Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ha ismered C óriást akkor kb az a habitus erős növekedés nagy gyümölcs , de gyenge termésbiztonság ...valamit - valamiért . Korán virágzó fagyra érzékeny önmeddő így gyenge porzás esetén gyenge kötődés a többi betegségre időjárás fügvényében érzékeny . Jó termésbiztonságot az öntermékeny fajták adnak ...Gönci , Bergeron ....meg az újabb öntermékeny fajták .
A törzsén a kéreg szinte teljes egészében ilyen lett. Késsel egy darabban leemelhető. Alatta elporladt réteg van, amit kefével, kézzel egyszerűen el lehet távolítani. A törzset egyes helyeken sűrűn ellepték a száraz fagombák. Ez a fa szerintem tavasszal a gutaütés jeleivel el is pusztul.
A tavasszal egyébként át fogom oltani szilva törzsre, mert az elmúlt évben a törzsén a macska karmoláshoz hasonló tünetek jelentek meg. Bár kinőtte ezeket de végső soron szeretném megóvni.
Helló. Bár nem ehez a témához tartozik de eszembe jutott megírni hogy az általad adott Vega vesszők lettek a legjobb arányban eredt cserkók. Pedig hogy meg voltak imdulva.:)
Én az idősebb generációhoz tartozom, emlékeztek arra. hogy a 60-as 70-es évek elején permetezni kellett volna monilia ellen. Soha. Legfeljebb tavasszal, apámmal fústöltűnk a tavaszi fagyok ellen.
Ismerem a témát azért ültettem a bergerontól déli irányba, mert nálunk a nyugat - Dunántúlon általában Észak - Déli a légáramlás, ez megporzás szempontjáből jó.. Az idén termett pár darab meg sem közelítette, a szegedi mamut minőségét. Egyebként előnye, hogy viszonylag későn virágzik, és a tavaszi fagyokat ezáltal kivédi.
Pedig a Bergeront nagyon sokan dicsérik! Igen ízletes "öreg" fajta... És mellesleg megfelelő porzó az Orangerednek! Mert az Orangered nem fog teremni porzó nélkül... Remélem tudod :-)
Azt még szeretném megkérdezni, hogy akinek van Rakovszky kajszija milyen a minősége, állitólag vetekszik a nanszi barackokkal. Ez a fajta állítólag porozza a Szegedi mamutot is.
A múlt héten ültettem egy oragered kajszifát. Szeretnék véleményt kérni ennek a fajtának a gyümölcs minőségéről. Nekem egy Szegedi mamut van, amelyik nagy
gyümölcsű és nagyon finom, frissen és lekvárnak,vagy közepesen éretten aszalva is jó. A pár éve ültetett bergeron ezt a minőséget meg sem közelíti.
Még "kiscsikó" koromban rendeltem tőlük néhány szilvát. Előtte felhívtam őket, hogy tuti nem vírusos?! Persze hogy tuti. Mondanom sem kell, a következő évben milyen tüneteket produkált.
Megint felhívtam, ekkor már azt mondta, hogy ő sosem mondta, hogy tudja garantálni a vírusmentességet, az engedélyében sem ez van. Mondanom sem kell, az árut nem vette vissza, nem cserélte, nem kártalanított, nem volt korrekt. Soha többet tőlük semmit.
Vettem ma a DMKert-nél Cserikajszit. Terveim szerint holnap ültetem.
Nagyon dicsérték az ízét. Kíváncsi vagyok (meg úgy általában a termésre, annak minden tulajdonságára - mivel saját termő fájuk van, lehet, hogy jövőre meglátogatom őket a megfelelő időpontban :-) ). Konténeres, remélem, nem lesz gond az eredéssel és a növekedéssel sem. Azt mondták, nem kell permetezni. :-)