Felig-meddig szellozos kerdes. Be kellene kotnom a a konyhai paraelszivot, de a fodemattores es az elszivo kivezetese nem esik egy sikba. Konyokokkel nem akarok bajlodni, igy arra gondoltam, flexicsovel kotom be. A kerdes, hogy a muanyag vagy az alu flexicso a jobb, tartosabb, halkabb? (villanytuzhely van, egestermek nem okoz problemat)
A lexan megoldás nekem is nagyon tetszik, a 4mm-es ára http://www.plasztikker.hu/arlistak 2.070Ft /m2 ha egyszerűen méretre vágom és összeragasztom őket, mint egy keresztáramú hőcserélőt, akkor a K=4.0 értékkel milyen hatásfokú hőcserélőt lehetne építeni? Úgy gondoltam, hogy elkészítem a hőcserélőt, beleteszem egy eps dobozba, méretezem?? hozzá a ventiket és kész is vagyok, de ez nem is olyan egyszerű...
Ki tudna segíteni a számításokban vagy tudnátok segíteni, hogy kezdjem el a dolgot? van egy új, 110m2-es házam, oda kéne valami nem aranyáron mért gyári rekuperátor.
Szerintem ezeknek a szűrőknek mindegy. Amennyit én láttam belőlük, sima dobozok/tartályok, amiben aktív szén granulátumok (darabkák) vannak, Tudomásom szerint a gázálarcok szűrőbetétje is hasonló
Én még csak tervezgetek, olvasok, meg kérdezek. :) Ezek a szűrők milyen környezetben működnek jól? Lehet egyből a hideg levegőr szűrni, vagy jobb, ha meleg a környezet, vagy mindegy?
Az aktív szén mindent kiszed, de nem tudom, hogy ilyen rendszerekre van-e szűrőbetét. Az ipari (vagy labor) méretű, légszennyező pontforrásnak minősülő rendszerekre valók ide túl nagyok lennének, és valószínűleg nagyon lefojtanák a ventit
Van olyan szűrő, amivel a füstszagot ki lehet szedni? A környéken fűtési időszakban sokan vegyes kazánnal tüzelnek, és olyankor az ablakon sem jó szellőztetni. Persze ez lehet, hogy a anagyobb hidegekkel megszűnik...
Elmeletben jo az otlet, de ha a rendszer futetlen helyen van kiepitve, akkor a 10 perc uzemeles alatt eppen kezd beallni a hatasfok a magasabb ertek fele, erre leallitod. Igy nekiall hulni az egesz rendszer. Majd ujrainditasnal az elso 2-3 perc a rendszer felfutesere pazarolja el a legtobb energiat. igy sok a veszteseg feleslegesen. Szerintem. Akkor inkabb tobbszor naponta intenzivebb szelloztetes hosszabb ideig.
Na megjött a légsebességmérőm...... sok mindent megmagyarázott.... Mivel mindenki azzal ijesztgetett hogy nagy motor kell a nyomás miatt meg minél kevesebb törés, kicsi legyen az ellenállás az amúgy is szűk-125-keresztmetszetű csöveimen ezért én törekedtem is rá és alig van benne törés és egy 150es XID-et vettem....... ja..... túl jól is sikerült..... :(((( a fokozatmentes szabályzót legkisebbre állítottam, ez egy ATC MTY 1es. Ciripel, zizeg, a motor is zúg és azt hittem hogy ez így semmi levegőt nem fog adni- ezért volt mindig félállásban... de most természetesen egyesen kezdtem a méréseket...... kiderült hogy egyesen 250m3/óra a légcserém..... túl nagyok a motorok..... :( Az semmi.... a méregdrága Aldes vezérelt szelepekről is kiderült hogy semmit nem érnek..... A 30m3/órás 66ot enged be!!!! és nem tilt a szeleplabda.... és vettem belőle ötöt..... bevezető idomokkal amik be sincsenek rakva..... grrrr nekifutásból ki is vágnám most rögtön ha nem lettek volna olyan drágák.... a motorral megvárom, míg be nem szerzek valami hőcserélőt, hogy az mennyit tompít a rendszeren, de simán lehetne egy fele ilyen erős is.... most az lesz az érdekes maj hogy 150es átmérőben találjak sokkal gyengébb motort........
A légfűtés fórumban írtak egy hasonlóról (122. hozzászólás). Ott 5 db egyenként 5 m körüli bádogcsővel operáltak, állítólag igen jó hatásfokkal. E helyett mondjuk 15 db, egyenként 2 m hosszú csővel kb ugyanott vagyunk. Nyilván rövidebb a cső, de a felület kb ugyanakkora és az áramlás is lassúbb az egyes csövekben, tehát a kontakt idő nagyjából ugyanannyi. nem tudom persze, hogy az ideális hőcseréhez tartozik-e egy ideális áramlási sebesség. mindenesetre érdemes lenne eljátszani egy modell méretű darabbal (már csak egy kis ráérő idő kéne)
Olvasgatva az itteni előzményeket, a légfűtés fórumot és a sörkollektoros oldalt, eszembe jutott, hogy a sörkollektor szerkezete nem lenne-e alkalmas ellenáramú hőcserélőnek. Az osztón és a csöveken áramolna ki a lakás levegője felülről lefelé (a kondenzvíz a csövek alján kicsöpöghetne) az alul nyitott, többi oldalról hőszigetelt házon keresztül pedig áramolhatna be a külső levegő. Mivel a sörösdobozok vékony alumíniumvól vannak, az össz-hosszuk kb 20 m, szerintem akár hatékonyan is működhetne.
Nem emlékszem, hogy ITHO-s linket dobtam volna fel... De igen, ugyanaz a berendezés, és az ár is ugyanaz lett.
Ma már láttam személyesen is, nagy és szép gömbölyded :D ITHO-s dobozban érkezett. Benn a rádiós vezérlés, meg toldó flex csövek. Ki-bemenetek szépen lezárva.
Már úton van magyarország felé, remélem hétvégén tudom szerelni (csak holnap kapom meg a tracking számot). Csinálok majd fotókat!
Korábban az itho cégnek HRU ECO4 típusád linkelted ide, hogy azt vennéd. Mégsem az lett? Vagy ez talán ugyanaz lenne, csak az OEM verziója? Esetleg van különbség, amiért ezt választottad?
OFF statika miatt lett 25-os tegla? Mert belso falnak meg engedtek nalunk a 20-ast is tartonak, a hoszig-et lathatoan nem azzal oldod meg, ezert erdekel az indoka, mert majdan en is vekony teglafal sok hoszig. kombot szeretnek. Bar addig me'g 5x valtozni fog az ep. szabalyozas is... ON
Fontos a szellőztető, tervezz vele! Különösen, ha nedves technológiával épült a ház, és jól nyílászáróid vannak. Magas lesz a páratartalaom, ami se nem egészséges se nem jó az épületszerkezetnek. Nálunk bizony sokszot van 70% feletti páratartalaom, ami szerencsére nem okozott (még) semmilyen problémát, de nem akarom halogatni a szellőztetést. Igazából bánom hogy nem működött rögtön a beköltözéskor (május vége), akkor hamar kiszáradt volna az épület. Majd írok milyen, a házról és erröl a témáról is a passziv.net-en találsz több infót.
Hey!!! Szuper! Én is tőlük vettem ennyiért, de mi mivel pénzem több mint időm DHL viszi haza £200 ért :D
Elvileg holnap megjön ide az angol céghez (péntek délután írták hogy elküldték), és küldöm is tovább hogy hétvégére otthon legyen.
Rádiós vezérlővel rendeltem, csak eggyel. Nem hiszem hogy kellene több mert kicsi a kecó. Pllusz szűrőket most nem vettem, de mivel itt kint dolgozom, és gyakran megyek haza bármikor vihetek. Vittem már kabrió tetőt is ismerősnek, kézipoggyászban :D
Megírnád, hogy honnan rendelted és mennyiért, ha nem titok?
Én is szemezek ezzel a géppel, a http://www.i-sells.co.uk céggel vettem fel a kapcsoltatot, £97.50-ért szállítanák az IECO4-et. 1425+97,5=~1530 * 312 =477.000Ft lenne szállítva.
A tudásához képest elég jó ár, pl. a helios KWL EC 200ECO kicsivel drágább és nem tud ennyit.
Valószínűleg én is az IECO4-t választom, érdekel majd a tapasztalatod.
Vettél hozzá +szűrőket is, esetleg további rádiós vezérlőt?