Reggel fél ötkor indultunk Port Bartonból El Nidóba, pontosabban a néhány km-nyire délebbre fekvő Corong Corongba. Még jócskán sötét volt, amikor felkecmeregtünk a fedélzetre, a csomagokat leraktuk a zárt hajótestbe, csak a kajakozásnál használatos vízálló zsák és benne a fényképezőgép maradt fent. Amúgy egy 6 személyes, halászhajóból átalakított szerkezet volt, ahol mi a hajótest két oldalán, az azzal párhuzamossan futó padon ültünk. Első látásra sem volt túl bizalomgerjesztő a helyzet (pedig elég jó barátságban vagyok a vízzel) de nem volt mit tenni, ha még aznap utazni akartunk. Nem akarom túlragozni a dolgot, de miután kiértünk a védett Pagdanan öbölből néhány perc alatt ronggyá áztunk. Nem volt hideg, de elég felhős volt az ég és erős a szél. Fényképezésre nem volt mód, eltekintve egy-két perctől, bár lehet, hogy a víz alatti géppel kellett volna próbálkoznom...Hála a folyamatosan felcsapó hullámoknak mire 8 óra múlva (induláskor 5-6 órát mondtak) megérkeztünk már úgy éreztem magam mint valami tengeri szivacs... Végre megérkeztünk Corong-Corong festői öblébe, itt szintén a Greenviewsnál laktunk egy néhány éve üzemelő resortjukban. A bungi itt is rendben volt, sőt volt éjjelilámpa is! (tudom: vicces, de idáig csak fejlámpánál lehetett sötétedés után olvasni...) Szomszédunkban volt a falu, így már pirkadatkor visított a malac, majd elkezdtek söprögetni (tényleg, fura ez a söprögetés-dolog: a faluban elég nagy a káosz, minden össze-vissza hever, de tuti napjában min. egyszer, oda-vissza körbeseprik az egészet). A zajok nem igazán voltak zavaróak, inkább érdekes volt látni, hogy hogyan is élnek a helyi emberek.
Corong-Corongnál csak 3 napunk volt, gondoltam az A,B,C-túra belefér, de az erős hullámzás miatt csak A,B és D lett belőle. Az első nap a B-vel kezdtünk : elvittek több nagyon szép szigetre és egy barlangba is, ahol azok a bizonyos tengeri fecskék fészkelnek, akiknek a fészkéből készül a híres fecskefészek-leves. Bár ahogy láttam ezek a fecskék igen sok helyen repkednek, szédítő magasságokban építve fészküket. Sznori szempontjából itt még rosszabb volt a helyzet, mint Port Barton környékén. Nagyon sok a koralltörmelék és még az egészben lévőknek is csupán egy része él...Remélem, hogy ez csak a túristák által látogatott területeken van így (ahova persze minket is vittek). Másnap megint elég erős volt a hullámzás, így az A túra került sorra, amikor is megnézhettünk több hegyek által körbezárt öblöt, lagúnát, barlangot. Harmadik nap jött a D túra: újjabb gyönyörűszép partok, fehér homok és pálmafák, de a víz alatt elég szomorú volt a kép... Esténként bementünk El Nidóba, ami kb.5 percre van triciklivel. A viteldíj 20Peso/fő. A hatalmas hegyek lábánál lévő faluban már szinte minden a túristák körül forog. Van számtalan szálláshely,vendéglő, bár, üzlet (kicsit kínai-piacos jelleggel). Megkostoltuk az utcán grillezett pálcikás húst - talán a legízletesebb húsétel volt, amit idáig ott ettünk. Próbálgattuk a vendéglőket, nekünk talán a parton lévő Ricson nevű hely jött be. Finom tintahalételek, jó koktélok, élőzene... Utazás előtti nap feliratkoztunk az Artcafeban a másnap Coronba induló Jessabel Boat-ra. A pultos csaj egy kicsit furcsán nézett rám, amikor élénken érdeklődtem a hajó mérete után valamint megkérdeztem: ugye nem leszek vizes az út során ? Reggel egy tricikli vitt ki a kikötőbe. Jól bírta a terhelést, benne ült a sofőr, mi ketten (kb 200 kg)+kb.60 kg pongyász, ja és még út közben felugrott egy helyi srác is... A hajó pontosan indult, viszonylag kényelmesen utaztunk, volt zárt része is, de lehetett napozni a fedélzeten is. Tartották a 9 órás menetidőt. Kellemesnek mondható út volt. Folyt.köv.
Hát ha Sabangot bele akarnám venni a tervbe akkor csak Busu,vagy El Nido rovására megy,mert már le van foglalva Busuangából a repjegy és azon nem tudok változtatni.Sajnos ez van ,így sikerült:( Viszont ha tudnék valamilyen úton-módon transzfert intézni El Nidóba még aznap délután mikor megérkezünk PPS-be 4óra 30kor ,annak nagyon örülnék,mert az azt jelenti,hogy nyertem egy napot.......(kevés esélyt látok rá)de hátha mégis.
Corong Corongon melyik szállást mondanád?(Greenviews?)
A négy túra közül melyek azok amiket semmiképp nem szabad kihagyni?
Busuangán mint említették itt páran a merülést mindenképpen ki próbálnám,de a meleg vizes fürdőzést is stb..Majd meglátjuk mi fér bele. Viszont ma kaptam választ,,,,szeretettel várnak
Nagy kalandtúra lesz........most kezdtem el kicsit parázni,hogy minden összejöjjön.
mi is délután érkeztünk, privát transzferrel (légkondis kisbusz) mentünk Sabangba, mondjuk még így is jó néhány órás zötykölődésre lehet számítani, mert bár készülget a betonút, de azért még jócskán van mit csinálni rajta. Nekem anno a bambuás fickó 3500Peso/autó/út árat emlegetett a reptértől Sabangig. Ha mégis meggondolnád magad Sabangot illetőleg, érdemes lenne valamelyik szállásadóval lelevelezni a transzfert,szállást esetleg a túrát/ákat is. Nekem a Bambuából még aznap, de legkésőbb másnap válaszoltak, igaz ők nem a parton, hanem kb. 40 percnyire (gyalog) vannak a kikötőtől, de az itt már sokat emlegetett Mary's pl. ideális helyen van a part északi végén, ahonnan tulképpen - ha nem hajóval, hanem a dzsungelen keresztül akarod megközelíteni a Földalatti folyót-indul az ösvény. Nekem szimpatikus volt még a Dab Dab nevű hely is, igaz tőlük kell néhány métert sétálni a homokos partszakaszig, mert a kikötő környékén vannak, viszont nagyon hangulatos az éttermük és jól is főznek. Nívósabb hely a Daluyon- szintén jó helyen van a parton- de nekem csak néhány hét után válaszoltak, (aminek nem igazán értem az okát, hiszen kb. negyed házzal üzemeletek januárban, ahogy láttam több volt a személyzet mint a vendég).
El Nidora kell a 3 nap, de nekem a tőle pár km.-re lévő Corong Corong jobban bejött szállásügyileg, de ez persze egyéni vélemény. Nido számomra már egy kicsit túl nyüzsis volt, persze esténként jó volt sétálgatni, kajálni stb. de lakni jobb volt a szinte festői öbölben a falutól kicsit délebbre. Jut eszembe a 2005-ös kiadású Peters könyven ajánott vendéglőket már nem igazán lehet megtalálni, igaz van sok új helyettük. Az A,B,C,D túra szervezhető a szállásadón keresztül (ahol mi laktunk, ott volt saját hajó személyzettel), de lehet rájuk jelentkezni a faluban több helyen is. Ált. előző nap kell feliratkozni. A Jessabel boat tényleg csak azokon a napokon jár, amit írtam (ha jól emlékszem tettem fel egy képet a plakátjukról, azon is rajta van), a másik hajó, amiről írtam (az 1000 Peso/fő+éjféli indulás) az nem tudom mely napokon közlekedik, de annyival olcsóbb, hogy nem vagyok biztos benne, hogy szeretnék rajta éjszaka 10 órát hánykolódni Coronig - bár ez csak megérzés...láttam azért a kikötőben elég megviselt jószágokat is.
Szállás Busuangán: az a kérdés, hogy mit szeretnél ott csinálni ? (merülni, sznorizni, kirándulgatni, láblógatni a fehér homokos,pálmafás parton, stb...) Az aztomata válasz nem a legjobb jel...Igaz, hogy Sabangon és Port Bartonban könnyen lehetne szállást találni helyben is (előzetes foglalás nélkül), de úgy vettem észre, hogy ez El Nidora és Busuangára már nem feltétlenül igaz, főleg akkor, ha feszes az utiterv...és lehet , hogy én túl kényelmes vagyok, de 9-10 órás hajóút után, 30 fokban nem igazán szeretek 20 kilós hátizsákkal a vállamon szállást keresgélni, amikor sokkal jobban is el lehetne tölteni azt az időt.
Pénzváltás: ahogy nézegettük a manilai reptereken volt a legkedvezőbb a váltás. Az Arcafeban már egy kicsit kedvezőtlenebb volt az árfolyam. Sabangban hivatalos pénzváltóhely nincs. Szóval véleményem szerint: reptér. Hozzáteszem nem mentünk külön ezért bankba (mondjuk erre csak Manilában lett volna lehetőség), így a banki árfolyamot nem ismerem.
Sajnos Sabang sztem kimarad,mert du.fél ötkor fogunk pps-be érkezni, ott kell aludni,mert olyankor már nincs transzfer,szóval már egy értékes napot buktam.El Nidora 3napot szántam,Busura szintén.Dee ha jól értem szerdán nincs hajó El Nido-Busu között?Mert akkor borul az útitervem. Esetleg Busangán egy tuti szállás tipp?Csak mert én folytatok egy egyoldalú levelezést a Pierhousepalace-al idáig csak egy automata válasz jött,valamiért nem igazán tárgyalnak velem. Oh jut eszembe hol érdemes váltani pénzt? Jó a beszámoló,csak így tovább.........
1. Apály Sabangnál 2.Port Barton: Greenviews Resort 3. Bungi belülről 4. A teraszunkról 5. Környező szigetek 6. Az Aquarium Reef felé 7. Gyöngyfarm 8. Exotica Island 9.,10.,11. Albaguen Island: Blue Cove Resort 12. Temető a dzsungelben Port Bartonnál 13.,14.,15.,16. Korall
Folytatás II.: Sabangból Port Bartonba mentünk volna tovább a szárazföldön, ez bennefoglaltatott a bambuás programcsomagban. A helyszínen derült ki, hogy az erdei út a sok eső miatt nem járható, így marad a hajó. Ki is vonultunk szépen reggel a kikötőbe, ahol partközelben legnagyobb meglepetésemre apály volt, beljebb pedig baromi nagy hullámzás...szóval a beígért "nagy hajó" meg sem tudta közelíteni a partot. Telefon ide-oda: kiderült, hogy aznap nem indul hajó Sabangról. Vagy várunk még egy napot - remélve, hogy másnapra jobb lessz az idő-vagy elindulunk kocsival. Az utóbbi variációnak csak az volt a hátránya, hogy hiába van Port Barton relative közel Sabanghoz, de az odavezető út viszont járhatatlan. Úgy lehetett csak eljutni Bartonba, hogy visszakocsikáztunk Roxasig, majd onnan San Vincentebe kb.5 óra alatt (ez már jóval északabbra van Port Bartonnál) és onnan pedig visszahajókáztunk (több mint egy órát) Port Bartonba. Lényegében sikerült az eredetileg 2 órásra tervezett Sabang-Port Barton utat reggel 7-től este 6-ig megjárnunk... A be nem tervezett San Vincente-Port Barton hajóutat az ottani szállásadónk- a Greenviews tulaja, Dave intézte. A bungink itt, már a parton volt, kellemessen járt a levegő, nyoma sem volt a kellemetlen, párás időnek. A házacska is nagyon tiszta,száraz és világos volt. Reggel klassz kaját kaptunk a vendéglőjükben, elégedetten láttuk, hogy itt nyoma sincs a Sabangnál megszokott óriási hullámoknak, majd beneveztünk egy island hoppingra a környéken. Az Aquvarium reefnél láttunk elég nagy, viszonylag épp koralltelepeket, de sajnos nem igazán voltak ideálisak a látási viszonyok (felhős ég, sodródó homokszemcsék...). Meglepődtem azon, hogy a fülöpöket nem igazán izgatja, hogy éppen egy koralltelep közepén dobják ki a a horgonyt ezzel hatalmas darabokat törve le...Kis csalódás volt, a Paradise és az Exotic sziget környéke (koralltörmelék mindenhol), bár a víz feletti látvány azért paradicsomi volt. Délután nekiindultunk megkereni a nem messze lévő vízesést, de miután bekeveredtünk az erdőbe és elkezdett sötétedni is szégyenszemre visszafordultunk. Viszont láttunk majmokat és kígyót is. Sötét volt, mire visszaértünk a faluba, már vártak minket a másnapi El Nidóba tartó transzfer miatt. Eredetileg a resort 12 fős hajójával mentünk volna, de miután kevés volt az utas így nem indult. Volt viszont egy svéd srác a barátnőjével, aki szintén utazott volna így egy helyi halásszal bevállalta, hogy elvisz négyünket Nidóba 4500Peso/4főért, ill. mi Corong Corongnál fogunk majd kiszálni. Másnap reggel fél ötkor indultunk. A resortban csomagoltak útravalót is. Itt jut eszembe, hogy Sabangon és Port Bartonban is csak napi néhány órát volt áram és világítás is, ez észak felé haladva az este 6-tól reggel 6-ig terjedő időszakra bővült, ezért az elemlámpa, fejlámpa, tölthető aksi, töltő fontos alapfelszerelés !!! Szóval sötétben szálltunk hajóra és megkezdődött a "nagy kaland". Folyt.köv.
Csatlakozások: mi 3 órával számoltunk, de még a belföldinél is min. a 2 óra. Igaz, hogy volt amikor csak az utolsó órában lehetett becheckolni, de az is igaz, hogy a Cebu Pacific járatai mind a MNL-PPS, mind a USU-MNL szakaszon fél-egy órát késtek. Jegyet szerintem mindenképpen érdemes előre foglalni, a mi esetünkben mindkét belföldi járat fullon volt.
semmi para ! Ahogy én láttam, a hajókimaradás egyes napokon főleg Sabang környékére jellemző. Volt olyan pár is, akik még a Földalatti Folyót sem tudták vizi úton megközelíteni Sabangból, pedig az csak kb. fél óra (sétálni pedig nem akartak, így inkább kihagyták...)Ja, és nincs un. menetrendszerinti vizi járat észak felé, csak privát úton oldható meg a vizi transzfer. De visszatérve a Te utadra El Nidoból Busuangára: itt több lehetőség is van: mi a Jessabel boat nevü hajóval tettük meg ezt az utat, ami hetente háromszor indul (kedden,pénteken és vasárnap). Ez egy kb. 30 fős hajó, a csomagokat lerakják a hajótestbe és viszonylag kényelmesen (nem lesz az ember még vizes sem) lehet rajta utazni 2200Peso/fő-ért. Az Artcafeban foglaltunk rá helyet előző nap. Láttam egy másik ajánlatot is az utcán, az 1000Pesoért vitt volna fejenként, de miután éjfélkor indult, és nem volt kedvünk az éjszakai hajókázáshoz így inkább az "emberi" időpontban induló Jessabelt választottuk. Van kb. 20Peso kikötői díj, amit a kikötői váróterem emeletén kell befizetni.
Már vártam a beszámolót,,,jók lettek a képek. Ez most komoly?Nem mindig indulnak a hajók?Akkor én hogy fogok átjutni El Nidoból Busuangára?Egy két nap csúszás az már gáz, ha előre foglalok jegyeket. Mondjuk még csak PPS ig van meg a jegy, nekem is a Cebu Pacificnél,onnan lenne El Nido busszal, aztán Busu onnan Manila, rögtön egy átszállás és végül Boracay.Csak attól tarok, hogy ha ott veszem a jegyeket jóval drágább lesz.Ja nem tudod véletlen hogy egy csatlakozás között mennyi időt kéne hagyni, egy óra kettő? Mesélj tovább minden részlet érdekel!! tovább,,,tovább
A BP-Frankfurt-Taipei-Manila útvonalon közelítettünk, a China Airlines-al. Odafelé a Frankfurt-Manila szakaszt kb. 12 óra alatt tettük meg, ez vissza már több mint egy órával hosszabb volt. Eseménytelen repülés volt, majdnem végigaludtam az egészet, a fennmaradó részben pedig el lehetett nézelődni az üléstámlába épített interaktív monitoron. A kaja kétesélyes: vagy éppen ehető, vagy tuti nem...(én sem gondoltam, hogy majd vmikor még hiányolni fogom a maléves kosztot). Manilából néhány óra múlva repültünk a Cebu Pacificel Puertoba. A NaiaI és III. között (meg sztem a többi manilai reptér között is )van ingyenes shuttle járat. A Cebu Pacifices jegyet itthonról vettem, 2 főre, helyválasztással, 2*20 kg súlykerettel (a free 15kg/fő) 6760 Pesoért. Puertóban már a reptéren várt a Bambua Nature Resort sofőre és néhány óra alatt elértünk Sabangba. A transzfer benne foglaltatott a 3 napos programcsomagban az ellátással együtt + volt még 2 éjszakánk csak reggelivel. A szállás rendben volt, korrekt bungik voltak szép környezetben,bár voltak azért kisebb "érdekességek" pl. két főre egy db. szimpla takaró, két db. enyhén szólva is megviselt törülköző 5 nap alatt, reggelinél felbontott és megfelezett tejpor és kv.(na jó ez csak első nap fordult elő), stb...A három napos programcsomagot letudtuk két nap alatt (Földalatti-folyó, Mangróve, Daylight Hole) korrekt volt a szervezés, de Sabangon elég lett volna az 5 éj helyett csak 3. Ja és a part, szinte festői a látvány, viszont akkora hullámok voltak, hogy igencsak meg kellett küzdeni a be- és kijutásért. Snorkellezésre semmi esély...Az hőmérséklet nap közben 30 C körül, éjszaka pedig kb. 25-26 C körül járt. A Nap elég kevestet sütött és szinte minden délutánra borítékolva volt egy jó kis (nagy) eső. A páratartalom olyan magas volt (igaz mi nem a parton laktunk, hanem tőle 45 percnyire, bent az erdőben), hogy a délután száradni kitett strandtörülköző másnap reggelre még vizesebb lett... Kaja: nekünk a 3 napos csomagban teljes ellátás ígértetett a Bambuanál, de miután nem igazán sikeredett elfogadható minőségű ételt produkálniuk (a leggyakoribb fogás -legalább 4* kaptuk-vmi rétestészta-szerűbe csomagolt szárított halféleség volt...brrr...) így a parton próbálkoztunk kajálni. Volt kellemes és kevésbé kellemes tapasztalat is, az ételek fogyaszthatóak voltak, bár nem sok kulináris élvezetet jelentettek. Kivételt képez ez alól a part egyetlen nívósabb resortjának, a Daluyonnak a koktél-kínálata. Kihagyhatatlan ! De a kaja náluk sem nagy szám. Összességében véve Sabang nagy élmény volt, de legközelebb talán inkább Port Bartont választamám szálláshelyül és csak a "kötelező" fakultatívok miatt látogatnék Sabangra. Bár miután az erős hullámzás miatt a hajók nem mindig közlekednek és az erdei utak sem mindíg járhatóak (nekünk a land-transzfer San Vincente-ig kb 5 órába telt) talán érdemes egy-két napos csúszásra is számítani. Sztem néhány éven belül talán jobb lesz a helyzet, miután épülget a betonút a kisebb települések között is, a helyiek nagy örömére- kiválóan tudják szárítani a rizst az egyik sávon. Folyt.köv. de most mennem kell melózni...
boracayon az arak kicsit huzosabbak mint mashol de neked azert minden olcso esz.pl en 5000 php fizetek egy jol berendezet garzonert havonta .arak:sor a parton 30-70 php,palackos viz 0.5 17-20 php.rum cola 70 php,coctel 120-140 php,kaja all you can eat:200-300 php,egy kaja kis adag 45-60 php,rendes adag 100-200 php,fagyi 5 -150 php,grill chirke egesz 160-180 php.
most 1 euro =63 php itt de erdemes valahol mashol valtani mert itt a legrosszab a valtas meg a bankba is .erdemes valamelyik nagy varosba bpi bank vagy valamelyik utcai valto hely.erdemes korulnezni.
A következő árajánlatot kaptam a Greenviews (Port Barton ill. Corong-Corong (El Nido mellett)) tulajától az Island Hoppingra:
El Nido A Price P550 per person min 4 If less than 4 P2000 includes lunch Miniloc, bis/small/secret lagoons, Shiiza Is, 7 Commando Beach B. Price P600 per person includes lunch or P2000 if less than 4 Pangalusian, snake is, cudugnon cave, cathedral cave, lagen is, ellis is C Cost P700 per person min 4 If less than 4 P2500 Secret beach, shrine is, star beach, palido beach,colusa beach, cagbantang beach Port Barton Island hopping costs P1000 up to 2 or P1300 upto 4 Can go to twin rock and Aquarium for very good coral Nice beach, snorkel also at Exotica and Paradise Is.
Mintha hasonló árakat olvastam volna a svájci csaj honlapján is, bár ha jól emlékszem ott nem voltak a létszámra vonatkozó adatok...
El Nido - Rico's cottages - leírás 262. hozzászólás utolsó bekezdés, fotó 263. hozzászólás utolsó fotó. Sabang - csak a képet láttad? Az lehet, hogy impozáns, de olvasd el a leírást is. Valószínűleg az egyik legszarabb még lakható bungalló volt Sabangban.
hol is laktatok el nidoban,,,? meg visszanéztem és láttam a sabangi szállásod is jópofa volt, lehet hogy az is érdekelne,mert ha nem megy repülő el nidóba akkor puertón keresztül közelítünk és akkor útba esik sabang is.....hmm legalábbis aszem bár még semmi nem biztos,még formálódik csak az útiterv a fejemben
Sziasztok! Cebu-ra mennenk jan 16-tol kb 2 hetre... Akkor milyen az idojaras? Probaltam rakeresni a neten, vhol azt irja hogy a a legszarazabb, vhol hogy a legtobb csapadek pont januarban van... szal ha van bennfentes infoja vkinek, azt megkozonnem :) Ezen kivul ha tudtok szep, tiszta, tengerparton levo, nem baj ha kicsit draga (4* v. 5*) szallodat/bungalow-kat, legyszi irjatok meg :) Lattam egy olyat hogy Plantation Bay... az milyen? Valami hasonlot keresek... Koszi!