Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2014.11.05 0 0 2734

Nálam a többi fáról már a múltkori erős szél lehozta a lombot ... örülök is neki , hogy szép száraz idöben le tudtak záródni a levélnyelek helyei  . 

Előzmény: budai2 (2730)
Mozo66 Creative Commons License 2014.11.05 0 0 2733

Az hagyján , hogy zöld a lombjuk , de most pattannak ki a rügyek és indulnak hajtani . Az első képeken olyan hajtások vannak amiket pár hete visszacsíptem , hogy záródjon már le erre a felső  3-4 rügy megpattanat . Szerencsére nem általános , de ilyet még nem tapasztaltam .

Előzmény: Lactarius Curtis (2731)
xyzw Creative Commons License 2014.11.05 0 0 2732

Köszi!

Előzmény: Mozo66 (2728)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2731

Itt is még nagyrészt zöld a lombjuk. Úgy tapasztalom a fiatal fák sokkal később hullajtják el leveleiket, mint az öregek; ez lehet az intenzív növekedés, vagy a jobb kondíció eredménye.

Előzmény: Mozo66 (2729)
budai2 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2730

Kajszi Gödöllö kerepes környékén:

Mandulakajszi 2/3 lomb megvan

Kuresia 90% lomb megvan

Magyar kajszi 100% lomb megvan

Spring blush 100% lomb megvan

Orangered '00% lomb megvan

Big Red 100 % lomb megvan

Egyéb: almák teljes díszben, őszibarack hullik, szőlő gyakorlatilag totál lehullott, meggy, szilva megkezdte a vetkőzést, ribizlik vegyes.

Szilva, kajszi, őszibarack teli van termőrüggyel, ebből a szempontból a meggy fajtafüggően áll. Az almát nem tudom megítélni, mert almából még kevés a tapasztalatom.

Előzmény: Mozo66 (2729)
Mozo66 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2729

Nem tudom kinél hogy állnak a kajszik , de nálam nem - igen akarják tudomásulvenni , hogy novemberben járunk .

Mozo66 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2728

Ha már látod a gomba fehér termőtestjét akkor az azt jelenti , hogy az a rész halott . Nem a gomba ( legaláb is nem az ) ölte el hanem már a holt anyagon telepedett meg és kezdi lebontani . Most nem kell bántani tavasszal a kihajtást várd meg és akkor vágd le az élő rész felett és neveld újra a törzset . Érdemes úgy csinálni , hogy megvárod míg hajt egy erősebb hajtást , majd velette ferdén levágod a törzset ( ha feljebb nem hajt ki ) és lekened .

Előzmény: xyzw (2725)
Mozo66 Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2727

Ezek a katalógusok nem az aktuális "élvonalbeli " nemesítésekkel dolgoznak hanem a hazai termelők által gyártott valamilyen alanyon álló valamilyen helyről származó nemessel . Ugyan azt kapod bármelyik kereskedésben is .  Ezek az ... ellenáll ennek meg annak ... meg úgy vannak , hogy a többi is ellenáll ugyan olyan mértékben , szóval csak reklám .  Pár éve volt a Kuresia nagy szám , mindenki vette , de még senki itt a fórumon nem jelezte , hogy milyen szuper , mindenki csak fanyalog rajta . A 2,5 m magassága meg akkor reális , ha olyan alanyon áll ... itt nem írnak semmit az alanyról  tehát nem lehet tudni . ( nálam az idei ültetések 2 m körüliek  ) . Amúgy a moníliától nem kellene hogy elpusztuljon egy kajszifa az ellen nagyon egyszerű védekezni .

Előzmény: Törölt nick (2719)
Mariska néni Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2726

Én is erre gondoltam, mert elég nyilvánvaló - de a prospektusból kimaradt.

Előzmény: emendasajt (2723)
xyzw Creative Commons License 2014.11.04 0 0 2725

Tegnap este láttam a 2 éve ültetett kajszi oltványomon, úgy 80 centi magasságban, hogy a fa alsó elágazásánál a fő törzsön is gombák jelentek meg. Ez azt jelenti, hogy a fának annyi? A nyáron elsorvadt az egyik ág, azon ugyanezek a jelek voltak akkor. Azt levágtam, sebet kezeltem, egyből permeteztem gombaölő szerrel, azt hittem, megállta a fertőzés... Esetleg még annyit tudok tenni, hogy a törzset levágom mondjuk a föld felett 20 centire, hátha ott még nem fertőződött, s tavaszra onnan talán kihajt... 

Véleményt, tippet tapasztalatot megköszönném! Üdv!

budai2 Creative Commons License 2014.11.02 0 0 2724

Csak kiváncsiságból (helyhiány miatt nem komoly az érdeklődésem) utánanéztem német oldalakon is, hogy milyenek a Golden Vénus tulajdonságai.

Ez nem egy mini fa, hanem egy mini gyümölcs. Maga a termés is kisméretű.
Ez a német tájékoztató erre kifejezetten felhívja a figyelmet: http://www.mein-nasch-balkon.de/obst-geh%C3%B6lze-auf-balkon-terrasse/mini-obst-zwerg-obstb%C3%A4umchen/mini-aprikosen/
Ezzel együtt, erkélyre, terraszra kiválóan alkalmasnak minősíti és részletes termesztési javaslatokat is ad.
Arról is tájékoztat, hogy a gutaütést okozó baktériumra is ellenálló a fa.

emendasajt Creative Commons License 2014.11.01 0 0 2723

Gondolom az olcsóbb a szabadgyökeres, a drágább a konténeres!

Előzmény: Mariska néni (2722)
Mariska néni Creative Commons License 2014.11.01 0 0 2722

Most akkor szerintetek mennyibe kerül? Mert ugyan meg nem venném, de azért jó lenne tudni, mennyit takarítok ezzel meg:)

Előzmény: Lactarius Curtis (2720)
délkelet Creative Commons License 2014.11.01 0 0 2721

Ugyan, ugyan! Biztos nem vetted figyelembe - ahogy az a jobboldali vesszőn is megfigyelhető - ,hogy a rajtuk lévő barackok belül üregesek :-)

Előzmény: Lactarius Curtis (2720)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.11.01 0 0 2720

Főleg az első linkről elérhető oldal második fotó(shop)ja "tetszik"...

Törölt nick Creative Commons License 2014.11.01 0 0 2719

A Siebercz kft-nél kapható Golden Venus sárgabarack, ami ellenálló a tavaszi virágmoniliával szemben.

Akinek már pusztult el barackfája monilíától, az értékelheti

Állítólag csak két méter magasra növő mini sárgabarackfa.

http://www.sieberz.hu/termek/golden-venus/

http://www.sieberz.hu/termek/sargabarack-golden-venus-4/

Előzmény: Mozo66 (2718)
Mozo66 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 2718

Igen ... a cikkekben lehet ezt is -azt is olvasni , ki kell próbálni aztán akkor derül ki az igazság . 

Előzmény: Kertkedvel (2717)
Kertkedvel Creative Commons License 2014.10.29 0 0 2717

Kertészet szőlészetben többször írtak már a Spring Blushról.

Pl.:

http://kerteszetesszoleszet.hu/hu/blogok/uj-francia-kajszifajtak

Ajánlott fajta itthoni telepítésre. Rezisztens a PPV-re.

A Terrán van egy PPV-s topic is, ott vizsgálati eredményt is találsz róla:

http://terra-kert.hu/viewtopic.php?f=44&t=190&p=7370#p7370

A virágzással kapcsolatban megjegyezném, hogy az új fajták mint a Kioto, vagy ez nagyon sok virágot hoznak, és ha fagy is el belőle, akkor is jó termésre lehet számítani. A Kioto pl. annyi virágot hoz, hogy muszály ritkítani fagymentes években.

A fentebb említett Ceglédi óriás sokkal fagyérzékenyebb mint  a Spring Blush.

Kertészet szőlészetben virágzáskori fagyást is több fajtánál táblázatosan szoktak közölni.

Előzmény: vegyigyümi10 (2712)
Mozo66 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 2716

Na annyit még , hogy nem igazán a virágzás körüli fagyokban van a különbség egy áprilisi fagy mindegyik fajtát károsítja , hanem a télvégiek tekintetében .

Ezeknek az új korai fajtáknak a mélynyugalmi állapota rövidebb , mint a hagyományos hazaiaknak vagy a külföldieknek .  Ez azt jelenti , hogy a mélynyugalomból már akár december végén január elején kikerülhet és egy ezután előfurduló -13    - 15  érzékenyen érintheti . Az idén februárban -13 nál fagyott el részben ez is az Aurora és a BIg-red is  , természetesen Göncinek sőt a Mammutnak C óriásnak sem ártott .

Van amelyik fajtánál az előállító fel is hívja a figyelmet a rövid vagy nagyon rövid nyugalmi időszakra azokat csak mediterrán területre érdemes rakni .

Előzmény: vegyigyümi10 (2715)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.10.28 0 0 2715

Köszönöm,

akkor majd meglátjuk,hogy bírja az alföldi klímát.

Előzmény: Mozo66 (2714)
Mozo66 Creative Commons License 2014.10.27 0 0 2714

Átlagosnak mondhatók ezen tulajdonságai , de persze minden évjárat más és más , máshogy ütemeződhetnek a hidegek a fagyok ezért nem lehet megjósolni , hogy adott évben hogy tűri .  Vannak nála fagyérzékenyebbek ...Orangered , Ceglédi bíbor és vannak fagytűrőbbek is .  Az előnye  a koraisága és a jó gyümölcsminőség ezért kockázatot kell vállalni . Nekem idén a többi fajta átlaga felett volt a fagyás , de így is maradt szépen a fiatal fákon tehát nem hiperérzékeny  a fagyra .

Jani71 Creative Commons License 2014.10.27 0 0 2713

Üdv!

buli82 olvtárs rendelkezik ezzel a fajtával, ő talán tud neked segíteni az infókkal.

vegyigyümi10 Creative Commons License 2014.10.25 0 0 2712

Üdv,

Spring blush csemete beszerzését tervezem,de nem sok infót találtam róla.

Főleg a fagytűrése,virágzáskori fagyérzékenysége és a virágzás ideje érdekelne.

Ha valakinek van infója,kérem ossza meg.

Előre is köszönöm.

Ali-bá' Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2711
Előzmény: TINTUS (2710)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2710

Kedves Alibá !

Az idézetet Tőled vettem :

"A szuperorsóra nevelt cseresznye (meggy) egyik nagy előnye éppen abban van, hogy egy hagyományos nagy fa helyén 10-15 db is elfér. 1 fa egyféle gyümölcsöt terem, de igy e-helyett olyan sokfélét ültethetsz, hogy a legkorábbitól a legkésőbbiig lesz cseresznyéd (meggyed). Május első felétől július végéig. Ráadásul nem egyforma a család ízlése. Van aki az édesebbet szereti, de van akinek az előbbi émelyítő, ő a savankásabbat kedveli. (Az én kedvencem pl. a kesernyés, sárgásan érő Napoleoni Ropogós cseri.) "

Ezzel egy bajom van : mi van a permetezéssel, manapság nagyon oda kell figyelni hogy érésre a permetezés miatt ehető legyen a gyümölcs. Ám ily sok fajtánál hogy oldod meg a folyamatos permetezést, hogy az érő fa ehető legyen a még nem készre jusson csak permetlé? Letakarod majd mert nem lesz egyszerű. Ha meg nem permetezünk 3-5 nap alatt már megkukacosodik .

Előzmény: Ali-bá' (2708)
buga1 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2709

Átköltöztünk más "helyre"? ;-)

Igen a cseresznye orsóidat már láttam itten is. Gratula hozzájuk! Nagyon szépek! Remélem a kajszik is hasonlóak lesznek...

Előzmény: Ali-bá' (2708)
Ali-bá' Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2708

Őnála is megy a kísérlet. Néhány év és többet tudunk. Majd tavasszal, ha metszés után kihajt, teszek fel képet. Most még csak a cseresznyéről van 5 éves tapasztalatom.  Ld. : http://terra-kert.hu/viewtopic.php?p=12310#p12310

Előzmény: buga1 (2707)
buga1 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2707

Gondolom a hely szűke miatt atifoci barátunkat is érdekelné :)

Előzmény: buga1 (2706)
buga1 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 2706

Ali-bá!

Hogyan állsz a kajszi szuper orsóval? Sikeres lesz, vagy még nincs értékelhető eredmény?

A hely szűke miatt érdekelne, hogy lehetséges-e kajszit szuperorsóként nevelni... 

Kajszi Creative Commons License 2014.10.21 0 0 2705

Ennek örülök. :-)

Annak még jobban, hogy legalább egy személynek biztosan hasznos volt a link. :-)

Előzmény: Lactarius Curtis (2704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!