Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Kedves Pjotr! Köszönöm az információt.Nagyon hasznos volt,így legalább tisztázódtak a dolgok a Perrel-el kapcsolatban,és én is ki tudtam javítani a fajta leírásban.
Nagyon szeretem a szőlőt, s csodálom a szép képeket. Második éve olvasom a fórumot,azóta telepítettem is.:) Itt azonban annyi tudás,szakértelem,hozzáértés van,ami már az én fejembe nem fér be. Sok más egyéb dologgal is foglalkozom,és ezen kívül még meg is kell élnem a munkából. Köszönetem fejezem ki a fórumnak,s az itt lévőknek hogy valami kevés rámragadt a tudásukból. Tisztelettel: Kis Attila
Igen, teljesen jól látod, a régi anyagok polírozása történik, kapnak egy kis botoxot, aztán mehetnek a nagyérdemű elé...
Hivatalosan van hazánkban is csemegeszőlő nemesítés, mégpedig az újraszerveződött (de lehet, hogy megszűnő) NAIK rendszerén belül. Mivel a badacsonyi kutatóhely fúzionált a kecskeméti kutatóhellyel, így kidolgoztak egy csemegeszőlő nemesítési portfoliót is, amelynek fő célkitűzése az volt (2015-ben), hogy majd 2021-re több csemegeszőlő fajtát ajánljanak a köztermesztésbe és felszaporításra..., a 6 éves vizsgálatuk alapján...
Ebbe nem látok nagyon bele, de szerintem nem lesz sok köszönet a 2021-ben ajánlott fajtáikban...
Mintha azt ajánlanák, hogy használjunk Commodore 64-et egy Apple Macbook helyett :))), persze, a Commodore 64 is működik, de ne már ráküzemmódban haladjunk!
Kedves Szőlőszem! Nincs köztük különbség, a két név ugyan az. Csak sokszor a bolgárok, ukránok és még a németek is a Pierrelle-t, Perell-nek írták, ebből az elírásból adódott, hogy több neve is van...
A két forrás alapján, valószínűleg már tisztázódik a kép.
Ami még vele kapcsolatban érdekes és valószínűleg kevesen tudják, hogy az anyja a Panse, ahogy írtad.
De mi is az a Panse fajta? Megegyezik a Red Malaga fajtával. Egy régi dél-francia fajta, rózsaszín, ovális bogyójú, nagyfürtű csmegeszőlő fajta, ez hordozta pl. a Muscat letnij csúcsos bogyójú forma génjét...
Mivel nagyon érzékeny volt betegségekre, ezért "befedeztették" az SV 12375 fajtával, ahogy írtad, és megszületett a Pierrelle-ünk (több más magonctestvérével együtt).
Azt simán el tudnám képzelni a Red Malaga esetében, hogy közeli rokonságban a Csaus/Chaush rozovüj fajtához lyukadnánk ki (ami a Génuai zamatos, rózsaszín, Rozaki) és ezzel el is jutottunk a kályhához, ami sok-sok csemgeszőlőnk őse (funkcionálisan nővirágú típus).
Elnézést, hogy ilyen hosszúra nyújtottam a választ :)
Amúgy a Rozakival még folytathatnám, idén október végén kóstoltam fekete Rozaki fajtát, ami fontos lehet szintén az ilyen hosszúkás bogyójú típusok szempontjából, nagyon késői érésű...
Kedves Pjotr! Még mindig nem tiszta előttem a Pierelle, és a Perrel (Perrell) közötti különbség. A Pierelle a VIVC szerint a SV 20366-al egyenlő. Szülei:Panse x SV 12375.
Tavasszal rendeltem tőlük 16 fajtát. Szép oltványokat küldtek. Estherről úgy olvastam, hogy rezisztens. Nálam viszont nem védtem és alig nőttek annyira gombásak voltak a levelek. A lombozatot itt is védeni kell akár a Moldovanál? Lisztharmat vagy Peronoszpora?
Igen, határ nélkül jobb lenne 😀 Hobby gyűjteményem itteni ismerősk érdeklődését is felkeltette a csemege szőlők iránt. A többség nem is hinné, ha nem látná, hogy itt is érdemes ültetni.
"Amúgy a Kodrjanka fajta már a '90-es évek elején Magyarországon jegyezve volt"
Mit meg nem tud az ember.
Ehhez képes Mo-n nem találtam senkit, aki forgalmazná ezt a fajtát.
Mondjuk arról se találtam semmit, hogy az itthoni kutatók milyen fajtákat őriznek (a pécsin kívül, mert nekik legalább van letölthető pdf-jük).
"ezt a fajtát ne használják fel már több, mint 20 éve a csemegeszőlő nemesítésben."
Van egyébként nemesítés most is ezekben a kutatókban? Mert én csak arról tudok, hogy az 50-60-70-es évek nemesítéseit értékelik ki még mindig, és szépen lassan adják be elismerésre.
A Szőlőskertek királynőjét is az ukránoknak kellett rezisztenciára nemesíteni, hogy legyen egy Muscat Letníjünk...
Amúgy a Kodrjanka fajta már a '90-es évek elején Magyarországon jegyezve volt (Kecskeméti Kutatóintézet génbankja), ami azt jelenti, hogy kapható is hivatalosan.
Azt valószínűleg kevesen tudják, hogy amelyik fajtára génbanki támogatást vesznek fel (most már EU-s támogatás is), a támogatási szerződéssel aláírják azt a nemzetközi egyezményt is, ami kimondja, hogy ha valaki kér az adott fajtából, akkor biztosítani kell számára a szaporítóanyagot. (Végül is ez a génbanki fenntartás egyik alapelve is...)
Arról pedig ne is beszéljünk, hogy mekkora impotencia (nemesítéssel szembeni "rezisztencia") kellett az ottaniak esetében, hogy ezt a fajtát ne használják fel már több, mint 20 éve a csemegeszőlő nemesítésben.
Ahelyett, hogy a '60-as/70-es évek izzadságszagú fajtáival erőlködnének...
Azért ahogy nézem, van olyan jó fajta, amit nálunk nem lehet kapni, pl. Kodrjanka. De mintha a nálunk bolgár rezi néven futó is benne lenne a listában. Árkádia se rossz, Évára is csak jót mondanak. Megvenni nálunk is csak ilyeneket lehet, mint ebben a kertészetben. És van ezek között jó sok korai. Itt a fórumon megjelenő sok szép fajtát sajnos itt sem lehet megvenni, külföldről vásárolunk.
Szóval érdemes lehet kipróbálni a korai fajtáikat.
Erdélyi vagy román kapcsolataim/elérhetőségek nincsenek, nem tudok ez ügyben segíteni. Gondolom, amiatt lenne fontos neked, mivel országhatáron belül egyszerűbb lenne az egyes fajták beszerzése...
Kedves Pjotr77 és fórumozók ismertek Erdélyben vagy Romániaban valaki/től újabb értékesebb csemegeszőlő fajtákat lehetne beszerezni? Székelyföld nem ideális a szőlőnek, viszont tapasztalatom az hogy a középkorai fajták is beérnek. Kertészetekben Fanny, palatina, Néró már csak néhány borszőlőt kínálnak. Szőlőiskola pedig www.4garden.ro/butasi-vita-de-vie/ amirol jót tudok mondani. Gondolom vannak más" források" is amirol ti esetleg tudhadttok.
De azért, hogy ne sajnossal kezdjek minden mondatot, vannak kézben jónak számító magyar eredmények, ígéretes új keresztezéseim, amelyek már 2017-ben és az elkövetkező 1-2 évben kiértékelésre kerülnek, ha az Égiek is úgy akarják :)
A tervek többségéből csak kevés valósul meg (önerőből nem túl könnyű), de kiskertes viszonylatban, nekünk szerintem megfelelő lesz és bízok benne, hogy majd sok szőlősgazda, kertészkedő örülni fog neki.
Sajnos az összehasonlításról nem tudok adatokat mondani, mivel az említett magyar fajták nincsenek meg nálam, nincs egy kecskeméti fajtám se, illetve nincs Néró, se Augusztusi muskotály, amivel összehasonlítható lenne a rezisztencia fokozata.
Sajnos a permetezéssel én is buktam idén (persze nem volt egyedi eset), főként, hogy peronoszpóra ellen egyáltalán nem permetezek, így a termés több mint fele elúszott a nyár folyamán... De legalább szelektálhattam a jó ellenálló képességű tételeket :)
A Lora fajtával sajnos még túl sok tapasztalatom nincs. Csak amit említettem, a bogyó és fürtjellemzőről. Nálam ellenállóságban jobban szerepelt, mint pl. a Muscat letnij (Pierrelle utód)
És abban is igazat tudok adni, hogy jól kötődik, annak ellenére, hogy funkcionálisan nővirágú típus.
Vannak ígéretes utódai is már:
Pl. Lorusz (magvatlan) (Lora x Ruszbol) és a Loránó (nagyon szép, kék új fajta) ( Лора х ( Кодрянка + Ришелье ))
Ha jól látom, ez is az SV12375 leszármazottja, mint nálunk az Eger1 és Eger2 amit nagyon sok magyar rezisztens fajtánál használtak egyik szülőnek.
Neked gondolom van összehasonlítási alapod, tapasztalatod. Mennyire jók/jobbak/mások rezisztencia szempontjából a magyar fajtákhoz képest (Néró, Esther, stb) az SV20366 felmenővel rendelkezőkhöz képest? Egyelőre nekem főleg a magyar fajtákkal van tapasztalatom, bár már vannak olyan fajtáim, amik SV20.365 felmenővel rendelkeznek, de még nincs vele több éves tapasztalatom.
A magyarokkal meg vagyok elégedve, bár a német Solarishoz képest elég gyengék, igaz, ő Seibel és V.amurensis felmenőkkel rendelkezik.
Többek között az ukránok is sok csemegeszőlő hibridet csináltak vele (jól örökíti a csúcsos, hosszúkás bogyójú alakot), nem mellesleg igen jó az ellenálló képessége, késői érésű.
Pl. a Muscat letnij egyik szülője...
Sajnos annak idején nem került be Magyarországra a többi SV fajtával együtt (Csepregi Pál kapcsolatai, Egri Kutatóintézet régi rezisztencia nemesítési programja, se a pécsi génbankba).
Akiknél meg van a fajta: Németo., Franciao., Bulgária, Románia, Ukrajna.