Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Szerintem ha jól becsomagolják nem lehet gond! A teleltetés a pincében-ha nem meleg-akkor jó megoldás! Solaris-sal kapcsolatban feltudnám venni veled a kapcsolatot? E-mail em publikus!
A Jalovenszkij Usztojcsivüj szülei: Perell x Sv 20366, vagyis Seyve Villard). Sajnos az én idei oltásom nem sikerült ebből a fajtából,úgyhogy a fajta "beszerzés alatt" áll. Ha majd aktuális lesz, tudsz oltócsapot adni belőle? Valamilyen hasonló jó fajtáért cserébe. Írj a honlapomra,az enyém publikus.
Az enyém még új telepítés, de fantasztikusan rezisztens, megfelelő helyen, jó zöldmunkával permetezés nélkül, vagy egy-két kontaktszeres kezeléssel termeszthető. És kóstoltam, nagyon jó bora van, mivel magas cukorfokkal érik, hozzá relatív magas savval, egy jól iható félszáraz/félédes bor kihozható belőle.
Igy van, mar en a slovplanttol nem rendelek semmit se, túl drága a pénztárcámnak. Vannak merészebb szlovák kertészek akik a jogvédelemre fittyet hánynak :) addig kell rendelni tőlök, egy két év múlva leállítják öket de akkor már meg van a tövem potom 1200 Ft,
A solarist bornak szeretném, állítólag nagyon édes és nagyon jó asztali édes bor van belőle. Meguntam már vagyis a pénztárcám a rengeteg vegyszert amit felhasználok és még a siker se biztos.
A linked alapján az elsőre tippelek, és az akkor a nálunk is ismert Sicilien. Egyik könyvemben van is róla leírás. Persze ez csak egy tipp.
Akkor te nem a slovplant-tól rendeltél, azért volt olcsó.
A solaris fantasztikus fajta, de borszőlő inkább, mert kis fürtű, kis bogyójú. Viszont a fagyban szállítást semmi sem szereti, tehát csak óvatosan. Nem lehet tudni, nem marad-e valahol éjszakákra a hidegben, amit még talán egy jó csomagolás sem óv meg.
A pince, ha télen 10fok alatt lesz végig, alkalmas lehet, egyébként meg azt mondják, érdemes lehet akár északi fal mentén elásni, de csakis tiszta homokba téve.
A szőlőskertek királynője muskotály Queen of the vineyard néven szokott futni, szerintem ez itt valami más fajta lesz. Ha rákeresel a nevére, valamilyen angol fajtáról beszélnek, de sajnos az oroszt már nem értem, a google meg nem mindig fordít jól.
De a fajtád ettől függetlenül érdekes darab, és egész olcsón jutottál hozzá. Vagy csak a netes rendelésüknél vannak a magas árak?
Kedves Pjotr! A Lora nálam tavaly gyönyörű fürtöket hozott.Az idén azonban nem igazán volt jó. Az én hibám,valószínű többször kellett volna permetezni. De ettől eltekintve tényleg dekoratív,korai,és bőtermő. Ha tudnál kicsit bővebb leírást(tapasztalatot) adni a fajtáról, azt megköszönném. Egyébként nőivarú, de ennek ellenére termékenyülési gondok nem voltak.
szülők: Perrell x Royal Vineyard érése: 150 nap 2900 - 3000°C, nálam október 10 volt finom édes erős növekedésű
fürt: 350-500 g
bogyó: 7-8 g
Cukor: 19-22°NM Termékenység: 12000 – 14000 kg / ha
télállósság: -25°С
Perenoszpóra 5-7
Lisztharmat 5 Botryttidisz 5-7
Tulajdonképpen azért telepítem hogy késő is legyen friss szőlő, Jól eltartható karácsonyig simán. Nem finnyás mint pl. az Itália. Ugy értelmezem Szőlőskertek királynéja / Royal Vineyarda mama vagy papa :)
Egy másik fajta összehasonlításban kiemelték a jó ellenálló képességét, egy lapon említve a Biankával és pl. a Muscat letnij fajtával (interspec. S.V. hibrid). Ami elég jónak hangzik!
Megtaláltam, a Jalovenszkij usztojcsivüj (Jalovenszkij sztolovüj):
Dagesztáni vizsgálatok alapján jó fajtának tűnik, érdekes, hogy a magyar Csaba gyöngyéhez visszonyítottak, mint kontroll fajtához :)
Átlag bogyótömege: 5,4 g, jól cukrosodó fajta, a leírás alapján. Azonban a csemegeszőlő kóstolás bírálaton pl. a Vosztorg fajtához képest 1 egész ponttal alacsonyabbat kapott.
A Jalovenskij fajtáról még nem hallottam, ez új, vagy csak kevésbé volt elterjedve, nem nagyon ismert. (Persze a másik verzió, hogy én vagyok kevésbé jól tájékozott) :) Mennyire késői érésű?
A Lora fajtát Poltavából sikerült beszereznem, erősebb vesszőzetű (nem olyan vékony vesszőjű), mint amilyeneket eddig láttam hazai terepen. Tényleg nagyon szép, korai, bőtermő, és jó volt a peronoszpóra ellenálló képessége, idén nyáron bizonyított.
Ovális bogyó, szép sárga, piacos fajta.
Olyan genotípus, amelyik gibberellin sav kezelés hatására magvasból magvatlanná válik, meseszép a magvatlan Lora!
Az nagyon jó lesz ha lesznek idehaza ilyen fajták! Tudom,rengeteg meló amig sikerül egy-egy fajta nemesítése! Személy szerint örülni fogok amikor megjelennek majd!
Nem is biztos, hogy be kell szerezni őket (hacsak nem gyűjtő valaki). Ezekhez hasonló fajták hamarosan születni fognak Magyarországon is, az alapokat biztosító genotípusok már a kezünkben vannak, csak dolgozni kell velük, nem is keveset...
Ezeket inkább csak viszonyítási alapként érdemes figyelembe venni, ez volt vele a célom, illetve újdonság értékük van, merre halad a Világ a csemegeszőlő minőségben.
Hozhattam volna spanyol, olasz vagy épp újvilági trópusi fajtákat is példának, de ezek az előbb felsoroltak mégiscsak közelebb állnak a mi klímánk viszontagságaihoz.