Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Az hagyján , hogy zöld a lombjuk , de most pattannak ki a rügyek és indulnak hajtani . Az első képeken olyan hajtások vannak amiket pár hete visszacsíptem , hogy záródjon már le erre a felső 3-4 rügy megpattanat . Szerencsére nem általános , de ilyet még nem tapasztaltam .
Itt is még nagyrészt zöld a lombjuk. Úgy tapasztalom a fiatal fák sokkal később hullajtják el leveleiket, mint az öregek; ez lehet az intenzív növekedés, vagy a jobb kondíció eredménye.
Egyéb: almák teljes díszben, őszibarack hullik, szőlő gyakorlatilag totál lehullott, meggy, szilva megkezdte a vetkőzést, ribizlik vegyes.
Szilva, kajszi, őszibarack teli van termőrüggyel, ebből a szempontból a meggy fajtafüggően áll. Az almát nem tudom megítélni, mert almából még kevés a tapasztalatom.
Ha már látod a gomba fehér termőtestjét akkor az azt jelenti , hogy az a rész halott . Nem a gomba ( legaláb is nem az ) ölte el hanem már a holt anyagon telepedett meg és kezdi lebontani . Most nem kell bántani tavasszal a kihajtást várd meg és akkor vágd le az élő rész felett és neveld újra a törzset . Érdemes úgy csinálni , hogy megvárod míg hajt egy erősebb hajtást , majd velette ferdén levágod a törzset ( ha feljebb nem hajt ki ) és lekened .
Ezek a katalógusok nem az aktuális "élvonalbeli " nemesítésekkel dolgoznak hanem a hazai termelők által gyártott valamilyen alanyon álló valamilyen helyről származó nemessel . Ugyan azt kapod bármelyik kereskedésben is . Ezek az ... ellenáll ennek meg annak ... meg úgy vannak , hogy a többi is ellenáll ugyan olyan mértékben , szóval csak reklám . Pár éve volt a Kuresia nagy szám , mindenki vette , de még senki itt a fórumon nem jelezte , hogy milyen szuper , mindenki csak fanyalog rajta . A 2,5 m magassága meg akkor reális , ha olyan alanyon áll ... itt nem írnak semmit az alanyról tehát nem lehet tudni . ( nálam az idei ültetések 2 m körüliek ) . Amúgy a moníliától nem kellene hogy elpusztuljon egy kajszifa az ellen nagyon egyszerű védekezni .
Tegnap este láttam a 2 éve ültetett kajszi oltványomon, úgy 80 centi magasságban, hogy a fa alsó elágazásánál a fő törzsön is gombák jelentek meg. Ez azt jelenti, hogy a fának annyi? A nyáron elsorvadt az egyik ág, azon ugyanezek a jelek voltak akkor. Azt levágtam, sebet kezeltem, egyből permeteztem gombaölő szerrel, azt hittem, megállta a fertőzés... Esetleg még annyit tudok tenni, hogy a törzset levágom mondjuk a föld felett 20 centire, hátha ott még nem fertőződött, s tavaszra onnan talán kihajt...
A virágzással kapcsolatban megjegyezném, hogy az új fajták mint a Kioto, vagy ez nagyon sok virágot hoznak, és ha fagy is el belőle, akkor is jó termésre lehet számítani. A Kioto pl. annyi virágot hoz, hogy muszály ritkítani fagymentes években.
A fentebb említett Ceglédi óriás sokkal fagyérzékenyebb mint a Spring Blush.
Kertészet szőlészetben virágzáskori fagyást is több fajtánál táblázatosan szoktak közölni.
Na annyit még , hogy nem igazán a virágzás körüli fagyokban van a különbség egy áprilisi fagy mindegyik fajtát károsítja , hanem a télvégiek tekintetében .
Ezeknek az új korai fajtáknak a mélynyugalmi állapota rövidebb , mint a hagyományos hazaiaknak vagy a külföldieknek . Ez azt jelenti , hogy a mélynyugalomból már akár december végén január elején kikerülhet és egy ezután előfurduló -13 - 15 érzékenyen érintheti . Az idén februárban -13 nál fagyott el részben ez is az Aurora és a BIg-red is , természetesen Göncinek sőt a Mammutnak C óriásnak sem ártott .
Van amelyik fajtánál az előállító fel is hívja a figyelmet a rövid vagy nagyon rövid nyugalmi időszakra azokat csak mediterrán területre érdemes rakni .
Átlagosnak mondhatók ezen tulajdonságai , de persze minden évjárat más és más , máshogy ütemeződhetnek a hidegek a fagyok ezért nem lehet megjósolni , hogy adott évben hogy tűri . Vannak nála fagyérzékenyebbek ...Orangered , Ceglédi bíbor és vannak fagytűrőbbek is . Az előnye a koraisága és a jó gyümölcsminőség ezért kockázatot kell vállalni . Nekem idén a többi fajta átlaga felett volt a fagyás , de így is maradt szépen a fiatal fákon tehát nem hiperérzékeny a fagyra .
"A szuperorsóra nevelt cseresznye (meggy) egyik nagy előnye éppen abban van, hogy egy hagyományos nagy fa helyén 10-15 db is elfér. 1 fa egyféle gyümölcsöt terem, de igy e-helyett olyan sokfélét ültethetsz, hogy a legkorábbitól a legkésőbbiig lesz cseresznyéd (meggyed). Május első felétől július végéig. Ráadásul nem egyforma a család ízlése. Van aki az édesebbet szereti, de van akinek az előbbi émelyítő, ő a savankásabbat kedveli. (Az én kedvencem pl. a kesernyés, sárgásan érő Napoleoni Ropogós cseri.) "
Ezzel egy bajom van : mi van a permetezéssel, manapság nagyon oda kell figyelni hogy érésre a permetezés miatt ehető legyen a gyümölcs. Ám ily sok fajtánál hogy oldod meg a folyamatos permetezést, hogy az érő fa ehető legyen a még nem készre jusson csak permetlé? Letakarod majd mert nem lesz egyszerű. Ha meg nem permetezünk 3-5 nap alatt már megkukacosodik .
Őnála is megy a kísérlet. Néhány év és többet tudunk. Majd tavasszal, ha metszés után kihajt, teszek fel képet. Most még csak a cseresznyéről van 5 éves tapasztalatom. Ld. : http://terra-kert.hu/viewtopic.php?p=12310#p12310