Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Az FZ1 a kimenetein 1,2A tud leadni. Ez a 16V-os váltóáramú kimenetre számolva 19,2W. Az átlagosan használ Wellerek 50W-osak. Így nagy a valószínűsége, hogy belső túlmelegedés miatt megsült, azaz menetzárlatos lett a trafó (a bimetál volt az áramkorlátozó, amit kiiktattál).
Valaki megtenné nekem, hogy megméri a Piko FZ-1 trafó primer és szekunder köreinek ellenállását? Ugyanis egy ilyen "erőművet" használok trafóként a Welleremhez, de a legutóbbi konnektorba dugásakor heves tüzijáték produkálása (és a biztosítékok lecsapása) miatt (fél)holttá nyilvánítottam. A primerje jelenleg 33 Ohm, egyelőre ennyit tudok. Majd belenézek a trafóba, mert annó kiiktattam a hővédelmét a páka miatt: meglátom nem az kavart-e be, hogy hagyta megfutni...Nagyon a szívemhez nőtt: ha lehet, megmenteném. :)
Szeretnék terepasztalt építeni, ehhez szeretnék segítséget kérni:
- Milyen méretet válasszak? Korábbi terepasztalom, (már csak néhány ember és egy mozdony van meg belőle kb.szóval ezért kár emellett dönteni) TT méretű volt. De ahogy nézem a profikat leginkább mindenki HO méretben építkezik. És mi van az N-el?
- Milyen programmal tervezzem meg a terepasztalt?
- Milyen méret az ideális ha van ilyen, vagy inkább mi az a méret aminél kisebbet nem érdemes építeni.
Na igen, a kezdők. Én is annak tekintem magam. És bizony, Tőletek, mint tapasztaltabb "kollégák" piszok sokat lehet itt tanulni...!! Csak olvasgatni kell...
Lejött a képről, hogy ezzel amíg meg nem unod a vasútat, bajod nem lesz. Tényleg egyéni és jó megoldás. A kezdők miatt kell több félét megmutatni. A Tiedét hiába keresné valaki a kereskedelemben. Csak ezért "szólaltam" meg. Gratula, Rizmajer.
Csak elég sokat kellett volna ebből venni, ugyanakkor a képen látható anyagok mindegyike a munkám része, így adott volt. A menetesszárakat olyan zsugorcsővel kötöttem össze, amiben gyárilag ragasztóanyag van, így jó kemény lesz mire kihűl, és piszok erős a tartása.
Maga a felsővezeték pedig 0,8-as lakkozott rézhuzal lesz, amit motortekercselésnél használnak. Felsővezetékről soha nem lesz áramellátás, így a szigetelésnek nincs jelentősége.
A támfaladat nagyon kontúrosra festetted, enyire nem szokott elütni a fuga a kőtől.
Ha vastag a gipsz, akkor elég ha mélyítesz a fugákon, a kövek éleit egy kicsit lekerekíted,
majd egyszínűre fested az egészet. Utánna egy árnyalattal világosabb szürkével (vagy lehet sötéttebbel is)
csak a kövek felszínét (a fugát nem) ecsettel óvatosan megkened, nagyon kevés festékkel, szinte szárazecseteléssel. (+ lehet egy kis halvány okkerrel, foltosra.)
A modellfalnál azt vettem észre, hogy a valósághoz képest egy kicsit mélyebb
fugákkal kell operálni, különben nem adja azt a hatást.
Ne értsd félre,nem mintha a többi része nem tetszene de a hid valami különlegesen jól néz ki.Ugy látom még csak ideiglenesen raktad a helyére.Kiváncsian várom az alsó hossztartó sziklafalba való bekötésére milyen megoldást fundáltál ki.Üdv Zsolt
A topikban leírt instrukcióid alapján én is készítettem egyet próbadarabnak. A sziklát elfogadhatónak ítéltem meg, bár még van mit csiszolni a színezésen, de a támfal/téglafal egy rakás sz*r lett, azt majd jövőre újragipszelem s előről kezdem a karcolást.
Helló.Csak próbálkozom,de a faragással és a gipszeléssel még vannak gondok,és azt annyira nem szeretem.A végeredmény láttán viszont megnyugtatom magam,hogy talán fejlödőképes vagyok.
Bocsánat,de képátméretezési problémák miatt kimaradt az előzményből két kép.Az elsőn az első folyómedres próbálkozásról készült kép látható.Sajnos ezt kellett módosítani az előzményben láthatóra.A második képen pedíg a konténerterminálos darab látható.Ennek a folytatásaként szeretném felhasználni ezt a völgyes "modult".
Helló Kisfaludy.Még több képet kérnék majd a fejleményekről had tanuljak belőle,és had fájdítsam a szívemet.Nagyon tettszik.Gratulálok.
Én is munkálkodtam csendben és apránként itthon,de sajnos az első tervem kútba esett,mert a készülő darabon a gyanta összeveszett az alatta lévő hungarocellel.Így sajnos maradt a folyómeder nélküli völgy megvalósítása.Nem egy profi munka,de talán folyamatos javulás azért tapasztalható lessz amindt minél többet foglalkozok az építéssel.Jelenleg itt tartok vele.Íme pár kép.
A kis faller autó már vígan kanyarog, a régi makadám utat tükörsimára kellett tapaszolni, különben nem hajlandó rendesen működni. Így csak festéssel lehet optikailag gödröket ábrázolni, homok is csak a szélén lesz.
Az autó kap majd egy másik köntöst, mert túl modern, nem illik a korszakba.