Sziasztok!
Már évek óta olvastam a régi fórumot is, de most szólok hozzá először.
Ti hogyan értelmezitek az x+y (pl. 2+1) éves szerződéseket?
Én két értelmezési lehetőséget látok:
1. A játékos szerződése x évre szól, de előre meghatározott feltételekkel a KLUB döntheti el, hogy alkalmazza-e még a játékost y évig.
2. A játékos szerződése x évre szól, de előre meghatározott feltételekkel a JÁTÉKOS döntheti el, hogy marad-e még a klub játékosa y évig.
Jelenleg ha jól számoltam 4 játékosnak van hasonló szerződése: Moraes, Tönnesen, Borozan és Lauge
Én úgy gondolom, hogy Moraes és Tönnesen esetén valószínűleg az 1. verzióról lehet szó.
Tönnesen esetén a sérülése miatt a klub szempontjából nem lett volna értelme másmilyen szerződést kötni. Ennélfogva az, hogy az opciót még nem érvényesítette a klub szerintem egyértelműen azt jelenti, hogy a klub egyelőre még kivár. Ennek számos oka lehet pl. Yahiával és/vagy valaki mással még folynak a tárgyalások.
Moraes esetén is az első verzió lehet, mert a klub már többször hangoztatta (és Corrales kivételéve úgy emlékszem be is tartotta), hogy nem köt 2 évnél hosszabb szerződéseket. Tekintve, hogy Moraessel 1+2 éves szerződést kötött a klub és például Bánhidi szerződése pont jövő év végén jár le Szegeden, simán eltudom képzelni, hogy Moraes további alkalmazását a Bánhidivel való tárgyalások határozzák majd meg. (természetesen nem tudom erről van-e szó, de ez egy logikus és egyszerű magyarázatnak tűnik)
Lauge és Borozan esete számomra nem ilyen egyértelmű, mivel jóval nagyobb alkuerejű játékosokról lehet szó. Mindenesetre ha náluk is az első opció a helyzet, akkor arról lehet szó, hogy náluk a klub még kivár (például az egészségügyi állapotuk miatt)
Még egy utolsó megjegyzés kicsit máshoz:
Említette valaki, hogy idén 8 játékos szerződése lejár és, hogy ez mennyire különös helyzet. Szerintem ha a klubnak számban 16-20 közötti játékosa van és jellemzően 2 éves szerződéseket kötnek, akkor minden két évben lesz olyan amikor legalább 8-10 játékosnak lejár a szerződése. Ez eddig három okból lehetett kevesebb véleményem szerint:
1. Hosszabb távú szerződések ritkábban jártak le.
2. Kevesebb játékosa volt a klubnak.
3. A COVID miatt most nem hosszabbított a klub jóval a szerződések lejárta előtt a játékosokkal.
Szóval ez ügyben szerintem semmi "félrekalkuláció", csak változott a játékospolitika és máshogy jön ki a matek.