Keresés

Részletes keresés

Hass Pók Creative Commons License 2008.08.21 0 0 899
Kedves Barackosok!
A ház körüli gyümölcsösbe keresek korai őszibarackot, az a kérdésem, hogy ti melyik fajtákat ajánljátok? Olyat keresek, ami igazán finom is, nemcsak korán érik.
A fa déli fekvésű, agyagos domboldalra kerülne, szépen fejlődnek itt a régebbi telepítésű barackok, nem szokott elfagyni semmi.
köszönöm!
Hass Pók
napalm. Creative Commons License 2008.08.21 0 0 898
Mozo!
ősszel tervezek ültetni pár őszit, hadd kérdezzem meg, te mennyire tartottad magad a protokollhoz?
gondolok itt arra pl. ültetőgödör.
a "nagykönyv" úgy írja hogy 1,5x1,5 méter 60-70 cm méter mély ültetőgödör szükségeltetik.
te is így ültetted?
napalm. Creative Commons License 2008.08.21 0 0 897
szépek!
milyen fajta?
Előzmény: F.Szilvi (896)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.08.20 0 0 896

Ő másik mandulás barackom most kezd érni....én is már jó pár  üveg lekvárt főztem be idén, a kedvenc a szedres-őszibarackos...hmmm:-))

Előzmény: scsaba1 (888)
sanda balázs Creative Commons License 2008.08.20 0 0 895

igen, megnéztem a 2007-est és ott még volt jún közepén, sőt még július elején is 1 permet, orthocid talán.

hozzá kell tenni nekem csakis júli végű/augusztusi barackjaim vannak, nincs korai.

Előzmény: sanda balázs (894)
sanda balázs Creative Commons License 2008.08.20 0 0 894

nagyon sok jó szer van aminek az mvije 0 nap, ami több nap az általában az évi.

nekem ez volt, és talán már almára sem kell idén több, így ez a végleges listán idénre.

majd még egy lemosó lesz késő ősszel.

amit csináltatok az kezdésnek nem rossz, de kevés.

e vannak itt profibbak nálam majd Ők megmondják, és egyúttal vánám a megjegyzéseket a permetezésemhez uis. volt azért tafrina, meg más is.

az látszik május után az időjárás miatt kimaradt min. 1 permetezés, de lehet 2-3 is.

de végülis azért lett termés szépen...

Előzmény: taffy (892)
Veszpremi Creative Commons License 2008.08.20 0 0 893
Kérdezem a gyakorlott szakértőket, hogy miféle metszést lehet ilyenkor az őszin csinálni? Én aug. végén azt szoktam csinálni, hogy a jól láthatóan felesleges ágakat lemetszem, valamint visszametszem a hosszabb ágakat általában is, csak most még hosszabbra hagyom, mintha tavasszal metszeném, azaz a rendes metszés majd tavasszal lesz, most csak azért metszek, hogy az erő ne a fölösleges részekbe menjen. Jó ez, vagy marhaság?
taffy Creative Commons License 2008.08.19 0 0 892
Sziasztok,
olvasgatom a topicot, sok jó dolgot tanultam belőle.
Mi az öszibarack fáinkat lemosó permeteztük és monilia ellen permeteztük virágzáskor.
Sajnos az őszibarack fáinkon nincs termés mert "lerohadt" róla.
Erősen tafrinás és tetves is volt a fa, az utobbi ellen actarával permeteztünk.
Milyen gyakran és mivel kéne permetezni, hogy a fák egészségesek legyenek és szépen kineveljék a terméseket? 3 pici gyerekünk van itthon, sokat vannak a kertben ezért elsősorban olyan szereket keresünk aminek mvi = 0 nap, hogy legalább másnap játszhassanak a kertben.
Köszönöm előre is a válaszokat.
Edina
Mozo66 Creative Commons License 2008.08.18 0 0 891

Rezet nem adok neki , mert még szükség van a lombozatra , hogy beérlelje a szemeket .

Pálinka ....????? Nem vagyok berendezkedve ...( hivatalosan ) ... amúgy meg veszélyes dolog , meg drága is . Az őszihez rengeteg cukor kellene , az eladása meg hát nem hogy nem könnyű , hanem szinte lehetetlen meg ugye törvényileg tilos is . Marad talajtrágyának .
Előzmény: scsaba1 (889)
BöPö Creative Commons License 2008.08.17 0 0 890

Óriási,köszönöm!!!

Előzmény: scsaba1 (886)
scsaba1 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 889
Az érettekből nem gondoltál pálinkát főzetni?

Egyre több pálinkaház kínál őszibarack pálinkát, jó drágán. A pálinka meg sem romlik, és a szeszt mindíg könnyű eladni... :)
Előzmény: Mozo66 (881)
scsaba1 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 888
Akkor ez nekem pont ízlene. :) Az ilyen-olyan vadbarackokban is a kesernyés utóízt szeretem. (A szőlők nálunk ezzel vannak tele.)

Most nálunk is a Champion "tarol". Éppen ma főzött belőle lekvárt a nejem.
Előzmény: F.Szilvi (882)
scsaba1 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 887
Ílyenkor a sebzéseket nem kínálod meg Cuproxattal?
scsaba1 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 886
Bocs, sűrű hetem volt, ezt meg scanelni kellett egy ősrégi scanerral.

Kicsit nagy, így a kép linkjét adom:SzárnyasSzárnyasSzárnyasSzárnyas
Előzmény: BöPö (877)
kardhal01 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 885
Én egyértelműen a Redhaven-t ajánlom.
Előzmény: BöPö (884)
BöPö Creative Commons License 2008.08.17 0 0 884
Egy kis segítség kellene...Az Alpok-alján lakom,idén nagyon bejött a Champion. 2.éve terem és bő tíz kilót szedtünk le róla :-)) Beválalnánk még egy fát,sárgahúsú bőlevű fajtát szeretnénk.Ti mit ajánlanátok??
napalm. Creative Commons License 2008.08.17 0 0 883
:(((((((((
reméljük a jövő évi tényleg nem kerül veszélybe.
F.Szilvi Creative Commons License 2008.08.17 0 0 882

Szőrnyű....még nézni is rossz.....:-(((

Ilyet még nem láttam.....nem érné meg neked hosszútávon , olyan védőhálót kifeszíteni a fák fölé.?Persze szezonálisan..

Nálam érik a  "nem szeretem barack" bár végűl is nem is olyan rossz, jó édes csak az a mandulás utó íze nem jön be annyira..

Múlt heti képek..

Mozo66 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 881

Mégis csak csináltam pár fotót a pusztítás mértékét bemutatva . Szóval nem a felét verte el , hanem talán 20 ép barackom maradt a kb 80 fa terméséből . Az ágakat és a kis fák törzsét is rendesen elklapálta , helyenként 3-4 centis lukakat vágva a kérgen . Már kezdenek beforrni , talán a jövő évi termésben nem lesz túl negy visszaesés ....remélem !!!! mivel ez irányú tapasztalatom még nincs ( szerencsére ) .
Előzmény: Vork12 (880)
Vork12 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 880
Tavasszal a vőm járt így Békés megyében. A cseresznyéjét úgy elverte a jég, hogy a maradék csak cefrének volt jó. Az őszibarackon pedig minden gyümölcs sérült. Érdekes, hogy a szilvája az aránylag kibírta. Amit el tud adni az a szilva.

Én a kilencvenes évek elején jártam így. Nekem a meggyet verte le. Talicskaszám hordtam az árokba a jeges meggyfa leveleket és a termést. Semmi sem maradt a fán. Ua. 1600 tő fűszerpaprikámat nyomta vissza a földbe. Abban az évben a kertet kaszáltam.

No azért nem volt mindig ilyen siralmas a helyzet.

A körtém így néz most ki.

Üdv Vork12

Előzmény: Mozo66 (878)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.08.10 0 0 879

Ó  te  jól megjártad, valszeg nálatok jött le a java, nem tudom, hogy Pécsen akkor volt-e jég ...?

Nálunk a kertbe akkor lehetett hallani, hogy bizony Pécs felé durva  idő van.

Ma  a vásártéren bizony sok helyen láttam  sérűlt barackokat .

Előzmény: Mozo66 (878)
Mozo66 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 878

Kezdek magamhoz térni .... némi segítséggel ... a nyugati oldala a fáknak olyan , mint ha legéppuskázták volna . Fotót nem csinálok róla , mert nem akarom nézegetni , elég így látni élőben . Talán a védett oldalról valamennyi épet még le tudok majd szedni . Ma szedtünk 20 láda lukacsosat , holnap meglátom , mennyiért lehet eladni a piacon ... mentsük ami menthető alapon .

Lassan a hagyma vetéséré kezdek koncentrálni , annak viszont jó volt az eső ...bár inkább megöntöztem volna , ha lehetett volna választani .

Na annyit , hogy 17 éve , mióta csinálom ez az első jégverés ami kárt okozott , az eddigiek nem voltak jelentősek .... előbb utóbb beleszaladtam én is egybe .
Előzmény: Vork12 (871)
BöPö Creative Commons License 2008.08.10 0 0 877
Köszi! :-))
Előzmény: scsaba1 (876)
scsaba1 Creative Commons License 2008.08.10 0 0 876
Darázsra darázscsapda, van Bábolnának is feromonos, de nézz át szőlős topikba, és olvass vissza egy kicsit, mert ott volt szó házi készítésűről is. Tulképp egy ásványvizes palack kilyukasztva, majd feltöltve valamilyen édes csalógatóanyaggal.

Hangyákra ha nagyon kellemetlenkednek, akkor valamilyen ragacsos szallagot kell tenni a fa törzsére (nem celluxot :D) Lehet kapni ún. egérragasztót tubusban. valami papircsíkra vagy ilyesmire ki kell nyomni és körben oda kell kötni szorosan a fa törzsére.

Persze. Hidegebb klímájú országokban déli fekvésű falak elé szoktak őszibarackból is (meg körtéből stb.) valamilyen alacsony művelésmóddal elsősorban dekorációs célokra sövényt nevelni. Valamilyen .......-füzér a neve, pontosan nem jut most eszembe.
Majd megnézem a Mohácsy féle őszibarck-könyvben. Volt, hogy üvegfalat meg üvegtetőt is emeltek elé és fölé. Bár ez inkább a múlt század elején-közepén volt divat, ahogy az alakfák is, olyan módosabb polgárok és arisztokraták kertjében, akik szenvedelmes kertészek is voltak egyben.

Majd teszek fel képet, pontosabban rajzokat, de most megint nem leszek itthon két napig.
Előzmény: BöPö (875)
BöPö Creative Commons License 2008.08.10 0 0 875

Sziasztok! Érdekelne Ti mivel védekeztek a hangyák,darazsak és egyébb barackdézsmálók ellen? Ezenkívül néhány őszibarackon rozsdabarna foltosodás jelent meg, ez mitől lehet?

Ti hallotattok már arról hogy ház vagy épület mellé őszibarackot ültetnek sövényszerűen? Esetleg fotója van valakinek?

Köszi előre is!

F.Szilvi Creative Commons License 2008.08.10 0 0 874

Köszi a bátorítást, láttam már ilyen témájú könyvet,biztosan fogok venni egyet..

Közben szorgalmasan jegyzetelem a jó tanácsaidat , nem csak innen..:-))

Előzmény: scsaba1 (870)
Vork12 Creative Commons License 2008.08.09 0 0 873

Szüretet nem így képzeltem

Ime a kép ami lemaradt.

Előzmény: Vork12 (872)
Vork12 Creative Commons License 2008.08.09 0 0 872

A barack szüret egy kiadós vihar után.

Kb 5 kg maradt a fán Mind leszedtünk. Holnap befőtt lessz belőle.

Előzmény: Vork12 (871)
Vork12 Creative Commons License 2008.08.09 0 0 871

Nagyon sajnálom, hogy így jártál.

Én is számoltam jéggel, de benünket elkerült. Hatalmas nagy vihar volt, fa ágakat tördelt le. Az eső szakadt, ma reggel is esett, úgy 9 óra tájt állt el. 

Az idén még nem volt komolyabb jég.

üdv bakter54

Előzmény: Mozo66 (867)
scsaba1 Creative Commons License 2008.08.09 0 0 870
Áhhh... nem nehéz. Ha az embernek van annyi kézügyessége, hogy a cipőfűzőjét be tudja kötni, akkor a szemzés is megy.

Kisezer könyv van róla pl. Jeszenszky: Oltás, szemzés, dugványozás vagy Czáka-Fürtös-Hrotkó: Növényszaporítás ABC-je. Újonnan drágább, de antikváriumban párszáz forint. Nagyon szemléletesen leírják és lerajzolják a szemzés menetét.

Másrészt meg az adott vesszőbe 3-4 szemet is be lehet rakni közel egymáshoz. Ennyiből 1 biztos, hogy megered. A díszfaiskolások is így csinálják a magastörzsre szemzett fáknál. A fölös szemeket tavasszal kivágják, a seb őszre jóformán teljesen beforr.

Még csak célszerszámok sem kellenek. Tavaly én tapétavágó késsel ("snitczerrel") szemeztem almát és körtét, és teljesen sima aranyszínű műanyag szallaggal kötöztem. (amilyet a virágboltosok is használnak ill. mindenhol lehet kapni). 1-1 kivételével mind megeredt. Pl. Asztrahániból 4 szemet tettem be egy suhángba, mostmár van egy gyönyörű koronás csemetém méteres vesszőkkel.
Előzmény: F.Szilvi (859)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!