyel, ebből a szempontból a meggy fajtafüggően áll. Az almát nem tudom megítélni, mert almából még kevés a tapasztalatom.

Előzmény: Mozo66 (2729)
Mozo66 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2729

Nem tudom kinél hogy állnak a kajszik , de nálam nem - igen akarják tudomásulvenni , hogy novemberben járunk .

 

   

 

   

Mozo66 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2728

Ha már látod a gomba fehér termőtestjét akkor az azt jelenti , hogy az a rész halott . Nem a gomba ( legaláb is nem az ) ölte el hanem már a holt anyagon telepedett meg és kezdi lebontani . Most nem kell bántani tavasszal a kihajtást várd meg és akkor vágd le az élő rész felett és neveld újra a törzset . Érdemes úgy csinálni , hogy megvárod míg hajt egy erősebb hajtást , majd velette ferdén levágod a törzset ( ha feljebb nem hajt ki ) és lekened .

Előzmény: xyzw (2725)
Mozo66 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2727

Ezek a katalógusok nem az aktuális "élvonalbeli " nemesítésekkel dolgoznak hanem a hazai termelők által gyártott valamilyen alanyon álló valamilyen helyről származó nemessel . Ugyan azt kapod bármelyik kereskedésben is .  Ezek az ... ellenáll ennek meg annak ... meg úgy vannak , hogy a többi is ellenáll ugyan olyan mértékben , szóval csak reklám .  Pár éve volt a Kuresia nagy szám , mindenki vette , de még senki itt a fórumon nem jelezte , hogy milyen szuper , mindenki csak fanyalog rajta . A 2,5 m magassága meg akkor reális , ha olyan alanyon áll ... itt nem írnak semmit az alanyról  tehát nem lehet tudni . ( nálam az idei ültetések 2 m körüliek  ) . Amúgy a moníliától nem kellene hogy elpusztuljon egy kajszifa az ellen nagyon egyszerű védekezni .

Előzmény: Törölt nick (2719)
Mariska néni Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2726

Én is erre gondoltam, mert elég nyilvánvaló - de a prospektusból kimaradt.

Előzmény: emendasajt (2723)
xyzw Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2725

Tegnap este láttam a 2 éve ültetett kajszi oltványomon, úgy 80 centi magasságban, hogy a fa alsó elágazásánál a fő törzsön is gombák jelentek meg. Ez azt jelenti, hogy a fának annyi? A nyáron elsorvadt az egyik ág, azon ugyanezek a jelek voltak akkor. Azt levágtam, sebet kezeltem, egyből permeteztem gombaölő szerrel, azt hittem, megállta a fertőzés... Esetleg még annyit tudok tenni, hogy a törzset levágom mondjuk a föld felett 20 centire, hátha ott még nem fertőződött, s tavaszra onnan talán kihajt... 

Véleményt, tippet tapasztalatot megköszönném! Üdv!

 

budai2 Creative Commons License 2014.11.02 0 0 2724

Csak kiváncsiságból (helyhiány miatt nem komoly az érdeklődésem) utánanéztem német oldalakon is, hogy milyenek a Golden Vénus tulajdonságai.

Ez nem egy mini fa, hanem egy mini gyümölcs. Maga a termés is kisméretű.
Ez a német tájékoztató erre kifejezetten felhívja a figyelmet: http://www.mein-nasch-balkon.de/obst-geh%C3%B6lze-auf-balkon-terrasse/mini-obst-zwerg-obstb%C3%A4umchen/mini-aprikosen/
Ezzel együtt, erkélyre, terraszra kiválóan alkalmasnak minősíti és részletes termesztési javaslatokat is ad.
Arról is tájékoztat, hogy a gutaütést okozó baktériumra is ellenálló a fa.

Előzmény: Törölt nick (2719)
emendasajt Creative Commons License 2014.11.01 0 0 2723

Gondolom az olcsóbb a szabadgyökeres, a drágább a konténeres!

Előzmény: Mariska néni (2722)
Mariska néni Creative Commons License 2014.11.01 0 0 2722

Most akkor szerintetek mennyibe kerül? Mert ugyan meg nem venném, de azért jó lenne tudni, mennyit takarítok ezzel meg:)

Előzmény: Lactarius Curtis (2720)
délkelet Creative Commons License 2014.11.01 0 0 2721

Ugyan, ugyan! Biztos nem vetted figyelembe - ahogy az a jobboldali vesszőn is megfigyelhető - ,hogy a rajtuk lévő barackok belül üregesek :-)

Előzmény: Lactarius Curtis (2720)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.01 0 0 2720

Főleg az első linkről elérhető oldal második fotó(shop)ja "tetszik"...

Előzmény: Törölt nick (2719)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!