Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nem emlékszem erre. Jó pár évtizede ettem utoljára, akkor nemcsak az ananász nem volt hozzáférhető (én akkor csak a nevét ismertem), de a narancs is csak karácsonykor volt a boltokban és pl banán az egyáltalán nem volt.
Gönci és rózsabarack, meg egészen késői aprószemű nyúlbarack volt a konkurrense, ezek közül volt a legjobb.
Édességét fokozta, hogy hajlamos volt spontán aszalódásra, részben a fán, részben a földön is. De garantáltan nem szállítható fajta, már a kosárban összetörődött az alatt a félóra alatt, amig hazaértünk vele. Lekvárnál ez persze nem számított.
Gyerekkorom kedvenc kajszifajtája az ananászbarack. Talán a legjobb ízű.
Nem kellett érte fára mászni, mert erősen hullott mikor megérett. Nagyméretű, lédús, édes, néhány napos "földön való tartózkodás" után szinte karamellizálódott a sok cukor hatására.
Piacra nem való, hiába kerestem árusoknál később, soha nem találtam.
Most, hogy felvetetted a témát, utánanéztem, hogy mit is írnak róla, aik a csemetét kínálják. Ebből talán az a legfontosabb, hogy érzékeny a moniliára. Bergeronnal kapcsolatban megtanultam, hogy ez nem katasztrofa, virágzásban, meg utána egy kevéssel permetezni kell és ezzel megvédhető. Monilia ellen védekezni tehát lehet eredményesen.De ha a körülményeid ezt nem teszik lehetővé, ne válaszd a fajtát.
Ha jól tudom, elég kicsi gyümölcse van és aki erről fotót tett be, annak nagyon repedt is éréskor esős időben. Valamiért csak kikopott a fajtaválsztékból, bár az ízét a nálam idősebbek dícsérik.
Még nem döntöttem a koronaalakításról, de gondolom, hogy valami hagyományos, viszonylag egyszerű lesz. Majd meglátom, mit lehet kezdeni a meglevő adottságok mellett. Először is eredjenek meg! :-)
A meglévő Gönci+Kuresia mellé gondoltam ültetek még valamit és most olvastam a "csillaghegyi dísznövény kertészet" honlapján hogy többek közt árulnak "Ananász" kajszit is. -Érdemes házikertbe vagy inkább valamilyen korszerübb fajtában gondolkodjak? -Leginkább az ellenállóságon és a gyümölcs ízén van a hangsúly,-persze permetezek de mértékkel,-az érési idő,eltarthatóság nálam másodlagos,-ezért is nehéz a rengeteg fajta közül választani,- Friss fogyasztás+lekvár -köszönöm a válaszokat elöre is!
Az hagyján , hogy zöld a lombjuk , de most pattannak ki a rügyek és indulnak hajtani . Az első képeken olyan hajtások vannak amiket pár hete visszacsíptem , hogy záródjon már le erre a felső 3-4 rügy megpattanat . Szerencsére nem általános , de ilyet még nem tapasztaltam .
Itt is még nagyrészt zöld a lombjuk. Úgy tapasztalom a fiatal fák sokkal később hullajtják el leveleiket, mint az öregek; ez lehet az intenzív növekedés, vagy a jobb kondíció eredménye.
Egyéb: almák teljes díszben, őszibarack hullik, szőlő gyakorlatilag totál lehullott, meggy, szilva megkezdte a vetkőzést, ribizlik vegyes.
Szilva, kajszi, őszibarack teli van termőrüggyel, ebből a szempontból a meggy fajtafüggően áll. Az almát nem tudom megítélni, mert almából még kevés a tapasztalatom.
Ha már látod a gomba fehér termőtestjét akkor az azt jelenti , hogy az a rész halott . Nem a gomba ( legaláb is nem az ) ölte el hanem már a holt anyagon telepedett meg és kezdi lebontani . Most nem kell bántani tavasszal a kihajtást várd meg és akkor vágd le az élő rész felett és neveld újra a törzset . Érdemes úgy csinálni , hogy megvárod míg hajt egy erősebb hajtást , majd velette ferdén levágod a törzset ( ha feljebb nem hajt ki ) és lekened .
Ezek a katalógusok nem az aktuális "élvonalbeli " nemesítésekkel dolgoznak hanem a hazai termelők által gyártott valamilyen alanyon álló valamilyen helyről származó nemessel . Ugyan azt kapod bármelyik kereskedésben is . Ezek az ... ellenáll ennek meg annak ... meg úgy vannak , hogy a többi is ellenáll ugyan olyan mértékben , szóval csak reklám . Pár éve volt a Kuresia nagy szám , mindenki vette , de még senki itt a fórumon nem jelezte , hogy milyen szuper , mindenki csak fanyalog rajta . A 2,5 m magassága meg akkor reális , ha olyan alanyon áll ... itt nem írnak semmit az alanyról tehát nem lehet tudni . ( nálam az idei ültetések 2 m körüliek ) . Amúgy a moníliától nem kellene hogy elpusztuljon egy kajszifa az ellen nagyon egyszerű védekezni .
Tegnap este láttam a 2 éve ültetett kajszi oltványomon, úgy 80 centi magasságban, hogy a fa alsó elágazásánál a fő törzsön is gombák jelentek meg. Ez azt jelenti, hogy a fának annyi? A nyáron elsorvadt az egyik ág, azon ugyanezek a jelek voltak akkor. Azt levágtam, sebet kezeltem, egyből permeteztem gombaölő szerrel, azt hittem, megállta a fertőzés... Esetleg még annyit tudok tenni, hogy a törzset levágom mondjuk a föld felett 20 centire, hátha ott még nem fertőződött, s tavaszra onnan talán kihajt...